Christoffer Eriksson är en av landets hetaste kuskar just nu. Igår blev han knappt slagen med Twister Bi när Readly Express vann Jubileumspokalen på Solvalla.

Men det blev också en dyrköpt andraplats för Christoffer. Han dömdes nämligen till 10.000 kronor i böter för felaktigt bruk av körspö.

Dessutom blev Eriksson avstängd i sex dagar. Det innebär att han missar hela derbyhelgen hemma på Jägersro.

På onsdag kör Christoffer Eriksson fyra hästar i derbykvalen och lika många i kvalen till Derbystoet. Men det spelar ingen roll hur många av dessa som Christoffer kvalar in. När det blir dags för finalerna få Eriksson snällt stå vid sidan om och titta på.

Till sist: Även Jorma Kontio fick böter i gårdagens storlopp. För hans del blev det dock en lite mer modest summa. Jorma tvingas punga ut med 500 kronor när han tackade för publikens ovationer, och samtidigt hyllade vinnarhästen, genom att lyfta på hjälmen! Domarna litar alltså inte på omdömet hos en av världens mest rutinerade travkuskar.

LP

15 KOMMENTARER

 1. Lite väl hård nu tycker jag. De kan ju inte börja släppa på köra utan hjälm. Den dagen det kommer en helikopter, dyker upp en vit häst, en fotoblixt och hästen skräms då är det nog bra om hjälmen sitter på.

  • Och så är vi tillbaka till frågan om alla skötare, ägare och andra som åker hjälmlösa bredvid den hjälmförsedde kusken, sittande på trekvart över ett hjul in till vinnarcirkeln. Varför är DET tillåtet? Kan inte helikoptern, den vita hästen eller fotoblixten slå ner under just den stunden?

 2. Persson, hur tänker Du?
  Gäller regeln om ”hjälmen på” bara för oruttade kuskar?
  Lite svårt att dra gränsen då, eller hur?
  Sen kan man ju tycka att regeln är fjantig.
  Det är en annan sak, men nu är det ju som det är med den här regeln.
  Och då ska den ska gälla alla kuskar, tycker jag.
  Hoppas Jorma har råd, annars kan han få lite växelpengar av mig……!

 3. 500 spänn för att artigt lyfta på hatten/hjälmen är så korkat att man häpnar. I reglementet står också att körsvennens fötter ska var placerade i fotstöden. Det händer inte alltför sällan att ena benet lyfts i en – populär – segergest. Här finns pengar att hämta!

  Nej, låt körsvennen avgöra i såna här fall! ”På egen risk” kanske, om regelskrivarna måste gardera sig. Jag tror att Jorma Kontio och Adrian Kolgjini klara av att bedöma läget.

 4. Vad jag inte förstår i ”hjälmfrågan” är varför det är ok för skötare/ägare att åka på skalmen utan hjälm, och utan stöd för fötter och inga tömmar att hålla sig i, vad jag vet blir inte dom bötfällda. Har även hänt att tv reportrar åkt med och intervjuat.

  • Jag har kollat med domarbasen Falk och enl honom så åker skötare/ägare med på egen risk , mkt märkligt må jag säga

 5. Det är alldeles, alldeles för hårt dömt på Christoffer. Okej böteslappen, men sex dagar är åt helvete. I storlopp med härdade rutinerade hästar måste man väl få mana på? Jag tycker det är stor skillnad på hur Åke drev och hur Christoffer manade på. Alldeles för hårt dömt.

 6. Åke drev, Christoffer manade på. Att Christoffer drar hästen i svansen är väl inte att ”mana på”? Det är drivning. Jag säger inte han är värre än den andra, men bara för att han har blivit hela Sveriges gullegris så ska väl inte han slippa undan? Den ena är en djurplågare och den andra är det synd om bara för att han inte höll tömmarna i en hand? Folk får börja ge sig nu, pinsamt. Drivning är drivning vem som än gör det och hur många tömmar man än har i handen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar