Det är högsäsong för travet just nu. Festerna på olika platser i landet avlöser varandra. Och varje bana som har någonting extra att duka fram under här stordagarna, satsar var och en – efter sina möjligen olika resurser – rejält.

Bland annat anlitas det regelmässigt extra personer, röster, de här dagarna. Detta för att – får vi anta – bjuda publiken på något extra. För att besökarna ska tas om hand lite mer än vanligt, känna sig omhuldade. Service!

Jag vet, nya besökare och allt det där, men ändå, det blir många röster av det. Mycket … ljud. Kort sagt; ett konstant flöde av människor som låter i högtalarna under dessa stordagar, ja finns det några andra idrottsevenemang med samma mängd ljud från olika mikrofoner?
När Jägersro till exempel på tisdag kör Hugo Åbergs kommer en kvartett innan tävlingarna stå i vinnarcirkeln och i kör utbrista att det är en fullkomligt fantastisk kväll som väntar oss. Årets höjdare liksom. Som om besökarna inte redan kommit underfund med det. Kanske är det rent av därför dom är där.

Det är speaker och referent (som är självklara). Det är vinnarcirkelkonferencier (ibland dubbla), där vissa pratar mer, vissa mindre, vissa snudd på oavbrutet, och det är värmnings- och tipsexpert och det är en person på stallbacken. Som fångar allsköns olika personer: ”Vilka är ni som säljer de här bilarna; hur mår ni i publiken; hur kändes Darling Mearas i värmningen?, kan Kalle Kalas vara en luring?”. ”Och nu över till” … som vore det en teveproduktion och inte liveidrott.

Jag får lov att tillstå, jag har alltid känt en, ska vi kalla det … väldig fascination inför detta faktum.

ÖNSKAR folk verkligen ha det här? Har de/vi blivit tillfrågade? När man befinner sig hemma framför datorer och andra apparater står det var och en fritt att välja. På banan finns ingen möjlighet att att trycka på mute.

När jag är på trav blir den där konstanten av ljudmatta mer av just … konstanta uppehåll. Ett tvingat uppehåll i umgänget med den eller de eventuella människor man är där med. Just det som jag är där för i första hand, att konversera, umgås, må bra med. ”Jaja, vi får tala vidare sedan…”.

Ni anar kanske vartåt JAG personligen lutar, men helt neutralt och objektivt är jag högt och väldigt intresserad av vad andra tycker i den här frågan. Kolossalt nyfiken till och med.
I synnerhet eftersom, vad jag vet, som sagt ingen någonsin ställt frågan. Det bara förutsätts att vi vill ha det. Och visst, möjligen är det bara jag…

Ja, vill vi?

Vad tycker ni?

Gå hemskt gärna in på denna länk och avlägg en röst i frågan!

Och utveckla mer än gärna i kommentarsfältet.

Henrik Ingvarsson

39 KOMMENTARER

 1. Håller med, det är alldeles för mycket. Det dånar i öronen och man sitter och skriker till varandra om man vill kunna kommunicera. Fullständigt onödigt med alla dessa intervjuer, för att inte tala om all hög musik som dånar i dåliga högtalare.

 2. Jag tror att alla banor borde tänka så här: Om inte det vi bjuder på vanliga travdagar räcker till när det är våra allra största dagar, så gör vi fel någonstans. Antingen är våra ambitioner på det vardagliga travet alldeles för låga, eller också tar vi i för mycket när det är stortrav.
  Kanske måste också folket som anlitas för att prata fundera lite över om det är TV eller bana de jobbar på, om det är med bilder eller utan bilder man pratar. Jag förstår att det är lite svårt att hålla isär allt eftersom det allt som ofta är samma människor som jobbar med detta, ehuru på olika poster och med olika roller mest varje dag.
  Om jag fick välja borde alla banor satsa på en egen uppsättning referent, speaker och konferencier som duger för banan att ha alla årets tävlingsdagar vare sig det är breddtrav eller V75.

 3. Ponny-SM för russ avgjordes som sig bör på Visbybanan Skrubbs, det låg inklämt mellan ordinarie lopp 3 och lopp 4, alltså just före V-86:ans första lopp. När Thyra Tyrann krossat motståndet och fotograferades i vinnarcirkeln dånade ”inför V86”-intervjuerna igång igen och banspeakern fick höja rösten ordentligt för att kunna dra igång musiken för segerdefileringen. Innan ekipaget hunnit ut på stallbacken var babblet igång igen. Tacka vet jag ordinarie dagar, då slipper man dösnackandet och kan ostört bilda sig egna uppfattningar och dessutom lyssna till Sveriges bästa travbanemusikurval, om man som jag gillar gubbrock och får kalla kårar av dansband och schlager.
  En annan sak är att med dagens TV-anpassning med exakta tider (tex start 14:08) så har man tydligen inte längre tid att låta banskötseln vänta en halv minut utan titt som tätt störs segerdefileringar av dånande traktorer.

 4. Det gäller att hitta oaser. På Axevalla är caféläkaren perfekt. Där är högtalarna så dåliga att vi slapp allt brus. Tyvärr missade vi då också viktig information.

 5. Något som på vissa banor är direkt otrevligt (i mina öron) är den hårdrocksmusik med ylande gitarrer som av någon anledning spelas när hästarna är på väg upp mot startbilen! Till vem riktar sig denna tortyr? Vissa banor har dock den trevliga Champagnegaloppen och den kunde spelas överallt…

 6. Jag reflekterade över detta när jag nyligen besökte två franska landsortsbanor. Förvisso inget stortrav, men höga prissummor och mycket folk på publikplats. Inte en tipster eller kommentator så långt ögat kunde skåda (eller möjligen: örat höra). Befriande! Men möjligen lite underinformerat om man hade varit nybörjare. Någon form av mellanläge vore nog bra. En mycket positiv sak var att man kunde vandra fritt mellan publikplats och stallbacke, vilket jag tror är något att sträva mot, även om det givetvis finns säkerhetsaspekter att beakta (knappast oöverstigliga?).

 7. Det är väl inget fel med Loket eller Hans G , Eller intervjuare som påpekar att nu delar man minsann ut tröjor / godis / chips från vinnarcirkeln, detta efter varje lopp , hej jag har betalat 100 kr i inträde för att se trav . jag kan köpa detta med egna pengar

  Om det är ”ICA.dagen Pro-träff eller fritt inträde med statoilkort. är en sak
  Men vad tillför de när det är stortrav där det stora flertalet sett 1 000 tals lopp live på travbana

  Men för mig ger de sällan något mervärde, jag är trött på deras orerande, oftast totalt meningslöst,

  Här kära publik har ni en ………..
  Ja Erik A och Örjan osv är bra kuskar, men det knappast så att jag blir ”starstruck” för att de vinner ett V86 lopp på Lindesberg, Det är inte unikt . unikt är nytt världsrekord på 100 meter frisim,

  • Utdelningen av chips, godis och toapapper är förstås inte för att de tror du inte har råd, det är säkerligen viktiga sponsorpengar som rullar in till banan från ICA, Lambi och andra. Om inte dessa sponsorer fanns hade vi exempelvis fått betala betydligt mer för entrén. Det är småsaker i jämförelse med all hög, skränig, många gånger förfärlig musik som dånar ur skorrande högtalare hela tiden.

 8. Höll på att bli tokig(are) under tv-sändningen igår där det maldes i oändlighet och varje lopp ska tippas av progledare, studioexpert, värmningsmänniska, stallbackstarzan och dessutom några aktiva.
  Mellan fem och åtta hästar nämns i varje lopp och när ngn som nämnts råkar vinna (vart tredje lopp ungefär) så ska det klappas för bröstet ”den där var väl en av de tre i loppet du tyckte värmde hyfsat, Göran, hoppas någon tittare spelade till fina oddset 3,23”.
  På Teven har jag mute-knapp, jag vet, men samtidigt kan ju ngn relevant info dyka upp så de har mig därmed i rävsaxen, och mitt huvud kokar snart över på riktigt…

  • Lite befriande när Fernlund hyvlade av Åkerfelt och Malla när de försökte lansera den i förra starten svage Promo Kemp i den sjunde avdelningen. Fernlund sa något i stil med att han skulle sluta med trav om den hästen vann. En rejäl örfil.

   • Missade det, brukar inte orka lyssna på tuppfäktningen när Åkerfeldt jobbar…
    Fernlund är duktig men ska tyvärr alltid ha ngn snusförnuftig förklaring vilken häst som än vinner och oavsett vad han trodde innan loppet, han måste inse att det inte är olagligt att bli överraskad av vad som händer i ett travlopp.
    Gjorde bort sig rejält häromveckan när han såg fel på häst som höll på att vinna i regnblötan ”ja, den som värmde så bra!” Insåg felet och sa snabbt ”den som mött mycket tuffare motstånd på slutet!”.
    Till saken hör att han innan loppet hade en tredje häst som dagens speldrag, men ville ge sken av att han trodde på vem som än vann. Trist.
    Jag menar att allt behöver inte vara så jäkla logiskt, man har ju mer fel än rätt när man tippar på levande varelser.

 9. Jag instämmer till fullo Ingvarsson.
  Jag vill inte sabla ner ngn person med namn men ibland blir det löjeväckande hur vinnande kuskar presenteras som ngt av det bästa mänskligheten fött fram.
  Sedan en del referenter som skriker på upploppet ner och avslutar med att skrika vinnaren namn om det går o avgöra med extremt långa vokaler..
  Likadant vid presentationen av hästar i storlopp, känns som alla gått i samma skola. Det här är inget jag minns från 60-80 tal.
  Men minnet kan ju vara kort ibland

 10. Det är olidligt. Men å andra sidan tycker jag inte arrangörerna gör fel som satsar på profiler och bredd och babbel när det är stortrav. Många besökare kanske inte är där så ofta och vill ha en trevlig upplevelse utifrån vad arrangörerna tror den målgruppen gillar, och det är ju det Amerikanska hypade stuket…så man hör inte till målgruppen kan man väl säga. Men svårt att göra alla nöjda. Själv sitter man gärna hemma med No-Sound knappen nerbultad på tangentbordet, men kanske börjar man bli gammal?

 11. Oavsett vilken idrott i Svensk TV så väntar jag otåligt på möjligheten att få välja bort kommentatorer från matchen/tävlingen/loppet.
  Tänk o få möjligheten att se en hockey eller fotbollsmatch med arena ljudet men utan kommentatorer.
  Vi har alla kommentatorer o experter vi gillar mindre o tänk då att kunna knäppa bort dom men ändå ha arena/match ljudet kvar.
  Visst går det att stänga av ljudet nu med men då försvinner ju upplevelsen kring det man vill se.

  • Så kan man ju göra nu på atg-live, bara ha banljudet på, det har räddat många sändningar när fel folk jobbat i atg-studion, även om det på stordagar gärna blir för mycket surr även med banans ljud.
   Vardagstrav dock rena fröjden, flera minuters tystna med värmande hästar i bild.

   • J.B, om man betalar för live Premium ja, annars får man dras med det vanliga tjattret från femtielva kommentatorer som snackar om allt annat än det som pågår i bild. Själv vägrar jag pröjsa för en undermålig produkt och spelar bara på hästar vid mina fåtaliga banbesök. Annars spelar jag på fotboll.

    • Ok, men verkar funka även om jag inte är inloggad, då kan de ju inte veta om jag har premium?! Märkligt men jag ska inte väcka den sovande björnen

 12. Kan bara instämma i vad alla här säger. Är det inte meningen att man ska kunna prata med sina kompisar utan att skrika för fulla muggar för att ha en chans att överrösta ”Bror Duktig” med sina förnumstiga pekpinnar och skränade och/eller dunkande musik på högsta volym?
  Minns när ”Kusken” i direktsändning för flera år sedan, tror det var Halmstad, upprört utbröt: ”Stäng av det där helvetet!”, när vrålande rockmusik, givetvis på högsta volym, kom ut ur högtalarna.

 13. Håller men i dom flesta inlägg här,det att det ska spelas vansinnigt hög musik mellan loppen så man kan i inte föra normala samtal är en styggelse utan dess like,man blir ju förbannat av att stå på publik plats o höra all skit som strömmar ur högtalarna.

 14. I förra veckan ondgjorde sig Johan Edlund över att banorna inte har eget folk som intervjuar/refererar. En god tanke. Edlund lever dock inte som han lär. I morgon skall han stå för skvalet på Jägersro.

 15. Håller med hela insändarna ta bara Solvallas utbud av ”musik” defileringsmarsch Radetsky och 1 minut till start då skall Champagnegalopp båda spelas med dunka-dunka i bakgrunden.Så fort ett lopp gått i mål och i segerdefilering skall det dubblas i allt förbannade dunka. Enda gången man slipper skiten är när är jul på gång då körs det julmusik.Har klagat hos Myron men det blir bara värre och värre i högtalarna.Sitter det någon ungt popnisse som bara vill jävlas dom stackare som fortfarande besöker valla.

 16. Tycker det är häftigt med musik som drar iväg, t.ex när hästarna kallas till start. Då stiger pulsen. Har inte upplevt att det är för högt. På hemmabanan på storloppsdagar överröstar hejaklacken till och med den som refererar loppen! Stänger av skvalet hemma (ATG Live), stänger ute det på plats. Tycker dock det är alldeles för många upprepningar, samma tjatiga frågor om samma sak till kuskarna, om och om igen.

  • Det är nog inte just den minutens musik vi vänder oss emot, precis när hästarna är på väg mot start. klart det höjer pulsen och det behövs för att fånga uppmärksamheten. Däremot är det ungefär 15 minuter mellan varje lopp där vi fullkomligt matas med skränig musik och annat väsen i skorrande högtalare så vi knappt hör vad vi tänker. Det måste inte vara musik och ljud precis hela tiden.

  • Ja GA, har man följt ex.vis alla sändningar som handlar om v75 så gör det ständiga upprepandet från allehanda olika reportageteam/kanaler/munnar det hela till slut outhärdligt, och ämnena är så få i branschen att samma skåpmat ständigt kastas över en, såpass att skörbjuggen till slut kommer krypande.
   Men jag får väl i någon mån skylla mig själv som vill se så mkt som möjligt/allt och inse att alla tittare inte gjort det.

 17. Problemet i stort är att många som jobbar inom travmedia fullständigt saknar utbildning, de har aldrig lärt sig att använda varierat tempo, vila i tystnaden, känna in stundens betydelse .
  Därför ter sig ljudbilden ofta överarbetat och nyanslöst, ungefär som när politiker pladdrar, en pappegojkör av röster där de flesta inte har en susning om vara sig journalistik, hästsport, musik eller allmänbildning.
  Förmodligen därför jag gillar Matteus så oerhört mycket, för han lyssnar ALLTID på de svar han får, och finner följdfrågor samt klarar av att tänka lite utanför gängse linjer.
  Men på banorna är det ofta så anskrämligt dåliga ljudanläggningar att det blir direkt plågsamt oavsett kvaliten på till äventyrs kommer ur högtalarna.

  • Hatten, bra där!
   Och idag var jag på Mantorp på lunchtravet.
   Perfekt skött med bra snack och lagom hög musik i högtalarna.

  • Förmodligen för att Matteus verkar så otroligt intresserad av trav. Och inte av sig själv…. När drivkraften är rätt blir produkten bättre.

 18. Efter 3 dagars suveränt trav på Axevalla kan jag hålla med LP på att babblet i högtalarna nog borde kunna minskas en del.
  Dock noterade jag att ”Ottos sista minuten tips” tagits bort och personligen hade jag hellre haft det kvar än Hans G:s pladder.
  Någon som vet varför Otto skippades…..kanske hans eget val?

  PS. Det diskuteras misstroendeförklaring mot regeringen i dagarna (med ALL RÄTT!!)….. och det hade varit intressant om svenska travspelare kunde använda det mot ATG:s ledning apropå det nya debaclet att det tidvis inte gick att spela på atg.se både under lördag och söndag…

 19. Sponsorer lyfts inte fram, vem kan med handen på hjärtat nämna 2 loppsponsorer när tävlingsdagen är slut? Lyft fram sponsringen och fimpa pladdret om trio-rader, sputnik och annat skit.

  Visa historiska vinnare när det vankas storlopp etc etc.

 20. Tänk bara vad pengar alla dessa pladdrande människor i tv, atg-live och på banorna kostar travsporten under ett år, räcker 50 miljoner? Dessa pengar kunde lagts på prispengar t.ex och dessutom nöjdare tv tittare och banbesökare.

 21. Just det här är min akilleshäl i ATGlive framför allt. Ett otroligt pratande i princip utan uppehåll. Undrar ibland över producentens roll och makt över dessa ”pratmakare”. Problemet ligger helt i att pratarna mer eller mindre är ATG:s megafoner utan nån form av kritik mot olika företeelser. För kanske två år sen anställdes ett blivande stjärnskott och sk profil av atglive. Tess Ulander om ni minns. Hon visste inte så mycket om trav från början men lärde sig mer och mer och hade -ovanligt nog-en journalistisk inställning till sitt arbete. Vet inte hur länge hon var där men inte ett år, innan hon sade upp sig då hon inte fick använda sig av sina journalistiska kunskaper. Man kan undra varför hon anställdes eftersom det inte handlade om hennes journalistiska ambitioner ? SÅ TRIST i vilket fall,när man hade fått någon som verkligen ville något seriöst med Liven..Fredrik C Widman o Daniel Olsson i första hand är alltid bra förstås..

 22. Och som extra grädde på moset hade Jägersro idag tagit dit en DJ som satt på publikplats med en gigantisk ljudanläggning och minst 15 extra högtalare där det dånade ut musik precis hela tiden. För att överhuvudtaget kunna föra ett samtal måste man skrika till varandra. Det blir helt enkelt för mycket!

 23. Bra att du tar upp ämnet, Henrik.
  Det värsta övertrampet av alla gjorde väl ändå Solvalla när de fick för sig att släpa in ett coverband på Elitloppet!! Snacka om att förstöra en unik ljudmiljö där förväntansfull tystnad var en viktig ingridiens.

 24. Många aktiva önskar nog att det skulle satsas på högtalare med bra ljud i stallen. På många banor hör man absolut ingenting… p.g.a gamla/trasiga ljudanläggningar. Det kan ju vara bra att höra t.ex. …3 minuter till defilering!!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar