När jag en gång i tiden, under en begränsad period, refererade loppen på Axevalla tvingades jag vid ett tillfälle att dagtinga med mitt eget samvete.

Dessbättre kom en ung och ambitiös yngling från Ulricehamn och tog över mikrofonen efter några månader.

Men för att återgå till den aktuella situationen så ägde jag på den tiden en hyfsad treåring som hette Zurambo. Och just den hästen skulle starta i ett lopp där jag var referent.

Var det då lämpligt att jag refererade just det loppet? Det var så jag funderade och den riktiga slutsatsen var naturligtvis att det var direkt olämpligt.

Dessbättre, tyckte jag i varje fall, var det dock så att Zurambo skulle möta en topphäst från Roger Grundins stall: Wirana Girl. Hon ansågs vara oslagbar. Därmed skulle ju min eventuella jävssituation inte bli avslöjad.

Nu bar det sig inte bättre än att Zurambo var bättre än vad jag, och de flesta andra, hade räknat med. Han lyckades nämligen spurta förbi den stora favoriten.

För mig där uppe i holken var det förstås glädjande, och jag minns inte riktigt hur det lät när Zurambo var på väg mot segern. Kanske kunde någon i publiken notera en viss glädje i referentens röst?

Efter loppet kunde jag konstatera att det hade var direkt olämpligt att jag över huvud taget refererade den kvällen. Eller åtminstone just det loppet

Numera tycks liknande funderingar inte finnas över huvud taget. Ingen (?) har en tanke på att avstå sina uppdrag trots att det finns tydliga kopplingar till hästar i lopp som skall kommenteras, eller analyseras.

Det har till och med gått så långt att folk springer direkt från studion in i vinnarcirkeln – med headsetet kring huvudet. I egenskap av ägare till vinnarhästen alltså.

Utan att någon ansvarig för programmen reagerar. Trovärdighet tycks inte vara så viktigt.

För övrigt vill jag minnas att ynglingen från Ulricehamn hette, och fortfarande heter, Göran Borgås.

Till sist: Jag trodde det var Rose Spin som Zurambo slog den där gången. Men jag har fel. Det var Wirana Spin som Grundin hade. Oavsett det så var det en stor överraskning att Zurambo vann. Och tack för att du rättade mig, Anders.

 LP

 

15 KOMMENTARER

 1. Precis, ingen självinsikt, vad hände med opartiskhet och hur personliga skall de vara? Vi bryr oss inte om reportern ägen en promille i nån vinnare

 2. Zurambo, Rose Spin.
  Det var tider det Persson.
  Då var det liv o rörelse på Axevalla stallbacke.
  I varje stallbyggnad fanns det en tränare.

  Nu är det mest öken, eller grusplan!
  Förfall skulle man kunna säga men då blir man väl betraktad som gnällig o gammal!

  Brita Borg sjöng ”o du ljuva sextital” (även om din historia var något senare) 🙂
  https://youtu.be/x7fAXZiiIzo

 3. Äntligen! Ja, ibland känns Vinnarstudion som rena hästägarläktaren, med ryggdunkar hit och dit när det gått vägen och frågor till spända ägare/experter/kommentatorer under loppet hur det känns. Inte nog med att vi skall hålla reda på ”Mallas idé”, utan vi skall hålla tummarna för hans häst också! I minglet finns även en storspelande och storhästägande hockeyprofil som sällan säger något man kan vinna pengar på eller ens komma ihåg två minuter senare, en kuskande expert som vi skall heja på, en annan experttjej som tränar hästar och som blev för nervös när hennes häst skulle starta för att hon skulle kunna öppna munnen, ett amatörkuskande travnyhetsankare som sätter sig in i vad han själv skulle göra om han suttit i sulkyn i loppet som nyss gått, och en själaglad kommentator vars häst just vann det sagda loppet o.s.v. Okej, jag missunnar dom inte deras vinnarglädje, men de måste tjäna bra, för spelen de gör går knappast in särskilt ofta. Den ende etiskt oantastlige är väl Nybrink…

  • Tycker du ska sluta med att hålla på med trav när du retar upp dig hela tiden. Varför inte ut och studera vilda blommor. Dessa är nästan alltid etiskt oantastliga och dessutom vackra att se på.

 4. Det gav ju ändå Johan Lindberg att i veckans brev möjlighet att hylla sin vän Malla. Travsporten måste väl vara ryggdunkarnas himmelrike?

 5. Passar på att hylla Göran Borgås som programledare! Tyckte det var jättetrevligt att se på trav den gångna helgen, inget trams! Göran är lugn, saklig och otroligt proffsig. Humorn står ju the Lennarts för!

 6. Jag talade om för Benny 50 ggr att du kan inte ha Borgås han är en katastrof !! Men jag har haft fel , han är bland dom bästa

 7. Jag förstår inte all denna indignation. Deras glädje smittar och är väl ett bra sätt om något att få ”vanligt folk” att kanske känna sig inspirerade att bli hästägare på ett eller annat sätt. Den svenska avundsjukan tar sig många uttryck, men den är aldrig vacker.

 8. Jag håller med, bort med all glädje från TV sändningarna och naturligtvis så skall vi inte visa scener på glada människor i travet. Folk kan lätt få uppfattningen att det är kul med trav, Det finns så mycket annat att lyfta fram, tex allt gnäll om hur dåligt allt sköts och hur dåligt det går. Så lyft fram denna skit stället under live sändningarna så blir alla gamla gubbar nöjda.

 9. Det är alltså bara tv-folket som visar glädje? Jag tycker mig se glada människor i varje sändning, efter varje lopp. Minns att Jonas Karlsson avstod från att kommentera när pappa Ulf var förbundskapten. För Jonas var trovärdigheten viktig att bevara.

 10. Nu får ni väl ge er. Tur att det finns nån som vill äga häst. Var glada för framgång, även om det är andras….alternativet är INTE klädsamt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar