Foto: Kanal 75.

The Hambletonian Stakes 1986.

Norrmannen Per Henriksen kallade över sin landsman Ulf Thoresen för att köra Nuclear Kosmos. Per visste vad han gjorde, det var ett smart drag. Även om Ulf inte var vin vid att göra på en milebana. Samtidigt visste ju inte konkurrenterna särskilt mycket om vilken grandios kusk den okände norrmannen var, inte heller om hans taktiska sinne.

Den helt respektlöse Ulf Thoresen lurade skjortan av de amerikanska toppkuskarna, och svenske Berndt Lindstedt. Både i försöket och i finalen.

Foto: Stefan Melander, stalltz.se

Folk på läktarna och konkurrenterna trodde inte sina ögon när Thoresen inte gjorde som brukligt är i USA. Ulf vägrade helt enkelt att släppa ledningen. När Tommy Haughton ville ta över med Speedy Tomali hade Ulf inte en tanke på att ge bort sin position. Haughton ruskade demonstrativt på huvudet, men det brydde sig inte Thoresen om.

Runt sista kurvan i finalen ”pullade” Ulf Thoresen upp sin häst. Ulf tittade sig omkring, hade koll på alla konkurrenter, utom en. I tredje invändigt satt nämligen Berndt Lindstedt med favoriten Royal Prestige. När Berndt började leta efter fritt spelrum gav Ulf sin häst signalen; full fart.

Nuclear Kosmos fick några längder till godo, det räckte för att hålla undan mot en snabbt spurtande Royal Prestige. För Ulf var det en av hans största triumfer, för Berndt den riktigt sista stora chansen att vinna Hambletonian som kusk.

Det såg ungefär lika dant ut igår, det blev mer ett svenskt lopp än ett amerikanskt. När väl Åke Svanstedt placerat sin häst Perfect Spirit i fronten var det egentligen ingen som försökte att ta över. Svanstedt fick bestämma i det tempo som passade honom bäst.

Enda skillnaden mot Thoresens seger för 31 år sedan var att Åke Svanstedt inte var först i mål, och att han därför fick vänta några minuter innan han insåg att han hade vunnit The Hambletonian. Domarna tog god tid på sig innan de beslöt sig för att diska målettan What The Hill.

Foto: Kanal 75.

När Åke Svanstedt flyttade till USA tog de flesta för givet att han inom en snar framtid skulle vinna Hambletonian. Igår kom den för honom efterlängtade segern med en häst som var i ett perfekt skick.

För Åke Svanstedt var det naturligtvis en stor seger, en av hans största. För travsporten blev det dock en stor förlust. Att se Svanstedts drivning över upploppet fick många av kväljas av olust denna sena timma.

Nu var inte Svanstedt på något vis ensam om att använda körspöet på det för de flesta av oss avskydda sätt. Det är mer regel än undantag i de amerikanska storloppen. Vi såg det åtskilliga gånger igår.

Gårdagens storseger fick därför en bitter eftersmak. Den stora segern kom i skymundan av den flod av indignation som strömmade över oss på sociala medier.

Att skylla på att ”man skall ta sedan dit man kommer” är ett ganska ihåligt försvar. Men det som förvånar mig allra mest är att människor som ofta brukar säga att de ”står på hästens sida” nu bytte fot och ställde sig på kuskens sida.

Foto: Kanal 75.

För Lennart Ågren, ägaren till Perfect Spirit, blev det en omtumlande dag. Inte minst ekonomiskt. Bara några timmar innan segern på Meadowlands hade Ola Samuelsson, på uppdrag av Ågren, ropat in ettrige Matchpoint Pellini för cirka 3,5 miljoner kronor på den tyska derbyauktionen.

Eftersom det var 500.000 dollar i förstapris i Hambletonian blev det ändå en hyfsad slant över för Lennart Ågren.

Till sist: Matchpoint Pellini är en son till Bold Eagle och läckra Prada Pellini som inledde sin karriär med sex raka segrar som två- och treåring.

LP

Läs också:

En dag med många blandade känslor.

36 KOMMENTARER

 1. Det är trist med amerikanska drivningar. Mår illa när jag ser det. Och fattar inte varför Åke rappade som en galning när han inte fick något svar. Han kunde ju inte bli bättre än tvåa över mål när rygg ledaren fick luckan. Svagt agerat av en svenskt uppfödd kusk.

 2. All heder åt Daniel Redén som via sitt tweet vågar ”röra” bl.a. den oantastlige, och vad han än gör eller hur han än beter sig, snudd på ständigt försvarade kusken bakom Hambovinnaren.
  Kusken är väl vad jag förstått fortfarande svensk medborgare, och lyder kanske i så fall under svensk djurskyddslag…?

 3. Förutom att det finns många fina amerikanska hästar så är övriga travsporten där borta totalt iskall på många sätt. Rikemanstillställning, tråkiga lopp, bedrövliga drivningar, doping, samma kuskar och tränare sopar rent i de stora loppen.

 4. Det känns bra när en travkännare som LP tar upp drivningsproblematiken. Något måste göras åt flåbusarna och det kan bara göras via en aktiv och saklig debatt. Svensk travsport och dess aktiva har allt att vinna. Istället åker våra kuskar över till US eller till Frankrike och blir precis lika flitiga med pisken. Svanstedt är bara ett exempel. Alla försvarar sig ned att reglerna tillåter det. Hur vore det att låta sunt förnuft bestämma?

 5. Visst är ”ta seden dit man kommer” ett ihåligt försvar. Men trots allt är det nog bara att gilla läget, USA/Frankrike/Sverige lär aldrig synkroniseras vare sig det gäller doping eller drivning. Det är ju bara att se Björn Goops drivningar i Frankrike, han anpassar sig och kör som fransmännen. Samtidigt visar det ju begränsning hos dessa körsvenner, Lindstedt, Kihlström, Thoresen är exempel på att man kan nå stora framgångar internationellt utan våldsamma drivningar. Min gissning är att i många länder så kräver spelare/ägare att kusken driver för fullt, det går inte att komma tillbaka till stallet och säga att hästen gick så fort den kunde och att driva hårdare hade varit meningslöst.

 6. Jag satt hela kvällen och tittade på Atg live men redan efter första loppet så” blundade” jag på upploppen för att slippa se dessa (några)j-vla kuskar slå hästarna med sina enhandare!! Hur kan denna misshandel få förekomma?
  Hur är man funtad som kusk när man slår och slår när hästen springer så fort den bara kan?
  Jag skulle vilja ta samtliga som slog inklusive svenskarna och ha dom springande på en travbana tills dess att mjölksyran sprutar ur öronen och blodsmaken väller upp i munnen.
  Då,just då viner pisken som ska få dom att ta ut sig ännu mera.Riktiga enhandare.
  Det värsta-det spelade ingen roll hur gammal hästarna var.Man slog lika friskt i alla lopp!
  Fy fan vilken uppvisning i hur hästarna INTE ska bli behandlade!

 7. Vem är intresserad av amerikanskt trav alla lopp 1609 meter körs av samma kuskar som driver med en hand jo Stefan Melander och en handfull svenska dollarmiljonärer samt några amerikanska dito. Så långt från svenskt trav som man kan komma. Det man blev intresserad av
  Voltstartslopp tilläg och varierade distanser där hästarna vandrar uppåt i klasserna och tävlar länge.

 8. Bra analys av lopp och beskrivning av drivningar mm! En annan iakttagelse jag tycker mig göra är att svenska unghästar för varje år närmar sig de amerikanska i klass och tidighet. Nu känns det ofta fullt sannolikt att flera svenska treåringar skulle kunna konkurrera. Och snart gäller det kanske svenska avelshingstar och fölston också?

 9. Igår blev det extremt tydligt vilken liten och sorglig sport den amerikanska travsporten är. Enformiga lopp, skräller sällan, mattpiskning, dålig spelomsättning och svenska framgångar hela tiden. Visst är det kul med svenska framgångar utomlands, vill inte vara missunnsam, men det här är ju något helt annat och bara bevis på vilken liten och svag sport travet är i USA.

  De kunde lika gärna kört Hambot på Solvalla då det ändå är Stall Courant, SRF, Svanstedt, Takter, Melander mm som gör upp om det. Nej det här var rakt igenom bedrövligt och mest sorgligt att se. Travet i Frankrike är något helt annat.

  Och sedan intervjun med Stefan Melander som tyckte vi skulle ha mer av det här i Sverige!! Det visar bara hur långt ifrån varandra vissa aktiva och den svenska ”publiken” står. Vi ska vara glada för det trav vi har i Sverige idag med spännande lopp där inte bästa hästen alltid vinner. Skulle det bli som i USA behöver vi också förvandla våra banor till casinon annars är det slut…

  • Ja man kan undra vad vi ska ha mer av? Bedrövligt men heder åt Fredrik Widman som sa precis som det var Ang Svanstedts drivning. En lekstuga för samma flinande miljardärer i vinnarcirklarna som solar sig i glansen av pokaler o omger sig av allehanda ryggdunkaré. Nej fn en november kväll på Örebrotravet ger mer än att se detta hästplågeri.

 10. Händer saker i Sverige också.
  Själv har jag fortfarande lock för öronen efter att ha stått för nära staketet när Giampaolo Minnucci en andra gång påminde Desuper Filius om stundens allvar på upploppet i V64-5 på Bodentravet i torsdags.

 11. Jag var riktigt besviken över Svanstedts drivning och skiter fullständigt i att han vann! Ställ honom mot väggen och låt han inte komma undan med ”ta seden dit man kommer” . Såg han aldrig driva Sebastian K på det sättet. Extra tråkigt då han precis blivit invald i Hall of Fame. I min bok hör han hemma i Hall of Shame efter detta!

 12. Om man bortser från skandaldrivningarna en kort sekund (och det är banne mig inte lätt!) så undrar jag om inte Takter med facit i hand ångrade att han inte valde Hambletonian för Ariana G? Hon var bländande, medan Hambot inte höll den allra högsta klassen. Fast att vinna Oaks är ju inte dåligt det heller…

 13. Jag håller med ”J”, travet blir snart bara för de som verkligen har råd. När det betalas 3 miljoner för en ettåring undrar man vart det är på väg? Se hur många fina treåringar körs sönder i Sverige, Det blir snart inga bra hästar kvar till de stora löpen typ Elitloppet och även Gulddivisionen. för de som inte är riktigt så bra.

  • Låt de betala vilka överpriser de vill för ettåringarna, historiskt har nästan aldrig de dyraste på auktioner blivit de bästa, tränarna får ”kramp” när de ska träna dem, och det finns massor av humant kostande hästar som blivit stjärnor. Nuncio 7000 dollar det mest extrema exemplet.
   Hoppet lever!

 14. Ett nytt bevis på att svensk travsport är helt överlägset USA, både sportsligt och spelmässigt. Bakpår, tillägg i voltstart det är ju det som gör sporten och synnerhet spelet så intressant. Nej vi skall värna det svenska systemet och 1000m banorna.
  Sverige är världsmästare i travsport!

  • Tittar på trav minst 4 timmar om dagen från så gott som hela världen och det finns inget land som det körs så osportsligt i som Sverige, genar genom svängarna för att hålla ut andra ekipage,körs i halvspår,för att inte tala om dom fula drivningarna med spöt mellan bakbenen o under buken. Så att kalla Sverige för världsmästare i travsport är som att kasta sten i glashus!!

   • Mycket, Mycket geningar och halvspår. Körning innanför bangräns kan endast ge böter 500 som jag fattat det. Regelverket tillåter inte diskning – men det borde det göra. Sparar man tre meter genom sista sväng och vinner huvud, ja..det säger sig självt.

 15. Jv å Oskar här är man förblindad, va bara en kusk som drev hårt. Takter på sin 2åring så tyst så tyst värsta jag sett.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar