2.640 meter, eller 3.140 meter i Åby Stora Pris?

Den frågan ställde jag på twitter igår och svaret är tydligt, de flesta föredrar 3.140 meter.

Av de 207 som har röstat vill 79 procent ha den längre distansen, nästan fyra av fem alltså.

Det var faktiskt Åbys sportchef Jon Walter Pedersen som bad mig göra en liten opinionsundersökning. Och även om någon kan ifrågasätta det statiska värdet med tanke på antalet röstande så är det ett tydligt tecken på vad folket vill ha.

– Det här är mycket värdefullt att veta. Jag håller själv på med en enkät bland tränarna också, säger Jon Walter.

Även i kommentarerna till gårdagens blogg i ämnet står det klart att de flesta föredrar 3.140 före 2.640 meter.

Här är några röster:

Lars Andersson:

Ser gärna att Åby Stora körs över 3140 med låt säga 2 mille i första pris, nått annorlunda för Elithästarna än det vanliga, det kan locka franska hästar, och är värt att prova.

 Björn Arlenborg:

3100,3200 eller 3600 auto kvittar vilket! Tjänar in 2 heatlopp! 2 miljoner i förstapris kan locka fina hästar! Lycka till med nybygget!

J.B.:

Minst tre varav, annars liknas för mycket ett ”SM öppet för utländska”
Några av de 3140-lopp som körts på v86 har ju varit synnerligen händelserika där den tidiga ledaren suttit i typ femte inner när det varit spurtdags. Önskar JWP all lycka, känslan är att han gör det jäkligt bra med sin (häst)kunskap och sitt engagemang.

Sola:

Ju längre desto bättre. Varför inte använda fransk voltstart som startmetod!

Men det finns också dom som vill ha kvar sprinterdistans eller återvnåda till 2.140 meter som det var tidigare:

Ejvind:

2140m 2miljoner och dubbelt om man även vinner OT samma år, skulle lyfta båda dessa lopp.

Tagge:

Varför inte göra det öppet enbart för ston 2140a. Finns alldeles för få lopp för ston av internationell karaktär.

Monaagain:

Det finns för lite bra hästar internationellt sett för att hålla en storloppscirkus igång. En svår ekvation. Men tre lopp är nog avskräckande, det tror jag. Bättre med ett enda lopp. Just i detta fall tror jag open stretch skulle kunna locka över 1609 meter; alla får chansen. Det är väl inget annat storlopp som har open stretch?

 

Hur som helst:

Räkna med att Åby Stora Pris på lördag blir sista gången över kort distans. Åtminstone för lång tid framöver.

LP

Läs också:

Åby Stora Pris blir ett stayerlopp nästa år

Även i veckans podd avhandlar vi det här med Åby Stora Pris:

Acast:
https://aca.st/101aa0

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

 

7 KOMMENTARER

 1. Jag kan inte se någon annan rimlig lösning än att gå på 3140 eller längre för att sticka ut lite på sensommar, jag är övertygad om att det skulle locka utländska hästar. Gärna 2 Miljoner i förstapris.

 2. Bryr mig inte hur långt loppet blir, men det är en välsignelse att skiljeheatsotyget försvinner!
  (Ser ut som om det blir en del regn på lördag – hoppas att inte fjolårsdebaclet upprepas…)

 3. Jag var med och röstade vill göra ett tillägg. Ta bort snikspåren då det är så lång distans och gynnar dom som bara smyger med.Då det är världselit vi vill se med rättvisa förutsättningar.

 4. Tycker tveklöst att nuvarande upplägg borde vara kvar och det fyller absolut sin funktion både sportsligt och som ett spelmässigt högintressant lopp.
  Vore mycket trist om det ersätts av ett 2140/3140 auto lopp….tror inte det kommer fler ”franska stjärnor” (om det är syftet med ändringen?) eftersom loppet går i mitten på augusti.

  Ser framemot 3(!) spektakulära lopp på lördag och hoppas det fortsätter så 2018,2019 osv

  • Jag tror som dig att det mer är loppets placering i kalendern än propositionen som gör att så många bra ( framförallt franska ) deltagare väljer att stå över ÅSP.

   Men samtidigt skulle ingen bli gladare än jag att bli av med heatlopps-eländet på V75. För mig är det en showstopper numera.

   • ”heatlopps-eländet på V75” ?? …. Känns inte som det är speciellt frekvent förekommande och den gång (en?) det förekommer kan de som inte ”klarar det” stå över spel tycker jag.

 5. Tycker 3140 är för långt. De flesta av stjärnhästarna är bättre på 2100m än på 3100m, då hästarna som föredrar 3100 oftast är mer starka än snabba. När det gäller världseliten, så vill man ju även ha lite fart, inte enbart styrka. Det vore kul med något större långlopp till också….men Åby Stora har varit vårt nästa största lopp i Sverige efter Elitloppet och borde så också förbli. Fast då med det gamla upplägget, 2140ma. Ett inbjudningslopp och höjd prissumma, så loppet prioriteras av tränare/ägare. De bästa ska sikta på detta loppet, det största medeldistansloppet i världen. Loppet ska inte behöva leta efter hästar, hästarna ska vilja komma till loppet. De ska fightas om att få en plats i loppet. Kanske måste loppet flyttas en en gång? Tävla även lö-sö och inte bara lö som nu och ÅSP på sö! Så att vi får längta. Gör hela helgen oemotståndlig så Takter inte missar att han blivit uppsatt på häst i ÅSP ;-). Skämt åsido. Läste nåt om det här, men jag kanske missförstod. Satsa på ÅSP!!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar