Nästan alla uttrycker samma sak.

Man hör det snudd på dagligen. I synnerhet om man själv säger något om fortsatt framtidstro och är kritisk mot hur travsporten just nu ser ut, styrs och hur tävlingsstrukturen är upplagd.

Likväl tycks de som yppar det hela se det som om de kommit på något nytt.

Det här med att – vardagstravet är kört.

Och så läggs det iväg någon dräpa om att det levs i 1980-talet och att de där publiksiffrorna kan vi aldrig uppnå igen och att vi ska inrikta oss på de stora dagarna. Det är DÄR vi ska lägga kraften.

Shit, Sherlock.

Det är att komma dragandes med den öppnaste av öppna dörrar. Som sagt, de allra flesta säger likadant.

Det är som när någon uttrycker det trötta ”PK” om något, men som är en företeelse som snart har snurrat ett helt varv så att den som uttrycker något som sägs vara PK är mer PK än den som sägs vara PK. Om ni förstår.

Ingen människa på detta jordklot tror på 10.000 en vanlig onsdag – om nu Solvalla mot förmodan skulle få dagen ensam igen. Inte 7.000, inte 5.000, säkert inte ens 3.000 heller.

Det är klart att vi ska satsa mer på det stora. Det är fullt naturligt om inte annat. Vi GÖR ju det redan hela tiden.

Det innebär inte att vi kan lägga oss ner och fullkomligt dö övriga dagar.
Det innebär inte att vi kan fortsätta skjuta Solvalla i sank.

För när INGEN är där längre. Då är sporten död.
Då finns inga hästar kvar till de STORA dagar det pratas om.

Och tänk ett år efter pokalåret som inte är ett pokalår och som har föregåtts av år som kidnappats för ett pokalår, i kombination med att vi inte har gjort någonting med tävlingsstrukturen och mycket annat till dess.

DEN baksmällan finns knappt.

Den vill i alla fall inte jag uppleva.

______

Det bara gnälls på ATG”.

Jag kan inte påminna mig när jag senast riktade kritik mot ATG som var av ”teknisk” art. Top7 undantaget möjligen, men kring det är det ju mer av fnisskaraktär.

ATG har en fantastisk spelflora. Unik ställning. Gör självklart väldigt mycket rätt, som kan hålla de omsättningssiffror man håller (även fast de varken beror på 16.20 eller Xpress).

Jag har aldrig beklagat mig över den nya (hur länge är en hemsida förresten ”ny”?) sajten; jag kan helt enkelt inte bedöma om dess struktur till skillnad mot den tidigare är till gagn för helheten eller inte.

Sidan har kraschat några gånger vid olämpliga tillfällen, men kan det – totalt utslaget på de här åren – ses som onormalt jämfört med vad ett annat bolag skulle göra med det tryck som gäller vid till exempel V75-inlämning?
Jag vet inte.

Och har som sagt inte gett mig in i den leken.

Jag är enbart och enbart kritisk mot hur Aktiebolaget Trav och Galopp tillåts styra den svenska travsporten.

Till punkt och pricka.

Hur Hasse Skarplöth med tillhörande stab kring sig, alla helt utan travsportkunskaper, närmast med diktatoriska drag och enorm prestigefullhet får de tyglar han ber om.

Det är ingenting annat än väldigt obehagligt.

Och hur det får fortgå ett mysterium.

Henrik Ingvarsson

Till sist 1: Kanske anar vi just nu, åtminstone ett embryo, till någon slags samlande kraft i sporten. Eller är det en slump med dessa uttryck de senaste dagarna?

 

Till sist 2: Jag har själv sagt att man inte ska jämföra för mycket, men tänk om fotbollens Allsvenska under slutet 1980-tal och början 1990-tal skulle uttalat att ”det är kört”. På den tiden när snittet var blott ett par tusen, intresset på absolut lågpunkt. Att de här vardagsmatcherna kan vi glömma, det är stormatcherna, några få om året som gäller, det är det vi ska satsa. Det andra skiter vi i.

12 KOMMENTARER

 1. Jag kan bara upprepa vad skrivit några gånger förut.
  När Skarplöth tillträdde sades det att hans brist på förankring och kunskap om travsport var ett plus. Han skulle se med nya/andra ögon hette det. Det lät konstigt då och idag vet vi att det inte blev så lyckat.

 2. De flesta andra har kommit på att publiken söker en gemensam positiv unik upplevelse.
  De flesta har kommit på att precis som spelarna pratar om spelvärde så måste arrangörerna prata om publikvärde.
  De flesta andra har lärt sig att man inte går på evenemang för att äta.
  De flesta andra har lärt sig att hög andel fribiljetter undergräver långsiktigt värdet på produkten.
  De flesta andra har lärt sig att det inte går att ljuga sig ur dalande publik med friserade siffror.

 3. Det är väl inte VDn för ATG fel att det ända han bryr sig om är omsättning, det är hans enda jobb. Därimot är det ägaren, ST som borde sätta ner foten när ATG gör för tokiga saker.

  Låt ATG komma med tokigheter och testa, men ST måste ju säga till när det inte funkar. Avsätt Lindberg

  • ATG har väl ändå ansvar att försöka få så mycket vinst som möjligt tillbaka till sporten, inte omsättningen som styr utan resultatet på sista raden kan tyckas. Köpa sig hög omsättning är klart enklare än att visa ett bra resultat. Man brukar ju sig att det är inte intäkterna man blir rik på utan utgifterna.

 4. Apropå 2:an.Minns Malmö FF spelade på gamla IP bara för det skulle kännas som det var mycket folk som tittade.Ger vi upp vardagstravet så gräver vi vår egen grav.Tänk på ordspråket ingen bred= ingen topp,ingen topp=ingen bred,Hur kul är det när startpersonalen är dom ända åskådarna en tävlingsdag?Tvi

  • Jag vill gärna se en publiksatsning värd namnet. Men svårt att få någon stämning när folk sitter och kuckelurar i sina bilar på Drive-in, andra äter middag i fina restaurangen, en del står på stallbacken och några sitter utspridda på en läktare. Vore det helt fel att försöka samla dem som kommer i alla fall? Och där ge dem som sitter en upplevelse som skapar feelgood-känsla i flera veckor. Det kan ju inte bara vara introverta kufar som jag som gillar trav?
   Igår på Dalhalla spelade Pet Shop Boys kl 23 på kvällen. Biljettpris 990kr. i stort sett utsålt och helt utan fribiljetter.
   Idag är det midnattstrav på Romme, och folk härjar om 150kr i biljettpris och snål tilldelning av fribiljetter. Vad hade hänt om Romme tagit 795kr, begränsat det till 1.000 biljetter och inte en enda fribiljett mer än de aktiva. Och så gett publiken en upplevelse som var väl värd 795kr. Jag tror man tjänat mer än man gör ikväll, och nästan sålt slut nästa års grillkväll redan nu.

   • Det jag inte riktigt förstår är att i det här fallet Romme tar 150:- när det normalt kostar 50:- ? att gå in på V64. Skillnaden är artisterna som påstås vara i ” världsklass ” . Gärna annat än trav samtidigt som en tävlingsomgång men belasta inte dom som går dit för travet med högre entre´ p.g.a extraarrangemangen. Om det enda sättet att få publik på banorna är att ha ” sidoarrangemang ” då presenterar väl travet en dålig produkt ? Problemet som jag ser det är ju att det på banorna är så eftersatt att man inte tror det är 2000-talet man är på. Skallrande högtalare,skitiga fönster på inomhusläktaren,slut på pappershanddukar på muggen.

 5. Jag kan helt och fullt hålla med Henrik om att ATG tillåts styra den svenska travsporten, men faktum är att så har det varit ända sen bildandet av ATG. Den stora och avgörande skillnaden är att ATG tidigare hade en ledning som kunde trav och gick att påverka. Några kanske minns Benno Eliasson och Nisse Stahre, den sistnämnda fanns i regel alltid på plats vid V75-tävlingar och vid andra större tävlingar. Min minnesbild är att dessa alltid fanns tillgängliga för snack med aktiva och spelare och sedan tog det vidare in i ATG’s organisation. Visst var det diskussioner även på den tiden men inget var ristat i sten, felaktiga beslut kunde ändras.

 6. Pokalåret är den största floppen genom tiderna, festa ett år på enbart lånade pengar känns sådär, vad händer 2019, ATG fortsätter blöda kraftigt ekonomiskt.

 7. Remy å andra sidan konsulterade Dajmen, han insåg att kunskapen om seriöst spel INTE fanns i huset, även om jag inte är helt övertygad om att Remy lyssnade fullt ut. För då hade faktapresentationen av hästarnas balans, huvudlag och vagn funnits för 10år sedan.
  Samt Remy är skyldig till upplägget för UtlandsAffe, vilket i mina ögon gör honom till en skurk(möjligen vilseledd men skeptisk)

 8. Vad är det som är så jobbigt som aktiv eller hästägare med att vara på en saxbana?
  Folk är det ju inte på valla även om dom kör själv, så vad är grejen?

  Som V86-spelare så är det såklart en nackdel med förut att vara på plats men för aktica och övriga, vad är problemet?

 9. Stressmomentet Henrik!
  Allt måste ju klaffa med den andra banan för att inte loppen skall komma i oordningen för spelarkåren.
  En omstart och det stressas till nästa lopp för att hålla schemat.
  Som hästägare så vill man kanske sitta i lugn o ro (förhållandevis) med goda vänner i restaurangen och njuta av travkvällen.
  Nu vet du knappt vilket lopp du ser på TV-skärmen. Repris från förra loppet på din bana eller livesändning från saxbanan.
  Allt stressas sönder.
  I alla fall upplever jag det så!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar