Galactica är ett av landets bästa äldre ston just nu, kanske det allra bästa. Hon är dessutom en spännande häst som ännu inte har nått toppen av sin förmåga.

Ändå får Galctica inte representera Sverige när Europamästerskapet för ston avgörs på Solvalla på onsdag.

Märkliga, eller mossiga, uttagningingsregler stoppar henne.

Fyra svenskfödda ston finns med i EM-loppet, där vinnaren får 800.000 kronor. Ändå fanns det alltså inte plats för vårt just nu mest intressanta äldre sto.

I de flesta andra idrotter tar förbundskaptener, eller liknande, ut de idrottare som är bäst, de som har toppform, och möjligen också några som har framtiden för sig och är med för att lära. Eller också måste idrottarna visa att de klara de kvalgränser som är uppsatta. I lagidrotterna satsas förstås på de spelare som är bäst, och som passar in i de olika lagen.

I den svenska travsporten används en mossig uttagningsmetod där prissumma och startpoäng är avgörande. Det innebär att gamla meriter kan gå före färska, att det saknar betydelse hur formen är just nu.

Om ST skulle ha nominerat sitt allra bästa lag till EM hade Galactica varit given. Nu representeras istället Sverige av Your Highness, In Toto Sund, Geisha Sund och finsktränade Twigs Voici.

 

Your Hihgness (åtta år) är utan tvekan den mest meriterade i EM-kvartetten. Formen är dock tveksam. Efter den svaga insatsen i Oslo Grand Prix den 11 juni har Your Highness inte startat. Ändå känns hon given i ett EM-lag med tanke på hennes höga kapacitet och hennes stora internationella framgångar.

In Toto Sund (fem år) har inte startat sedan den 6 juli då hon blev trea i ett lopp i Halmstad som just Galactica vann. I år har In Toto Sund bara gjort tre starter.

Twigs Voici, som tränas av Pekka Korpi, har skött sig hyggligt hemma i Finland i år utan att glänsa.

Geisha Sund (åtta år) vann dam-SM den 9 juni. Det är hennes enda seger i år. Efter den segern har hon galopperat i fyra starter i år.

Denna kvartett går alltså före Galactica som faktiskt utmanade Delicious i Eskilstuna för tre månader sedan och sedan dess har svarat för mycket starka insatser med en imponerande seger i Halmstad där hon bland andra slog In Toto Sund (trea). Att Galactica senast fick ge sig mot tuffe Tobin Kronos är inget att säga om.

Det bör också sägas att Galactica ifjol vann Stochampionatet och tillsammans med Darling Mearas utsågs till Årets sto.

Galacticas tränare Malin Bergström har målmedvetet och klokt matchat sin häst. Ett av målen i år var just EM på Solvalla. Efter en träningsperiod i Frankrike under vintern har Galactica visat att hon är på väg att växa in i eliten, åtminstone bland stona.

Efter Galacticas seger i Halmstad ansåg Lennart Forsgren i tv-sändningen att Galactica kommer att vinna SM för ston senare i år. Det säger en del.

När flera av de övriga svenska deltagarna i EM har sina bästa år bakom sig så är jag övertygad om att Galactica har möjligheter att utvecklas till en riktig topphäst. Om hon inte redan är det.

När prissummor och startpoäng lagts ihop hamnade Galactica, Geisha Sund, och Twigs Voici på samma ”platssiffra”. Då avgjorde insprungna pengar till Geisha Sunds och Twigs Voicis fördel.

Varför väger ”gamla” pengar tyngre än färsk form?

Det är möjligt att den här uttagningsmetoden passar bra när det gäller de stora unghästloppen – men knappast när det gäller att ta ut hästarna till ett lopp som EM.

Att använda insprungna pengar som den enda parametern stängde under många år ute intressanta hästar i Prix d´Amerique. Men nu har till och med den konservativa fransmännen övergett den metoden. Vilket innebär att spännande hästar i form tar platser före gamla, trötta och ”rika” kusar.

Till sist: Ifjol vann Anna Mix EM-loppet efter en hissnande duell med Some Summit. I år var det tänkt att de två skulle mötas igen. Veijo Heiskanen fick dock (tyvärr) lämna walk over med Some Summit som enligt en notis i Travronden (idag) var halt när Veijo körde henne i fredags.

LP

15 KOMMENTARER

 1. Apropå ingenting…
  V75 avd 5 imorgon är även ÅSP heat 2 men är också top7…
  Denna så monumentala felsatsning från ATG´s sida slängs alltså in i detta heatlopp vilket innebär att TV folket kommer prata sig blodiga om jackpottar på top7 istället för o fokusera på ÅSP.
  Varför ska ATG ta fokus från hästarna för o istället lansera sin största felsatsning som dom gjort under dom senaste åren?
  Det är ett hån mot Åby o alla som gillar trav sporten.

  • Helt rätt Tom Helge.
   Jag hade fel men skyller på min morgontidning som skrev att V75 avd 5 var top 7.
   Det går nu alltså som V75 avd 4 som du skrev.
   Mkt bra ATG, då hoppas vi att succén top7 fortsätter i många årtionden framöver 🙂

 2. Oavsett vilka regler som gäller så är alltid någon häst ´första utanför¨ och den hästen har alltid en supporterskara som tycker det är synd att just den blev utanför. Att kalla Geisha Sund och Twigs Voici för gamla och trötta känns inte seriöst. Man kan föreslå regeländringar utan att nedvärdera så framgångsrika ston som dessa två

  • Jag vet inte var du har läst men i min text står inget om ”gamla och trötta” som du påstår. Däremot kan väl påpekas att Geisha Sund, enligt tidigare uppgift, skall gå till avel efter denna säsong. Det kan möjligen tyda på att ägarna tycker att hon börjar bli lite till åren? Och man behöver nog inte vara supporter, som du uttrycker det, för att tycka att Galactica är en mer spännande häst än både Geisha Sund och Twigs Voici. Men så klart, du är i din fulla rätt att ifrågasätta det vi skriver. Något annat vore en ren sensation.
   LP

 3. Näst sista stycket
  ¨Vilket innebär att spännande hästar i form tar platser före gamla, trötta och ”rika” kusar.¨

  • Om du läser en gång till så kanske du upptäcker att det stycket handlar om Prix d´Amerique, och de nya reglerna där. Inte om Geisha Sund och Twigs Voici. Men det går förstås att vända och vrida på ord och meningar för att hitta de argument du ständigt letar efter i den strävan att oftast nedvärdera de åsikter vi framför.

 4. Ja jag trodde ju att det var ditt önskemål att samma regler borde tillämpas i detta fallet. Men då kanske jag missförstod.

  Man får nog som krönikör tåla mothugg? Mina senaste inlägg på denna sidan var annars i diskussionen om Svanstedts o Takters spöföring i USA, där jag helt höll med på vad ni skrev.
  Men visst, jag blev lite syrak för ett tag sedan när samtliga mina inlägg om vilka fördelar som kan finnas med V75-start 16.20 bara censurerades bort. Så därav har min ton kanske varit något skarp efter det

  • Vi måste självklart ha någon gräns för vad vi publicerar eller inte. Ibland kanske vi tar fel beslut. Det ska också sägas att vi själva är ”jour” dygnet runt med detta. Det kan vara värt att tänka på ibland.

   Med det sagt skulle vi självklart aldrig censurera motsatt åsikt om 16.20 om inga andra olämpliga övertramp fanns med. Hittar heller ingenting från den senaste månaden bland borttagna som kommer från dig.

   • Nej det är betydligt längre sedan. Under en rubrik som handlade om starttiden på V75. Det fanns definitivt inga övertramp i det jag skrev, ingen förklarades oduglig eller liknande. Det var bara argument som talade för att 16.20 är en bra starttid. Men den uppfattningen platsade inte

    • Jag hittar ingenting när jag söker längre bak heller, men kan ju ha försvunnit av ”tidsskäl”. Att det helt enkelt är för länge sedan.

     Som sagt, vi sköter detta dygnet runt själva, många kommentarer är det – glädjande nog – att hantera, jag tycker som sagt vi snarare är ”generösa”. Och nån gång gör vi säkert fel bedömning. Det kanske vi kan och får leva med.

 5. är väl en konstig jävel ibland som censurerar när det inte passar. Oärligt o en jävla dålig journalistik. Verkar som du har en glaskäke ger gärna smällar men klarar få själv.
  Gå i svaromål istället för bli som strykrädd hund med svansen mellan benen. Har Berra stört ditt ego? Är det tillåtet o ha en åsikt som inte passar Lp? Man kan fråga sig.

  • Jag kan upprepa här:
   Vi måste självklart ha någon gräns för vad vi publicerar eller inte. Och den är hög, ska sägas, snarare kanske för hög, i ärlighetens namn. Ibland kanske vi tar fel beslut. Det ska också sägas att vi själva är ”jour” dygnet runt med detta. Det kan vara värt att tänka på ibland.

 6. Det är ju ni som bestämmer vad men blir ju väldigt ihåligt om det är likriktat. Vilket jag definitivt inte tycker det är det stora hela o jag kan förstå vissa censureringar av mina alster när blodet rusat till hjärnan . Jag är ju liksom lp en gubbe o rätt svår ibland o kan bli väl elak/ giftig o förmodligen orättvis som jag väl i ngn mån var mot lp eftersom jag blev förbenad. Ingen är felfri allra minst jag. Men eftersom jag endast läser era alster numera eftersom dom är de enda som snart är läsvärda förutom ngra få till som BA o ngn mer. Då vore det väl konstigt om man ibland inte tyckte ni är ute o cyklar liksom vi övriga also är det. O jag ber om ursäkt till Lp Ang visa formuleringar huruvida han är eftersom jag vet nota om det. Däremot i sak tycker jag Berra blev ngn märkligt ifrågasatt. Därmed med avslutat från mig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar