Slaget är över och vackrare än så här kan det inte bli. Foto: Malin Albinsson/Kanal 75.

Här nedan finns bilderna som har gnagt i bakhuvudet i en dryg vecka. Trots att Cash Crowe hade vunnit ett av försöken till Stochampionatet, överlägset dessutom, var det inga uppsluppna miner, snarare allvarliga, till och med aningen bistra.

När tränaren Petri Puro och kusken Johnny Takter pratade direkt efter loppet hade Takter synpunkter på hur hästen hade uppträtt. Tempot hade ju blivit onödigt hårt under slutrundan.

Att Cash Crowe är känslig i sin mun är numera allmänt känt. Som en dotter till Ready Cash är hon inte alldeles lätt att hantera. Minns bara hur det var när fadern själv skulle tävla, då värmdes han i rygg på en av stallkamraterna. Tränaren Thierry Duvaldestin ville till varje pris hålla sin häst lugn.

Inför gårdagens final hade Petri Puro bytt bett på sin häst. Men det hjälpte inte. Det hjälpte inte heller att Johnny Takter använde sina mjuka händer ännu varsammare än vanligt. Efter forceringen tidigt i loppet blev helt enkelt Cash Crowe för vass. Därför kom den förödande galoppen.

 

 

Ett knappt varv tidigare hade Stefan Persson och Darling Mearas släppt ledningen till Takter och Cash Crowe. Det fick Fredrik Persson att ryta till rejält. Fredrik blev ordentligt förbannad över att Stefan släppte ledningen.

– Jag tycker att Stefan har en så bra häst att han borde ha svarat, Jag hade verkligen räknat med att Stefan skulle köra i ledningen, det var därför jag släppte till honom, sa Fredrik på väg till vinnarcirkeln.

Nu blev Stefan Perssons manöver istället Fredrik Perssons lycka. På något märkligt sätt lyckade han tråckla sig loss i rätt tid för att Ultra Brights vassa spurt skulle räcka till en säker seger.

Bakom den här storsegern ligger ett imponerade tränarjobb. Fredrik har under lång tid haft vägvisaren inställd på Axevalla och Stochampionatet för sin läckra häst. Matchningen fram mot det stora slaget har skötts med stor precision. När det väl gällde hade Fredrik Persson en häst som var i absolut toppform.

Foto: Kanal 75

Samtidigt hade Fredrik den tur som behövs för att kunna vinna ett sådant här lopp. Mitt i all dramatik lyckades han hitta de rätta vägarna fram mot segern och 2,4 miljoner kronor i prispengar.

Ett travlopp är snabbt avklarat, ändå kan det hända så mycket. Gårdagens lopp blev ett av de mer rafflande loppen i Stochampionatets historia med så många oväntade inslag.

Även om Darling Mearas blev tvåa drog Stefan Persson en rejäl nitlott när Cash Crowe galopperade. Samtidigt vet vi ju inte hur det hade gått om Johnny Takters häst hade skött sig.

Efter loppet diskuterades det rejält om Christoffer Eriksson bröt mot det ”Gentleman’s agreement” som finns när han smet ned på innerspåret då Cash Crowe galopperade. Själv kände jag just då att Eriksson snodde Stefan Perssons position. Efter att ha sett reprisen några gånger har jag ändrat uppfattning.

När jag i morse pratade med Stefan Persson var han av samma åsikt. Han hade ingen kritik att rikta mot Christoffer Eriksson.

– Nio av tio kuskar hade gjort som Christoffer gjorde. Det hade sett väldigt konstigt ut om han hade väntat och släppt ned oss i rygg på ledaren, säger Stefan.

Även om förlusten sved igår, det var ju ändå så att Stefan så gärna ville vinna det här loppet hemma ”på mammas gata”, kan han nog se en ljus framtid för sitt läckra sto. När jag pratade med en god vän, och en riktig hästkännare, tidigare idag uttryckte han något som jag tog fasta på:

– Jag får lite Moni Maker-känsla.

Ingen blyg jämförelse. Moni Makter vann ju både Prix d´Amerique och Elitloppet. Men varför inte? Darling Mearas har i varje fall förutsättningar för att kunna utvecklas till en internationell topphäst. Liksom tidigare vinnare av det här loppet: Ina Scot, Queen L., Lovely Godiva. Även en tvåa kan alltså vara värd att komma ihåg?

Att Ultra Bright och Darling Mearas skulle vara med och göra upp om segern var ganska väntat. Däremot var Schatzi Faylines tredjeplats en överraskning. I synnerhet när hon startade från det sämsta spåret.

Kim Erikssons taktik blev den rätta. Han utnyttjade styrkan i sin häst och för en kort stund (i slutkurvan) såg det ju faktiskt ut som om Kim skulle vinna. Ändå var tredjeplatsen en stor framgång.

Jag hävdade innan att det här Stochampionatet var (på pappret) det bästa under alla år. Det blev också det bästa som har körts – trots att storfavoriten gjorde bort sig.

Till sist: När Fredrik Persson gick på hästgymnasiet på Axevalla fick han rådet av en lärare att ”börja jobba med något annat än trav”. Nu har Fredrik vunnit Stochampionatet två gånger. Även lärare kan alltså ta fel.

LP

 

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar