Foto: Per Erik Hagen

Jordgubbar och champagne.

Så bjuder den viktiga traditionen i tennisens Wimbledon. Och så skall det förbli. Däremot slipper spelarna numera att buga åt den oftast tomma kungliga logen. Dock med ett undantag; när drottningen är där skall det bugas. Å andra sidan har hon inte besökt centercourten sedan 1977.

När de norska mästerskapen i trav  igår avgjordes på underbara Biri vid Mjösas strand bjöds det också på jordgubbar. Åtminstone till skötarna av hästarna. Någon champagne blev det dock inte. Istället fick hästarna var sine påse morötter.

En enkel, men ack så viktig, gest. Skötarna får ju ofta stå i bakgrunden, göra slitgörat, ha hand om marktjänsten under långa och sena transporter. När kuskar och tränare glider fram i lyxåk eller i flygplan.

Skötarna är travets hjältar och det är bra när dom allt oftare uppmärksammas i tv-sändningarna. För rekryteringen är det naturligtvis viktigt. Jag har också en känsla av att arrangörer numera tar hand om hästskötarna när de gästar olika banor.

Som på norska Biri alltså.

Foto: Roy Jacobsen, trav24.no

Pär Pergenius, som sköter den norska mästaren Lionel, var mycket nöjd med besöket:

– Alltid lätt att säga att nånting är bra bara för att man vinner. Men det var ett trevligt arrangemang och roligt att även hästar och hästskötare uppskattas. Biri måste vara en av de vackrast belägna travbanorna i världen.

I natt kom Pär och Lionel hem till gården igen efter en lyckad utflykt.

På Axevalla flödade champagnen under Trippeltravet. Där bjöds alla vinnande hästägare på ädel dryck i en liten loge på innerplan. Eftersom vi är ganska många delägare i Man of Steel, människor som dessutom gillar champagne, gick det år ett par flaskor efter ”Stålmannens” seger.

LP

 

 

EN KOMMENTAR

  1. Jag håller med dig om vad du skriver ang. uppskattning av hästskötarna. Eftersom jag är en gammal man skäms man ordentligt över sig själv när man tänker på hur skötaren t. ex. efter en lång transport från Sverige tillsammans med hästen ner till Vincennes, inkvarterades på ett dragigt och kallt loft ovanför hästens box på en av borgarna ute på Grosbois. Detta var visserligen för länge sedan (början/mitten av 80- talet då bl.a. Micado C, Ejnar Vogt, Solo Hagen, Quito H m. fl. firade framgångar där nere) men ursäktar inte hur lite uppskattning skötaren fått under åren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar