Skämmes trav-Sverige, drämde jag till med i en text för ett tag sedan.

Och står fortfarande för varenda ord, kring det faktum att ett helt travland, lite tillspetsat såklart, stått och tittat på medan Sveriges uttalade huvudarena för travsport misshandlats de senaste åren.

Det är en skam vi får leva med. Hur Solvalla behandlats. Utan att det lyfts speciellt många fingrar.

Det innebär inte att jag för en sekund tycker att andra banor ska uppleva det Valla gjort.

I går skrev till exempel Åbytravets sportavdelningsanställde profil Kristoffer Jakobsson, tillika uppskattad och kompetent intervjuare (med mera) på Mölndalsbanan, på twitter:

Och jag förstår honom, fullt ut.
Ingen bana, som den enda travnation på jorden med delade tävlingar, ska behöva arrangera V86 Xpress ytterligare säsonger.

Det finns nämligen rätt vassa argument till att vägra. Omsättningssiffrorna för 2017 till exempel, det enda som ju Hasse Skarplöth bryr sig om. Den lilla detaljen. Det som väl trots allt är anledningen till att det sägs ska fortsättas med saxade dagar även 2018? För det handlar väl inte om något annat?

Siffrorna visar nämligen att det omsättningsmässigt skiljer marginellt mellan årets Xpress-dagar och de ensamma V86-dagarna.

Jag har i denna sammanräkning för 2017 tagit mig friheten att dra bort januari. En månad med hysteriskt (dubbel)jackpotrullande nästan rakt igenom, högst onormalt helt enkelt och skulle såklart kunna inträffa även icke-Xpress-dagar. Övriga månader ter sig dagarna/antalet jackpots likvärdigt fördelade och känns jämförbart.

Borträknat januari har det under 2017 körts 16 V86-omgångar med Xpress: SnittTOTALomsättningen dessa dagar (båda banorna) har varit: 37,2 miljoner.
Utöver detta har elva (11) ensamma dagar körts, flera av dem på småbanor, med en snittTOTALomsättning på 35,5 miljoner.

En differens på 1,7 miljoner kronor alltså, till Xpress fördel. En. Komma. Sju.

Då ska vi till det lägga kostnader (personal, etc) för respektive bana, som ju blir dubbelt så många (2) vid Xpress.
Vidare de snudd på obefintliga intäkterna dessa folktomma dagar innebär för banorna, samt – inte minst – kostnader för ”dubbel teve-produktion”.
Just dessa kostnader har jag dålig insyn i, men man anar väl ändå att det blir ganska lite över? Om det ens går plus…

Om vi då dessutom tittar på Solvalla specifikt, blir det extra intressant. Valla, som hittills har tre ENSAMMA dagar för 2017. För dessa hamnar snittet TOTALomsättningmässigt på 37,0 miljoner. Alltså i princip identiskt med Xpress-snittet.

Dessutom skulle ju den bana (Åby, Jägersro, Bergsåker) som nu saxar med Solvalla, vilka alltså drar in lika mycket pengar en onsdag som två banor gör, tävla en annan dag (tisdag, torsdag, fredag) och därmed bidra till ytterligare omsättningskronor.

______

I går gjorde Solvalla för övrigt comeback (bilden ovan) efter sitt långa sommaruppehåll (38,9 miljoner i totalomsättning, utan jackpot).
Över 2.000 personer var där, den högsta publiksiffran ”en vanlig onsdag” på jag vet inte när…
Man har en ny vd på plats sedan några dagar. Det blåser framtidstro.
Vi har ett pokalår som väntar 2018.
Nästa år SKA det dessutom bli en egen tävlingsdag för Valla, det är liksom uttalat.

Så som ALLA banor ska ha. Det tycker, som jag uppfattar det, en hel travnations arrangörer.

Allt annat är galenskap.

I synnerhet, för att uttrycka det ytterst milt, när inte ens omsättningsargumenten håller.

Henrik Ingvarsson

Foto från gårdagen: KANAL75

26 KOMMENTARER

 1. Exakt som du skriver Henrik så finns det inga som helst argument för ST att behålla saxdagarna, och vi får anta att det är ST som bestämmer över det i slutändan och inte ATG.
  Således ska inte några märkliga agendor som inte kan försvaras ekonomiskt och ännu mindre publikt eller upplevelsemässigt, hindra att saxbanor avslutas som projekt ! Det misstlyckades men ska patienten överleva operationen ska inte Saxbana fortgå.

 2. Hur länge ska alla dessa analyser kring omsättningen pågå, är det inte alldeles uppenbart att travmarknaden är mättad och att någon miljon upp eller ner är rena tillfälligheter. Jag tvivlar starkt på att all annonsering i dagspressen ger så mycket nytt, man bläddrar bara vidare. Lägg istället fokus på att skapa attraktiva tävlingar, då spelar folk och ibland kanske också besöker travbanan. En mogen produkt brukar ju också medföra att man kan spara och effektivisera, pågår sådana projekt hos ATG och hur är i så fall utfallet ?

  För övrigt så förstår jag inte allt jubel kring den nya VD:n. Hur mycket kan Solvallas VD egentligen påverka verksamheten, de flesta besluten tas på annat håll. Visst är det viktigt med bra mat + en del annat men de avgörande faktorerna ligger helt utanför VD:s påverkan.

 3. I går gjorde Solvalla för övrigt comeback (bilden ovan) efter sitt långa sommaruppehåll (38,9 miljoner i totalomsättning, utan jackpot). Över 2.000 personer var där, den högsta publiksiffran ”en vanlig onsdag” på jag vet inte när…

  ———————
  Om du inte vet när kanske du inte skall gissa heller.

  Man har en ny vd på plats sedan några dagar. Det blåser framtidstro.
  ————————
  Gör det? Varför? Inget fel på förre vd:n – tvärtom, men har man helstängt på så har man.

  Framtidstro? Det är väl det sista som kännetecknar travet i allmänhet och Solvalla i synnerhet.

  Blir spännande att se när du ensam gör vågen framför staketet på Valla och samtidigt känner hur vindar av framtidstro blåser omkull dig.

  • Har inte skrivit minsta bu eller bä om varken nya eller gamla vd:n.
   Utöver det skönjer jag lite uppåtvindar för Solvalla. Men kan givetvis ha fel.

 4. Så ny vd och blåser framtidstro skall stå för sig själva trots att det är placerat på samma rad?

  Utöver vad?

  Du skönjer lite uppåtvindar?

  För mycket begärt att du preciserar?

  • Här blir man beskylld för att vara för positiv, en regnig torsdag. Alltid något :).

   Man strider äntligen för en egen dag, visar lite kampvilja. Det är styrelsebeslut på att man ska tilldelas en sådan, det tycker jag är satan så mycket roligare än på länge. Allting pekar på att man också får sommartävlingar nästa år. Man får saker att bygga nånting kring.

 5. ”Skraplotten” kommer aldrig ändra sig gällande V86xpress, 16:20 eller något annat han infört, det vore ju en prestigeförlust som inte skulle klinga så bra när han i framtiden skall söka nytt jobb.
  ST kommer aldrig att våga gå emot ”Skraplotten” för då kommer han skylla eventuellt uteblivna pokalår på att ST ”tvingade” honom att ändra på hans vinnande koncept.
  Så detta är ett moment 22 som kommer att fortgå till den dagen ”Skraplotten” är borta från ATG.

  Sedan att detta koncept gjort att travets tid som arenasport i stort sett försvunnit, det bryr sig inte någon på ATG om för de flesta är inte travintresserade utan är bara där för att de får en bra lön, visade sig om inte annat i det mail som kom från ATG denna vecka.

  • för oss som sagt upp ”medlemskapet” och inte får mail från ATG får du gärna utveckla det… 😉

 6. Det är INTE någon VD som bestämmer i Svensk travsport, Inte På ATG och inte på ST – det gör styrelsen, VD betyder verkställande Direktör och det betyder inte att han skall verkställa sina egna ideer, han skall verkställa styrelsens beslut / planer intentioner.
  Pokalåret fungerar inte heller som ”utpressningsobjekt” för ATG eftersom det är uppenbart att ATG inte kan leverera det som utlovats iför Pokalåret.
  Det är dags för styrelsen i ATG / ST att agera, ni vet mycket väl vad de som jobbar inom travsporten och kunderna vill ha Och det INTE det ni erbjuder nu. Hade en ICA handlare hanterat sin kunder som travsporten så hade flertalet kunder gått till Konsum/Willys eller någon annan butik,

  Det är dags att styrelsen ger direktiv om framtidens travsport,

 7. Håller med om det mesta men hur kan det bli dubbla personalkostnader ? Det startar väl inte fler hästar på V86 bara för att det saxas.😕

  • För att det tävlas på två banor istället för på en. Totopersonal, sjukvårdare, banveterinär, måldomare och bandomare, inskrivning, entrepersonal…

   • Men hallå! Båda banorna kör ju varsin full tävlingsdag, det hade de gjort ändå även utan saxspel. Kanske inte samma dag, Jägersro på tisdag och Åby torsdag i st f onsdag

 8. När ska trav folket fatta att det är för många banor kontra hästar?
  Det måste börjas läggas ner banor o på så sätt ska dom största banorna få flera egna o bättre tävlingsdagar.

  Nu är det verkligen Svensk mellanmjölk av allting där alla ska vara med o dela på allt.
  Om det nu ska saxas banor så ska det vara små banor som får arrangera V65 då o då o får för deras förutsättningar 3st större lopp var med runt 75000kr i 1a pris i dessa lopp.

  På dom större banorna så ska det alltid vara bra prissummor o Valla som den största banan har givetvis högst prissummor o dit alla ska sträva efter o åka.

  Lägg ner 1/3 av alla banor i landet o gör kvalité o inte kvantitet av tävlingarna.
  ”långt o resa” säger några. Visst är det så men det har Valla tränarna fått göra i sommar o när ST dessutom drog i handbromsen även för Gävle o Eskilstuna under denna period så hade dom inget val än o resa.

  • Du är travsportens dödgrävare! Om man lägger ned 1/3 av banorna kommer antalet travintresserade minska med hälften. Antal amatörtränare likaså. Godnatt…

   • Om en tredjedel av banorna underhåller intresset hos hälften av de travintresserade….
    ….så måste ju två tredjedelar av banorna räcka för att hålla intresset vid liv hos alla….
    ….och då kan man lägga ner den sista tredjedelen av banorna…?
    Godmorgon

 9. Omsättningen är bra det brukar va så på sommaren men snart kommer hÖsten och lervällingen hur kul är solvalla då?

  • Snarare är det väl precis tvärtom. Omsättningen är högre på vintern när alla är hemma och folk vill ha förströelse.

 10. Erik Adielsson sitter i STs styrelse, det vore helt otroligt om han är med och röstar igenom ett xpressbeslut 2018.

 11. Stockholms län har idag runt 2.3 miljoner invånare. Lägg därtill Uppsala och Enköping så landar vi på 2.5 miljoner personer som med bil tar sig till Valla på runt timmen eller lite till.

  Malmö/Köpenhamn/Helsingsborg har samma storleksordning på upptagningsområde när det gäller antal personer som med bil tar sig till Jägesro på dryga timmen.

  Hästintresset i stort är inte på något vis lägre idag än de senaste 40 åren, snarare tvärtom när man tittar på frekvensen starter inom hoppning/dressyr mm. Inom mälardalsregionen och Skåne.

  Visst är det märkligt att dessa banor inte kan locka fler åskådare en ”vanlig” tävlingsdag än vad en elitseriematch i Speedway drar på nån lite ort mitt ute i ingenstans….

 12. Jag bifogar en länk till ST’s hemsida där Per Wetterholm ”pedagogiskt ” förklarar vem som bestämmer om vad inom Svensk Travsport, där står bl.a ”I och med att ATG fattar beslut om ekonomi och tävlingskalendern….” så är det till Hr Skarplöth som frågorna kring Solvallas och övrigas tävlingsdagars upplägg skall riktas, lycka till som Uno Hedin brukar säga!
  länk:https://www.travsport.se/article/1.304413/1.530238;jsessionid=M45RW9WVVhDzD7sJFKggSF3xG0ckGvrWkFldyBs2gpTgwtvtSG1p!1179757058

  • Möjligt att vissa kommer att uppfatta detta som provocerande.

   Men visst är det väldigt typiskt för dagen att alltid antyda att det är ”nån annans” fel.

   Jag syftar alltså på länken du gav där ST’s sportchef…eller vice dito antyder att frågan om Valla egen fasta dag är en sak uteslutande för ATG inte ST’s sak.

   Sporten (trav och galopp) har 5 av 12 platser i Atg’s styrelse. Varför skulle inte övriga varav 6 är tillsatta av staten vara påverkbara.

   Lobby-Lobby-Lobby ……..det enda som är säkert är att utan tjat och adekvata argument händer inget.

   Jag syftar på samma sportchef’s resonemang när han skriver:

   ”Till exempel avgör ATG varje år hur mycket pengar travsporten kan få i sportens totala budget. ”…..

   Det innebär att sportens företrädare har bortsett från varje annan möjlighet till intäkt.

   Nedan 2 länkar till ett ”förbund” och en bana som tänker annorlunda.

   http://happywednesday.hkjc.com/en/index.aspx

   http://www.woodbineentertainment.com/Woodbine/Pages/Default.aspx

 13. I en bransch som saknar ekonomisk bärighet så måste drömmar säljas och paketeras till ett horribelt pris . Enär endast +20% utgör dagens kostnadstäckning i form av prismedel innebär det att många är tvingade att fixa och trixa för möjligheten att i överhuvudtaget överleva .
  Samtidigt har prismedel inte höjts sedan2011 . Inräknat kostnadsutveckling har prismedel inte höjt öht sedan 2003.
  Pokalåret är en enstegsraket som slår ner med en kostnadsbomb 2019 , då får sporten ta 400mkr ytterligare från resarverade vinstmedel av ATG , såvida täckning finns , tveksamt då !

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar