Garland Kronos och Lutfi Kolgjini efter segern i Åby Stora Pris 2008. Foto: Kanal 75.

Blir lördagens Åby Stora Pris den sista upplagan som heatlopp?

Mycket talar för det. Åbys sportchef Jon Walter Pedersen har jobbat hårt för att få ihop åtta slagkraftiga hästar till sitt lopp men tränarna har vänt honom ryggen. De vill inte utsätta sina stjärnor för att eventuellt tvingas starta i trea heat under samma dag.

Dessutom ligger loppet inklämt mellan flera andra, och mer attraktiva, storlopp.

Lördagens Åby Stora är den sämsta upplagan sedan loppet senast stöptes om, 2005. Då blev det succé direkt när Gidde Palema slog Steinlager i skiljeheatet.

Just skiljheat, en duell mellan två topphästar, har alltid fascinerat mig. Ända sedan Lill Mavil slog Xanthe i Färjestads Jubileumslopp. Då var det David som slog Goliat. Precis som i Elitloppet 1973 när Ego Boy enkelt gled undan för Flower Child.

Även i Åby Stora har vi fått vara med om kittlande dueller. Den jag kanske minns allra bäst är när Lutfi Kolgjini lyckades lura Jean-Michel Bazire för nio år sedan; när Garland Kronos slog favoriten L´Amiral Mazun. Som sagt, David mot Goliat.

Loppet har i den här tappningen också sett många stora vinnare: Lisa America, Rapide Lebel, Sebastian K., Commander Crowe, Support Justice, Un Mec d´Heripre.

Nu känns det som om en epok är på väg att gå i graven. I synnerhet när en stortränare som Daniel Redén väljer att skicka två hästar som kanske är fyra, femma i sitt stall? Och inte heller har Jon Walter lyckats locka hit någon fransktränad topphäst Det har inte hänt sedan 2010.

Räkna alltså med att det här blir sista upplagan av Åby Stora Pris med heatlopp och sprinterdistans. Jan Walter Pedersen har redan börjat skissa på en helt ny tävlingsdag.

Jag har lite tankar på att skapa en helt ny dag som skall passa bra mot Solvallas Jubileumsdag. Jag kan dock inte gå ut med något innan vi har haft vårt styrelsemöte under nästa vecka, säger Jon Walter.

Mellan raderna framgår det dock tydligt att Jon Walter vill göra om Åby Stora Pris till ett enda lopp, och då över lång distans.

Han vacklar dock om distansen skall vara 2.640 meter eller 3.140 meter.

Vad tycker du? Skriv gärna ditt svar i vårt kommentatorsfält.

Till sist: Senast Åby Stora Pris kördes över lång distans (2.640 m) vann Micko Tilly och Olle ”Lappen” Lindqvist. Året var 1977.

LP

 

26 KOMMENTARER

 1. Ser gärna att Åby Stora körs över 3140 med låt säga 2 mille i första pris, nått annorlunda för Elithästarna än det vanliga, det kan locka Franska hästar, och är värt att prova

  • Håller med! Med OS så lär det bli ett mycket sevärt lopp. 2600 på snabb sommarbana med auto blir tyvärr inte ett riktigt stayerlopp.

 2. 3100,3200 eller 3600 auto kvittar vilket! Tjänar in 2 heatlopp! 2 miljoner i förstapris kan locka fina hästar!
  Lycka till med nybygget!

 3. Ingen fransman sedan 2010? Förra året blev det ju fransk seger…

  Tror loppet kommer att bli fantastiskt om det körs på stayerdistans.

 4. Absolut inte lång distans. SM över 2640 ligger för nära. 3140 auto blir ofta tråkiga upprullade lopp.

  2140 funkade i många år.

  • Du tänker på 3140 med tillägg antar jag. Hände inte ett skit när Sauveur torska som favorit 3140 auto. Minns jag rätt var det Dante Boko som fick såsa i front och vann. St Léger samma upplägg. Totalt händelselösa lopp.

   • St Leger var ju bara sex startande, men ändå tre ledarskiften första två varven, Dragster, Clemenza Am och slutligen Twister Bi inför slutrundan, sen överlägsen vinst har jag för mig.
    Sauveur-loppet var trist men sådana avarter blir det ju då o då oavsett lopptyp, Gum Balls elitloppsvinst, Nuncios försöksvinst Elitloppet i år, där han o Propulsion bara inväntade upploppets speedrace. Hambot i lördags…

 5. Minst tre varav, annars liknas för mycket ett ”SM öppet för utländska”
  Några av de 3140-lopp som körts på v86 har ju varit synnerligan händelserika där den tidiga ledaren suttit i typ femte inner när det varit spurtdags.
  Önskar JWP all lycka, känslan är att han gör det jäkligt bra med sin (häst)kunskap och sitt engagemang.

  • Kanske åtta varv? Varför är lång distans så intressant? Skall det vara det får det i så fall vara volt och gärna tre fållor.

   Om man tar bort Elitloppet och Åbergs är Harpers, Örebro Intern och Malmö Stads Pris de roligaste loppen. Kuskens förmåga att disponera hästens kapacitet, form och egenskaper prövas till det yttersta. Håller med om att det är dags att avskaffa kort distans undantaget E och Å.

 6. Minst 3100m och kanske tre led bakom bilen där intjänat med pengar bestämmer om det blir led 1 2 3. 15 deltagare. Då kommer det bli ett händelserikt lopp!

 7. ”Och inte heller har Jon Walter lyckats locka hit någon fransktränad topphäst Det har inte hänt sedan 2010.”

  Det där är väl ändå en sanning med modifikation. I fyra av de fem senaste upplagorna har Souloy varit den enda franska representanten, och han får ju inte vara med i år (av logiska skäl). Intresset från franskt håll har väl varit ganska litet i många år nu?

 8. 4140m grund distans o 3-5 tillägg på det. 15 hästar.
  3 inbjudningar som Åby fritt kan dela ut.
  Vinnaren av Malmö stads pris, Ringmurens lopp o förra årets vinnare direktkvalificerad.
  9 hästar efter normala anmälningar.
  2 mkr i 1a pris.

 9. Medel eller långt spelar ingen roll men det dom lockar bra hästar är bra prispengar, så ett förstapris på 3miljoner och samtidigt köra ett stort monte lopp med 1 miljon i första så kommer dom bästa till den travdagen.

 10. Varför inte göra det öppet enbart för ston 2140a.

  Finns alldeles för få lopp för ston av internationell karaktär.

 11. Det finns för lite bra hästar internationellt sett för att hålla en storloppscirkus igång. En svår ekvation. Men tre lopp är nog avskräckande, det tror jag. Bättre med ett enda lopp. Just i detta fall tror jag open stretch skulle kunna locka över 1609 meter; alla får chansen. Det är väl inget annat storlopp som har open stretch?

  Men svårt få Fransmännen att komma med våra drivningsregler, eventuella(garanterat!) böter, avstängningar framför allt. Så prissumman behöver nog vara runt 1,5 miljoner i första i varje fall. Men tveksam om det hjälper…

  Jag tycker kvalificering serie kan vara intressant för 3 av 10 platser. 10 startande är inte helt fel med open stretch.

 12. Apropå något helt annat! Örjan har inte kört lopp att Melander på 1 månad. Lite märkligt tycker jag men det kan vara slumpen givetvis.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar