Foto: www.axevalla.se

Lördagens V75:a avgörs på Hagmyren med sitt 161 meter korta upplopp, att jämföra med förra helgens 227 meter på Axevalla.

Jag går ut stenhårt med två spikar och det finns således två alternativ för min del när klockan är ungefär kvart i fem på lördag; antingen lämna travsoffan och bege mig ut i snickerboa och slå sönder tummarna eller plocka fram löjrommen och skumpan lite lugnt och fint.

Jag tar loppen i kronologisk ordning:

 V75-1:

Två starter efter kastration, halsoperation och knappa tre månaders tävlingsfrånvaro har resulterat i två segrar för storfavoriten 1 Highland Park. Den första av segrarna sade kanske inte så mycket men i lördags på Axevalla blev jag imponerad. Trots en tung inledning i högt tempo innan ledningen kunde övertas knappa 1500 meter från mål, blev segern överlägsen på för klassen topptiden 13,3a/2140, via 12,5 sista rundan. I comebacken näst senast hade Highland Park precis som nu innerspår i volten och öppnade då i riktigt bra stil, även om en snabbstartare från springspår på tillägg körde sig till spets efter ett par hundra meter. Jag gillade dock vad jag såg av Highland de första stegen och räknar med god chans för nye kusken Kim Eriksson att hålla upp ledningen. Blir så fallet är loppet ”slut” i min värld men skulle man bli snuvad på täten är det fin chans att hinna ut framför ”tvåan” och även med det scenariot tror jag loppet är ”slut”.

Täta starter ser jag inte som något bekymmer då Highland Park är efter Love You och de hästarna brukar snarare gynnas av upplägget. Dessutom såg favoriten sådär lagom flegmatisk ut senast och jag tror inte han tar det minsta illa vid sig av att starta med en veckas mellanrum. Värre med valet av första reserv då min ”nästa-gångare” 12 Lugnets Sardonyx var väl seg senast. Nja, det lutar mer åt startsnabbe 5 Easy Tiger Pellini i reservrutan. Andrahandaren 3 Earn N`Burn kan ställa upp med vinstchans i VM för smickrande resultatrader och den vill jag absolut inte få in som reserv.

 V75-2:

En del strulmoment kring i skrivande stund (fredag förmiddag) favoriten 1 Kinnonna Goj stärker mig i min tro på mitt andra singelstreck i omgången, 9 Eva I.H. Hon har länge varit placerad som ”nästa-gångare” och hon stärkte verkligen sin plats där då hon senast spurtade väldigt sent men rappt i det kval till Stochampionatet som vanns av slutsegraren Ultra Bright. Det ”enda” som skrämmer en aning är att det har blivit flera autostarter på raken för Eva I.H. och ibland kan det bli lite uppskruvat i volten med sådant upplägg. Jag tar dock risken till knappa 25% av V75-insatserna och konstaterar att när ”Eva” hade just spår 2 (på startvolten) i april i fjol, så gick hon iväg felfritt. Nu är dessutom anloppet längre i och med att det finns springspårshästar på startvolten och då vore det väl f-n om inte Mika Forss (bilden) skulle få iväg min spik felfritt.

Nämnas bör occkså att i januari i år vann Eva I.H. överlägset från tillägg så några problem att runda hela fält har hon inte.  Enda starten över 2640 meter, innan den senaste, resulterade dessutom i dödensvinst. Strulmoment kring favoriten Kinnanna Goj skrev jag inledningsvis. Ja, det är första övernattningen, debut över lång distans samt risk att bli överflyglad från start. Räcker det? Första reserv blir istället extremt distansgynnade 8 Racer Rose som får Örjan Kihlström i sulkyn för första gången, men egentligen är mer en vinterhäst (vann på V75 i november i fjol) med tanke på hennes osnabba och mest starka egenskaper.

 V75-3:

Gulddivisionen över kort distans och tuff körning inledningsvis att vänta. Jag tycker de tidiga spelarna är ganska rätt på det med 6 Volstead och 2 Fossens Bonus som favoritduo, även om jag inbördes rankar Fossens först, på spåret samt den starka långspurt han visade senast i debuten i högsta klassen, endast slagen av smygkörde Canari Match. Jag känner mig dock inte 100-procentig på favoritduon och kommer nog bara använda dem som någon form av U-hästar på mitt Joker-system. Det finns några tänkbara skrällar bakom och dessutom kan nog 5 Francais du Gull häxa bort favoritduon i spetsstriden, nu utrustad med helstängt huvudlag (brukar närmast skentrava bakom bilen då) och dessutom i bättre form än på väldigt länge och från ett närmast perfekt spår bakom bilen på just Hagmyren.

 V75-4:

Kallblodslopp och ni som brukar läsa vad jag skriver vet att jag inte har rasen min bästa gren, även om jag hittade ett korn förra gången och varnade för 1 Odins Eld som sedermera skrällvann. Han bör markeras igen och två andra hästar jag vet är bra är 8 Villas Cato som bommade starten helt senast och sedan fick ryggar som bara var i vägen, men spurtade riktigt bra – inte alls långt efter nämnde Odins Eld. 14 Pydin gillar jag också skarpt och tre raka 23-tider i voltstart på ett kallblod – utan att få vinna – det måste väl vara något unikt? Likt för Hasse Kvinnaböskes hund, som han vill ta med till himlen, så är dessutom skatten (nästan) betald i loppet eftersom helt ”felplacerade” 13 Art Nökkve är spelad till drygt 10%. Schas med den.

 

V75-5:

59% på elitloppsdeltagaren 4 Tjacko Zaz som senast infriade mitt förtroende vid vinsten över kort distans. Men 59% nu. Tack, men nej tack. Jag tycker inte det såg särskilt stabilt eller harmoniskt ut senast, utan att det gick på nålar och den här favoriten försöker jag fälla. Streckas givetvis då han trots allt har kapaciteten och har vunnit en bronsfinal över aktuell distans, men det är något med rörelsemönstret som stör mig och galoppen ser ut att ligga nära till hands.

Foto: Kanal 75

Håller en extra tumme för 3 Spitcam Jubb, (bilden) eller framför allt för att vi får en intervju med sköningen Micael Broberg där man gärna får trigga honom om Propulsions 08,1-vinst och fråga hur mycket Spitcam sänker europarekordet med i Hugo Åbergs nästa år. Jag blir glad på riktigt när Micael Broberg lägger ut texten och dessutom var ju hans häst riktigt bra vid vinsten senast, närmast före Nahar. 2 Nappa Scar står perfekt inne såväl vad gäller startspår som propositionsmässigt och han har vunnit tidigare i klassen. Per Lennartsson har dessutom sjukt bra V75-facit i år med egentränat. 6 Zenit Brick är härdad i klassen och får Mika Forss bakom sig för första gången.

 V75-6:

Tyvärr. Jag tycker loppet ser ut att helt stå mellan Peter G Normans duo 2 Island Life och 11 Sloppy Joe. Jag skriver inte ”tyvärr” på grund av Peter, inte alls, utan ”tyvärret” är för att hans hästar är de två mest spelade och jag har till och med svårt att hitta en tredjehäst i loppet. Island Life har förvisso inte radat upp V75-segrar i sina senaste försök men mycket lämpligare uppgift blir svår att hitta. Sloppy Joe är en riktig kanon i grunden, som dock stoppats upp av olika anledningar, men nu fått ett formhöjande lopp i kroppen efter lång skadefrånvaro.

 

 V75-7:

Tyvärr (lätt att säga nu när han inte kan vinna, eller hur) ströks nyligen den märklige och för oväntade favoriten 3 Trabant. Visserligen är han kapabel men han sviker ofta som favorit och har dessutom fler andraplatser än segrar, och jag hade inte ens tänkt strecka honom. I mina ögon är loppet vidöppet och bred gardering gäller. Ett par funderingar dock; hur mycket gäller det den här gången för betrodda men redan finalklara (Åby om två veckor) duon 2 Autobahn och 12 Bruno Bagheera? Det luktar dessutom skor på den sistnämnde och detta från spår tolv över kort distans.  Äh, många streck blir det.

Bild: stalltz.se

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

Timo

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar