Världens största tvååringslopp.

Peter Haughton Memorial på The Meadowlands, New Jersey.

När finalen avgörs nästa lördag kommer sex av tio hästar från Jimmy Takters stall.

Sex av tio!

Jag vet inte säkert, men det är knappast troligt, att någon tränare har haft så många finalister med i detta lopp tidigare. Vid en titt i resultatlistorna från tidigare år hittar jag att Jimmy Takter vid några tillfällen har tränat tre.

Den här gången har alltså Jimmy kvalat in sex hästar till finalen. Det är en enorm maktdemonstration.

När jag i höstas träffade Jimmy och frågade honom om han fick ny tändvätska av att Åke Svanstedt flyttade till USA och utmanade kom svaret blixtsnabbt:

– Inte alls. Jag behöver inte vara rädd för någon. Jag har så starka hästägare att jag köper de hästar jag vill köpa. Att Svanstedt kom över har inte påverkat mig alls.

Så är det, Jimmy W Takter behöver verkligen inte vara rädd för någon. I varje fall inte så länge han har kapitalstarka hästägare i ryggen. Och efter gårdagens framgångar lär dessa inte svika Jimmy.

You No You Do. Foto: Lisa photo, ustrotting.com

I natt vanns Jimmy Takters hästar båda försöken. Han körde själv Samo Different Day (e. Cantab Hall) till seger på 1.11,9 medan Yannick Gingras var kusken bakom You Know You Do (e. Muscle Hill) när han vann sitt försök på 1.12,2.

I det försöket blev Jimmys Storming Mist (e. Andover Hall) trea och Maxus (e. Muscle Hill) fyra. I det andra försöket blev Bautista (e. Muscle Hill) fyra och Hill Street (e. Muscle Hill) femma.

Även i Merri Annabelle Stakes hade Jimmy Takter framgångar. Hans Manchego (Muscle Hill) vann på 1.11,7 för Yannick Gingras. Stoet är nu obesegrad i sina fyra starter. De övriga två finalisterna från Jimmys stall är Dab Hanover (Donato Hanover) och Bella Glos (Cantab Hall).

När den amerikanska travsporten nu går in i sin viktigaste vecka under året ser det ut som om Jimmy Takters stall är i toppform.

LP

 

12 KOMMENTARER

 1. Ja, Jimmy Takter är ett unikum, som säkert hade hävdat sig lika bra på Peter Haughtons far Billys tid. Sedan är en annan fråga hur länge vi travnationalister kan fortsätta att lura oss själva. Svanstedts dominans (?) i Hambletoniankullen och Takters dito i Haughtonkullen är inga undantag utan regler. Travet i USA bedrivs av svenska tränare och kuskar, svenska hästskötare och svenska hästägare (som tävlar om varandras insatser), medan amerikanerna dragit sig undan till det fredade och mer lukrativa reservatet pacers.
  Alla som ropar på amerikanskt deltagande i Elitloppet kommer nog att få finna sig i att det är gamla bekanta i ny skrud (där knätofsarna ersatts av cowboyhatt) som hälsar på -även när Takter om några år drar sig tillbaka, mätt på ära och berömmelse. Nästa generation Melandrar knackar redan på dörren…

  • Håller delvis med dig, men vill lägga till ett par saker: galoppen är 100 ggr större än sulkysporten i USA. Det finns en liten klick eldsjälar som bryr sig om sulkysporten, men den klicken blir mindre och mindre för varje år. Och sedan glömmer du Ron Burke, som vunnit Peter Haughton Memorial de två senaste åren, och som dessutom varit tvåa i The Hambletonian två år i rad. Han har dessutom en av favoriterna i årets upplaga av The Hambletonian, What The Hill.

   Slutligen, en fråga till Persson och andra svenska travsportsjournalister: enligt vem är Peter Haughton Memorial ”världens största tvååringslopp”? Jag har aldrig hört någon kanadensare eller amerikan kalla loppet det, men i Sverige verkar det vara skrivet i sten att PHM är ”världens största tvååringslopp”. Om du frågar 10 nordamerikanska tränare eller ägare om vilket lopp de helst skulle vilja vinna, PHM eller Breeders’ Crown, så skulle gissningsvis 9 av 10 säga Breeders’ Crown. BC kommer före både i prestige och prispengar.

   • Jag, och många mig, kanske uppfattar det som världens största. Det är i varje fall för mig det mest kända. Jag skall försöka sluta använda ”världens största” i fortsättningen.

    LP

   • Stefan, visst har du rätt beträffande galoppen! Fast jag tyckte att det föll lite utanför skalmarna i just det här sammanhanget – de aktiva inom amerikansk travsport lär inte ta steget över till galopp i någon större utsträckning(men säkert ägarna).. Passgångarna finns där däremot redan och tar avsevärd större plats än travarna, även om vi inte vill låtsas om det här över…

    • Jag skulle dock säga att det fortfarande finns ett ganska stort intresse för travare bland amerikanska tränare, ägare och uppfödare. The Hambletonian är fortfarande det största (och mest penningstinna) man kan vinna inom sulkysporten i USA. I Kanada, Australien och Nya Zeeland däremot är passgångarsporten king. Finns provinser i Kanada som bara tävlar med passgångare och i Australien och Nya Zeeland är alla de största loppen för passgångarna.

 2. Letar och letar förgäves på nätet om adekvat info/status gäll. Nuncio.
  Finns här någon som kan dela med sig?
  Dvs om det finns något att förtälja?

  • Tarzan kanske vaknat ur sin dröm och insett att det är något fel på honom ändå. Och det kan han ju inte erkänna så därför är det bättre vara tyst. Örjan kanske påpekade något sådant eftersom han inte får några styrningar längre av Tarzan.

 3. TV4 har ju en uppsjö av ”reportrar” som skuttar runt varje V75 och V86 dag och utför div. mer eller mindre intetsägande intervjuer, rankingar, s.k. speltrender etc etc . . . . .
  Är dessa personer så ”tighta” med kuskar, tränare samt ”ATG- folk” att dom inte törs/vill/vågar ställa raka eller rentav obekväma frågor till någon enda person.
  Obs. att jag inte då speciellt pekar ut Stefan M ang. Nuncio utan detta gäller rent generellt.
  Nu är det ju rena hyllningskören varje tävlingsdag om hur bra allting är – en aning tröttsamt att höra ”samma visa spelas oavbrutet året om”.

  • Skulle en fotbollsreporter fråga Zlatan efter en dålig match om han verkligen borde vara på plan eftersom han såg lite halt ut? Alla dessa amatörer som sitter här och tror sig veta bättre än tränaren angående en hästs hälsa är minst sagt tröttsamt också!

 4. Mr Swanson skriver:”Travet i USA bedrivs av svenska tränare och kuskar, svenska hästskötare och svenska hästägare” .
  Hört talas om Walner? Hannelore Hanover? Marion Marauder?

 5. Hansen, javisst har jag det! Jag borde ha skrivit ”till allt större del av….” Har du förresten hört talas om vem Walner är uppkallad efter?

 6. Ett stort grattis till Åke Svanstedt för Hambletoniansegern och vinsten med Resolve, till Jimmy Takter för segern i Hambletonian Oaks, dubbelsegern i Peter Haugton Memorial plus ytterligare två vinster, och till Markus Melander till försökssegern till Hambletonian.
  Vidare grattis till Lennart Ågren, Anders Ström, Order By Stable och andra framgångsrika svenska hästägare samt förstås alla duktiga svenska hästskötare.
  Och en liten särskild hälsning till Pasithea Face (S), som förvandlade Hannelore Hanover till statist.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar