Åsikterna gick isär där i onsdags. Eller ja, det gör de väl så gott som alltid och i majoritet var väl de förförda trots allt. Men det fanns ändå de som var en smula, ska vi säga … besvikna på Jubileumspokalen. Åtminstone en smula ljumna. Aningen likgiltiga.

Eller i alla fall inte var riktigt så hänförda som vissa andra. Och så fanns det ju någon som ansåg det vara det bästa någonsin och att allt var oslagbart och bäst genom tiderna och att ekonomin i precis hela branschen, i precis alla delar just nu håller absolut världsklass och att travsporten i Sverige aldrig mått bättre, och inte hästarna heller, och som sagt … bara världsklass. Rätt igenom. Skrivet av vårt fackorgan dagen efter vi alltså såg och hörde om uppfödare fullkomligt sänkta hasa sig ifrån Wenngarns auktion.

Men – om vi bortser från det.
Loppet i sig. Ja, om man ska vara helt nykter. Det går – åtminstone i min värld – att förstå båda sidor.

För. Vad ÄR ett bra lopp? Är det till att börja med alltid det som står på klockan när tillställningen är över? Eller är det mer: att det är händelserikt. Positionsskiften. Galna upptåg. Oväntade manövrar. Kamp längs vägen, tidigt i loppet, eller är upploppsduellen det centrala? Och vad betyder klockan?

Jag brukar tänka på Stockholmsderbyna i fotboll i såna här fall. Oavsett kvalitet på planen (som varierar) ju liksom alltid ett sjuhelvetes spektakel. Vida känt i hela Europa. Det finns människor från England som åker hit bara för att få uppleva … draget. Det som de inte anser finns kvar där hemma längre.
Tänk då exakt samma Stockholmsderbyspel på en blåsig, tom idrottsplats i låt säga … början på mars. Med 900 i publiken.

De allra flesta skulle säga att det var om inte förfärligt så … inte så himla häftigt.

Så om vi trycker Jubileumspokalen på Solvalla 2017 på mute. Och inte bryr oss om vad som står på klockan. Vi har inte tillgång till någon. Tidsmaskineriet är ur funktion.

Då tycker jag det går att förstå ”skeptikerna”. Med favoriten Readly Express till att börja med knatandes till ledningen. Detta när de flesta trodde på Twister Bi i den positionen med Nurmos stjärnhäst så småningom utvändigt. Det var ju DÅ duellen skulle infinna sig. Nu var det väl egentligen ingen som under loppet trodde på en riktig match, luften kan – innan facit infann alltså sig – med fog sägas att den gick ur löpningen in i första sväng.

Efter det hände egentligen inte så mycket heller. En del konkurrenter hade svårt att hänga med. Det blev inte egentligen inte kamp förrän upploppet nalkades. Ganska oväntat blev så fallet då. ”Vad fan, ska inte bara Readly Express glida ifrån”, mer den känslan.

Och det var det blev lopp av det. Först då egentligen. Om vi ska vara helt ärliga.

Fast nu är det till syvende och sist så. Att ljud, ljus, dofter, ingår. I livet, i travet.

Och – klockan. Dessutom. Under 1.10 över full väg är det liksom inte varje dag vi upplever.
Det var något grönjävligt över det när allt kommer omkring.

Jag försöker bara förstå skeptikerna.

Och gör det till viss del.

Henrik Ingvarsson

Foto Solvalla: Kanal75

22 KOMMENTARER

 1. Ett bra lopp är när man ser prestationer som man inte ser ofta. Inte sällan är tiden en viktig faktor. De satte upp ett helsickes tempo andra varvet. kom till 1500m på en låg 10-tid och då väntade alla på att Cruzado skulle komma bakifrån. Men de fortsatte i samma ursinniga tempo hela vägen in i mål. Att ta något bakifrån blev svårt, som om de skulle fått varva på 1.14. Och Twister Bi som inte tröttnar, utan tar i och suger sig framåt bit för bit hela upploppet ned. Readly Express som inte heller blir trött utan svarar hela vägen. Det är där i storheten i loppet ligger.
  Sedan kommer kryddan. för första gången på svensk mark travades 2140m under drömgränsen 1.10. En svenskfödd häst. Tjacko Zaz sprang på 10,5, och blev utan pengar. Det var med andra ord ett helt batteri av femåringar som klarade av tempot. Kommer vi få se det igen?

 2. Relevant diskussion.
  Det är klart att det inte är bra när pusselbiten ”taktik” utgår. Finns ingen möjlighet att hitta på något när tempot är 1.10-1.10.5 runt om. Jubileumspokalen påminde på så sätt om alla dessa stendöda sprinterlopp som körs.
  Sedan måste man ju i alla fall få lite ståpäls av prestationerna… 🙂

 3. Lite off,
  Kollade i katalogen till kriterieauktionen i höst.
  Om säljarna fick hasa sig hem i tisdags då kommer dom att dö på plats på denna auktion.
  Katalogen är totalt urvattnad och det kommer troligen att bli den sämsta någonsin.
  ASVT har troligen gjort samma misstag som ATG gjort med V75, det är för många auktioner där det också uppstått särintresse som att det blivit viktigare att sälja mat o dryck samt hotellrum uppdelat på 3-4 gånger per år.
  Tror att dom redan kört ner detta koncept i källaren.

 4. Apropå vårt fackorgans omvärldsanalyser: deras servila inställning till Åke Svanstedts Hambodrivning är tragisk att uppleva, inte minst krönikören som ansåg att man får ta seden dit man kommer och att ”Svanstedt körde enligt regelboken och mer kan man inte begära”. Uppenbarligen är man så rädda för att störa sin återupprättade kommunikation med kungen att man nu har kompaniorder om gröna skygglappar på.

 5. Jag brukar också tänka på Stockholmsderbyna i fotboll då och då.
  Bästa jag sett – Djurgården mot Bajen 9 – 1 1990?
  Nej, Djurgården mot Bajen 8 – 1 1972.
  Fyra mål på sju minuter, stackars Ronnie Hellström.
  Sorry Henrik, Du ledde in mig på detta ämne.

 6. Håller med om beskrivningen. Readly till spets – luften ur för alla som älskar dueller och spänning. Som förutom kickarna som spelet ger vill ha nerv i sporten, ja kanske i livet, och som aldrig hur fantastiska än hästarna är får ståpäls av favoriter-spets&slut. Viking och going Kronos möjligen undantagna. Fast det stavas ju lika mycket Ludde.

  Och så kändes det fram till upploppet. Va fan, är han trött? Va är det här? Och så en rysare sista 200. Även om Cruzado aldrig kom. Och så tiden…. Ja det var nog helt enkelt ett rätt konstigt lopp och kanske inte så konstigt att folk upplevde det så olika.
  Jag kommer mest att minnas Twister Bi!

 7. Personligen tycker jag att ett BRA (och minnesvärt) lopp är när det är racing från start till mål….ett exempel är Sundsvall Open Trot när Deliciuos vann för några år sedan. Fullt ös från start till mål (när Bergarn skulle sänka Creatine med sin Global Money).

 8. Ett helt fantastiskt lopp och så bra han var Twister Bi. Det är ju honom de flesta man pratar med minns, inte vinnaren. Vem var det som vann nu igen? 🙂

  Tiderna är viktiga oavsett vad man tycker om det. Ett lopp behöver heller inte vara spännande för att vara fantastiskt. Ex Bold Eagles Elitloppsförsök. Kanske det värsta lopp jag någonsin sett. Nu är jag inte så gammal som vissa andra traventusiaster men att döma av reaktionerna på läktaren på Solvalla så var jag inte ensam. Jag har aldrig sett sådana reaktioner och känslor för en häst och ett travlopp tidigare. Inget har ens varit i närheten. Och det loppet var inte det minsta spännande, i alla fall inte vad gäller slutsegern.

  Sedan måste man väl vara bajare och leva i deras egen lilla mysiga värld för att påstå att Stockholmsderbyna är vida kända i hela Europa 🙂 Trevlig helg!

   • Ni är för härliga!

    Jag håller inte alltid med om det ni/du skriver men tack för en väldigt bra och trevlig blogg/sajt. Det är väldigt bra att ni finns och oftast väldigt trevlig läsning.

    • Tack.

     Men vad är det som gör att du ser det icke kunna vara på det sättet?
     Vad bygger dina kunskaper i ämnet på?

     Strunta i Bajen. Ta dif-aik istället.

     • Du har rätt i sak. Stämningen är i europeisk toppklass.

      Sedan beror det på hur man definierar” vida känt”. Jag har jobbat och bott i flera europeiska länder. Bl a England, Spanien och Italien. Fotbollsintresserade människor, även ofta väldigt intresserade, i dessa länder har normalt aldrig hört talas om AIK, Djurgården eller Hammarby. En del äldre känner dock till IFK Göteborg/MFF och de yngre MFF från Champions League.

      Framförallt lag som Djurgården och Hammarby är helt okända för 99% av de fotbollsintresserade i dessa länder. Lite som om jag skulle fråga dig om vad sjätte bästa laget i Ukraina heter… Men som sagt jag kanske övertolkade ”vida känt”.

      Ett sidospår från travet 🙂

  • Nu var väl inte vädret (prognoserna) de bästa men jag tror ett problem för att lyckas skapa en familjedag(kväll) med 10.000 i publiken är att det är en vecka för sent. Skolorna har startat vilket de inte har om man lägger det en vecka tidigare. Sedan tror jag att ”magin” kring Ahlsell Legends var ganska obefintlig när man gjort misstaget att aktiva (samt de som nyligen slutat) får vara med. Ett stort misstag!

   • Propulsion och twister bi i Hugo Åbergs,bold eagle i elitloppsförsöket,twister bi i jubileumspokalen,volstead i bägge heaten i sweden cup från dödens,Cruzado dela noche som vann från dödens i copenhagen cup..finns några godbitar detta året 😉

 9. Riktigt bra lopp = intressanta lopp är ofta = de riktigt långa loppen, Harper Hanovers, Malmö Stads Pris, Örebro Int´l osv. När kommer Sauveur, när kör han till med Alfas da Vinci, svarar Reckless?….osv…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar