Mika Forss är ett namn som vi snuddad vid tidigare, när han gjort något gästbesök bakom någon finsktränad häst här i Sverige.

Nu har vi lärt oss namnet på allvar. Redan på Axevalla förra helgen fick de flesta upp ögonen för den körbegåvade finnen som ifjol vann över 300 lopp.

Igår visade Mika än en gång att han är en toppkusk, en värdig efterträdare på svenska banor till Jorma Kontio när han börjar dra sig tillbaka. Sen om Mika vågar ta steget fullt ut och flytta till Sverige är en annan sak.

Med Eva I.H. lämnade Mika Forss inget åt slumpen i lördagens V75-omgång. Efter en pangstart (från tillägg) avancerade han fram utvändigt om ledande, och nästan lika mycket streckade, Kinnonna Goj. Redan när ett varv återstod såg man vart åt det lutade och när Mika tryckte på gaspedalen lämnade fyraåringen klabbet med många längder. De äldre, och mer rutinerade hästarna, jagade förgäves.

Att Eva I.H. är så här bra visade hon i ett av kvalen till Stochampionatet. Då krånglade de lite under loppet. Ändå var det inte så långt ifrån att Eva I.H. kvalade in när hon blev trea bakom Ultra Bright (hon som vann finalen) och Inga In Heaven.

Att Eva I.H. igår delade favoritskapet var alltså inte så konstigt. Därför blir jag ytterst förvånad när jag i min morgontidning ser att hon var rankad nia.

Ingemar Hultqvist står som tränare för Eva I.H. Tidigare var Ingemar stor inom taxibranschen i Umeå. Nu satsar han på helt andra hästkrafter. Tillsammans med Samu Sundqvist och Malin Viklund driver pensionären ”Hultan” (född 1942) ett framgångsrikt stall som i år har 19 segrar på 59 starter och över 1,1 miljoner kronor i inkörda pengar.

Vi har tidigare lärt oss vem Magnus Träff är. Nu kliver ytterligare en framgångsrik amatör fram på scenen. Det är bra för den svenska travsportens utveckling. Vi behöver helt enkelt fler framgångsrika amatörer som kan inspirera andra att kliva in i sporten eftersom allt för många har lämnat travet under de senaste åren.

Mika Forss kom senare på dagen tillbaka och vann med Zenit Brick. En häst som inte är alldeles lätt att handskas med men som i Mikas varsamma händer vann sin första seger sedan i mars.

Vissa kuskar har det där lille extra som det är svårt att sätta fingret på. Mika tillhör dom.

***

Timo Nurmos tränar Zenit Brick som var en av två V75-vinnare från Timos stall igår Den andre var Linus Boy som Johnny Takter körde. Däremot gjorde två andra Nurmos-hästar bort sig. Både Tjacko Zaz och Vincent Zaz var favoriter i sina lopp men båda galopperade tidigt.

***

Magic Tonight har inte vunnit ett enda lopp efter triumfen i Elitloppet 2015. Sedan dess har han gjort 23 starter utan seger. Igår var det dock nära, mycket nära. Magic Tonight såg tuffare ut än på mycket länge därför hade Örjan Kihlström inga tankar på att släppa ledningen till Volstead.

I det längsta såg det ut som om Magic Tonight skulle hålla undan. Men i de allra sista stegen lyckades Johnny Takter övertala Volstead att ta i lite extra. Därmed blev även Johnny dubbel V75-vinnare på Hagmyren.

Johnny kunde senare på kvällen glädja sig över att broder att Jimmy Takters stora stjärna Ariana G. som väntat vann ett av försöken i Hambletonian Oaks. Nu spekuleras det i om Jimmy skall välja Hambletonian Stakes i stället för finalen i Oaks. Med Walner satt ur spel kanske det kan vara vettigt?

***

Highland Park, omgångens största favorit, såg stressad ut i volten och galoppen kom därför inte särskilt oväntat. Nu vann istället Kaj Widell med Hasse Strömbergs Qamara C.D. i ett lopp där Olle Alsén länge såg ut att ha smitit undan med jätteskrällen Maison Page.

Ove A Lindqvist gjorde inga misstag med Pydin som säkert avgjorde kallblodsloppet som V75-favorit. I min lokaltidning var Pydin rankad tia!

Det här blev ett sevärt lopp och det är som  kollega Bengt Adielsson skrev i Expessen i fredags:

”Kallblodsloppen är en härlig krydda i V75. Stora fält, tätt i loppen och växlingsrikt ända till mållinjen.”

Norge avslutade omgången när Per Linderoth gav Geir Kihle-tränade Joe Hoo Lee ett perfekt lopp. Per smög ut från ledarryggen mitt på upploppet och då avgjorde Joe Hoo Lee till en enkel seger. Här kan man verkligen tala om vinnarhålet.

Notera också publiksiffran: 8.126.

Till sist: Idag är det äntligen dags för tävlingar på Solvalla igen. När ni läser det här har dock tävlingarna troligen dragit igång. Eller i varje fall väldigt snart. Räkna med någon rubrik i stil med: ”Jättesuccé när Solvalla drog igång igen”. För det är väl loppis också?

LP

Bilder från Hagmyren: Kanal 75.

4 KOMMENTARER

  1. Till alla travnördar som varit med ett tag.
    Om ni inte redan hört den så gå in och lyssna på Tony Ryttar pod tillsammans med Bernt Lindstedt.
    I mina öron den bästa hittills , ståpäls.
    Bosse Vojlock

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar