Ändrade förutsättningar för treåringarna och nya klasser i V75.

Det är något som Travtränarnas Riksförbund (TR) föreslår inför 2018. I ett möte med ST:s sportchef Petter Johansson framförde TR:s representanter Thomas Uhrberg och Jörgen Westholm detta.

Tränarna vill också flytta lunchtraven till kockan 14.00 och helt ta bort på lunchtävlingar på måndagar. Samt att skrota de tidiga söndagstävlingarna.

– Både Thomas Uhrberg och jag tycker att det här mötet fördes i en positiv andra där Petter Johansson verkligen lyssnade på oss och tyckte att vi hade en hel del goda förslag, säger Jörgen Westholm.

Skälet till att tränarna inte gillar lunchtrav på måndagar är att det då är mycket aktivitet i stallarna runt om i landet just den dagen, direkt efter helgen.

Något gehör i den frågan lär dock inte tränarna få. Enligt anteckningarna från mötet är det omöjligt att ta bort måndagsluncherna eftersom Norge har ett avtal med det franska spelbolaget PMU när det gäller lunchtävlingar på måndagar. Och när det gäller ändrad starttid till 14.00 var beskedet från Petter Johansson mycket tydligt:

Omsättningen på luncherna är väldigt hög kontra andra tävlingsdagar som börjar på eftermiddagen.”

Även när det gäller tävlingar på lördagskvällar vill TR se en förändring. Tränarna anser att tiderna inte passar personalen och det är problem med logistiken. Petter Johanssons svar var att han skall försöka få andra länder att tävla mer på lördagskvällar som då skall dra spel via ATG.

Inte heller de tidigare söndagstävlingarna (starttid 11.10) är tränarna speciellt nöjda med. TR anser att intresset för dom tävlingarna är svagt och att de generar låg omsättning. Enligt protokollet höll Petter Johansson (bilden) med om det och lovade att ta upp frågan med ATG.

När det gäller starttiden på V75 (16.20) är många tränare mot den.

– Det är en fråga som alltid lever. För mig personligen är det dock viktigare att expresstravet försvinner. Mina kunder, hästägarna, skräms bort dom tävlingsdagarna, och så kan vi inte ha det, säger Jörgen Westholm.

I tävlandet för treåringar föreslår TR att den lägsta klassen skall vara stängd vid 49.999 kronor och att hästar som startar där ej skall ha vunnit lopp tidigare. Klass två skall stängas vid 99.999 kronor, klass tre vid 149.999 kr och klass fyra vid 199.999 kronor.

Travtränarna vill också att intjäningsmöjligheterna för ston ökas med fler lopp och ändrade propositioner. Bland annat genom att ge ston vissa fördelar.

– Vi vill också ha så lite treåringslopp som möjligt på luncherna så att ägarna har möjlighet att se sina hästar i början av karriären, säger Jörgen Westholm.

Även försöken i Breeders´ Crown vill tränarna ändra på. Istället för sex försök där sex går vidare föreslår TR tio försök där de fyra bästa hästarna går vidare.

– Då blir det lättare för oss att matcha hästarna samtidigt som det blir en bättre spridning geografiskt på BC-försöken, säger Westholm.

Med tanke på att prispengarna i V75 höjs med 20 procent nästa år tycker TR att även V75-klasserna bör ändras så att de hänger med i utvecklingen. TR anser också att det skall vara max sex försök i varje V75-meeting samt att ettan och tvåan i försöken alltid har företräde i finalen.

Vi vill också gärna se fler unghästlopp i V75, säger Jörgen Westholm,

En annan viktig fråga för travtränarna är dopingproblematiken. TR framför därför en önskan om att proven på hästar som tas i lopp där förstapriset i loppet är 500.000 kronor eller mer skall skickas till dopinglaboratoriet i Hongkong som anses vara ett av de bästa i världen.

Till sist: Readly Express´ vinnartid (1.09,9) i Jubileumspokalen var förvisso nytt världsrekord för äldre hästar på tusenmetersbana. Men Readly Express var knappast först i världen med att springa under 1.10,0 över 2.140 meter. De flesta minns väl att den norske fyraåringen Ferrari B.R. chockade oss alla med sina 1.09,9 när han vann ett fyraåringslopp på Jarlsberg den 20 maj i år. Och redan för över tio år sedan sprang både Kool du Caux och Kesaco Phedo under 1.10,0 i Prix de France på Vincennes. Kool du Caux vann då på 1.09,8 över 2100 meter, Kesaco Phedo fick tiondelen sämre.

LP

Här finns mer detaljerad information från Travtränarnas Riksförbund.

32 KOMMENTARER

 1. ”Petter Johanssons svar var att han skall försöka få andra länder att tävla mer på lördagskvällar som då skall dra spel via ATG”.
  Är det verkligen så som han svarat så förstår man att Skarplöth gör som han vill!
  STC’s ledning verkar tro att andra länder GÄRNA ställer upp för att ATG skall överleva med sin vansinnesstrategi!

  Så den starttid av V75 som vi levt med sedan 1974 (V65 då) fram tills den nya starttiden togs i bruk nu är styrd av att andra länder INTE kör på Lördagskvällar!?!
  Var det inte för att Skarplöth trodde svenskarna skulle spela mer om starttiden blev senarelagd?

  Kan man hoppas att detta bara är en mardröm som vi alla vaknar upp ifrån med det snaraste?

 2. Vad fint att ha en dialog genom de intresseorganisationer som finns inom Svensk Travsport. Istället för att enbart propagera för egen sak i krönikor i våra stora dagstidningar.

  Kan konstatera också att det är ett stort misslyckande av våra stora banor att förpacka en expressdag på rätt sätt. Låt kunden bestämma om den vill ta del av expressbanan eller inte, om inte så är det ju en vanlig tävlingsdag med en fin V5:a. Voila!

 3. ”Dra spel via ATG” känns som en klyscha. Det vore intressant om ATG redovisade omsättningarna på småbanor i Norge, Danmark, Sydafrika etc kombinerat med kostnader. Känslan är att det är rent försumbara summor och att det finns andra aspekter som styr. Man verkar vilja skapa ”ett dygnet runt tivoli” där kvaliten på produkterna inte spelar någon roll. Förr eller senare så kommer man att tvingas se över hela verksamheten och dra ner ATG’s budget markant och behålla de lönsamma delarna och avveckla resten. Men det lär ta tid, så länge man inte särredovisar de olika delarna av ATG’s verksamhet utan lägger på locket så lär inget ske. Jag kan bara hålla med Observer som ständigt påpekar att exempelvis Solvallas förstapriser är på samma nivå som för 20 år sedan trots fördubblad spelomsättning. Varför ställer inga journalister denna raka fråga till Skarplöth, var tar pengarna vägen ?

 4. Måtte de styrande snart ta sitt förnuft till fånga vad gäller V75 på lördagarna. En ständig källa till irritation som inte blivit mindre med tiden borde få dem att inse att deras prestigekamp inte leder någonstans. Tvärtom. Undrar hur många spelare som försvann med den sena starttiden.

 5. Vilken ATG-chef är det som fått för sig att spelet nödvändigtvis måste så utspritt?

  Borde väl inte vara omöjligt att få spelarna att spela när tävlingarna går av stapeln istället för tvärtom. Det fungerar ju för många andra sporter.

  • Fotbollen har väl spridit ut sina evenemang ganska ordentligt. Premier League kör väl tre olika tider på lördagar och flera dagar i veckan.

  • Det sitter folk vid datorer och spelar dygnet runt. När ATG inte har någon spelprodukt som är aktuell så spelar man på något annat.

  • Tyvärr tycks ju Petter tro det och fler med honom inom ST!
   De står där med mössan i hand och frågar lite blygt, löjeväckande!

 6. Är lunchtravet verkligen en succé för travet?
  Eskilstuna igår. Fri entré, schablonberäknad publik som högst troligt nöjde sig med en dagens lunch och kanske en fika.
  Knappt 450.000kr utdelade i prispengar.
  Inom V4 49 startande. 11 av dem är hemmahästar, resten har rest dit. På V5 var det 22 av 59 som var hemmahästar. På V5 handlar det om 10.000kr i förstapris.
  Totalt startade 132 hästar denna tävlingsdag. De tjänade i snitt 3.367kr. När resekostnader, anmälningsavgift, utselning, gästbox och tränar-/kuskprovision är betald räcker det i snitt till 2-3 dagars träningsavgift.

  • Hur blir uträkningen en vanlig vardagkväll utan V64 på Eskilstuna då?
   Och som Ulf L säger, jämför sedan omsättningen och, som följd därav, hur mycket pengar som genereras till nya prispengar

   • Utfallet blir inte bättre av att köra det som en ”saxbana” en kväll, snarare tvärtom. Och kanske är det där man har tänkt fel idag. Att man har skapat en huvudbana och en saxbana som kommer i skymundan. Det gör att saxbanan blir väldigt olönsam. Lunchtävlingar blir också olönsamma, och dessutom försvinner arbetstiden hemma på gården i dagsljuset.
    Och det här försvaras av ST, det är så här det måste vara. Man är inte villig att prova något nytt, att försöka finna nya vägar till bättre totalekonomi.

    • Men du kan ju inte säga att lunchtävlingarna blir olönsamma för sporten. Eskilstuna lunch igår 6,7 miljoner i omsättning. Åby saxbana på kvällen 2,2 miljoner.
     Ja, lunchtravet är en succé för travet. Detta pågår 5 dagar i veckan året runt. Vem orkar räkna ut hur mycket omsättningen överträffar vad den varit om man kört en bana till på kvällen?

    • Viroid. Alternativet är då att lägga ner lunchtravet antar jag, bättre med provlopp kanske så det inte konkurrerar med nåt.

 7. Tycker dessa saker som tas upp är samma gamla saker som det tjatats om i flera år.
  Som en gammal låt som spelas om o om igen.

  Min stora undran är ju varför inte travtränarna tillsammans med ägarna bestämmer sig för o sätta ner foten ordentligt.
  Det är väl bara o bestämma en vecka slumpartat i almanackan där man uppmanar samtliga till total bojkott om inte ST/ATG börjar lyssna på dom aktiva.
  Om sedan 60-70% följer denna bojkott så är det ändå bättre än att allt bara fortsätter.
  En veckas total bojkott av V64, V86, V75 osv så måste ju dom styrande börja lyssna.

  Sluta vara så jävla mesiga- sätt hårt mot hårt så ATG o ST fattar att det är nog nu!

  • Bojkott, dvs strejk!? Det var något underbetalda arbetare i den tunga industrin tog till för att få upp lönerna så att de skulle räcka till mat på bordet. Det får väl vara lite proportioner i debatten? Man måste ju inte tävla på V75, det är valfritt.

   Det kan inte vara de aktiva som ska bestämma när det ska tävlas. Det är hästägare + spelare + publik som betalar föreställningen och det måste vara deras önskemål som ska tillgodoses.

   Vad gäller alla hästskötare som får jobba sent på lördagkvällen så ska man kanske väga det mot alla hästskötare och hästar som slipper ge sig iväg på fredagkvällen och övernatta inför lördagens tävlingar. Vilken bana som helst som arrangerar V75 kan upplysa den som frågar om att antalet övernattningar inför V75 minskat betydligt sedan den senare starttiden infördes. Har någon frågat hästskötarna?
   Detta blir ju automatiskt också en besparing för hästägaren som slipper betala övernattning + traktamente för skötaren.

   • Nåja, hästägarna går uppenbarligen inte och ser travet live längre. Spelarna har protesterat sen den sena starttiden infördes och publiken sviker. ALLA har sagt ifrån, var och en på sitt vis. ATG/ST sitter still i båten. Vad mer behövs för att någon ska vakna?

    • ????
     Hur har spelarna protesterat menar du?
     Och vad har du gjort för undersökning som har lett fram till konstaterandet att hästägarna går uppenbarligen inte och ser travet live längre?

     • Jag läser innantill och det borde du också lära dig. Det har för övrigt gjorts flera undersökningar bland spelarna från olika håll (dock icke från ATG) som samtliga visar ett resultat på c:a 80% som vill återgå till gamla starttiden. Men du läser väl bara sånt du själv vill.

     • OK då fick vi ner debatten till nivån personligt.
      Nej jag tycker inte att det har gjorts någon seriös undersökning bland spelarna. Att en eller annan webbsida har två knappar att trycka på, ¨vill du börja V75 14.30 eller 16.20¨ är inte för mig en undersökning. Speciellt inte om den finns i samband med en text som rabblar upp alla nackdelar med den ena starttiden.

     • Nåja Berra. Du letar dig ner i en lång tråd för att se om du fått svar på din fråga om starttiden, för att deklarera att du inte vill ta diskussionen, för du anser inte att det finns tillräckligt med fakta. Gott så. Men frågan som ställdes till dig i morse 19 augusti, kl. 07:29, i tråden ”Sex gånger mer streckad än min spik – nä nä nä” (med sex kommentarer och en direkt fråga till dig som du kan svara ja eller nej på) behagade du inte svara på. Troll!

     • …den aktuella frågan under annat inlägg som inte fick något svar ställdes till ”Bosse Vojlock”, ej ”Berra från Valla”. V v läs innantill.

      Mvh Karma

     • Så var det ja, men eftersom Lunkan frågar så vänligt kan jag ju meddela att i mitt fall försöker jag verkligen undvika att få syn på några som helst tips innan jag gått igenom loppen själv. Ska jag förlora pengar så ska det vara på mina egna idéer.

 8. Men hur skall vi lyckas med detta då det finns många hästägarorgan där det förs diskussioner likt en fredagskväll med Gubbgänget som tävlar i att drick mest öl och lösa världsproblemen.
  Och hur är det egentligen med lojaliteten inom tränarkåren?

 9. Stod i samma kö som en stortränare på Axevalla i somras. 4-5 av hans hästägare – varav den största ( kanske i Sverige ? ) slutat åka på V75 när dom har starthäst pga starttiden.

  • Det är väl för dom i närområdet tiden gör skillnad om man ska besöka? Eller spelade två timmar så stor roll för denne herre relativt exempelvis restid till olika banor i Sverige.

 10. Att dopingproverna ska till Hong Kong , då blir d darr kanske för flera, där ser dom det mesta. Kan bli skoj ¨å se om vissa inte vågar anmäla i penningstinna lopp, dopingen är d sånt hysch hysch om i media, fattar inte d,

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar