Det har varit E3-kval denna måndag, så här i kölvattnet av och efter den smått våldsamma debatten efter lördagens treåringsslag i USA. Det som många mått ganska dåligt av.

Jag vet inte. Det här kommer spontant, för att väcka en tanke och allt är inte intill minsta molekyl analyserat.

Jag känner mig nämligen en smula illa till mods även i kväll.

Över hur slitna många såg ut.
Över de 20 galopperna.
Över att … 49 av 77 tävlade utan skor.

Precis som drivningarna i lördags kan jag tycka att även vår unghäst-/treåringskarusell kan vara värd att reflektera över en aning. Och kanske mer än så.

Det är inga amerikanska drivningar, men det är uppskruvat. Det är det ingen tvekan om, även om en hel del av de allra bästa i kullen stod över denna korta E3-sväng. Fast två av favoriterna av stoupplagan från långa E3 fanns till exempel med, Vamp och Vanquish Kronos; ingen av dem någonsin med chans och såg allt annat än tilltalande ut. Bland många andra som utstrålade detsamma.

Och det är så här strukturen ser ut. Insatserna är betalda, pengarna måste försöka tjänas; ägarna har pyntat in dyrt, all förståelse för det. Dock är det åtminstone värt att fundera över om två E3 är ett för mycket. Den här andra – korta, hetsiga, svängen är snudd på som regel inte jättegrann att vila ögonen på … Det sliter på.

Kan en tanke i en framtid vara att samla alla (E3)pengar – och därmed till den dubbla prissumman – för enbart EN E3-sväng?

Att köra den ungefär där den ligger. Behålla den långa distansen (2.140 meter), nånstans där i månadsskiftet juni-juli, med dubbla pengar, och så pusta och ladda mot höstens storlopp efter det. Med vanliga hyfsat gott betalda treåringslopp, lite var och en för sig. Vi har ju dessutom Margaretas Treåringsserie numera. Det är rätt mycket av det goda – och kanske som sagt något för mycket.

Jag tycker det är värt att fundera över. Reflektera över. Det är liksom alltid en bra grej att göra. Och dessutom ytterligare ett varv diskutera barfotapolitiken.

Det var i alla fall så det kändes i kväll.

Henrik Ingvarsson

46 KOMMENTARER

 1. Du har alldeles rätt ur djurskyddsaspekt var kvällens lopp inte bättre än lördagens. Du är lite snäll när du säger slitna då många visade hälta och borde inte startat. Tyvärr verkar banveterinärerna numera endast vara intresserade av arvodet. Vinnaren av sista loppet i Rättvik i lördags tog sig fram i en aktion som var bedrövlig utan åtgärd av veterinären.

  • Även om Örebros banveterinär Ulf Selander för ett antal år sedan var kontroversiell (minst sagt) så hade han nog varit att föredra jämfört med dagens dito som låter hästar starta som verkligen skulle stannat hemma.
   Håller med om att korta E3 borde skrotas och ska man ha den kvar kör även andra upplagan över 2140.

 2. Intressant tanke o jag slänger upp ännu en tanke som slog mig när jag läste texten.
  Kör båda E3 men förbjud hästarna var med i båda. Att dom alltså måste välja mellan 2140 eller 1609.
  Kanske idiotisk tanke men då bör dom iaf vara fräschare.

 3. Plötsligt så verkar det ske ett varseblivande om att hästarnas väl och ve kanske borde få komma i första rummet ett tag, efter all uppmärksamhet på omsättningar, tävlingsdagar och starttider.
  Två unga hästar har nu hastigt dött inom loppet att en vecka i samband med tävling – det borde väcka oro! Och när åtminstone tre tävlingshästar från ett och samma träningsstall har dött på banan inom loppet av två år (varav två i år) föder det också funderingar. Foder, bete, klimat – eller vad? Varför väcks det inte några frågor kring detta?  

 4. Jag hade andra uppdrag igår kväll men följde E3-loppen på ljudlöst, och tänkte efter V64ans första avdelning att; detta borde vara sista gången korta E3 körs.
  Någon som hörde om det klagades innan tävlingarna, på banan? Örebro har ju tidigare haft rena rullgruset.

 5. Tycker med Dej. Fundera på är det inte flera hästar nu får som ramlat ner och dött i lopp? Känns olustigt eller är det en normal siffra?

 6. Är det inte så här svenska tränare/ägare vill ha det?

  Dvs storlopp från februari-november för treåringarna, gärna kryddat med barfota och bike.

  Halleluja!!

 7. Det ser ut som om travet är på väg ner i graven,fortare än man anar enl. skribenten.
  Vad är det för tokigt i morgon?

 8. Som vanligt Ingvar, klokt o tänkvärt, tror att den här typen av debatt som handlar om djurens väl o ve är mycket viktig för framtiden, det är dags att ta i frågan på allvar, barfotaförbud för treåringar t.ex. ?

 9. Det är en lång process för att hantera detta med hästarnas skick.
  Det börjar med tränaransvar och slutar med hästägare.
  Men tror man att allt inte görs rätt mot hästen i alla lägen då är det dags att lägga ner tävling med häst.
  Ex, alltid en massa gnäll så fort hästar galopperar i lopp om dom går barfota, fine säger jag då talar hästen som regel om att ngt är fel.
  Häng på skor, sula och boots så travar hästen och plötsligt travar hästarna och alla är nöjda, men va fan,,,är det så enkelt?
  Det är så lätt att sitta på läktarna och tänka/ tycka.

 10. Jag tycker gårdagen är en rejäl bakläxa för tränarna, man har gnällt över barfotaförbud och annat och menat att tränarna vet bäst. Örebros bedrövliga tävlingar visar motsatsen och några tränare borde skämmas som startade sina icke kuranta djur. Är det verkligen tävlingsprogrammet som är den egentliga boven, hur man än vrider och vänder på saken så kan inte hästarna starta i alla lopp. Som Henrik skriver så handlar det om att pengarna måste in snabbt, dyra hästinköp kombinerat med årliga träningsavgifter uppemot 200k kräver sitt pris.

  Om man nu inte vill pressa in alla pengar under 4-5 årstävlandet så måste prispengarna omfördelas uppåt, kanske penningstinna serier för 6-åringar respektive 7-åringar och 8-åringar. Då finns det ett värde med att ta det lugnt om hästen inte är mogen, miljonbelopp ligger och väntar senare i karriären.

 11. Fake News? Om vi tittar på fakta och inte bara känslor så tävlade 28 hästar med skor runt om och 28 hästar barfota runt om i E3-kvalen igår. 7 av 28 som tävlade med skor runt om galopperade. 6 av 28 som tävlade barfota runt om galopperade. Jag valde bort de som tävlade med enbart skor bak/fram då då jämförelsen blir svår. Det var alltså fler hästar som galopperade som tävlade med skor runt om än barfota runt om.

  Jag är kanske inte är den bäste att bedöma om hästar är slitna men måste det automatiskt vara så att de hästar som var bäst tidigt och nu förlorar gör det för att de är slitna? Kan det helt enkelt inte vara så att hästarna utvecklas väldigt olika och ibland väldigt fort i den här åldern? Sedan är det ju en ovan distans och många av de som galopperade gjorde det in i första sväng där det går som fortast. Ovan distans och mer körning kan man ju ha olika åsikter om men är det farligt? Och vad är alternativet färre storlopp i en sport där nästan alla går back?

  • Fake News? Vad är fake?
   Jag skrev de fakta jag gjorde, vilka stämmer, sambanden dem emellan för var och en av dem bedömde jag inte. Utan uppmanar till reflektion och konstaterar att många hästar i går såg bedrövliga ut.

   • Vi kan alltid sitta och analysera ordval mm men du menar att du inte försökte göra kopplingen att många hästar galopperade för att många tävlade barfota? Något som du gjort många ggr tidigare och iaf i mitt tycke antyder även här. Jag ville bara visa på att det inte var sant. Inte enligt statistiken den här gången.

    Visst ska vi värna om djuren men det blir för mycket känslor och för lite fakta ibland. Och det finns faktiskt många som tycker tvärtom vad gäller barfota. Och som Björn skriver ovan, ska vi värna helt om djuren så får vi lägga ner hela sporten. Det vore det absolut bästa för djuren men kanske inte för travsporten och de som betalar.

    Att många tränare står över korta E3 handlar ju inte heller om att de vill ”skona” sina hästar från den hemska korta E3-distansen. Det handlar helt enkelt om att Kriteriekvalen körs 17 september. Bara 4 veckor efter E3-finalen på helt ”motsatt” distans. Så de preparerar hästarna för det i stället där det finns mer pengar och ära att köra om.

    • Faktiskt inte. Inte det minsta samband eller koppling. Det är farterna med barfota (och jänkarvagn) jag i första hand vänder mig mot.

     • Än en gång, fokusera inte på barfotakörningarna, problemet med slitna hästar handlar mer om hur ofta de startar, vilken typ av lopp de får och hur ofta de får gå i botten. Jämför ex hur Vamp Kronos (gått med skor i all sina starter) och Bellatrix Zet (gått barfota runt om de sex senaste gångerna), och titta på vilken typ av lopp de har fått.

    • Till Ingvarssons försvar bör tilläggas att detta är en BLOGG! inte en nyhetsartikel. Det vill säga det står författarna fritt att lägga precis hur många personliga reflektioner och värderingar de vill i sina texter. När det är nyheter de skriver om är det förstås viktigt att hålla sig till fakta, vilket de också gör, men ett blogginlägg är och förblir personligt. Om du, Jörgen, sen inte håller med är en helt annan fråga.

 12. Rent generellt tycker jag att 1600m-loppen för länge sen, mer eller mindre i alla fall, spelat ut sin rätt inom travet. Jag tycker helt enkelt utvecklingen av hästar, banor, material mm gått så långt att det är en för kort distans. Men propositionsskrivandet verkar gå på ren rutin.

  Kan inte spårtrappa vara något att prova även i voltstartslopp för att jämna ut chanserna och minska spårstrykningssjukan? Eller tom ”proppar” för voltstart typ 85.000-120.000 kr för framspår, 120.001-200.000 kr för bakspår? Man skulle få mindre strykningar, jämnare lopp och slut på gnäll från de som får bakspår.

 13. Oavsett kostnaderna.
  Vi gör som balanskontnären Henrik, förbjud barfota.
  Och enkelt för tränarna att optimera balansen för att inte galoppera.blyboots, gummiboots tåvikter pg skor oah allt vad som finns.
  Då om någon gång kommer veterinärkostnaderna öka, m a o så många hästar som körs runt halta.
  Ge dig nu Henrik.
  Du är helt fel ute.
  Puh,,,så jä,,, trött

  • Är det inte bättre att du helt enkelt väljer bort att läsa det Henrik skriver om du nu är så trött på det? Ingen står väl med pistol mot din panna och tvingar dig klicka in här?

   • Fattr du inte vad han skrev: Och dessutom ytterligare ett varv diskutera barfotapolitiken…

    Lunkan,, ingen har bett dig kommentera mina inlägg eller är du en självutnämd moderator?

    • Detta är ett diskussionsforum där det står var och en fritt att svara på inlägg. Ingen har bett dig svara på mitt men likväl gör du det…

     • Just det Lunkan, ett forum med kommentarssmöjlighet.
      Men du är väldigt snabb att meddela din åsikt att vissa inte borde vara här eller läsa annat på nätet.
      Sluta kritisera alla som inte tycker som du eller Ingvarsson.
      Ingvarsson är fullt kapabel att försvara sig själv.

 14. Korta E3 har de senaste åren saknat de bästa hästarna då det sliter att starta i alla storlopp under treåringssäsongen. Jag håller med om att en del tränare har svårt att ”hålla sig” men de mest rutinerade är oftast kalla med sina hästar.

  Jag har dock svårt att förstå den hysteri som har utbrutit kring barfotakörning för treåringarna. Problemet med slitna hästar handlar mer om hur ofta de startar, vilken typ av lopp de får och hur ofta de får gå i botten. Jämför ex hur Vamp Kronos (gått med skor i all sina starter) och Bellatrix Zet (gått barfota runt om de sex senaste gångerna), och titta på vilken typ av lopp de har fått. Det är där skon klämmer…. 😉

 15. Det var sista gången jag lirade på korta E3. Efter första gungan på Summer Wein tänkte jag; Jaha, ska det bli en sån här dag igen då alla är slitna och ingen orkar, vare sig mentalt eller fysiskt? När sedan Casterly Rock gick samma öde till mötes – och även där en gunga utan anledning som det såg ut – insåg jag att det skulle bli så…och mycket riktigt. Frankrike ligger före oss: barfotaförbud treåringar vilket jag tycker är bra. MEN MEN å andra sidan är det upp till tränarna att planera matchningen för sin kuse, så min slutsats är den att tävlingen skall finnas kvar. Det kan vara klokt att vänta med start tills alla bitar har fallit på plats. Crucified höll ju nästan…så visst är det härligt att det numera finns alternativ tack vare Margareta!

 16. Jag tror det är bättre att tränare och ägare lär sig att matcha bättre. Det går inte att vara med på allt, utan man får välja. För att välja behövs det alternativ. Hästar som inte är mogna att mäta sig med kulltopparna måste ha andra lopp att gå ut i. Hästar som är lite småslitna behöver kunna få återhämta sig och veta att det kommer fler lopp. Tyvärr har ju prisnivåerna skenat iväg så det inte räcker med att vinna ett insatslopp som unghäst för att gå ihop sig, det behövs i många fall åtminstone ett par pallplaceringar i två andra lopp för att det skall bli något över för hästägaren. Klart det jagas då om man har en som kan hävda sig.
  Treåringarna har fyra stora lopp, 2xE3, kriteriet och BC. Det borde finnas ”Margareta-lopp” utöver det varannan vecka mellan Mars – December, både öppna och stängda vid X kr, gärna med 2-300.000kr i försapris.

  • Vi kunde haft de loppen i ”överflöd” Du pratar om Viroid, om inte folk hade blivit tokiga i Premiechansen!
   Dela upp de 50 miljoner cirka som det handlar om varje år och gör 100 lopp av det. VARJE ÅR!
   Ingen har någonsin klagat över förstapriset i Kriteriet, Stochampionatet, Derby etc.
   Men nu skall en klick hästar, för det handlar om 7-8 hästar ur kullen, som delar på ALLA pengar ha dubbelt så mycket som tidigare.

   • Premiechansen handlar inte om 50 miljoner, utan har de senaste åren handlat om c:a 15-18 miljoner per år som man avstått från i form av premier och istället lagt där. Frågan är om lika många hade hoppat på det tåget om man istället valt ett annat upplägg?
    Även om ingen klagat på förstaprisen så har de väl inte riktigt haft den glans man vill ha. Mindre kullar har också gjort det svårt att hålla uppe prisnivåerna, även om man prioriterat.

    • Premiechansen och premieloppspengar Viroid.
     I Premieloppen delades det ut omkring 50 millar varje.
     Sedan infördes PC där man kunde avstå sina 20000 och chansa på dubbla pengar i öronmärkta lopp.
     Så det är en totalsumma på cirka 50 millar vi pratar om.
     Skrota Premieloppspengarna (bidrag i min värld) och dela ut allt i 100 lopp per år.
     10 lopp för 2-åringar, 70 lopp för 3-åringar och 20 lopp för 4-åringar. 500000:- i total prissumma per lopp!
     Med 70 lopp för 3-åringar så blir det 5,83 lopp/mån hela året.
     Hur de skall fördelas och placeras kan knappast vara raketforskning. Det borde tjänstemännen på STC kunna fixa:)

 17. Fråga till Ingvarsson:
  Varför ska duktiga tränare som Båth, Djuse, Jakobsson, Nilsson och många fler bestraffas för att några inte lyckas ha fräscha hästar i E3-kvalet?
  Man kan väl inte förbjuda ett lopp bara för att Malmqvist, Riordan och några till hade ofräscha hästar – på en bana som alltid varit en aning knepig?
  Dom duktiga tränarna ska väl få chansen att köra om de stora pengarna över kort distans?
  Var du i Örebro? Såg du några värmningar?
  Jag blir så trött på att det alltid ska FÖRBJUDAS i det här landet.
  Det är fritt att anmäla och delta. Det är också fritt att stryka om inte hästen är fräsch.
  Eller heter det Tränaransvar….

  • Sven,

   Jag har skrivit att jag tycker det är rejält värt att reflektera över, ingenting annat. Jag REFLEKTERAR inte om att ta bort några prismedel, jag reflekterar över omfördelning av pengarna. Reflekterar, och tycker att han det kan vara värt för trav-Sverige att göra det, att kanske den här E3-vändan är lite för mycket av det goda, när snart Kriteriet väntar.

   Många av de tränare du nämner väljer ju själva också bort just korta E3 med en hel del (ofta deras bästa) hästar, denna variant av löpningen håller alltid en mer ojämn kvalitet än den långa, det tror jag att de just ”de stora tränarna” gör av en anledning.

   Och inte ett ord om förbud vad jag kan finna.

   Jag var inte i Örebro, och har efter alla dessa år kommit fram till att jag i första hand bedömer hästar och deras status efter vad som sker och utstrålas i lopp (läs tävlingstempo).

   Vänligen
   Henrik

 18. Svar till Ingvarsson:
  Det är i sig inte fel på kort distans för treåringar. Det är fel på tränare som startar ofräscha hästar. Och på tränare som inte startar med vältränade och färdiga hästar.
  Det är också fel på banveterinären i Örebro som lätt kunde ha plockat bort 4-5 stycken redan efter värmningen. För att inte tala om efter provstarten.
  Däri ligger problemet.
  Inte att man tävlar över 1609a.

 19. Däremot kanske man kan fundera om korta E3 bör gå först på säsongen och långa så här års?
  Är det lämpligt att köra urblåsare innan kriteriedags?
  Oavsett distans så är det ansvar och en hygienfaktor att starta fräscha hästar,lika mycket som att sköta
  tömmarna och pisken så vi slipper se drivningselände.
  Skoförbud eller inte på unghästar är en intressant fråga.
  Jämför gärna hur det ser ut i Frankrike. I Sverige kör vi insatslopp där årligen ägarna betalar drygt 40 miljoner
  av prispengarna genom egna insatser.I Frankrike finns inga insatslopp (UET undantaget).

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar