Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm medförde ond bråd död för några, stort lidande för många, rädsla för ännu fler.

För hela nationen är det ett trauma som kommer att förfölja oss under många år, för vissa livet ut.

Denna oändligt tragiska händelse använder nu ATG:s vd Hasse Skartplöth som en förklaring tills hans egna tillkortakommanden. I en intervju i Travronden säger Skarplöth:

”Vi har haft tre olika omsättningshämmande händelser under första hälften av 2017. Det hemska terrordådet på Drottninggatan, senarelagda, men också inställda tävlingar och det tredje är tekniska problem på ATG.se. Alla har inneburit miljonbelopp i minskade intäkter.”

Intervjun i Travronden.

Hasse Skarplöths uttalande är inte bara osmakligt; det är oanständigt, vämjeligt. Ja, rent ut sagt: för djävligt.

Hur omdömeslös får en person i hans ställning vara?

Att Skarplöth brottas med interna problem är en sak: datorer som havererar, senarelagda eller inställda tävlingar. Dessa händelser kan han skylla sina inkomstbortfall på. Men att hänvisa till terrorattentatet, då är gränsen nådd. Inte ens de ständigt taktiskt trixande politikerna använde attentatet i sina argument för att svärta ned motståndare.

Jag tillhör inte dom som i tid och otid gastar över att folk skall avgå, eller fockas. Skarplöths övertramp idag innebär dock att jag gör ett undantag. Den mannen kan inte sitta kvar.

Är det möjligt att rikta en misstroendeförklaring mot Hasse Skarplöth så gör det. Om inte så bör ATG:s styrelse entlediga honom från posten som vd.

Till sist: På travronden.se läser jag också en intervju där ST:s sportchef Petter Johansson berättar om att han är en ”gammal aktiv”. Det får mig osökt att tänka på när Lars Ohly påstod att han hade spelat i samma lag som ”Nacka” Skoglund.

LP

37 KOMMENTARER

 1. Angående framflyttade starttider, är det inte banveterinärerna som ska godkänna ändringar för djurskyddet? Men dom verkar ha blivit handlingsförlamad gäller även halta hästar som hoppar runt på banorna. Är dom strypta av ATG och ST?

 2. Hyckleriet har inga gränser dom jag skrev i en kommentar i går och besannades återigen av Den sämst slipade kniven i lådan ! Att beskylla sin egna omdömeslöshet som vd på Terrordåd påvisar inte endast mannens fullständiga samvetslöshet utan också hans fullständiga empatibrist och dessutom totala förakt för kundernas intelligens .
  Det sistlidna visste vi genom fem års ständiga märkliga bortförklaringar och icke underbyggda spelformsutveckling där top7 är kronan på tageltaggen .
  Detta förklarar också den fullständiga avsaknaden av samarbete , lyhördhet och följsamhet när innovationerna visat sig helt i avsaknad av potential , ty Skarplöths förakt för den bransch han är i och dess kunder är nu avslöjade ! Kejsarens nya kläder visade endast ett grandiost ego!
  Tvi Fan

  • Psykopati i dess renaste form. Helt känslolös.
   Saxat ur Wikipedia:
   Psykopati (från psyche ”själ”, ”liv” och pathos ”lidande”) är en generell beteckning på en störd personlighet ifråga om känsloliv och vilja att följa sociala normer.

 3. Borde man inte bara kunna ha en enkel sida som backup där man enkom tar emot spel. Inget annat. Det borde väl funka?
  ATG classic gick ju att ha förut. Hur svårt kan det vara?

 4. Oberoende av vem som gör rätt eller fel så kan detta inte fortsätta, syndromet Vi ( Travsverige) och Dom ( ATG/ST) accelererar dag för dag. Jag läste nyss en intervju med Reijo L som är upprörd över dessa sena ändringar av starttider, han drar paralleller med idrottsmän och han har tveklöst en poäng. Men den stora gåtan är att man inte verkar tala med varandra, all dialog verkar ske genom media och inte vid något förhandlingsbord. När det gäller det sistnämnda så är det nog inte bara ATG/ST’s fel, de aktiva verkar inte kunna samla sig överhuvudtaget än mindre hästägarsidan.

  Ett exempel är detta med fasta tävlingsdagar på Solvalla, det är väl bara att de 10-20 största tränarna slår näven i bordet och säger att framöver gäller onsdagar för Solvalla ( om man nu tycker så). Men det är lättare att skriva krönikor i kvällstidningen än att kontakta kollegor för ett samlat agerande.

 5. Starttiden,
  Kolla starttiden i sista loppet påv86 på onsdag,
  21:46 ,inte konstigt att läktarna gapar tomma.
  Tänker på hästskötarna , ATG skiter i allt vad som gäller i arbetsmiljölagen, ( se Affsen, dygnsvila, veckovila mm)och skulle verket kolla”instämplat tid” då åker alla tränarna på dryga böter .
  Och sover inte vanligt folk då?
  För att inte prata om lördagarna, vilka jä,,, arbetspass och man hör på stallbacken att personal är fysiskt trötta och endast orkar jobba vidare p g a kärleken till sina hästar och inget annat.

 6. Så oerhört smaklöst av Skarplöth! Jag blir helt mållös. Finns det inga som helst gränser för den mannen? Finns det verkligen INGEN som kan sätta ner foten, eller rättare sagt sätta foten i hans arsle så han far åt fanders? Avsätt honom innan han skadar travsporten ännu mer. NU! Jag mår illa varje gång jag ser hans flinande nuna och ni lägger in, inte en utan TVÅ bilder av honom på samma inlägg… 😉

 7. Atg går bra i en mördande internetvärld.
  V 75 går som tåget och Onsdagar starka med Atg tilsammans..
  Sverige går helt enastående ,,,vi har aldrig haft så många projekt.

  Att begära misstroendeförklaringar ,,, emot ytterst kompetenta ledare som Skarplöth eller Hultqvist ???
  ”Internetmobben ” bakom sina datorer tar ut sina egna frustrationer tillfullo …ska vi ha dårarnas paradis ??

   • Lunkan Originalet, jag har sagt åt Dig, mata inte trollet.
    Oss emellan, han är inte bara hedersmedlem, han är ordförande.

    • Jag vet. Kunde inte låta bli. 🙂 Tror väl egentligen att Macken försöker sig på någon form av ironi, även om det oftast misslyckas ganska katastrofalt.

 8. Det finns inga ord som räcker till för att beskriva hur smaklöst och cyniskt det är att reducera det som hände på Drottninggatan till en ”omsättningshämmande händelse”, som innebar ”miljonförluster för ATG”. Usch.

 9. Ytterst osmaklig kommentar. Brist på omdöme. Jag är ingen fan av Skarplöth, tror inte på hans projekt heller. Vet inte om man lyckas gå med vinst heller, får inte den känslan. Det har varit klena lördagar sista tiden. Som lirare riktar gärna en å annan misstroendeomröstning till Skarpen – och en del tomtekuskar men det är en annan story.

 10. Överlägsen krönika,
  Skarpen försvaras lika som Hultqvist försvaras, politrucker har alltid företräde ett annat
  exempel Dan Eliasson det går inte att ställa misstroende .
  Hultqvist har inte gjort ”lumpen” vet allt om försvarsmakten?
  Skarpen vet inget om trav.
  Eliasson har aldrig varit polis/utbildning.
  Så kan det vara!

  • Det kan jag tala om för dig Knutman o det säger utan min politiska hemvist ligger där men efter en lång tid i nämnda ”lumparmakt” vet jag hur man ser på han i försvaret
   Oavsett värnplikten så har nämnde varit den bästa försvarsminister vi haft senaste halvseklet.
   Mikael Odenberg hade säkert även han blivit en väldigt bra försvarsminister om han inte avgått när han blev förskräckt över hur hans partiledare såg på försvaret som ett särintresse

 11. Håller med om att när man trodde att botten var nådd, men hur tänkte man på ” Pravda” ( Ronden) när man släppte igenom Skarpens uttalande? Men inget ont, kanske det blir plankan nu? Petter, Johan o springpojken Erik måste väl också rannsaka sig själva och hänga på plankvandringen? Tack Persson för att Du reagerade och lät pennan tala!

 12. Förövrigt kan man stillsamt undra om det kanske finns en fallskärm som innebär ett långt
  bättre netto för Skarplöth än slutlönen nu när det rimligtvis inte kommer finnas
  någon bonus för ökad nettointäkt vid årsskiftet 2018?
  Således en helt genomtänkt ”lapsus” där Skarplöth senare kan hävda att han blev uppsagd på
  grund av dåligt språkbruk, istället för att stå distansen ut och erhålla ett CV där alla siffror
  visar rött ! ????

 13. Problemet är i grunden hur systemet är uppbyggt. Med travsällskapen som äger ST som i nästa steg äger ATG till 90%. I travsällskapen sitter till stor del gamla, trötta människor som inte varken äger eller föder upp hästar längre, och fullständigt skiter i hur sporten och ATG sköts. I ledningen för vart och ett av dessa travsällskap sitter i näst intill alla fall folk som har lojalitetskopplingar till ledningen i ST. Dessa travsällskap har även sinsemellan stora olikheter med varandra och drar i de flesta fall åt lite olika håll. Att genom denna struktur agera som en stark ägare och kunna driva de viktigaste frågorna framåt är i mina ögon fullständigt omöjligt. Så länge det ser ut på det här viset så kommer vår sport att fortsätta att vara kidnappad av tjänstemännen på ATG/ST, som kan styra precis som vill och hålla varandra om ryggen som de gjort i alldeles för många år nu. Att nekandet av en oberoende granskning av vad som sker och har skett de senaste 15-20 åren späder endast på min

 14. övertygelse om att det slutits avtal och gjorts upp affärer som har varit direkt förödande för sporten under denna tid. Sen må det vara avtal med TV-bolag, SHL men även löneavtal och pensionsavtal med tjänstemän inom ATG/ST som jag är övertygad om att de inte tål att synas i dagsljus.

  • Det började på Remy’s tid!
   Det var då som sporten kom i andra hand.
   Jag är övertygad om att du har helt rätt MH!
   Det är med travet som med Sverige i övrigt, om någon nämner ”systemkollaps” så skriker ledarsidorna om hur lite man fattar.
   Men systemkollapsen är redan här. Pokalårets haveri är det tydliga beviset inom travet på detta och i samhället i övrigt så sitter vi på en tickande bomb som kommer att detonera inom 5-7 år!

 15. Jag är övertygad om att Hans Skarplöth är en mycket duglig tjänsteman. Det som är viktigt att känna till och ha klart för sig är det faktum att Skarplöth inte är den person som i stora avgörande frågor beslutar om vad som skall göras inom ATG. Det är självklart styrelsen som fattar beslut i större frågor. På samma sätt var det styrelsen för ATG som innan Skarplöth tillträdde som vd bestämt vilken utveckling man ville att ATG skulle gå i. Personligen är jag mycket missnöjd över en rad beslut som fattats under tiden Skarplöth varit vd för ATG, exempelvis senareläggning av starttid för V75, saxbaneeländet på onsdagar, att Solvalla inte har egen fast tävlingsdag. De som har beslutanderätten om hur ATG skall utvecklas och vilka större beslut som skall fattas är inte Skarplöth utan ATG:s styrelse.

  • Ja det låter ju väldigt bra – på pappret. Nu är det en gång för alla så att det är VD som har yttersta ansvaret. Själv har jag arbetat under en enväldig VD som drev igenom sina idéer med hot och repressalier. Den som inte höll med fick veta var dörren fanns. My way or the highway. Hur dåliga idéer han än hade så drevs de igenom. Styrelsen var endast en kuliss. Så förringa inte Skarplöths ansvar vad gäller hur saker sköts på ATG!

 16. Om jag inte är helt fel ute så är det väl VD som bereder frågorna och presenterar dem för styrelse att fatta beslut därefter.

  Om Styrelsen presenterar färdiga beslut TILL VD som han skall driva, ja då är han ”bara” tjänsteman som du skriver.

 17. Jag gillar inte heller Hasse S men saknar att ni som argumenterar för att han ska bort framför förslag på vem som ska ersätta honom. Vem vore bättre? Namn.
  O inget, ”vem som helst”.

  Jag har framfört Maria Wetterstrand förut som en person jag vill se som ATG eller ST boss.
  En person som inte är rädd o vara obekväm o ta tuffa beslut o kommer utifrån.
  O nej, jag röstar inte MP utan S.

  Viktigast för mig är en person som kommer utifrån o aldrig varit inom travet för i styrelsen finns det ändå travkunskap. Det måste in en höjdare som ser allt med helt nya ögon på både ST o ATG högsta stol. Snarast.

  • Vi har redan en ”som ser allt med helt nya ögon” och ”som inte är rädd o vara obekväm o ta tuffa beslut o kommer utifrån”. Se se hur det har gått… Det MÅSTE vara någon med kunskap om och intresse av travsporten. SPORTEN, inte bara spelet. Någon som ser helheten, som förstår marknaden, som förstår de aktiva, som förstår och bryr sig om kunderna och deras behov. Någon som har kännedom om målgruppen. Namn är väl svårt för oss ”vanliga dödliga” att komma med, det finns säkerligen en hel del kompetenta människor där ute som förstår sig på både sporten och spelet – och kunderna.

    • Mkt bra med argumentation Lunkan o Observer o jag har säkert inte rätt men som icke trav nörd utan bara allmänt intresserad så saknar jag namn när många skriker bort med ATG o ST bossarna.
     Hade varit intressant att få lite intressanta möjliga ersättare uppe för diskussion.

 18. Moule.
  Jag är rätt övertygad om att den som är högste chef måste, bara måste ha branschkunskap.
  Allt annat vore ju ”livsfarligt” oavsett vilken bransch vi pratar om.

  Man måste känna till grunderna och förutsättningar för de vars intresse man är satt att förvalta/utveckla/leda.

  Ersättaren är ju något som man inte bara kläcker ur sig för då hade vi nog lika många förslag som vi är aktiva inom sporten.
  Här har valberedningen en grannlaga uppgift inom en granska snar framtid.

  Maria W är ju politiker och inte entreprenör enligt mig och det sistnämnda är nog rätt viktig som ingrediens i en framtida persons CV.
  Bara för att man är ”orädd o kan ta tuffa beslut” innebär ju inte per automatik att man är rätt person för jobbet.
  Eftersom uppdraget kommer från Travsporten och dess väl o ve så är branschkunskap enligt mig en av de viktigaste kunskaperna för den sökande/tillsatte!

 19. Det bör för ATGs räkning naturligtvis vara en med gedigen spelkunskap men det absolut viktigaste är en människa som har brett kontaktnät och möjlighet att anställa rätt människor till rätt platser, inte jasägarna .
  Det är och har varit ytterligare en av Skarplöths MÅNGA sämre sidor, att anställningarna varit ytterst tveksamma, säkerhetstjänsten urusel, produktutvecklarna urusla osv .
  Bara kolla med Ström och tex Hildebrand samt Knutsson samt ta in några till, låt dom vaska upp fem namn , de som driver och är storägare i multispelbolag, har branschkunskapen och personkännedomen.
  Svensk Travsport finns det 4-5 ytterst kompetenta personer som kan styra, där är det alls icke svårt med namn, men däremot att få majoritetsröst 🙂

 20. Hans är en riktig legend han för ATG tillbaka i rätt riktning. Sluta hata bara för att han tjänar 1000 gånger mer än er

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar