Torsdag igen – och en ny lista. Det finns mycket att titta tillbaka på och säkert är några på denna lista ganska väntade. Men det finns kanske en och annan överraskning. Samtidigt som ni kanske saknar något.

Håll till godo.

 

 

1. Propulsion

Vi blev alla hänförda över Bold Eagle när han vann sitt försök i Elitloppet på 1.08,4. Ett nytt fantastiskt Europarekord. Så kom det sig att Propulsion sprang tre tiondelar snabbare när han vann Hugo Åbergs Memorial på Jägersro i tisdags. Är det rent av så att Daniel Redens väldiga häst inte bara är snabbast i Europas, utan även den bästa just nu?

2. Persson & Persson

Foto: Kanal 75

När det gällde som mest hade både Fredrik och Stefan prickat formen på sina hästar. Trots att det uppstod en del hinder på vägen gjorde duon upp om segern i det bäwsta Stochampionatet. Fredrik Persson hade det bästa flytet och vann säkert med Ultra Bright före Stefan Perssons Darling Mearas som såg helt lysande ut. Två underbara ston charmade oss på Axevalla.

3. Örjan Kihlström både varm och kall

Foto: Kanal 75

Efter ett rackligt veckoslut på Axevalla vände Örjan blad och vann Hugo Åbergs med Propulsion. På nytt europarekord dessutom. Från Malmö bar det av till Östersund och där bytte Örjan från varmt till kallt. När storfavoriten Tand Kraft gjorde bort sig var vägen öppen för Järvsö Pegasus som i Örjans händer spurtade till en överlägsen seger. Faktiskt Kihlströms första triumf i det kalla Derbyt. Jan-Olov Persson tränar – förstås.

4. Money Talks

När Nagamori Hill klev upp i ringen på Kolgjini Sales Vomb i vässades knivarna bland de penningstinna spekulanterna. Med Muscle Hill som pappa och med Naga Morich, en syster till både Lavec Kronos och Raja Mirchi, som mamma var dom tunga grabbarna beredda att satsa rejäla slantar. Anders Ström stod pall allra längst. Tre miljoner kronor plockade han fram för att vinna guldklimpen.

Foto: www.jagersro.se

5. Doldisens dubbla segrar

Foto: Kanal 75

Årjängstränaren Kristian Lindberg verkar ha blivit en specialist på det så kallade Lördagsloppet. Dessutom med riktiga skrällar. När Lördagsloppet avgjordes i Årjäng vann Kristian med 93-oddsaren Edindy. Sju dagar senare var det dags igen, när gick loppet dessutom var på Axevallas V75-kupong. Lindberg vann där med 60-oddsaren Rambo Rivner. Båda hästarna ägs förresten av Daniel Galic som kunde räkna in 2 x 100.000 kronor i prispengar. Vi kan väl hoppas att han spelat en liten slant på sina vinnare också?

6. Mika Forss

Finlands bästa kusk gör allt oftare strandhugg i Sverige. I helgen som gick tjusade han publiken på Axevalla med väl avvägda och kyliga styrningar. Där blev det fyra segrar med hästar som Veijo Heiskanen tränar. Dessutom blev Mika diskad med en häst som var först i mål. Och i torsdags vann Mika Norrländskt Varmblodsmästerskap med Spitcam Jub. På fyra dagar i Sverige körde Mika in en dryg halvmiljon. Och visste var det så att han (i en segerintvervju) öppnade för en möjlig flytt till Sverige. På lördag kan det vara dags igen. Då kör Mika bland andra Eva I.H. som har en bra uppgift i V75 på Hagmyren.

7. En adelsman

Som en halvbror till Your Highness har Executive Caviar en hel del att brås på. Och han verkar leva upp till folkets förväntningar. När treåringen i tisdags vann en av finalerna i Breeders´ Course för treåringar gjorde han det lekande lätt. Det var hästens sjätte seger på 13 starter. Executive Caviar tjänade 550.000 kronor och är redan upp i över 2,4 miljoner. Vad månde bliva?

8. Uhrberg gillar stadens pris

När Thomas Uhrberg vann Malmö Stads Pris med Victoria Fame 2012 var det en jätteskräll, oddset nästan 170 gånger. I tisdags var det dags igen. Då vann Uhrberg med 60-oddsdaren Rapide de Pommeau. En häst som Thomas fick i träning från Flemming Jensen nyligen. Det här blev alltså en bra debut i den nya regin. Segern var dock inte lika mycket värd som när Thomas vann förra gången. Då var förstapriset 350.000 kronor. Den här gången var det prutat till 250.000 kronor.

Foto: www.jagersro.se

9. Isak Persson

Blott nio år gammal tog Isak upp kampen mot betydligt äldre män och kvinnor i Skochampionatet på Axevalla i lördags. Det visade sig då att det finns en riktig löpartalang i familjen Persson. Även om pappa Stefan blev trea så var det hans son som imponerade allra mest. Många som blev passerade av ynglingen funderade nog på om det verkligen var rätt förberedda för det här loppet.

10. Nåd gick före rätt

När en av Stefan Söderkvists äldsta och bästa vänner skulle vigas till den sista vilan i fredags kunde Stefan inte vara med. Han var upptagen av kuskandet på Axevalla. Efter segern i tvååringsloppet hedrade Stefan sin vän på sitt eget lilla sätt genom att ta av hjälmen i segerdefileringen. Det har han hyllats för i sociala medier. Även domarna insåg den fina gesten och lät nåd gå före rätt när de tog bort boten på 300 kronor.

Foto: Malin Albinsson

Inte ens nära:

Cash Crowe som gjorde bort sig tidigt som stor favorit i Stochampionatet. Det som skulle bli en uppvisning blev istället ett fiasko.

Tand Kraft gjorde något liknande. Efter 500 meter snubblade han till och galopperade hejdlöst. Därmed var storfavoriten i gårdagens kalla Derby fälld.

Potentater från ATG och ST brukar det krylla om i Halmstad under Sprintermästaren. I synnerhet förr om åren när Strålfors dukade upp sina rejäla drinkbord. Dessutom finns ju rum med havsutsikt att tillgå för sådana gäster. På Axevalla var det dock ont om representanter från högsta ort. En enda hög tjänstemän från ATG var synlig, men han såg ut som en semesterfirare. Och från ST var nog bara Erik Adielsson närvarande, men han var i första hand där för att köra travlopp. Campingstugor är inget för travets höjdare.

LP

 

 

 

7 KOMMENTARER

  1. Är det någon som har en rimlig förklaring till fenomenet där pappersuppfödare Anders Ström och Lennart Ågren köper varandras uppfödningar till miljonbelopp?

  2. Nu behöver jag inte fundera mer om det nu läste jag att han fick avstängning men det stod inte från början bara 2000 i böter.Kanske han tänker sej för nästa gång innan han tar bena på någon och helst i ett 2 hästars lopp!Som jag fattar det så är han nu avstängd när Finland kör sitt största trav om året =kungstravet.Jag personligen tycker att det värsta regelbrottets inom travet är när någon fimpar bena på en konkurrent in mot första sväng borde va automatiskt diskning men så är det ju väldigt sällan det såg jag exempel på Visby på v.86.

    • Slutade kuskarna med att köra innanför pinnarna och gena i svängarna så kanske inte så många blir ”fimpade” in i svängarna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar