Readly Express vann Jubileumspokalen på 1.09.9 – och om jag förstod det rätt är det någon form av ett nytt världsrekord.

Ändå får vi i TV12 se en butter, eller bister, Timo Nurmos som vandrande mot vinnarcirkeln hävdar att hans häst ”inte var på topp idag”.

Det lät lite mer som en vemodig finsk tango än en stolt, och lycklig, tränare som just hade vunnit ett stort travlopp, ett av det mer prestigefyllda som går att vinna i Sverige

Förmodligen var den USA-födde tränaren Jerry Riordan mer stolt över sin andraplats med Twister Bi som i det längsta gav Readly Express en rejäl kamp.

Om startspåren hade varit annorlunda, om Twister Bi startat innanför Readly Express, hade utgången möjligen blivit en annan?

I så fall hade vi kanske fått höra en vemodig finsk tango – på riktigt?

Bortsett från det vemodiga i Timos uppsyn kan vi ändå konstatera att matchningen av Readly Express är förnämlig. Det här var hästens tredje start för året – och den tredje segern. Nurmos kan konsten att matcha sina hästar, och jag kan tänka mig att detta lopp egentligen bara var en avkrok på färden mot Prix d´Amerique.

***

Kände sig ”Pippo” Gubbelini tvungen att släppa ledningen till Erik Adielsson med Your Highness i EM för ston? Den italienske kusken är ju inte särskilt känd för att vara en gentleman – åtminstone inte i travlopp.

Om vi då vänder på kuttingen: varför var inte Erik Adielsson nöjd med att sitta i vinnarhålet, i rygg på loppets favorit Shadow Gar, ”Pippos” häst alltså?

Sådana frågor får förstås aldrig några svar. Däremot kan vi dra slutsatsen att två normalt mycket framgångsrika kuskar helt plötsligt gör fatala missbedömingar.

Att, som ”Pippo” gjorde, släppa ledningen till Your Highness var förstås helt galet – det förstår de flesta. Att som Erik gjorde, köra offensivt med en sedan länge sedan helt geistlös Your Highness var, om möjligt, lika illa.

Över upploppet försökte Gubbelini hitta någon öppning när han väl hade upptäckt sin galna taktik över att släppa ledningen till Erik Adielsson.

Samtidigt som I Love In Paris, stallkamraten till Your Highness, avgjorde till en lätt seger med en kylig Johnny Takter i sulkyn, före en tapper Anna Mix.

Ofta ger oss travsporten svårlösta gåtor.

LP

 

25 KOMMENTARER

 1. Kollade på ATG live o fick för första gången lyssna till Hultman/Forsgren som experter.
  Det var en ren njutning o kanon bra o så skönt att slippa höra spel experter stå o tjura över missade lir.
  O ingen Per eller Patric Skoglund som tjatade sönder sändningen.

  Tänk Hultman, Forsgren o Joakim Johansson som programledare o totalt fokus på sporten trav. Då hade jag inte missat en enda sekund.

  • Klockrent Moule! Exakt den trion skulle vara den ultimata uppställningen! Och Hultman är ju ett superfynd i dessa sändningar. Man vågar ju inte gå på muggen med riska att missa något.

  • Jag njuter varje sekund som Hultman har suttit med i Atglive!
   Äntligen så fokuseras sändningarna på HÄSTARNA och sporten,alla fantastiska anekdoter,historier och hjärtliga skratt!! Han ser saker som händer under loppen och kan förklara så enkelt och naturligt så jag tror alla förstår.Helt plötsligt har en helt ”ny” travvärld öppnat sig!!! TACK!

 2. ”Second is like kissing your sister”, kommenterade Mr Riordan strax efter loppet. Glad över prestationen blir han nog efter att besvikelsen över placeringen har lagt sig. Twister Bi svarade för ännu en overklig prestation, kanske den bästa i karriären?

  Readly Express har en sjuhelsikes löpskalle då han utan riktig toppform (och utan jänkarvagn, fast behöver man ens nämna denna skillnad då Jorma ändå inte förmår att utnyttja en bike och dess eventuella fördelar?) går 09,9am. Nu stundar ”vintervila” inför en eventuell örnjakt i Paris. Åka ner i tid för att acklimatisera sig, därefter ett B-lopp och Prix Tenor de Baune, då är han redo för sista söndagen i januari.

 3. LP skriver: ”hade utgången möjligen blivit en annan?”

  Det är klart att utgången blivit en annan. Jag själv trodde att Readly Express skulle slå Twister Bi plättlätt oavsett löpningsförlopp men jag hade grovt fel och frågan är om han överhuvudtaget regelrätt kommer att slå honom någon gång i framtiden….antar att det var anledningen till Timos butterhet. Han (och även den spelare som pumpade in ett sexsiffrigt vinnarspel) var nog helt övertygad om att han satt på Sveriges klart bästa femåring men antagligen är det inte så…

  Ang. Erik Adielssons bedrövliga styrning bakom Your Highness kan man bara sucka….men Erik själv har säkert ett bra ”politikerksvar” varför han körde som han gjorde…Tröttsamt är ordet.

 4. Imponerande av båda hästarna.
  Magkänslan är att Twister gynnas av lite distans också (vilkorat med att han är lugn, som alltid) och han gör inte bort sig i PdA.

  Twister, Readly. Propulsion…

  Melander får nog hoppas på 25 grader och sol i Enköping i år också. Det kan ju gå. Eller ja.

 5. Erik styrning var helt obegriplig, dessutom har vi betydligt högre krav på taktisk finess gällande Erik kontra Pippo. Blyhandsken till Erik denna kväll.

 6. Tack till Hultman, Forsgren och Westberg för en intressant och underhållande onsdagskväll på ATG live. Håller med Kim i inlägget tidigare.

 7. Tacka vet jag Hultman och hans okontrollerade glädjetårar när hans hästar vann. Det är skönt att se honom tillbaka, om än i kommentatorsrollen.

 8. Lite kul att våra grannländer tycks ha tagit ett steg framåt. Som det finska inslaget i Jubileumspokalen, och då tänker jag inte på Nurmos/Kontio, utan på trean Workout Wonder, som återigen visade sig vara i klass med de bästa svensktränade deltagarna. Vidare såg vi norska I Love Paris bli Europamästarinna för ston, och två Frodehästar vinna plättlätt.

  Apropå det senare så har väl Ahlsells Legend överlevt sig själv när man tar in den i högsta grad aktive Jomar Blekkan som flaggdeltagare, och att den evigt unge Olle Goop som blev tvåa också är i högsta grad aktiv såg vi så sent om två dagar före Vallastarten, då han segrade på Färjestad. Även om körsvenskunskaperna sitter i ryggmärgen på alla deltagarna så är körform en färskvara, och det kanske är dags för Solvalla och Ahlsell att bestämma sig vad de vill bjuda publiken på – återseendets glädje eller en salig blandning?

  • Håller med om att Solvalla verkligen behöver tänka till om upplägget kring Ahlsell legends.
   Vilka ska vara med?
   Sedan bör dessa kuskar lottas på hästar o inte få tingas på förhand.
   Annars gillar jag det upplägget om det bara körs på lika villkor som det inte gör nu.

  • Viking, har vi sett samma lopp?
   Bekvämt i andra ut, på i tredje ungefär 900 kvar, fram till dödens ungefär 500 kvar, sen nerspeedad på upploppet.
   Så märkvärdig var väl ändå inte Anna Mix prestation?
   Bra, men inget att berätta om för barnbarnen.

   • Tycker nog ändå att gå i tredjespår 4-500m i den farten och sen dödens i samma fart sista 500 är väl inte fyskam,inte många hästar som gör på det viset,men det är klar,ska man nu jämföra med twister bis insats så bleknar ju Anna mix lite,men hon är ett sto är är grym ändå,nackdelen med Anna mix är hon är inte alls snabb och tyvär blir nerspeedas trots att hon gör bästa loppet.

 9. På nåt konstigt sätt kände jag som Timo. Han var inte på topp. Men så har vi tiden. 1.09.9 och då känns det ju bara löjligt att säga så.
  Fast kanske ska man faktiskt skita i tiden (om det nu går) och bara konstatera att han nästan blev nedplockad av dödens-Twister.
  Eller är Twister en bättre häst? För det måste han ju vara om Readly var på topp.

  Hursom var i alla fall Twister överjävlig igår!

 10. Det kanske verkar som om man svär i kyrkan när man tycker att trojkan som kommenterade Live-sändningarna i går var pratglada in i benet. Jättekul naturligtvis att Hultman är tillbaks, kunnig och rolig, men det gäller att hålla i lite också. Eftersom han är totalt okritisk till alla företeelser på travbanan så behövs det någon som stadgar upp det. Ger en smocka och tar inte tillbaks det omedelbart. Och så alla dessa Uber-analyser som tar bort lite av vad man själv ser. ”Hade inte Jorma torskfeeling? när han intervjuades av Matteus?” Jorma sa som vanligt inte flasklock och att få ut det av hans intervju är en omöjlig tolkning. Vad jag menar är att flera gånger hann jag inte med liret för att dom pratade på precis till startbilen släppte. Kanske någon studioman kan säga till att nu är det En minut kvar och nu får ni tagga ner. Som underhållning är det ju kul, men som spelare blir informationen rörig, på gränsen till Overkill.

 11. Dom får mitt gillande till 100%.
  Hur och när man lirar får var och en avgöra och tycker det inta alls är störande värre är det med vardagsuppställningen där dom tror sig kunna häst,FW ett undantag med kommentarer som blackar vem som helst utav dom icke initierade spelarna

 12. Sen har jag alltid tyckt att det är konstigt att dom olika rekorden inte har samma förutsättningar. Som att rekord för snabbaste tid på 2100m blir samma som 2140. Det är inte rättvist,40m längre är låångt!

 13. Joakim johansson tyckte jag var riktigt grym ,han bytte ju jobb och sen var tillbaka i studion igen ,men nu var det väl ett tag sen han syntes till i rutan.. Blir det ingen mer trav tv för han ?
  Jag tycker Kusken ,Hultman och Oscar var kanon igår ,tummen upp !

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar