Många har reagerat mycket starkt över hur flera av kuskarna använde sina körspön i Hambletonian och andra lopp den eftermiddagen på The Meadowlands.

John Campbell, en av världens mest framgångsrika kuskar och nyvald president i The Hambletonian Society, förstår reaktionerna. Han är själv kritisk till hur flera kuskar agerade.

I ett svar till trav24.no skriver Campbell:

– Jag förstår reaktionerna kring det som skedde på Meadowlands den helgen. Alla som såg hur ett par av kuskarna använde pisken borde vara bekymrade.

Trav24.no har förutom till Campbell även ställt frågan till New Jersey Racing Commission, som är den insats som står bakom reglerna, samt till Meadowlands ägare Jeff Gural. Det är dock bara John Campbell som har svarat.

Campbell skriver i sitt svar att varje stat i USA har sina egna regler. Exempelvis är det i Pennsylvania, Ohio och Kentucky förbjudet att ta tömmarna i en hand och pisken i den andra (One hand wipping).

I New York och New Jersey är det fortfarande tillåtet. Det man såg under Hambletonian var förfärligt visuellt för sporten och jag kan försäkra dig om att det också här borta varit starka reaktioner på detta, skriver Campbell.

John Campbell skriver också att ärendet skall tas vidare till det amerikanska travförbundet (USTA) med en begäran om att kuskarna skall ha tömmarna i två händer. Och att alla stater ansluter sig till den regeln.

LP

Läs hela artikeln i trav24.no

14 KOMMENTARER

 1. På tiden att de agerar i USA. Också hög tid att travvärlden går samman om ett gemensamt regelverk rörande rubbet, inte bara avseende drivningar.

  • Intressant inlägg i debatten från Jens Oscarsson i dagens Travronden.
   Alla vet ju att det är förbjudet med körspö i Norge.
   Varför reagerar då inte vän av ordning när norska kuskar tar fram körspöt så fort de kör över Svinesundsbron?

   Borde inte Trav24.No tagit upp den frågan med sina ”egna” kuskar?

   • Jämförelsen förutsätter att ‘vän av ordning’ också anser att bruk av körspö enligt det svenska reglementet utgör ett icke trivialt moraliskt problem. Om norska kuskar gör sig skyldiga till riktigt fula drivningar i Sverige antar jag att de inte kommer undan kritik på hemmaplan.

    • Handlade mer om att ”ta seden dit man kommer”
     Folk anpassar sig efter det som är tillåtet. Bra eller dåligt, det är som det är!
     Tycker själv att norskarnas vevande o slängande med tömmarna ser för dj-ligt ut och att det stör hästen mer än spöt som hanteras enligt svenska modellen men i Norge så har man valt den varianten.
     Bra eller dåligt, det är som det är!

     • Jo, men poängen som jämförelsen missar är att det inte är något problem i sig att ta seden dit man kommer. Andras seder kan ju faktiskt vara bättre än de egna. Problematiken infinner sig först när seden ifråga innebär en moralisk position som man själv inte kan stå för. Om så är fallet kan man inte besvara en kritiker med att hänvisa till lokal sed. Om man däremot tycker att seden är moraliskt oproblematisk eller godtagbar uppstår ju inget problem, mer än att andra kan vara av annan uppfattning. Min bild är att travinitierade norrmän gör ungefär samma bedömning som du, eller i varje fall inte betraktar vad det svenska systemet tillåter som djurplågeri.

      Att folk anpassar sig till det tillåtna. Ja, i varierande utsträckning. Men om handlandet är omoraliskt kan man åtminstone se till att de får betala en kostnad i form av försämrat anseende. Ingen moralisk utveckling har någonsin varit resultatet av att folk ‘gillat läget’ eller godtagit att andra gjort det.

 2. Det är ju helt galet att Jeff Gural och de andra inte har slängt sig på sina datorer och Ipads och svarat på ett email ”trav24.no”. Vet de inte att Nurge er best i verden och att man omedelbart måste svara på alla frågor som norrmän ställer? SKÄMS Gural och New Jersey Racing Commission!

 3. Åke Svanstedt har ju inte bara anammat amerikanska drivningsolater, han har även i sin egenskap av aktiv från USA gjort sig skyldig till drivningsförseelser i Sverige, utan att låtsas om sitt straff och utan att ST lyckats utverka det på amerikansk botten, och nästa vår när det är dags att utfärda inbjudningar till Elitloppet 2018 är det glömt och förlåtet. Om inte Åke brytt sig om att respektera avstängningen i USA så skall den givetvis vänta på honom när han kommer hit för att köra igen!

  http://sulkysport.se/avstangd-kor-anda/

 4. Sverige är väl för bra!?

  Sverige stolt representerat av Björn Goop i kusk VM.
  Började första tävlings dagen på Century Downs med att som enda kusk vad jag kan se DRA EN ENHANDSDRIVNING + 6-8 av hans vanliga Sverige drivningar = typ enhandsdrivningar/ lika hårda.

  Kolla gärna in länken nedanför, lopp 6 från mitten av sista sväng och in mot mål.

  Heja Sverige, dubbelmoralens land!

 5. Björn Goop kan också låta piskan vina. Det finns många bland de främsta som nästan aldrig får drivningsstraff ex.vis Kihlström, Adielsson och främst Torbjörn Jansson. Förstår inte hur personer som Åke Svanstedt kan försvara sitt agerande med att hästen tål säkert att piskas i ett antal sekunder. Låt Svanstedt själv få genomlida detta och eftersom han följer seden dit han kommer så måste hans fru hoppas, att de inte flyttar till ett land där aga av barn och hustru är accepterat.

  • Den var låg ”Birgitta”. Väldigt låg!
   Håll dig till ämnet och blanda inte in hustrumisshandel och barnaga är du snäll!

  • Låt alla som har suttit i en sulky bakom en häst själva springa med en sulky fastspänd och en häst sittandes i sulkyn! Ungefär lika idiotiskt.

   Är väldigt osäker på om vi kommer ha hästsport i Sverige om 50 år om vi inte slutar vara hysteriska kring drivningar, med mera. Det är inte samma sak att ge en häst ett antal enhandare i ett storlopp som att ge en människa piskstraff! Använd ert förnuft, för guds skull.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar