För åtta år sedan köpte Nina Jonsson det då treåriga stoet Björs Faxa av en granne hemma i Järvsö. Nina säger själv att hon blev ”pålurad” hästen.

Samtidigt var det förstås intressant med en dotter till självaste Järvsöfaks. Även om Nina inte var särskilt intresserad av trav.

På den tiden hade Nina nämligen aldrig tränat eller ägt en travhäst. Hon hade istället ägnat sig åt hoppning med sin ridhäst.

Någon start blev det dock aldrig för Björs Faxa. Istället fick hon gå till aveln och igår vann hennes dotter Myrs Hera, Kriteriestoet på Dannero.

Myrs Hera var i en klass för sig i händerna på Ulf Eriksson som nu vann sin karriärs hittills största seger.

Den där pålurade hästen blev till slut en riktig vinstlott för Nina och hennes familj. Förstapriset igår var 350.000 kronor och Myrs Hera ser ut att gå en mycket lovande framtid till mötes.

Det här visar att travsporten ligger öppen även för den oinvigde: det finns plats för alla att nå framgångar, också för de små amatörerna. Och gårdagens seger visar att storloppen inte är vikta åt enbart de stora tränarna och ägarna.

– Jag är amatörernas amatör, sa Nina i en intervju med Kanal 75 tidigare i veckan.

Det har varit mycket tårar över den här hästen, tårar av glädje. Igår grät hela familjen, Ninas och henne sambo samt deras två barn. Efter två andraplatser och en tredjeplats inledningen av karriären vann Myrs Hera igår sin femte raka seger.

– Alla gråter och jag är så otroligt tacksam, lycklig och glad över den här hästen. Hon är ju helt fantastisk.

Hemma i stallet hos Nina finns ytterligare två avkommor till Björs Faxa. Även de ston. Tvååriga Myrs Meja har Moe Odin som pappa, ettåriga Myrs Sols pappa är Smedheim Solan som i sin tur är en son till Bork Odin – pappan till gårdagens vinnare.

De verkar alltså som om återväxten är tryggad hemma hos familjen Jonsson i Järvsö.

Att Tekno Eld vann Kriteriet var inte särskilt oväntat, även om han inte var favorit. Vi har ju vant oss vid att Jan-Olov Persson dominerar i den kalla travsporten. Han tränar Tekno Eld som igår kördes av Ulf Ohlsson. Ulf har förresten kört hästen i alla hans nio starter.

Ägare till Tekno Eld är den till Norge sedan länge utvandrade Göteborgaren Lennart Bäwerholm som under många år hade flera stjärnor hos Atle Hamre. Den största av den alla var sannolikt Rite On Line.

Här har vi alltså raka motsatsen till Nina Jonsson med landets mest framgångsrikaste tränare när det gäller kallblod, med landets vinstrikaste kusk och med en välbärgad ägare som är van att vistas i de fina salongerna.

För travsporten är det mycket positivt att även de små amatörerna tar för sig. I lördags vann ju Spitcam Jubb Lyons lopp på Åby. En häst som ägs och tränas av Micael Broberg. Han är, precis som Nina Jonsson, amatörtränare med Bollnäs som hemmabana.

LP

Bilder: Kanal 75, Micke Gustafsson.

4 KOMMENTARER

 1. Riktigt kul att amatörerna har framgång i stora lopp. Det krävs för att inte hästbristen ska bli än mer akut och intresset ska breddas.
  Nu har jag ingen direkt koll på galopp men konstaterar att i skrivande stund kommer det på V64 ikväll på Jägersro Galopp starta:
  6 + 8 + 6 + 9 + 8 + 10 hästar och då pratar vi ändå om en ”storloppsdag” vad jag kan förstå. I ramloppen ser det ännu sämre ut med 6 + 4 + 8 + 7 + 9 hästar.

  Sedan kan man undra varför det endast var 9 startande i Silverdivisionens final på Åby. Hur kan det undgå att bli fullt fällt i ett sånt lopp med dessa prispengar ?
  Pris: 220.000-110.000-55.000-27.500-17.000-10.000-6.000 (7 priser)

 2. Bollnäs…
  Är det dom som har landets mest framgångsrika amatörtränare just nu?
  Kan man efterlysa lite bredare snack i kommande podd kanske?
  Vilka banor har dom framgångsrikaste amatörerna?
  O finns det några banor som knappt har några amatörer alls?
  Hur ser det ut på amatör sidan?

 3. Gränsen mellan amatörer och proffs känns som ett gammalt påfund – hur många av de framgångsrikaste amatörtränarna har idag något jobb vid sidan av travtränandet? (Möjligen har man en bisyssla, ofta även den med travanknytning.)
  Av de tio segerrikaste amatörstallen (enligt ST:s statistik) kommer sju från Norrland, men den som vunnit flest lopp är Edvin Ceka från Åby (19 hästar i träning). Han lär bli proffstränare så fort han känner sig ha förbättrat sina kunskaper i svenska språket. Vinstrikast är Magnus Träff från Bollnäs (8 hästar i träning).

  http://www.expressen.se/sport/trav/edvin-ceka-37-har-stora-proffsdrommar/

 4. Bollnäs har även en 3:e framgångsrik amatör i Magnus Träff. Generellt kan man nog säga att de framgångsrika amatörerna hittar man norr om Dalälven, medan man har större problem söderut. Motsatsen hittar man bland proffstränarna

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar