Midnight hour.

Någon stans i bakhuvudet finns låten med Wilson Pickett från slutet av 1960-talet, In The Midnight Hour.

Men travhästen Midnight Hour då?

Den hade jag inte hört talas om förrän när han vann St Michel Ajo för en månad sedan.

Och igår vann han Det Stora Priset på Åby.

Jag erkänner gärna, aningen generad, att jag rynkade på näsan när Jon Walter Pedersen presenterade den finska hästen som en av de åtta deltagarna i Åby Stora Pris. Det vanliga PR-snacket att det handlade om en ”finsk segermaskin” påverkade mig knappast.

Samtidigt hade jag loppet i Mikkeli på näthinnan när Midnight Hour stack till ledningen från sitt innerspår och sedan höll undan till en säker seger före meriterade hästar som Workout Wonder, In Vain Sund, Jonesy och Elian Web (som satt fast).

Men så bara för en vecka sedan: sjua i det finska mästerskapet när Petri Puros Edward Ale vann. Låt vara att Midnight Hour var ursäktad av ett tungt lopp.

Hade den hästen i Åby Stora Pris att göra? Det var ju till och med så att kretsen kring honom tvekade.

Nu vet vi hur det gick. Efter segern i det första heatet blev det play off mot Robert Berghs fyraåring Muscle  Hustle. Robert Berghs ointresse för att vara med och köra om ledningen blev påtaglig redan i lottningen när han överlät innerspåret åt Iikka Nurmonen och Midnight Hour.

Iikka Nurmonen kände sig nog som David mot Goliat inför avgörandet. Den finske kusken hade tänkt att släppa ledningen om Robert Bergh ville ha det så. Istället blev det rena kallblodstempot under större delen av loppet när Iikka fick köra som han ville med sin häst. När sen Bergh vred på alla kranar bakom sin springare gled Midnight Hour enkelt undan.

Precis som han gjorde i St Michel Ajo.

Iikka Nurmonen såg mest förvånad ut efter segern, nästan lite chockad. Han hade inte räknat med att vinna Åby Stora Pris, och framför allt inte på det här sättet. Inte de flesta av spelarna heller. I skiljeheatet gav Midnight Hour 2,18. Muscle Hustle stod i 1,26.

Den nu sexårige Midnight Hour kom i Ossi Nurmonens träning för cirka ett år sedan och har sedan dess vunnit 21 segrar på 31 starter. Alltid med sonen Iikka i sulkyn.

Igår fick en stolt tränare och en ännu stoltare far se sin son vinna en av Finlands allra största segrar (åtminstone pengamässigt) genom tiderna. Samtidigt som ägaren kunde räkna in 1,6 miljoner kronor.

Elitloppet 2018?

Midnight Hour är förresten en son till Diesel Don som är helbror med självaste Muscle Hill. I Sverige har dock Diesel Don inte lämnat några avtryck efter sig. Inte förrän igår.

Åby Stora Pris skulle i år handla om gammalt mot ungt. Nu vann en ”medelgammal” sexåring före ynglingen, fyraårige Muscle Hustle. För de två äldsta deltagarna gick det betydligt sämre: åttaårige B.B.S. Sugarlight fick startförbud (tio dagar) för orent trav och tolvårige Nahar får vila från tävling i minst tre veckor.

***

Kaj Widell valde igår bort sin gamle parhäst Spitcam Jub till förmån för Reckless i Lyons lopp. När Reckless såg ut att gå mot segern dök förstås Spitcam Jubb upp på det extra innerspåret och avgjorde till en säker seger. Perfekt framlotsad av Peter Ingves. Det här var andra gången Peter körde hästen. De två är fortfarande obesegrade tillsammans.

En halv miljon kronor kunde den färgstarke ägaren och tränaren Micael Broberg räkna in. Och i sin vanliga positiva stil så meddelade Broberg att nästa uppgift blir Sundsvall Open Trot och att målet nästa år är Elitloppet. Hos den mannen vilar sannerligen inga ledsamheter.

Till sist: De två duellanterna i Åby Stora Pris får ursäkta, den som imponerade mest igår var Noble Amok när han vann bronsfinalen. Vad hade den hästen kunnat uträttat om han istället hade varit med i Åby Stora?

LP

Bilder: Kanal 75.

7 KOMMENTARER

 1. Tycker att även Turno Di Azurra gjorde två strålande insatser. Kanske en tankeställare och lite skönt rent av när hemvävda italienare och finnar kan stå starka mot de svenska storstallens köpegods.
  P.S. Såg det inte väldigt tomt ut på den återstående lilla publikplatsen på Åby igår – eller var allt folk på lekutrymmet på innerplan?

  • Den enda som är upptränad på andra sidan Atlanten av hästarna som startade i årets Åby Stora Pris är Muscle Hustle, och han gjorde väl en ganska godkänd insats? Inte så värst många fyraåringar som har tagit sig till ett skiljeheat i Åby Stora Pris… Verkade ganska bra med ”köpegods” i det fallet.

 2. Och johny takter körde bort volstead i andra heatet genom att först och främst inte gå fram i dödens där volstead gör sina allra bästa lopp..sen vinglar han fram och tillbaka på halva upploppet och det kostar massa onödiga meter,sen att voltstead var usel i första från spets har man sett förr,men som Melander säger så trivs han inte på blöt bana,och när vi snackar smetig bana så kunde alla som var vakna se att redens båda hästar inte gick så bra heller,just pga dålig och smetig bana.

 3. Jag har lite svårt att förstå att så många hästar numera kräver en bana i stil med parkettgolv. Visst har det alltid varit så att vissa hästar varit gynnade/missgynnade av banunderlaget men jag tycker att beroendet ökar. Det handlar ju ofta inte om tunga banor utan mer av karaktären smet/stänk och då är bl.a Redens och Melanders hästar helt chanslösa. För övrigt är vi nog många som associerar Midnight Hour med radioprogrammet som sändes på 70-talet. Programledaren var Åke Strömmer, en mycket underskattad och idag bortglömd journalist med ett brett kunnande.

 4. Så har det nog alltid varit att vissa hästar trivs på fin bana och vantrivs på dålig,smetig eller lös bana pga fäste och annat. Synd att det blir så men det är inget att göra. Sen är det ju såklart trist när det drabbar kanonhästar i större lopp att dom inte får visa upp hur bra dom verkligen är pga banan.

 5. Blev ett litet skrivfel tror jag (men innehållet bra som alltid!) på namnet Muscle Hustle.
  ”Den nu sexårige Muscle Hustle kom i Ossi Nurmonens träning för cirka ett år sedan”

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar