Foto: Malin Albinsson

Regler är regler, regler skall följas.

Så lät det från alla håll när jag uttryckte en åsikt att domarna borde ha sett mellan fingrarna efter Adrian Kolginis seger med Dante Boko i Årjängs Stora.

Ni minns att Adrian där tackade publiken med att lyfta på hjälmen. Då fick han böta 500 kronor.

Stefan Persson gjorde samma sak efter segern med Global Raceway på Axevalla i fredags. Han lyfte på krukan och stämningen på Axevalla steg rejält.

Det kostade Stefan 300 kronor i böter. Ett straff som han tog med ett leende på läpparna. Han hade nog kalkylerat med den risken.

Även Stefan Söderkvist gjorde som sin namne Persson. Efter segern med Finally Tour i tvååringslopp segerdefilerade Söderkvist med sin hjälm i ena handen.

Jodå, Stefan Söderkvist fick böter han också. En bot som dock senare togs bort eftersom domarna godtog Stefan Söderkvists förklaring.

Stefans avsikt var att hedra en mycket god vän, ända från barndomsåren, som har gått bort och som begravdes i fredags. Eftersom Stefan inte kunde närvara vid begravningen ville han på detta sätt visa sin vördnad för den avlidne vännen.

Jag har full förståelse för hur domarna agerade, att de såg mellan fingrarna. Jag är till och med lite rörd över Stefans gest. Samtidigt blir det lite märkligt när säkerhetsaspekten tydligen inte gäller i vissa fall, som detta.

Och apropå säkerheten: hur ofta ser vi inte skötare och tränare åka på skalmen utan hjälm?

Vore det inte enklare att ändra reglementet och tillåta sådan här yttringar vid vissa tillfällen, men att det sker på egen risk?

Till sist: När tv-folket kryssar sig fram mellan hästar, kuskar och skötare på banan i en liten farkost finns det uppenbart ingen säkerhetsrisk.

LP

5 KOMMENTARER

  1. Skall man följa reglerna så står det att hakbandet måste vara knäppt,konstigt att det godkäns av (fyrkantiga)måldomare.Det är många som segerdefilerar med oknäppt hjälm.Tyvärr så har det hänt en vad jag vet olycka när kusken segerdefilerat med hjälmen i handen.

  2. Säkerhetsmässigt går det inte att jämföra en segerdefilering med skränande människor och annat oljud med en sorgedefilering, tyst och utan musik och människor som är tysta. Den som hävdar annat vet inte hur en häst fungerar. Hästen är ett flockdjur som är rädd för det mesta. De reagerar på allt som är nytt och försöker alltid att komma bort från detta. Hästen är inget ”klokt djur” som förstår olika saker. Fråga en veterinär eller varför inte en slaktare om hästens anatomi och hur stor hjärna de har! Det finns så klart undantag och det är Bl a Stefan Melanders hästar som ofta uppvisar ett otroligt stabilt psyke. Stefans betydande framgångar på tävlingsbanan beror så klart på att han är skickigare än de flesta när det gäller träning både fysiskt men speciellt psykiskt. Hans hästar är trygga och klarar därför olika stressmoment bättre än de flesta.

    • Hur kan du påstå att hästar inte är kloka djur? Du kan aldrig ha arbetat med dessa fantastiska varelser. Om du gjort det och inte insett hur kloka dom är kan du inte förstå dej på djur överhuvudtaget.

  3. Apropå tv-folk på banan. Det nämndes i någon av helgens sändningar att ”travet har ju ingen mixed-zon som i många andra idrotter”. Har det aldrig varit uppe till diskussion? Det skulle ju dessutom lösa det självklara faktum att banpubliken borde vara först med att höra segerintervjuer m.m.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar