Sune Hansen. Foto: www.danskhv.dk

Solvallaamatören, dansken Sune Hansen, uppfyllde en livsdröm i söndags. Han kvalade in sin egenägde och Nyköping Falster-tränade (Jens Arne Hansen) häst Balder till det absolut största som finns i sporten, inte minst i den danska. Nämligen Derbyt på Charlottenlund. Årets stora fest i Danmark. Något som i år avgörs söndagen den 27 augusti.

Trodde han.

Efter en resa i andra ytter och lucka en bit in på upploppet spurtade hans fyraårige Balder in till tredjeplatsen, något som skulle räcka för att kvalificera sig för finalen.

Sune Hansen hann dock knappt ut på stallbacken och ta emot gratulationerna förrän det ropades ut i högtalarna att domarna hade diskvalificerat honom och Balder. Detta på grund av en incident som ska ha inträffat när hästarna svängde in på upploppet, cirka 200 meter från mål.

Av bilderna, löpningsfilmen, från loppet (finns på atg.se här) känns den svårförklarlig, men till detta ska naturligtvis läggas att det inte tagits del av några andra domarfilmer från vår sida. Utöver diskningen dömdes Hansen också till 2.000 kronor i böter samt 12 dagars avstängning. Och så här uttalade sig domarna i veckan, några dagar efter loppet, om händelsen:

I sammanhanget ska tilläggas att det skedde en liknande situation lite tidigare på dagen (tävlingsdagens fjärde), i en uttagning till stonas Derbyupplaga. Där Jörgen Sjunnesson av bilderna ser ut att göra sig skyldig till en möjligen till synes värre störning. Även denna gång mot en häst som Steen Juul sitter bakom. Sjunnessons häst får däremot behålla sin placering (trea), som hon hinner fram till tack vare luckan som uppstår, och kvalar in till finalen. Jörgen Sjunnesson döms dock till 2.000 kronor i böter för snäv körning.

Det som ändå får ses som synnerligen anmärkningsvärt runt hela saken är omständigheterna kring händelsen med Balder. Hästen som nu efter diskningen istället tar dennes Derbyplats heter Børge, tränas av just Steen Juul och ägs av ett Heide Holding ApS. Ägare till detta bolag är Jens Heide. Samma Heide finns även involverat i Aktiebolaget Nordisk VaBane, ett bolag som enligt beskrivningen av det ska ”bedriva handel med hästar och som även idka därmed förenlig verksamhet”.

I styrelsen för detta bolag sitter utöver Heide ytterligare tre personer, däribland en Kim Kabling. Och just denne Kabling var den aktuella tävlingsdagen måldomare, ”overdommere” på Charlottenlund. Fanns helt enkelt med i beslutet om att diskvalificera Balder – vilket fick till följd att hans kompanjon i Nordisk VaBane, Jens Heide, alltså fick med sin Børge till Derbyfinalen.

Trottosport har sökt Dansk Travsports Centralförbunds generalsekreterare Klaus Storm, för att höra oss för kring de aktuella omständigheterna, och fick också kort kontakt med honom. Samtalet bröts dock i samma stund som ämnet kom på tal. Efter det har Storm ej gått att nå på sin telefon och han har heller ej återkommit själv.

Sune Hansen, 44, som till vardags jobbar som veterinär i Sverige med kunder som Stig H Johansson och Mattias Djuse, är lugn och behärskad när han talar om saken så här knappt en vecka efter händelsen. Men säger sig fortfarande inte förstå av vilken anledning han blev diskad.
– Det är i mina ögon en sjuk bortdömning. Jag är samlad och lugn, vill inte bråka och vill den danska travsporten väl, men det var verkligen en dröm för mig det här. Som togs ifrån mig, att kvala in och få vara med i ett Derby. Jag har kört lopp i 25 år och faktiskt aldrig sett något liknande. Visst, det är små marginaler vi pratar om, det är det alltid i travet, men att bli fråntagen det här på dessa grunder känns grymt, säger Sune.

Vilken vunnit åtta lopp, varav två på Charlottenlund, i Danmark under 2017 och uttrycker att han under de här 25 åren aldrig tidigare blivit dömd för den här typen av förseelse.

Steen Juul var som sagt inblandad i båda de aktuella situationerna under dagen och sade så här i en segerintervju senare på dagen:
– Jörgen Sjunnesson utförde en värre trängning i stoavdelningen, med Blackbird. När nu den inte blev diskad, så skulle Sune Hansen heller inte blivit det.

Edit: Steen Juuls hustru, Kirsten Nielsen, sitter för övrigt också hon i Nordic VaBene AB:s styrelse.

Henrik Ingvarsson

25 KOMMENTARER

 1. Hur länge ska det fortsätta? Tilltron till dansk travsport är sedan länge körd i botten. Det har varit en mängd situationer på Charlottenlund av liknande karaktär de senaste åren. Travtränaren Tomas Malmqvist hade en raljerande kommentar i ämnet och fick ett ganska hårt straff. Förmodligen för att han trampade på denna väldigt ömma tå…

 2. Hej Henrik
  Det ville tjene dig, at du gengiver tingene korrekt, hvilket du IKKE gør.
  Du ringer på min mobil, hvor det er min kone, som tager den og siger, at jeg er ved at parkere. Jeg får derpå røret og efter en meget kort udveksling af normale høfligheder, siger jeg at forbindelsen er dårlig, da jeg er i garage hvorefter forbindelsen forsvinder.
  Ud over høfligheder når du kun at sige noget med ”søndagens løb” inden samtalen forsvinder – men IKKE afbrydes.
  Du ringer nogle gange efterfølgende men da jeg skal til et arrangement med min kone, undlader jeg at svare da jeg vanskeligt kan forestille mig, at dit ærinde ikke kunne vente til mandag.
  Så at konkludere at jeg afbrød samtale er lodret forkert.
  At jeg ikke føler mig forpligtet til at besvare opkald vedrørende mit job på en lørdag (med mindre det har med en konkret ting at gøre som har med løbsafvikling at gøre) når jeg er på vej til et arrangement af privat karakter, er et spørgsmål om at have ret til også at have fritid.

  • Hej Klaus,
   Jag tycker inte att det skiljer så värst mycket mellan din och min beskrivning, och mitt ärende hade tagit maximalt tre-fyra minuter. Eller så kunde du ju svarat kort att vi skulle kunna höras senare. Det kan jag anse att den högste ansvarige i den danska travsporten får ta även en lördag, det är i alla fall första gången jag besvärar dig i ett ärende.

   Vill du svara på mina korta frågor är du välkommen!
   Henrik

  • Klaus, jag hoppas verkligen att du så fort du är i tjänst igen svarar på frågan angående jävsituationen gällande måldomaren på Danmarks största travbana, det i kombination med den helt felaktiga diskningen är väldigt allvarliga saker som borde tas upp i civil domstol.

 3. Det borde i denna diskussionen vara värt att påpeka att diskning eller inte avgörs inte av hur grov förseelsen är utan om den har inverkan på resultatet. Så Steen Juuls jämförelse av de båda situationerna är inte relevant, hur korrekt den än må vara.

  • I sak har du naturligtvis rätt. I alla fall utifrån det Svenska reglementet ( jag kan inte det Danska). Detta är dock ytterliggare ett bevis på ”horribla” i sammanhanget. Huruvida en incident har betydelse för loppets utgång är allt som oftast en ren hypotetisk tolkning. Hur ofta ser vi inte regelvidriga trängningar ner i vinnarhålet eller 2:a/3:e utv under loppens första 400m? Positionstagningar som inte sällan får helt avgörande betydelse för loppets utgång avseende prisplacerande ekipage imål. Att domarna skall sitta och gissa ett ev. Ekipage’s hypotetiska förmåga är naturligtvis tokigt oavsett om det rör en incident 100/400 eller 1400m från mål.

   I detta fall får regeln dessutom en extra innebörd, då det är lätt att ta till sig den konspiratiriska tanken att just domarnas ”gissande” varit under influens av ”egen vinning”.

   Hur opartisk Kim Kabling än är i sitt handlande och hur korrekt han själv anser att diskningen än är, borde han bytts ut vid lopp där egenintresse föreligger.

   • Nja…det är väl ändå en väldig skillnad på att kunna bedöma om en störning haft direkt betydelse för resultatet om den händer 100 kvar eller 1400 kvar?
    Det är ju därför vi har domare, för att de ska döma och bedöma! Oavsett hur reglerna ser ut så måste någon göra det. Spelar ingen roll om reglerna ändras så att en grov förseelse alltid ska leda till diskning (eller nerflyttning numera!) så måste ju någon i så fall bedöma om förseelsen är grov.
    OBS att jag nu resonerar i generella tankar och inte specifikt i detta fallet.

 4. Samtliga i den måldomarnämnden bör aldrig mer döma travlopp efter den diskningen. Verkar tyvärr vara korrupt värre i dansk travsport.

 5. Har Sten Juul bytt dräkt, eller är det någon annan som kör i hans dräkt

  Ser inte att han blir störd, känns som ett väldigt konstigt domslut.
  ( Utan att ´se översiktfilmen men man brukar få ganska bra känsla av störningar i detta skede av loppet, svårare i kurvor, ser inte att den häst som skulle störts reagerar alls, dess rörelsemönster är intakt hela tiden)

 6. Återigen, ni gör ett fantastiskt jobb i att granska och ifrågasätta travsporten! Applåd!
  Vet inte om diskningen är korrekt eller ej (i mina ögon ser den dock helt sinssyg ut) men av Klaus Storms svar att döma är han väldigt störd och skakad och han får nog svårt att återkomma med en vettig förklaring på måndag när han börjar arbetet igen.

  • Regler vars påföljd bygger på hypotetiska ”Gissningslekar” är olyckliga i många perspektiv.

   När dessutom folk i misstänkt jävsituation är med i ”Gissningsleken” borde gränsen för det anständiga vara passerad med råge.

   Nej….jag vill inte ha nån vid ”skampålen” eller nåt huvud på fat. Jag vill ha ändring i framtiden och låta detta vara ytterliggare en väckarklocka.

   Skriv om regelverket så det är enklare för domarkåren att ta beslut att att behöva bedriva ” Gissningslekar”.

   Inför bättre rutiner och kontroll av uppkomna jävsituationer för de tyngre funktionärspositionerna och skapa en pool av ersättare som tar över i de lopp som behövs.

 7. Jeg er holdt op med at spille med at spille i danmark for der er formange dommer fejl
  så jeg spille kun til svenske baner for der kan man være sikker på at dommeren ikke laver fejl

   • du har haft travlt med at skrive i dag
    nu er det mere sikkeret at spille til det svenske
    for i danmark går der ikke en løbsdag uden at dommer har lavet tre eller flere fejl pr løbs dag
    men hesten skulle være diskes det kunne jeg også se
    men min spille konto er ikke gået i nul på meget længe ved spil til det svenske
    og det ville ikke have havde sket hvis jeg kun spille på danske baner

 8. Når der køreres større løb i Danmark,så hyr Svenske dommer, som ikke er involveret i nogle danske trænings stalde!!!!!!!!!!!÷

 9. dansk travsport är ett skämt har alltid varit visst inte samma ekonomi! men ärligt har haft häst hos kjaer och lykke tränings avg är 250-300dkk /dag men tävlar om 10 000dkk okej hästarna har inte klass att vara i sverige därav. sen läsa o höra sånt här det är droppen! heja sune kör hårt!

 10. Diskningen af Balder er en fejl, er min helt klare holdning. Men at komme med den konspirationsteori at Balder er blevet disket fordi Børge var nr 4 i det pågældende løb – er jo helt ”galen”
  Børge var jo allerede kvalificeret til derbyet uanset placering i løbet via pointberegningen !!!!!
  Hvorfor undersøge i ikke fakta , inden i kommer med sådanne teorier ?

 11. Desværre är det inte första gången clownerna i domartornet på Lunden visar sin inkompetens. Jag har varit en hel del i Danmark og tyvärr är det mkt så som ni skriver i Dansk travsport og jättebra att ni skriver om denna sak. Jag og min sambo såg loppet igår og vi fattade absolut ingenting og vi trodde först att det när Sune flyttade ut i 2-spår tidigt i loppet men vi förstod lite senare att det var på väg in på upploppet. Helt sjukt og horribelt beslut av clownerna i domartornet! Henrik og Lennart ni gör ett fantastiskt jobb med Trottosport og hoppas att ni fortsätter i många många år med er journalistik för den behövs verkligen i travsporten där inbördes beundran är mer en regel än ett undantag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar