Vi pratar om hästbristen i veckans avsnitt av vår podcast.

Eller ja, hästbrist och hästbrist, mer huruvida det är hästbrist eller inte.
Och helt enkelt vad det beror på att loppen inte helt sällan numera är glesa. Ekar om inte tomma så med alltfler outnyttjade platser.

Är det på grund av ett sinande hästmaterial eller är det någonting annat?

Med all säkerhet betydligt svårare än så; ett större antal faktorer som spelar in.

Nio hästar i en silverdivionsFINAL på lördag.
Samma dag inte fullt lopp i ett stayerslag med en halv miljon i förstapris. I lördagens gulddivision i Rättvik stod – efter en strykning – fem hästar på startlinjen. Ett fyraåringslopp (för ston, 35.000 kronor till vinnaren och 81.400 i samlad prissumma) på Jägersro lockade under tisdagen fyra deltagare, och blott fem av de elva loppen var fulla. När Solvalla i kväll kör V86-tävlingar är bara hälften av de tio löpningarna fullbelagda.

Håkan ”Lillis” Olsson, med ett helt liv i travet i olika roller bakom sig – inte minst i sportchefsdress på banorna – som gästar oss i veckans podd, skyller i större utsträckning på anmälningssystemet än något annat. Centraliseringen av det, vilket innebär att sportcheferna på landets banor blir, har tvingats bli, passiva – och av den anledningen tappat såväl glädje som initiativförmåga. Inte kan jobba med sina dagar och SIN bana på samma sätt som – enligt Lillis – skedde tidigare.

Vi spekulerar i att hästar slits ut tidigare, maxas i ung ålder och slås ut längs vägen i en allt hårdare unghästvärld, så att allt färre finns kvar i högre ålder och orkar fullfölja sina karriärer. Samtidigt ser vi små fält även i unghästloppen…

Eliten har blivit mycket spetsigare än vad bredden är bred”, sade en sportanställd på en travbana till mig idag.
Och ja, samtidigt som Jägersros och Solvallas ska vi kalla det för … elittävlingar … i veckan har lediga platser var det till exempel fulla lopp på breddtävlingarna i Vaggeryd i söndags. Och så är det snudd på varje gång det är breddtrav.

Är den ”nya”, mer uppdelade tävlingsstrukturen den rätta, är väl då rimligen en fråga att ställa?

Är det nuvarande anmälningssystemet det optimala? Eller har Lillis rätt? Samma anställde som med ”spetsande av elit/bredden på bredden-citatet” ovan anser för övrigt att det nuvarande ljusa är till nackdel kontra det tidigare mörka.

Kör vi för många lopp rent generellt?

Jag säger som jag uttryckte häromdagen: reflektera är bra grejer. Det bör man göra regelbundet.

Så gör hemskt gärna det i kommentarsfältet, alla kloka läsare, kring detta ämne.

Förresten, apropå en av de ovan möjliga faktorerna, vi har utfört en omröstning kring min … just reflektion … runt korta E3 häromdagen. Så här utföll den. Med – faktiskt – en smula överraskande en hel del medhåll för mig. Över hälften är alltså tveksamma till det nuvarande upplägget.

Henrik Ingvarsson

Och här finns just veckans poddavsnitt, det där Håkan ”Lillis” Olsson medverkar en snutt.

Acast:
https://aca.st/101aa0

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

28 KOMMENTARER

 1. Kan bara prata för min räjong, men att planera verkar inte vara ST’s stora intresse, när Färjestad, Åmål och Årjäng kör trav Lör, Sön och Måndag så är det i alla fall något som är FEL, hästmaterialet räcker inte till även om just dessa travdagar fylldes på ett bra sätt så kunde det ha varit ännu bättre.

 2. Snittantalet hästar/lopp har inte minskat så mycket från 2004 till 2016. Låg på 11,34 år 2004 och 11,12 år 2016 med topp på 11,51 år 2014, lägst 2007 med 11,05. Som alla vet har ju antalet hästar minskat från 23 765 i träning år 2004 till 17 162 år 2016, minskar det i samma takt som senast året är det nere på ca 16 500 i år. Antalet startande hästar minskar inte på samma sätt år 2004 startade 14 637 hästar och år 2016 startade 12 815 hästar. Andelen av alla hästar i träning som startar har därmed gått från dryga 60% till nära 75%. Tror det hänger ihop med tappet av B-tränare, antagligen avslutas fler äldre som inte bär sig i A-träning istället för att som förr de säljs till B-tränare och tävlar vidare där. Kostnaden för A-träning ställer också större krav på hästar tidigare till start. Varje häst som startar gör fler lopp i snitt per år än sedan 2004. Så fler hästar som startar och fler lopp per häst har ”räddat” snittantalet startande i loppen hittills, kan vara att det peakat.

  • Ja, t ex att det skulle gå att få ut fler starter per häst som tas upp i inslaget. Det har ju på de senaste 12 åren inte varit högre antal starter/startande häst som det var senaste året.

 3. Finns som jag ser det mycket att göra med fördelning av tävlingsdagar och propp-skrivande. Som hästägare är det inte ovanligt att man hittar 3-4 lämpliga lopp en vecka för att det sedan kan vara öken i flera veckor, borde kunna styras upp bättre. Just nu är vi inne i en period där 6 av 7 V75-omgångar avgörs i mellan-/norra Sverige. Hagmyren, Rättvik, Romme, Bergsåker, Jägersro, Solänget, Bollnäs. Märkligt att de missade Gävle och Dannero under samma period (ordinarie omgångar), hade ju varit heltäckande på den delen av kartan annars. Sammantaget behöver proppar samordnas bättre, hästbristen som räddats av att fler hästar i träning startar och gör fler lopp per häst börjar nog ta ut sin effekt då de faktorerna nog börjar närma sig taket. Dessutom, hur många svenska hästar i klass 1-2 mkr finns inte just nu i Frankrike? Behövs fler lopp där nyblivna gulddivisionare slipper riskera möta absoluta eliten m a o fler lopp stängda vid 2-4 mkr. Det var mina funderingar.

 4. Ja vi har en minskning på antalet travhästar som ”Tävlar” i trav.

  Men samtidigt har vi minskat antalet lopp varför svaret kanske i går att hitta just på antalet.

  Antal unika hästar som tävlat
  Antal år
  15109 (1995)
  14352 (2005)
  13169 (2015)

  Antal lopp i Sverige
  9646 (1995)
  9008 (2005)
  8926 (2015)

  Antal ”häststarter” i Sverige
  112858 (1995)
  103722 (2005)
  101243 (2015)

  Snittantal hästar per lopp
  11.7 (1995)
  11.5 (2005)
  11.3 (2015)

  Ska dock bli intressant att ta del av siffrorna 2016 som inte kommit ännu. Min magkänsla är som eran, att minskningstakten tar fart…..

  Att det sedan finns en hel del travpolitiska aspekter att ta in i sammanhanget är en annan femma. Storhästägare vill ha tidiga slantar…

  Mängden unghästlopp
  Mängden lopp för ”eliten”
  Mängden insatslopp för såväl unghästar som ”elit” som det skall ”satsas” emot.

  Kanske är det så enkelt som att man skriver proppar för de hästar man önskar fanns att tillgå inte vad som finns i verkligheten.

 5. Oj försvann visst ett inte i texten.

  Så blir det när tanken är snabbare än fingrarna.

  :svaret kanske INTE går att hitta just på antalet.” ska det naturligtvis vara.

 6. Tycker att 20 banor görs om till sommarbanor. Förutom Bergsåker vilka Norrlandsbanor tar fram stjärnor? Månprinsen, men sen är det stopp.

 7. Huruvida det är hästbrist eller centralisering som är problemet har jag ingen kunskap om. Men lopp som inte är fulla tar garanterat död på spelintresset. I alla fall mitt. Och jag tror att det gäller dom flesta.

  Det är väl en sak när vardagstrav och ramlopp inte fylls men när man inte lyckas få ihop fulla fält till dom stora streckspelen är det illa.

  • Det säger sig självt att när födslar av travhästar minskat med 300 procent senast tio åren så blir det hästbrist.

     • En travhäst kan väl inte räknas som en travhäst förrän denne gjort minst en start? Om vi nu ska diskutera hur loppen fylls?

      För det är väl inte fölston som anmäls till loppen? Sedan motsätter jag mig inte att antalet travhästar blir färre även om man blivit mer effektiva att få hästarna till start. Men 300%…

      Vill inte vara en besserwisser men kan det minska med mer än 100% i det här fallet 🙂 Då du säger till andra att ”bara räkna”… 8500 till 3000 fölston är en minskning med 65%. Om jag ska vara petig 🙂

     • Nu blir uppfödarna förvirrade ”J”.
      ”En travhäst kan väl inte räknas som en travhäst förrän denne gjort minst en start?”
      Det var nog lika förvirrande som min dåliga matematik.

     • Du väljer medvetet att misstolka mig. Jag skrev ”om vi nu ska diskutera hur loppen fylls”. Vilket är det som diskuteras här.

     • Nej J.
      Jag kommenterade ett inlägg som svar på ”innan frosten” skrev, där han skrev FÖDSLAR.
      I övrigt så anser jag att ”Travhäst”, det föds man till.
      Och minskar antalet födda travhästar så syns det väldigt tydligt i startlistorna till slut
      Så vilken parameter som än används så är den ändå avhängig av det totala hästantalet som finns tillgängligt.

 8. Helt klart är att kunderna(hästägare) minskat och produktionen av hästar minskat.
  Och det vi ser utav detta är listor som ej fylls vid anmälningar.
  Det finns helt enket ett för stort utbud av lopp.
  Och intresset för spel på hästar har minskat med omsättning och publiktapp som följd .
  Så allt hänger ihop, vi överproducerar travlopp.
  Det finns bara ett sätt att komma in på ”banan” igen och det är att anpassa sig efter marknadsbehovet.
  Förslag vad som skall göras är inte svårt attt räkna men vi vet att
  det kommer att göra ont,,,,,,,,, så in i helvete ont, ungefär som varvsnedläggningen för er som kommer ihåg.

 9. Varvsnedläggningen och Glasindustrinedläggningen , tänk att regeringar kan göra så fruktansvärt fel,istället lägga 100tals miljarder per år på arbetsförmedlingar och låtsasjobb, långt billigare subventionera industrier och hjälpa till med uppgradering och modernisering istället. Satsa på kvalitet och vänta ut trenderna.

 10. Använd LEAN tänk i processen så får ni snabbt fram orsak= åtgärder,, verkan= resultat.
  Lean= Ta kontroll över processen.
  Funkar i stora koncerner som hjälp vid effektiviseringar, rationaliseringar för att skpa stabilitet

 11. Men snälla Hatten,
  Det är väl inte regeringen som är konkuransutsatta?
  Marknaden bestämer, vi kan väl inte tillhandahålla produktion mm av nostalgiska skäl??

 12. Största orsaken är 3-åringssatsningen, alla 3-åringar som kommer 6-8 i dom loppen och får ihop 20-30000 har inga lopp året därpå. Om dom inte är ston då finns det övriga får möta hästar som tjänat 100000 eller mer. Det är bara eliten som räknas.

 13. Med tanke på hur man räknar publik på banorna så funderar jag på hur det är med övrig statistik – kan man lita på den?
  Får lite samma känsla, att det man ser ”i verkligheten” inte syns i statistiken.
  Men jag kanske ser spöken, vet inte hur den tas fram.

 14. Det är dyrt att ha en halvkass häst i proffsträning. Tidigare kunde de säljas till en glad amatör, nu blir de ridhästar eller avlivas.

 15. Ingen hästbrist i mellanSverige. Knökfullt i loppen, Bollnäs.Gävle,Romme. Rättvik.Hagmyren det är i södra sverige det är brist. Hit me loppen där det finns häst.

 16. Men finns det lirare som omsätter degen en måndag däruppe med startfält där högsta poängen är 653 poäng?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar