Onsdag igen, och en ny lista. Vi håller oss till Sverige eller framgångar som nås utomlands av de som är aktiva i Sverige. Och överst på listan ståtar den här veckan en travkusk som varit med länge – och som verkar hetare än på många år. Och så är förstås amatören med, skolläraren som kom från ingenstans och vann i travets elitserie.

 

1. Janne Norberg

Som folkpensionär sedan flera år tillbaka har han inga problem med att få tiden att gå. 71-åringen verkar istället vara lika efterfrågad som i fornstora dag. Nyligen körde han favoriten i det kalla Derbyt. I lördags vann Janne Sommarprisets final med Veijo Heiskanens Trot Kronos. Och nymodigheter som jänkvarvagnar klarar Norberg galant. Trot Kronos förtjänar förstås också högsta betyg.

2. Lennart Ågren

Han är Sveriges hårdast satsande hästägare som dammsuger marknaden på intressanta unghästar. I Berlin hade Ågren letat upp ettårige Matchpoint Pellini. Ola Samuelsson fick i uppdrag att ropa in hästen. Klubban föll på rekordpriset 360.000 euro. Senare på dagen vann Ågrens häst Perfect Spirit Hambletonian Stakes med 500.000 dollar i förstapris. Den hästen kostade ”bara” 75.000 dollar när Ågren handlade.

3. Jan Silvén

Snart är sommarlovet slut och då väntar katedern igen för lågstadieläraren Jan Silvén. Då kan han berätta för sina elever om den fantastiska upplevelsen när han vann ett V75-lopp med J.S. Apollo i Rättvik i lördags. Den segern visar att det finns utrymme även för amatörer i travets elitserie. Jan fortsatte förresten med att vinna ett lunchlopp i Åmål i måndags med Joeson.

4. Edward Ale

Den av Petri Puro tränade nioåringen hade inte vunnit något lopp sedan i juli ifjol när lördags slog till på Vermo där han blev finsk mästare. Edward Ale lång länge sist i fältet men under slutvarvet avancerade kusken Olli Koivonen och över upploppet spurtade Edward Ale till en knapp seger som är värd nästan 300.000 kronor. En överraskande seger och Koivonen såg lika överraskad ut som norrmannen Karsten Warholm efter VM-segern på 400 meter häck. Bland de slagna fanns Åby Stora Pris-hästen Midnight Hour.

5. Timo Nurmos

Sommaren börjar lida mot sitt slut och då passade Timo på att vinna båda treåringsloppen, Sommarfavoriten och Sommarfavoriten för ston, på Solvalla igår. Free To Party vann Sommarfavoriten och Hevin Boko stoupplagan. I lördags vann dessutom Timos Zenit Brick ett av V75-loppen i Rättvik. Hittills i år har Timo Nurmos stall 28 i segerprocent.

6. Dartagnan Sisu

Efter den imponerande segern V75-segern i lördags seglade Mattias Djuses fyraåring upp som ett riktigt hett derbyhopp. Med skor på alla fyra hovarna avgjorde Dartagnan Sisu i ett nafs på 1.10,5/1640 meter. Det här loppet var tänkt som en genomkörare för att hästen skulle få lite fart i benen inför Derbyt. Den farten hade han redan och nu kan Mattias se fram mot några spännande veckor. I eftermiddag kommer Henrik Ingvarssons ”Derbyrank” här på trottosport. Det skall bli intressant att se om Dartagnan Sisu är med där.

7. Balfour

Här har vi en kämpe av renaste västsvenkt vatten. Trots ett mycket tungt lopp visade Robert Berghs stridsvagn igår att han är mycket svårstoppad de dagar han inte strejkar. Upploppet i The Owners Tropy på Solvalla blev mycket spännande men efter den intensiva striden var det Balfour som stod där med segertäcket över sin vackra kropp.

8. Luficer Lane

När de stora unghästloppen oftast handlar om dom stora tränarna och kuskarna med penningstarka ägare i ryggen är det befriande skönt att se Lucifer Lane. Bland många slitna treåringar såg denne häst ut som en pigg yngling bland halta och lytta pensionärer. Segern i E3-kvalet innebär att han är klar för sin andra E3-final – och den här gången från ett mycket tacksamt utgångsläge. Och visste vore det extra kul om Thomas L Nilsson, med åtta hästar i stallet, vinner finalen?

9. Johan Lindberg

Efter de vidriga bilderna från Meadowlands klev generalsekretaren fram och fördömde drivningsseden där borta på ett brutalt sätt. När Johan Lindberg reser till världskonferensen i Kanada är hans viktigaste uppdrag att få med sig hela travvärlden på att se över sina reglementen. All misshandel av hästarna måste till varje stoppas.

10. Jon Walter Pedersen

Efter några ångestfyllda dagar fick Åbys sportchef till slut ihop en oktett som skall tävla om nästan tre miljoner kronor i Åby Stora Pris. Men precis som alla andra konstaterade Jon Walter att loppet inte håller den klass som folk förväntar sig. Därför skissar Jon Walter på ett nybygge av loppet. Vi väntar med viss spänning på vad han kommer fram till.

Inte ens nära:

Lottningar inför de stora finalerna går oftast till på ett felaktigt sätt. Dessutom är dom rent ut sagt taffliga. Örebros procedur efter E3-försöken blev inget undantag. Det är dags för ST att titta över det här problemet.

Mjölksyreskulden som uppstod när Shaunae Miller-Uibo var på väg mot VM-guldet på 400 meter. Det såg helt plötsligt som om hon inte kunde röra på sina ben. Kanske något att tänka på när hästar vi har spelat tröttnar rejält?

LP

Bilder: Kanal 75.

Förra veckans lista.

Du har väl inte missat veckans podd?

Acast:
https://aca.st/101aa0

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

4 KOMMENTARER

  1. Janne Norberg är väl värd hyllningarna! Tycker dock att Robert Bergh skall ha en assistpoäng (även om det var med en Heiskanenhäst Norberg segrade senast). Bergh väljer bra kuskar, men hans hästar verkar samtidigt vara körbara för de flesta: Christoffer Eriksson, Kim Eriksson, Stefan Söderqvist, Susanne Osterling och Janne Norberg har ”bara” att ta plats bakom hästar försatta i bästa skick. Dessutom har han en förbisedd kusk i stallet i form av Preben Sövik: 25% i segerprocent de två senaste månaderna, trots att bara två av uppsittningarna varit med hästar från stallet (vinst med båda).

  2. Johan Lindberg kan börja ta tag i det svenska reglementet och höja drivningsböterna rejält så kanske vi slipper se goda vännen Bergh välja att driva sin egna häst Balfour mycket och fult för att nå vinsten på 200.000 till en kostnad av 3000. Ett skämtstraff.

  3. 3 smällar med spöet, fösningar med tömmen sen enbart. Hårt, isf kan vi införa drivningsförbud helt, alla sitter blickstilla över upploppena. Va säger spelarna då ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar