Inträngd i ett hörn av banor som arrangerar oftast attraktiva storlopp har Åby Stora Pris hamnat lite i skuggan. Sportchefen Jon Walter Pedersen för en ojämn kamp för att få Åby Stora att lyfta mot höjderna.

I år verkar det svårare än vanligt.

Bild: Kanal 75

I synnerhet när Fabrice Souloy inte längre är tillgänglig.

 Hittills är tre hästar klara: Daniel Redéns nya topphäst Canari Match, den ständigt återkommande B.B.S. Sugarlight och förra lördagens guldvinnare Voltstead (bilden).

Jon Walter försöker nu hitta en ny taktik: att låta lovande unghästar möta ärrade kämpar. Därför har Åbys sportchef  inviterat den norske fyraåringen Phantasm Soa.

Enligt tgn.no funderar tränaren Anders Wolden över erbjudandet. På torsdag skall norrmannen ta sitt beslut.

Artikel i tgn.no

Phantasm Soa tillhör en mycket stark norsk fyraåringskull. Han vann ganska nyligen Jarlsbergs Grand Prix.

När Anders Wolden testade sin topphäst mot den äldre eliten i Norskt Mästerskap i lördags blev han tvåa. Dock rejält slagen av Lionel, som ni ser på målfotot nedan. Den som följer närmast efter Phatasm Soa är Deep Sea Dream.

Någon svensk fyraåring som skulle kunna vara aktuell då? Det skulle i så fall vara Diamanten som i Sprintermästaren visade att han inte har några problem med två heat. Sen dess har han också övertygat stort vid segern i Eskilstuna Fyraåringstest.

Jon Walter säger dock att Robert Bergh är intresserad av att starta i fyraåringsloppet samma dag som Åby Stora avgörs. Under förutsättning att hästen gör bra ifrån sig på Solvalla ikväll.

***

Har Åby Stora i dagens tappning gjort sitt?

Den frågan ställer vi i veckans podd och funderar även på hur loppet skulle kunna göras om.

LP

Acast:

http://aca.st/a8bacd

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

 

 

14 KOMMENTARER

  • Instämmer helt o fullt.

   Sen undrar man ju när folk ska sluta kalla 2640 för ”långlopp”. Känns mkt 80 tal över det. Idag springer hästarna betydligt snabbare o är starkare så 2640 kan inte betraktas som långlopp längre. Kanske förr men inte numera. Hörde det så sent som igår i denna sidas podd…

 1. Åby Stora är det 15:e loppet i Norden med hög prissumma för den äldre eliten sedan Olympiatravet. Utöver det har ett antal banor frestat med 100.000kr eller mer i förstapris för ett antal ”snabblopp” under sina publikdagar under sommaren, och som grädde på moset så körs det alltid en gulddivision varje vecka om det inte skulle vara ett storlopp samtidigt.
  Åby Stora innebär minst två heat, även för den som får placeringarna sexa och sjua, och därmed lottlös (Y.ex. Food Money förra året). Troligen krävs ett tredje heat om man vill vinna.
  Det är svårt att hitta på något nytt och spännande när alla redan mött varandra, när konceptet knappast passar fyraåringar och det finns så mycket enklare pengar att tävla om under sommaren.

 2. 3140 auto och ett rejält förstapris som nämns ovan låter intressant. Det kanske även lockar lite intressanta fransmän om man väljer rätt tidpunkt.

  Varför inte också ett ”spurtpris” efter halva distansen. Kanske två sådana så det blir körning från start med. Med rejäla prispengar i förhållande till förstapriset så att det har betydelse. För att undvika ett tråkigt lopp och kan ju bli extra spännande med open stretch. En rejäl bonus om någon vinner allt – spurtpris + loppet. Det är ju något som andra sporter har infört (sedan får man ju undvika att det anmäls för många hästar som bara vill åt de första spurtprisen, men det kan man ju reglera).

  Förstår att det här provocerar vissa, kanske även mig själv haha, men travet måste nog börja våga tänka nytt. I alla fall vid enstaka tillfällen. Om det nu ens går att genomföra med tanke på regler för spel, köra för bästa placering mm. Men vill man så kan man väl ändra reglerna..

 3. Det var bättre förr….trav lö-sö, festligt! Distansen 2140a. Ta tillbaka detta upplägg, men satsa! Det ska vara det finaste medeldistansloppet i världen, så det prioriteras av tränare/ägare runt om i världen. Så var det nästan förr….å de andra loppen under helgen ska ju också vara av toppklass (höga prissummor). Gör det till årets höjdpunkt, i klass med elitloppshelgen. Det förtjänar Sveriges näst största travbana.

 4. Intressant att många vill höja prissumman, inte bara på Åby utan det snackas om det även med Åbergs, Harper Hanovers och även Elitloppet.
  Problemet är väl vart pengarna skall tas ifrån, för att det i så fall handlar om omflyttningar av befintliga prissummor hoppas jag alla vet om, för några nya pengar finns ju inte det borde ju alla ha fattat vid det här laget.
  Ska dessa banor sänka de priserna de delar ut på sina övriga tävlingsdagar för att prioritera en dag?
  Eller ska de strunta i att renovera och underhålla sin bana, läktare eller stallen.
  Många av våra travbanors anläggningar är redan mycket eftersatta i sitt underhåll, så om det inte görs något snart kommer de att bli utdömda och då kommer det inte finnas några banor att hålla dessa så eftertraktade miljonlopp på.

  • Utan eliten dör sporten helt. Finns det inte hästägare som kan leva på hoppet om att få fram en bra häst som kan tjäna stora pengar så finns det snart ingenting. Därför är det viktigt att pengarna går till det här och andra storlopp/årgångslopp. Att bara gneta sig sig till döds och ”bara förlora” lite mindre pengar per häst än tidigare kommer inte leda någonvart i ett modernt samhälle med 2000-talets ägare som inte bara står med mössan i hand och enbart vill deltaga..

   • Prispengarna är väl iofs rätt OK i de här loppen. Åby Stora är det 16:e loppet i Norden de senaste fyra månaderna för den äldre eliten som har minst 500.000kr i förstapris. Jubileumspokalen blir det 17:e och Sundsvall Open det 18:e. Det är en ganska liten klick hästar som är med och tävlar om de pengarna.
    Vinner man bägge heaten på i Åby Stora får man 2 miljoner in på kontot. Det motsvarar många gulddivisionssegrar och en ohygglig massa vanliga segrar i landsortens snabblopp. Även med franska mått mätt, eller med amerikanska mått, så är 2 miljoner en prissumma som hävdar sig bra alla dagar i veckan. B-loppen inför PdA har t.ex. drygt 500KSEK i förstapris, och storloppen Prix de France och Prix de Paris 1,75MSEK. Ett lopp som Cutler Memorial i USA betalar ungefär drygt 800KSEK till vinnaren.

    Däremot skulle nog Åby Stora vinna på att ligga senare, tre veckor efter Jubileumspokalen. Då skulle elit-femåringarna komma med i spelet också.

 5. Masen, ja. Ta bort sista pengen i varje lopp. Sänk även lite på vardagstravet (kanske några få lite större lopp undantagna). Ta bort breddloppen från storbanorna t ex. Sänk lönerna för kontorsnissarna och ge mer till sporten istället!!

 6. Åby Stora i sitt nuvarande format har gjort sitt. Idén isig var inte så tokig, men resultatet har tyvärr uteblivit. Som fler skriver här ovan, ett rejält långlopp autostart över minst 3140 meter, det vore betydligt mer intressant.

 7. Jörgen!
  Har du någonsin varit hästägare? Det kan inte bara vara elithästar som ägs av en liten krets för att travet ska överleva. Ska det bara finnas stora lopp eller vad menar du?

  • Jag har varit hästägare i relativt stor skala de senaste 7-8 åren och före det till och från några ggr. Enda anledningen till att jag fortsatt är hästägare idag är Premiechansen som är ett utmärkt exempel på precis det jag nämnde. Ett fantastiskt initiativ och beslut av de som tog fram det. När man nästan helt säkert kommer gå back, även på ganska bra hästar, så måste det finnas ett hopp om något mer. Och det handlar inte bara om pengar för då ska man inte hålla på med det här från början, men pengar gör loppen och äran större och vice versa.

   Sedan är det här säkert inte viktigt för alla men i alla fall väldigt många. Särskilt bland många av de ”yngre” hästägarna jag pratar med.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar