Alltså på allvar.
På riktigt allvar.

Det får vara nog nu.

Med jiddret. Hanteringen. Den skandalösa hanteringen, behandlingen, och – inte minst! – attityden mot Solvalla.

Vi känner alla till situationen, den behöver vi inte upprepa för mycket.

Foto: Stalltz.se

Med ett flertal år av lunchtravande på fredagar och Xpress-ande bakom oss; på Sveriges huvudarena för travsport. Och med ett långt tävlingsuppehåll på de attraktiva somrarna inkluderat dessutom.

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg har som bekant nu också mycket riktigt fått styrelsens uppdrag att se till att Solvalla 2018 får en egen dag. Det är uttalat och officiellt.

Uppenbart är det dock svårt att hitta rätt. Mycket svårt.

När jag pratade med Solvallas vd Mats Rosén (bilden) under förmiddagen denna onsdag, över hur läget är och om det finns något konkret, sade han:
– Jag hade hoppats att det skulle vara färdigt, att vi skulle fått ett riktigt förslag redan i slutet på maj, men det hela drar ut på tiden. Jag hade hemskt gärna kunnat ge dig ett besked, men det finns inget att ge, sade Mats.
– Något konkret alls? Det har figurerat en massa olika förslag och det är mycket viljor, ett pussel att lägga. Men vi har gått ut stenhårt med att det är en egen dag för oss gäller. Det är i grunden nödvändigt, menar Mats.

När jag efter det frågar Johan Lindberg om hur man ligger till, allmänt och specifikt för Solvalla, säger han kortfattat följande:
– Vi kollar på olika förslag gällande hela tävlingsprogrammet. Styrelsemötet den 31 augusti är riktlinjen.

Under tisdagen figurerade också en uppgift i Sydsvenskan om att ETT spår för Solvalla skulle vara tisdagar, alltså samma dag som sedan urminnes tider bland annat är Jägersros fasta dag.
Dessutom inkluderat i ett samarbete med Vincennes, en uppgift som trottosport tidigare redogjort för fanns i planer redan för några år sedan, men som då aldrig kom längre än till ”ritbordet”. Där Solvalla skulle inleda sen eftermiddag, runt 17-tiden, och när Valla kört klart runt 20-tiden skulle sport/spel-kvällen fortsätta i Paris…

Helt ärligt, jag hoppas för gud att en eventuell sådan plan även denna gång hamnar i papperskorgen.

För vad är det vi pratar om här egentligen?
Vad är det för nivå, situation, vi kommit till egentligen?

”Lösa Solvallas situation”. Det är dit vi kommit. Som något som ska pillas in nånstans. Med vänstran.

Hur absurt är det inte att den frågan ens finns.

___________

Och vad är det för en avog, snarstucken, attityd mot Solvalla från övriga landet.

Från övriga banor, från organisationer, från ST, från … journalister.

Undantaget Bengt Adielsson kan jag inte minnas en enda journalist utanför tullarna som utåt sett försvarat vår nationalarena. Istället är det snarare ofta en närmast raljant ton och inställning. Nollåttorna liksom…

Vi tittar ofta, snudd på alltid, beundrande på Frankrikes paradarena, nationalplats, Vincennes. Alla älskar Vincennes. Vi avgudar Vincennes, den ståtliga, mäktiga; med sin sport, sin tyngd, sin storslagenhet. Stallfiket… Allt.

Den kan vi värna, den kan vi hylla, den kan vi omfamna.

Men Solvalla, vår egen, den – ursäkta uttrycket – pissar vi på.

Jag tycker att vi som travnation nu kommit så långt att vi får skämmas.
Alla och envar. Allt från kanske Solvalla själva, som möjligen inte alltid stridit som man borde … ända ner till varenda en av oss själva.

Så det där pusslet…

Just det. Det är dags att spränga det.
Och sedan börja med att lägga en stor, fet bit i mitten.

En bit som är Solvalla.

Och efter det. Så får de övriga pussla vidare.

Allt annat får vi skämmas över.
Så långt har det gått nu.

Henrik Ingvarsson

28 KOMMENTARER

 1. Travsporten består av det största gäng hycklare jag någonsin kommit i kontakt med, som inte ens krävde STs samt ATGs styrelsers avgång efter att pokalårsmyten avslöjades med” vi har hela tiden avsett att använda hästsportens fond till pokalåret”
  Att jag tycker mycket om enskilda individer; människor jag inte funnit glädje i kan räknas på ena handens fingrar, och att jag älskar hästarna, påverkar inte grundinsikten.
  Detta hyckleri bottnar naturligtvis i en gravt underfinansierad sport, där ett fåtal äger oerhörd makt, och där STs och ATGs styrelser är fullständigt inkompetenta och endast ser till sin egen gryta att slick ur. Men det stora flertalet aktiva sitter på så svaga grenar, att de inte ens vågar pusta, ännu mindre underblåsa missnöjet , ty hela sportens väl utvecklade napolitanska nepotism, svågerpolitik och svårartade medberoende gör det till en ankdamm byggd på en kökkenmödding av gravade hundar.
  Den berömda ”Omerta” är allenrådande!

 2. Egentligen ofattbart, nästan overkligt, att den här bloggen behövts skrivas.
  Vilka agendor/garderobslik finns egentligen bakom nedmonteringen?
  Egentligen. På riktigt alltså.

 3. Jag delar din uppfattning, men i sanningens namn har Solvalla missköts under ganska många år, med svaga styrelser och chefer samt interna stridigheter. Stockholms travsällskap har tyvärr själv delvis försatt sig i den nuvarande situationen. Den överlägsna attityd och totala brist av ödmjukhet som rått på nationalarenan har heller inte ökat intresset från övriga travsverige att dra något strå för Valla när det behövts. Solvalla måste börja att se sig själva i spegeln sålunda. Tror inte heller att strider med ST och ATG genom åren bidragit positivt för Vallas utveckling. Hoppas det blir ändring och att Solvalla får en egen stor veckodag framöver.

 4. ALLA som kommer till tals via propagandaministeriet är ju betalda av det samma.
  Hur var det med miljonrullningen av fejkade filmer från Californien.
  Vilka välbetalda plakatbärare såg vi där?
  Vad gav den ”satsningen” annat än en väldigt välbetald semester för de utvalda.
  En av plakatbärarna sitter i styrelse som representant för oss alla aktiva.
  Den andre plakatbäraren uttalade sig angående starttid för V-75:
  ”säger ATG att det är bra för oss (!?!) så får vi köra även på natten”.
  Vad är deras reklamavtal värda med den gratispuffen från den styrda median?
  Samtidigt så har vi de företrädare vi är värda!
  Våra största profiler har de redan köpt.
  Och med det förbannade Pokalåret så lurade de skjortan av resten.
  Vi har även de politiker vi förtjänar,
  men där har oppositionen nu haft mod o kraft att resa sig ur askan!
  Tyvärr så finns det inte en enad front från oss aktiva, hästägare, tränare, amatörer, catchdrivers o andra!
  M a o så är några väldigt nöjda ändå!

 5. Är inte insatt i hur Solvallas styrelse och andra har agerat genom åren men som spelare vill nästan alla ha fasta punkter. Tisdag Jägersro, onsdag Solvalla och Åby & Bergsåker på torsdagar. De andra banorna får även dem ”sina” fasta dagar så långt det är möjligt, t ex. Axevalla tisdagar. Uppfinningen V86 med delade banor undrar man hur det är tänkt (om någon tänkt alls).

 6. Solvalla har övervärderat sig själva. Nationalarena? Kan ju inte fixa ett vettigt underlag när det kommer lite regn. Djurutställningar, bilar, truckar, motorcyklar mm mm.

  Är på småbanorna det genuina travintresset finns – där är det fest, där finns hästkarlar med kunskap som ingen ”pappersvändare” i Hästsportens hus kommer i närheten av o sist men inte minst – amatörtränarna.

  Misskötsel i årtionden – så gnäll inte – lär istället av dom som kan – o dom finns inte på Solvalla.

  • En typisk intern kommentar – undrar bara, är det inte en hel del som sitter i HH som kommer från övriga delar av landet?

  • Generalisera? Nej…inte så farligt va? Hade du varit lite mera objektiv hade du kanske sett att personalen på ST hämtats från diverse banor landet runt. ¨Gamla¨ sportchefer o annat. Men det är ju en så lätt poäng att dra till med uttryck som ¨pappersvändare¨ i nedvärderande syfte och det finns ju alltid de som applåderar… men jag tycker nog att sporten behöver administreras, behöver sin dokumentation, sina regler, sin stambok, hemsidor, statistik osv….men de som sköter detta är ju bara värda förakt, så klart….
   Det är klart att det är fest på småbanor som kör 15-20 tävlingsdagar under den fina årstiden. Hur mycket fest tror du att det skulle vara om de körde i snitt 1,5 tävlingsdagar per vecka under oktober-mars som storbanorna gör?

 7. Utgångspunkten för framtiden bör vara Jägersro tisdagar,Solvalla onsdagar,Åby torsdagar,allt annat är förkastligt,o var tog snacket om v75 onsdagar vägen,om vi nu ska ha två v7 omgångar i veckan så är det naturliga o enda rätta att Solvalla kör den på onsdagar,mvh

  • Varför ska Jägersro ha en egen dag när dom på åtskilliga vardags tävlingar inte ens fyller sina lopp?
   Satsa mer på Valla, Åby o Bergsåker som dom 3 stora banorna som får en egen kväll varje vecka. Viktigt att det norr om Valla finns bra vardagstrav med lite extra kr o köra om.

 8. Jag har en känsla av att det finns ett ”högmod går före fall” även i den här historien, så att när hjälpen till Solvalla skulle ha kunnat gjort effekt så fanns det ett inslag av ”skyll er själva”. I så fall är de som då utkämpade prestigekriget på vardera sidan borta vid det här laget, och det är dags att återupprätta nationalarenan (inom rimliga gränser).

 9. Henrik, orkar egentligen inte längre fundera över älskade Solvalla, riva i såret. Men efter att ha läst din text funderar jag på om t ex jag räknas in i vår ”travnation” eller vilka det egentligen är. Försöker utröna om jag tillhör dem som borde skämmas.
  Nytt uppfriskande grepp isf, och visst kan jag skämmas om jag bara fattar vad det är jag skäms för. Vad borde vi ha gjort, tänker du?

  • Svårt dra den exakta gränsen, såklart :). Därför tog jag det, ska vi kalla det stilistiska greppet, ”alla”. Rätt många hade nog kunnat gjort nåt, det tror jag, men hur och var, svårt att säga. Att tycka att alla skulle vägra att spela V86Xpress är väl tex att begära lite väl mycket, även om jag blir varm av tanken.

   • Jaha då förstår jag. Har själv anammat metoden ”rösta med fötterna” när det gäller Xpress, och då gäller det förstås även spelet och tv-sändningen eftersom man ju annars gör precis som Skarplöth vill. Men jag verkar ha varit ensam om den aktionen. 🙂
    Tänkte att du kanske funderade på andra åtgärder som man kunde göra, nya grepp liksom.

 10. Vet inte riktigt hur du tänker, men norrut är loppen nästan alltid fulla, Romme Rättvik Gävle o uppåt.
  Men banorna söderöver har allt som oftast halvfulla lopp, titta på Jägersro, ofta lopp med 5 6 hästar, det tyder väl på mer kris…

 11. Vilken soppa! Givetvis så ska Valla köra onsdagar som ensam huvudbana. Personligen är jag så trött på hur travet behandlas så jag har i princip helt slutat att spela, som jag påtalade i en insändare i Ronden för några år sedan. Obegripligt hur sporten behandlas och hur svårt personer i ledande positioner har att förstå och lyssna på verkligheten.
  /Andreas

 12. Henrik
  Tror vi lyssnar på olika människor. De som inte tycker att Solvalla ska prioriteras, de har jag nog aldrig träffat, men jag känner iofs inga som jobbar på ATG.
  Som jag ser det är alla överens om att det behövs en nationalarena.

  Som tränare med kunder ser jag vikten av att ha det steget, att få fram en häst som duger på Solvalla, det är stort.
  Det är snäppet under V75-häst, ett steg på vägen uppåt.

  Att de stegen finns är oerhört viktigt, att kunna ge den kryddan, den förhoppningen, den målsättningen, den drömmen.
  Idag är det lite som att det är V75 som gäller, punkt. Luncher, sax etc har förstört så mycket så det är hemskt.

  Vann ett lunchlopp som tränare och tänkte strunta i att gå till vinnarcirkeln, men sprang dit iaf, sa då att den dagen jag inte går till vinnarcirkeln på valla så lägger jag av.

  Men om jag förstått rätt är väl lägsta förstapriset på valla kraftigt höjt nästa år? På rätt väg?

  • oskar,
   Bra synpunkter. Håller med dig.

   Mycket möjligt att många är eniga. Fast i så fall för mycket i det tysta. Det är väl det jag vill åt lite, att människor börjar stå upp och låter sig höras i en helt annan omfattning. I väldigt många led.

   Med höjda priser, som du säger, och med en redigt stadig värdig tävlingspunkt, då kanske vi kan börja titta uppåt :).

 13. Bra vinkling, Oskar.

  Det är samma sak här i Frankrike. Det måste finnas en morot och den är att till att färga in på Nationalarenan. När Björn, Ludde, Robban och Daniel kommer ner hit så är vinsterna på landsortsbanorna med sina fantastiska prissummor välkomna. Och vi hästägare gläds. Men det är att få tävla på Vincennes som är grädden på moset och då inte bara pengarna. Samma i Sverige. Valla måste återfå sin betydelse som Nationalarena. Varför den nedrustas är oförsvarligt och då menar jag att även Solvallatränarna har sitt ansvar. Dom har legat lägre än en sjunken båt, som Lundell sjöng. Dags att räta på ryggen och försvara sin arbetsplats fastän många far omkring som catchdrivers. Jag har samma känsla som Henrik att man missunnar Stockholm detta. En slags avundsjuka. Men jag kan ha fel. Franskt trav utan Vincennes skulle sänka ambitionsnivån på både unga tränare och ägare. Det är något att sikta mot, att jobba för.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar