Jet Ribb vinner Åby Stora 1987. Foto: Kanal75

Jubileumspokalen på Solvalla kommande onsdag, visst känns det som om det pratas mer om den än om morgondagens Åby Stora Pris.

Ja, när inte ens en av huvudaktörerna i själva löpningen, som trots allt får anses som en av Sveriges absolut största, två dagar efter anmälan inte ens har koll på att han ska deltaga. Då är det något knas.

Det säger kanske en del om löpningen numera.

Lite grann om Johnny Takter såklart.

Och kanske travsporten i stort 2017. Där allting går i ett.

”Va, ska jag vara med i Åby Stora”?

_____

Jubileumspokalen ja.

Förutom att årets tillställning – som oftast – är finfint och ett lopp som kan bli dramatiskt och synnerligen minnesvärt kan man konstatera följande kring den. Och kvällen.

* Om min text ”i ämnet” häromsistens hade någonting med det hela att göra vet jag inte; att Sandra Nordemo (ägardottern) får chansen bakom Hans R Strömbergs Bottnas Commandeur är ju coolt. Möjligen, möjligen väckte jag någonting hos någon, man hoppas ju alltid. Oavsett vilket – mer av den varan!

* Solvallas nya och – milt uttryckt – påkostade banomläggning, den som bland annat skulle göra att det tål regn betydligt bättre än tidigare, gör det än så länge … inte. Det kanske är fullt naturligt, en del i ”processen”, jag vet inte, men lite högg det ändå till i magen när ett lätt tiominutersfall i onsdags gjorde banan rejält plaskig (för andra tävlingsdagen i rad). På nolltid, snudd på.

* Av alla lopp i storleksordningen som körs i landet, så är Jubileumspokalen det enda som avgörs med tolv hästar (istället för tio). Är det verkligen rätt?

* Efter en successiv uppgång (främst publikmässigt) kring det nya upplägget för kvällen, löpningen, har den de senaste åren lika successivt hasat ner. Kan vi hoppas på en nytändning i år? Startfältet borde åtminstone bidra till det…

_____

Annars var det en fin Solvallakväll – igen – i onsdags. Med ny bra omsättning, om än något mindre är veckan före.

Här är faktiskt kvällen i onsdags slut, men folk vill inte riktigt dra sig hem än…

_____

Man kan ju bara älska marknadsföringsutropsfloskler:

_____

Det bästa för Åby Stora Pris i en framtid?

Jag måste erkänna, jag har ingen aning.

Jag kan inte säga att jag går igång på 3.140 auto (som ju redan finns just på Åby Stora-dagen) så att det står härliga till. Det som många tycks föredra.

Hellre 2.640 då. Som ju faktiskt är mer ovanligt än tre kilometer som storloppsdistans. Finns det inte då också större möjlighet till att få in både ”stayers” och ”sprinters” då? Att få till en löpning från båda ändar så att säga. En mer blandad, kittlande ”möts-inte-så-ofta-kompott”?

Och kanske flytta till den gamla tidpunkten för loppet – mitten på september.

Å andra sidan kommer ju SM nära i tiden då, just över 2.640 auto.

Ja, ni hör.
Det ska närmast vara fan till att vara storloppsarrangör numera…

Henrik Ingvarsson

Läs också (angående Sandra Nordemo i Jubileumspokalen)

https://www.trottosport.se/2017/07/21/varfor-goop-och-inte-henriette/

10 KOMMENTARER

 1. För min del är det egalt över vilken distans man kör Åby Stora (men det skall bli skönt att slippa heatloppsupplägget!) Men alla dessa rop på långlopp, ju längre desto bättre tycks det, och alla pläderingar för längre bankroppar – är inte det egentligen bara ett utslag av att man tycker att travet är tråkigt? Vad blir det sedan, när vi njutit oss trötta på 3100 meterslopp på milebanor? Extremsprint på rundbana i motvarv, eller virtuella lopp i storbildsformat? Allt är möjligt i försöken att döda tristessen…

 2. Henrik, några tankar nu o jag har troligen fel men är det inte läge o göra om loppet till ett lärlingslopp?
  Sveriges största lärlingslopp med 1 miljon kr i 1a pris!!

  Varför inte köra ÅSP med 12 hästar bilstart o med lärlingar som under året på olika sätt kvalificerat sig för detta lopp?
  Kanske ha några WC som Åby kan dela ut till lovande lärlingar?

  Eller ett annat alternativ kan vara att Åby har 12 WC o dela ut till lovande lärlingar runt om i Europa. Så att vi kan få se några spännande Fransmän, Finnar, Italienare mm som är på väg upp.
  Dvs att alla kuskar bjuds in.

  Sak samma om distansen är 2140 eller 3140 men låt oss få se lite andra kuskar än dessa som ständigt kör i dom större loppen. Hur kul är det att samma kusk klick kör överallt? Jämt.

 3. Varför inte satsa på att få till Europas största och penningstarkaste stolopp. Få till en flytt av EM loppet för ston från Solvalla och öppna upp för alla ston. Säg 2140a, med 2 miljoner i första pris, vore ju ett lopp som alla stoni Europa och välden kunde sikta mot. Mig veterligen finns inga miljonlopp för äldre ston. Kanske ett sto-VM. Lopp öppna för alla hästar med rubt miljonen i förstapris finns det ju flertal av runt om i Europa och ÅS skulle sticka ut med detta upplägg. Flytta även gärna till mitten av september som var den gamla klassiska ÅS tiden

 4. Henrik skriver ”nytändning”, ”uppgång publikmässigt” och vi får väl se om det håller i sig på onsdag. Jag är tveksam, man är nu uppe i 200 kr i entre + 100 kr i resa tur och retur från cityterminalen. 300 kr i startavgift känns definitivt för mycket för att locka ut folk. Är det någon som har koll på vad Meadowlands tog i entre förra lördagen för att få lite perspektiv.

  • Björn,
   Får väl erkänna att det mer är förhoppningar än stark tro. Men nog borde Solvalla kunna matcha fjolårets 4.857 personer? Som det ramlat ner till efter en topp på över 10.000 som det varit ett år sedan kvällen infördes.

   Sedan håller jag med dig om entrén, i högsta laget, men den pucken verkar jobbig att få arrangörer att hålla med om.

 5. Problemet är inte entréavgiften i sig, det är att travet är kopplad till spel , 300 spänn är 600 rader på V75 dessutom kostar ölen 10-15 kr hemma i kylskåpet.
  Här har ansvariga en nöt att knäcka.

 6. Jag håller med fullt ut, 2640 auto vore det ultimata för Åby Stora Pris. Det är märkligt att vi inte har fler storlopp över denna häftiga distans.

 7. Men är inte Åby Stora kul som det är? Ett av Europas få kvarvarande heatlopp, som lockar lite andra hästar än Åbergs, Elitloppet, Oslo; Vermo…. visst man kan säga tvårtom att det lockar inte Propulsion och några till av de allra bästa men är det inte lite roligt att få se lite andra hästar i ett annat storlopp? Just för att Åby Stora är one of a kind inom svenskt trav numera tycker jag att det ska absolut vara kvar i sin nuvarande form.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar