Foto: Kanal75

Klockan 9.00 denna onsdag gick anmälningstiden ut för nästa veckas nervpirrande uttagningar till Svenskt Travderby.

Totalt anmäldes 89 hästar (mot 80 ifjol). Vilket ännu en gång – enligt de regler vi har – får till följd att ett ganska stort antal måste tvångsstrykas. Maxantalet som får plats är 72, vilket gör sex uttagningslopp där de två främsta går till finalen. En av de som drabbas är till exempel Stefan Melanders nyförvärv och Stall Courants Rigel Face, en travare som jag hade med som ett spännande kort på min ”Derbytolva” förra veckan.

I Derbystoet anmäldes 49 hästar, en rejäl minskning jämfört med i fjol då 67 märrar anmäldes. Och inte minst om man jämför med årets Stochampionatet, där 90 stycken visade intresse och 18 tvingades strykas. Därmed måste det till fem uttagningslopp med ett snitt på 9,8 hästar i varje kval.

Det få antalet anmälningar bland stona? Kanske känns konkurrensen för stor. Med den snudd på undantagsmässiga trion Ultra Bright, Darling Mearas och Cash Crowe som finns i leken. Kanske är en del slitna efter Stochampionatsförsöken och laddar för senare uppgifter under hösten. Det är en smula svårförklarligt faktiskt. 

Hingstarna får förresten ursäkta; det mest spännande nästa onsdag blir nog att se var Petri Puros Cash Crowe står. Stochampionatsfavoriten, den fantastiska Ready Cash-avkomman, fartvidundret. Detta efter det besynnerliga och oroväckande uppträdandet i finalen på Axevalla, och efter – det lilla som sipprat – vissa minusrapporter från Halland under tiden.

Det blir som sagt enastående intressant att se.

Som om det inte räckte nog, en Derbykvalsdag.

Henrik Ingvarsson

Fotnot: Här finns alla anmälda till Derbykvalskvällen.

Läs även:

Snart Derbysmäller det – har Kolgjini vinnaren?

9 KOMMENTARER

 1. Håller med om att de bästa stona möjligen skrämt bort några stycken, men skulle också vilja lägga till Caddie Lisieux som jag tycker är grym när hon får till det. Derbyt däremot känns otroligt öppet, tycker att runt 20 hästar känns som möjliga derbyvinnare med klaff på vägen.

  • 20 hästar?!?! Vilka då?

   Jag ser två huvudfavoriter, Rajesh Face och Policy of Truth. Bakom dessa kan Global Trustworthy, D’Artagnan Sisu, Cyber Lane, Disco Volante och Monark Newmen möjligtvis blanda sig i, om de får bra förutsättningar i försök och final.

   • Intressant att vinnaren av kriteriet förra året och 2:an i årets kungapokal inte får plats på din lista över eventuella vinnare (Deimos Racing). Hästar som också borde nämnas enligt mig är: Magic Gwin, Springfield och Grant Boko. Finns fler men de känns mer långsökta.

    • Deimos Racing är självklart en bra häst. För mig är det dock långsökt att han ska vinna Derbyt… Maxklaff i Kriteriet och Kungapokalförsök, och borde väl ha hållit undan från spets i finalen av Kungapokalen efter dryga 1.14 första varvet?? I övrigt en undanskymmd roll i år och tveksamt genrep i Norrlands Grand Prix-finalen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar