Örjan Kihlström tittade kisande på sitt tidtagarur när loppet var över. Såg han något? Gubben i Lådan börjar ju blir till åren och det går ju inte an att ha läsglasögon på i loppen.

Men trots den numera aningen begränsade synen insåg Örjan förmdodligen att hans häst Propulsion hade landat på en hyfsad tid, snabb till och med, oerhört snabb. Den näst snabbaste tiden genom tiderna – i hela världen. Bara Sebastian K. var snabbare när han vann på Pocono Downs 2014 – 1.07,7

Ifjol vann Propulsion Hugo Åbergs på 1.08,9. Det var tangerat löpningsrekord med Commander Crowe från hans seger 2012. Ni minns säkert det där ofattbara loppet fuxen gjorde den gången? Idag sänkte Propulsion den vinnartiden med, läs och häpna, åtta tiondelar till 1,08.1. Propulsion slog samtidigt Bold Eagles Europarekord ifrån försöket i Elitloppet, 1.08,4. Med fyra tiondelar (!). I andra- och tredjespår, och på en inte alltför lättsprungen bana.

Denne läckre Propulsion är som Sarah Sjöström, hon som ständigt förbättrar alla sina rekord. Även om det oftast, för hennes del, handlar om hundradelar, möjligen tiondelar.

Det som möjligen skulle kunna ha hindrat Propulsion från att idag vinna sin andra raka seger i det här loppet var innerspåret i starten. Just startsnabbheten är just nu den enda egenskap som Propulsion inte har stort A i.

Idag hade dock läget inte någon betydelse alls. När den något uppskruvade Twister Bi (efter att Lutfi Kolgjini orsakat en onödig omstart) snurrade igång sin motor så öppnade sig det mesta. Örjan Kihlström hade inga problem med att snabbt hitta ut i andraspår, i ett perfekt läge dessutom, andra par utvändigt.

Foto: Micke Gustafsson, Kanal 75.

 

Där satt Örjan sen med alla ess i sin näve. När loppet skulle avgöras hade Örjan den bästa handen, ingen kunde ha bättre kort. När Örjan la korten på bordet så var det Propulsions pott.

Propulsion blev för två månader sedan tvåa i både ett försök och i finalen av Elitloppet. Med det vi såg idag är det nästan ofattbart att Örjan valde bort Propulsion till förmån för Nuncio. Även om Nuncio slog Propulsion i försöket den gången.

Daniel Redén toppar tränarligan i Sverige sedan tidigare. Nu drog Propulsion in ytterligare en miljon kronor. Tidigare på kvällen hade Daniels Wild Honey tjänat 200.000 kronor. Reden framstår allt tydligare som Sveriges nu främsta tränare.

Och i Propulsion har han Sveriges just nu bästa häst – och en häst som nästa år kan vara med och strida om segern i Prix d´Amerique.

Bakom Propulsion gjorde Ringostarr Treb på nytt en fin insats samtidigt som Twister Bi höll bra till tredjeplatsen efter sin snabba öppning.

Till sist: Jörgen Sjunnesson skötte sitt jobb perfekt bakom Trot Kronos som var helt överlägsen i den femte V75-avdelningen. Någon segerintervju blev det dock inte med Jörgen, varken i TV12 eller på banan. Jörgen vill helt enkelt inte bli intervjuad.

LP

 

 

11 KOMMENTARER

 1. Hur mäts egentligen ”bästa tränare”?
  Förstår hur du menar LP men Daniel har ju väldigt många toppstammade hästar i sitt stall o får väldigt mkt bra att jobba med. Lägg dessutom till allt runt omkring som banor, utrustning mm som är i toppklass.
  Sen måste han såklart förvalta det han får serverat för att få behålla sitt jobb.

  Men gör det Daniel till bättre tränare än en tränare som inte har samma framgångar men som ändå plockar fram vinnare men med betydligt sämre hästar o förutsättningar?

  Daniel är mkt bra som tränare men det är också väldigt många andra men som har mindre resurser.

  • Oavsett bäste eller främste.
   Att ha kommit dit Daniel gjort, gör man inte utan att först visa kvaliteter, och sedan ska möjligheterna som gives också förvaltas. Något den gode Reden gjort med bravur.
   Att ”leta” en tränare i det dolda, som kan vara ”bättre” men inte har resurserna, känns bara märkligt och något facit går ju ändå inte att hitta.
   Som att tjata om vilken häst som varit den bäste om inte ”om” (skador, sjukdomar) hade funnits…
   Persson hade gott kunnat skriva ”den klart bäste” utan att behöva få ”försvara” detta.
   Har inget minne av att Stig H eller Svanstedt någonsin ifrågasattes i rollen av den bäste, trots att de fick in massor med kvalitetshästar och hade alla resurser.
   Dessutom visar Daniel en ”kärlek” och personlig känsla till sina hästar som jag aldrig såg de båda nämnda göra.
   Vi kan väl låta Reden vara den bäste tills annat visas.

 2. Bästa tränare kan väl mätas i att alltid presentera hästarna i ett strålande skick eller? Att Ludde aldrig kan agera sportsligt är trist, regler som gäller andra skiter han bara i han borde få stå på sidan och titta på.

 3. Grattis Daniel Redén. Idag körde (eller igår) Örjan helt rätt, gasade lite från början och blev inte fast. Sen försvann alla en efter en och det var inget snack. Bästa hästen vann. Propulsion.

  Tyvärr måst jag påpeka en sak. Det är missarna med Örjan i raden som ni kommer se tillbaka på, både du och Tarzan. Det är det ni kommer att titta tillbaka på, inte vinsterna. Så är det. Det finns kuskar som hade vunnit allt med Nuncio och Propulsion. Givetvis inte i de loppen båda sprang, men i övrigt.

  Det finns bara en medicin. Kör loppen själva från och med nu. Både med dessa två och med de yngre ”kanonerna” ni får fram. Det är mitt tips. Grattis igen!

 4. Inte ett ord om den sanslösa prestaionen hästarna stod för i går, annat var det i gulddivisionen på halmstad.
  Då snackades hit än dit.

  Läktarn: var är ni?

 5. Jag tycker det var en mästerlig styrning av Örjan. Han hade en hel del svåra moment att lösa i detta lopp och gjorde allt rätt.

  Örjan är inte överlägsen för Christoffer E ”kör också häst”. Två bästa vi har just nu. Nuncio? Sa någon Nuncio? Har inte sett eller hört ordet Nuncio på flera veckor fram till precis just nu – men Propulsion rår han inte på för dagen. För det behövs en örn.

 6. Har inga ord längre för denna Propulsion,sa redan för över ett år sen att den här hästen kommmer att vara topp 3 i svergie och kanske världen och nu är han där,defenetivt tagit över kungakronan från nuncio som inte varit sig lik på hela detta året,nuncio har varit en okej guldhäst,inte mer..inte som förra året då han likt Propulsion sopade banan från alla positioner. Ni konkurenter som vill vinna storlopp eller vanliga gulddivisionslopp får hoppas på att Propulsion inte startar samtidigt eller får ni vänta till vinterhalvåret där eliten inte går ut 😉

  • Glömde ju nämna att Propulsions prestation hade varit fruktansvärd en 25gradig varm snabb bana på en elitloppsdag men att göra det på Hugo Åbergs med 16grader och lite blöt bana är…vad ska man säga 😉

 7. Mycket bra att Sjunnesson inte ville ge intervju, det hade lagt en olustig känsla på en annars kanon kväll. Att Veijo sätter upp honom som kusk är för mig obegripligt. Enormt att få se Propulsion live!

 8. Tarzan är ju förbannad på Örjan för att han valde att köra Propulsion i Årjäng och därför anm inte Tarzan Nuncio… Kolla anm listor efter detta. Då är Örjan inte uppsatt på TZ hästar efter det.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar