Hans R Strömberg skrällvann Sommartravets final ifjol; i år är hans On Track Piraten favorit. Men Timo väljer att ta ställning emot... Foto: KANAL75

Lördagens V75-tävlingar avgörs i fina Rättvik.

Jag har inte haft det alldeles lätt med att hitta spik(ar) men fastnade till slut för andrahandaren Nobel Amok i V75-avslutningen. Mer om motiveringen till detta väl längre ner i texten.

Svårigheter att hitta givna spikar, ja, men samtidigt lite väl mycket utfyllnad av ”totalt chanslösa” hästar i avdelningarna 4, 6 och 7 för att det ska kännas som en omgång med chans att bli ensam vinnare.

Såvida inte någon av de ”totalt chanslösa” vinner förstås – men samtidigt är ju jag också chanslös då…

Vi kör V75-loppen i kronologisk ordning även den här veckan.

V75-1: 

Ego Boys Minne för högsta klassen har varit fullbelagt de senaste åren, då man samtidigt kört Sommartravets Final (V75-7) men i år har bara sex hästar visat sitt intresse för denna gulddivision över 1640 meter. Således ”billigt” att heltäcka loppet, vilket blir fallet på min Joker-ram, men jag tycker ändå det ser hyggligt spelvänligt och framför allt svåranalyserat ut, med idel startsnabba och relativt jämna deltagare. Lyckas 1 Seedorf O.M.F., med nye kusken Örjan Kihlström, göra som han gjort de två senaste gångerna han haft innerspår och tävlat barfota runt om; hålla ledningen, vilket bland annat var fallet i ett sprinterlopp vid V75-vinst i fjol i augusti då han svarade ut kvicke Michelangelo Ås, som visserligen tävlade med öppet huvudlag den gången. Eller tar sig 3 Staro Advisor Joli förbi och når favoritpositionen för att få bestämma tempot efter behag. 4 Cool Keeper är nu ute över favoritdistansen (2640 meter senast) och maxas i utrustningen. 2 Al Dente har inte haft rätta flytet i sina två senaste sprinterlopp men ändå i skymundan visat något som kan liknas vid den form han hade då han radade segrar som unghäststjärna. 5 Food Money är sylvass på speed om han inte laddas från start och 6 Francais du Gull har deklarerat toppform.

V75-2:

I detta sprinterlopp med startbil för lägsta klassen måste jag erkänna att jag helt saknar feeling i skrivande stund (fredag förmiddag). Jag blir snarare gråtfärdig ju mer jag kollar på loppet, hittar ingen lösning som känns speciellt bra, eller någon som direkt sticker ut, vare sig spel- eller kapacitetsmässigt.  Jag behöver sova (minst) en natt till på detta och gör det enkelt för mig såtillvida att jag i nuläget rekommenderar så många streck kassan tillåter… Bra hjälp, va? Visst spelvärde anar jag i alla fall i 7 Västerbo Isolde (4%) som för första gången ska tävla i jänkarvagn samt 9 J.S.Apollo(11%) som har tre raka och är obesegrad för kusken Janne Silvén.

V75-3:

Näst lägsta klassen och ganska klar favorit är 2 Vincent Zaz. Märkligt, tycker jag, då han rörde sig klart tveksamt i jänkarvagnsdebuten så sent som i lördags, och dessutom galopperade i första sväng. Barfota runt om den gången, vilket blev fiasko även förra gången man testade, men Vincent galopperade även med bakskorna på näst senast och han är inte den favoriten som jag håller speciellt tryggt i handen. Från ett annat startspår hade 1 M.T. Joinville kunnat vara en spik eller åtminstone ensam U-häst på mitt Joker-system, men innerspåret är lurigt (blev över därifrån senast) och trots Örjan i sulkyn (tapper V75-tvåa enda gången tillsammans) och formhöjande tätare starter känns det inte klockrent. 9 Brokad Brodda har ruggigt bra form och visade för fem starter sedan att hon kan avsluta sylvasst även efter resa i djupa kön. 5 Massitj kanske testas med jänkarvagn och något slags stängt huvudlag nu, vilket kan göra susen!

V75-4:

Voltstart och kort distans som gäller för mina vänner kallbloden och med min ringa kunskap för rasen hittar jag inget att anmärka på vad gäller hårt betrodda kvartetten 3 Pave Faks (högkapabel, verkar ha stabiliserats å det grövsta), 6 Faste Viking (distansgynnad spetsfavorit, spetsvann enda gången Örjan kört), 7 Tekno Jerken (vann Norskt Mästerskap senast, men gått bättre på längre distanser) och 9 Norheim Faksen (topphäst i grunden som hittat stilen på allvar hos Jan-Ove Olsen). Känslan är att det finns (för) många ”totalt chanslösa” i loppet men att åtminstone startsnabbe 4 Torpa Nicklas är hyggligt streckvärd på sina 5%. Han öppnade dessutom bra från just fjärdespår senast han startade (och vann) i Sverige.

V75-5:

Omgångens största favorit är 4 Broadway Appolo i detta bronsdivisionslopp över kort distans. Han spetsvann senast som storfavorit inom V86 men jag kan inte säga att mina nackhår direkt reste sig av beundran över intrycket som hästen gav. Det såg mest pliktskyldigt ut och den här gången når man under normala omständigheter inte ledningen av egen maskin, med formstarke (finfin i torsdagsjobbet) startblixten 1 Digital Product på insidan. I och för sig tror jag att storfavoriten rent av är effektivare då han får anfalla bakifrån men det finns också dödensrisk, varifrån han bör vara sårbar, även med Örjan i jollen för första gången. Minst streck för de två nämnda men normalt sett borde perfekt inmatchade och V75-härdade snabbstartaren 3 Say that Again vara ett spännande bud. Som bäst två andraplatser över, vad jag trodde var passande distans, förvånar dock och avskräcker en aning. Även 2 Sugar Daddy (barfota fram nu=+) är kapabel att strida om han har sin bästa dag, och han besegrade ju silverfavoriten (Bottnas Commandeur i V75-6) näst senast.

V75-6:

På papperet ser det upplagt ut för spetsgynnade snabbstartaren  1 Re Doc att leda silverdivisionen runt om. Tveksam form och ett par tidiga galopper bakom bilen på sistone skrämmer dock och jag streckar vidare. 3 Bottnas Commandeur svarade senast för en tidsmässigt osannolik upphämtning (drygt 1,10/2000 meter) efter stor startgalopp och invändig resa med fritt på upploppet. Barfota igen, vilket är ett klart plus för hästen som dessutom trivs extra bra tillsammans med Johnny Takter. I felfritt lopp kan vi dock inte räkna med att favoriten landar på en 10-tid, då det alltid är lättare för hästarna att ”överprestera” tidsmässigt när de ska ikapp flocken. Men givetvis tas Bottnas Commandeur på största allvar med tanke på knallformen. 2 Global Respons gick klart godkänt som femma där ”BC” vann senast, efter att ha fått dålig draghjälp och fjärdespår en bit i sista sväng. En vecka kortare mellan starterna nu bör göra gott för formen och dessutom jänkarvagnen på. Det blir också helstängt huvudlag nu (norskt senast) precis som vid den övertygande vinsten på Enghien näst senast och Kevin Oscarsson (bilden) vann ett lärlingslopp inom V75 med hästen i slutet av juli förra året. 6 Queer Fish duger mer än väl i klassen men var inte på topp senast. Skor då men barfota fram nu – vilket är ett klart plus. 4 Ajlexes Cubano har tagit sina V75-segrar från ledningen och kanske kan nå dit om Re Doc gör bort sig.

V75-7:

Så har vi alltså det bästa kvar till sist, i form av singelstrecket 8 Nobel Amok. Femåringen har övertygat väldeliga i fyra raka, opressade segrar och han ser ut att ha ”hur mycket som helst” ogjort på tävlingsbanan. Körande Uffe Eriksson har tre segrar på sju starter tillsammans med hästen och enda gången från innerspår i voltstart (förra regin) så öppnade Nobel Amok kvickt till ledningen. Bör alltså hitta ut i andraspår framför Trot Kronos per omgående och sen kan vi räkna med tidigt avancemang mot tätkänning, och kanske rent utav ledningen. Det är nämligen med tidig tätkänning (spets eller dödens) Nobel Amoks segrar är tagna, något som Eriksson är mycket väl medveten om. Över lång distans har det blivit segrar i de fyra senaste försöken och det enda som egentligen oroar det minsta är det faktum att hästen ska övernatta i Rättvik nu. Men eftersom hästen är valack (ointresserad av eventuella ston i närheten) och dessutom bara är andrahandsfavorit (22%) finns marginaler även för detta lilla frågetecken. Första reserv 9 Trot Kronos.

Lycka till!

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

Timo

4 KOMMENTARER

  1. Påläst som vanligt…alltid kul läsning. Håller med om andra avdelningen. Själv anser jag att det loppet innehåller väldigt mycket tombola och struntar i att grotta ner mig i lopparkivet. Det känns meningslöst. Vi såg exempel på tombola i onsdags då ledaren i V86 avd 1 tappade en sko och inte var körbara, Örjans Gunnel kom tillbaka och vann. Så varför lägga ner tid på ett olösligt lopp? En eller alla! Men jag är tveksam till Amoken. Jag tror mer på Trotten. Piraten känns inte som en köhäst numera. Må bäste häst vinna (och så jag)!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar