En av de bästa upplagorna av Stochampionatet hittills, kanske den allra bästa?

Jag har dristat mig till att påstå det och genast kommer flera bollar i retur, blixtsnabbt över nätet. Det finns till och med dom somt tycker att det är många Stochampionat som har varit bättre än det som kommer att spelas upp i morgon.

Jag viker mig dock inte så lätt. Möjligen finns det ett, kanske två som har varit bättre? Ändå hamnar jag till slut här:

2017 års upplaga av Stochampionatet på Axevalla är det bästa som har körts sedan starten 1969.

Jag har varit med så länge att jag kommer ihåg den allra första upplagan, den gången när Gösta Nordin vann med Goldhook (bilden). Jag minns även när den gråa Famita vann det andra året och när den första västgötauppfödningen, Benti Ribb triumferade år tre.

De kanske inte låter sig göras: att jämföra olika årgångar? Precis som det är vanskligt att jämföra olika årgångar av viner. Men kännarna klarar det. De låter sina gommar fuktas och brukar vara påtagligt säkra i sina bedömningar.

Därför känner jag mig nu som en konnässör, eller en sommelier, när jag jämför de olika årgångarna av det lopp som jag har följt i 48 år  – även om jag av olika skäl uteblivit några gånger.

Jag har sett fyraåriga ston passera Axevalla Hed mot stora triumfer utanför rikets gränser: Ina Scot och Queen L. som båda travade vidare och vann  Prix d´Amerique, Lovely Godiva som blev tvåa  i samma lopp och som vann Prix de France, Giant Diablo som satte världsrekord och vann stora lopp i USA.

Det finns några till, vinnare av Stochampionatet som tagit klivet in i eliten. Men så finns det också vinnare som många av oss har glömt – eller åtminstone förträngt. Sannerligen har det funnits ganska många riktigt svaga upplagor av detta numera klassiska lopp.

Jag vågar inte lova att någon av hästarna i morgondagens upplaga blir en världsstjärna. Men förutsättningar finns. Jag tänker då i första hand på Cash Crowe och Darling Mearas (bilden ovan). Det skulle förvåna mig om inte någon av dessa utvecklas till en riktig stjärna.

Bakom duon finns andra ston med framtiden för sig: Ultra Bright, Unique Juni och Gorgeous Boko. Och några till, kanske? Morgondagens lopp har både en vass topp och en stark bredd.

När jag letar i historieböckerna kan jag bara hitta en upplaga som kan utmana om Tidernas Stochampionat. Det loppet kördes 1987, Bosse Näslund vann med Emilie Palema före stallkamraten Lass Dame. I det loppet fanns också Ecana Nibs, Newmarket, Quelle Fortune och Icora Tilly. Hon som senare blev mamma till en viss Victory Tilly.

När jag ber Axevallabossen Benny Ternemar om någon annan årgång som möjligen kan matcha morgondagens letar han fram programmet från 1990 när Queen L. vann före Summe Crown och Drottning Sund.

Till slut så enas vi ändå: ingen upplaga slår morgondagens.

Till sist: 460 hästar gästar Axevalla i helgen. Alla dessa skall ha var sin box. För Lars Ågren på Axevallas sportavdelning innebär det ett inte alldeles enkelt pussel att lägga. Det är många bitar som skall läggas på rätt ställe. Vissa går ganska lätt, andra är lite svårare. Det finns ju tränare som har hästar på fredagen och söndagen, och som gärna vill vara kvar alla tre dagarna. Så finns det tränare med många hästar som kommer med nya kusar varje dag och gärna vill vara i samma stall alla dagarna. Peter Untersteiner är ett bra exempel på det. Till slut lyckades ändå Ågren få ihop sitt pussel. Och vi kan bara hoppas att det inte blir som den gången när Ove A Lindqvist gästade med en häst som inte hade fått någon box tilldelad. Ove A tog helt sonika med sig hästen in på Axevallas kontor.

LP

Lyssna gärna på vår podd där det handlar en hel del om Stochampionatet:

Acast:
https://aca.st/bc3be0

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

 

 

EN KOMMENTAR

  1. Trevlig morgonläsning. Mycket har man sett i kontorsmiljö, en del beter sig som grisar, men jag har aldrig sett en häst där. Inte vad jag kan komma ihåg i varje fall.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar