Foto: Jägersro.se

Visst regnade det några stänk 1987 när Big Spender och Berth Johansson för andra året i rad vann Hugo Åbergs Memorial.
Men det var ingenting mot 1986, då var det ihållande från lopp 1 till dess att mörkret hade lagt sig. Från en snudd på becksvart himmel, med regn i sidled från båda håll kändes det som. Vill jag minnas.

Ändå; om väderprognoserna står sig inför kommande tisdag, då kommer 1986 att att vara en västanfläkt mot 2017.

Det måste bort, så är det bara.

________

På tal om Hugo Åbergs Memorial. Peter Untersteiners Carabinieri är ju en av deltagarna i löpningen. I läget då han bjöds in gjordes han det tillsammans med sonen Johans Day or Night In, som en del i någon slags krystad släktkamp.

Kittlingen i den aspekten får man ju tycka vad man vill om, men eftersom Peter nu är avstängd (och på grund av att det handlar drivning inte ges dispens) blir det en annan kusk på Carabinieri. Pappa/son-fejden uteblir.

Och så slog det mig. Vilket guldläge det hade varit. Apropå kvinnor i travet och det här med att ges chanser. För att de är lika bra som männen, så självklart. Om de bara får. Stöttas. Ges möjligheten.

Ni vet vad jag tycker om damlopp vid det här laget, jag tjatar inte mer om det. Det är inte på det viset vi kommer framåt, snarare tvärtom. Nyligen vann kvinnor fler än hälften av loppen under en tävlingsdag på Solänget. Kvinnliga lärlingar bollar regelbundet med de manliga i racen.

Carabinieri. I Hugo Åbergs. Och när det väl slog an i huvudet kunde jag inte sluta tänka på det, hur rasande häftigt det istället för … jodå, Björn Goop … hade varit med den så ytterst kompetenta, lovande och körskickliga … Henriette Larsen i sulkyn.

Den 21-åriga lärlingen i stall Peter Untersteiner.

Vilken sjuhelvetes signal det hade sänt! Poff liksom.
Det ska mod till en sådan sak. Ett ställningstagande. Tränare och ägares mod och tro – och värderingar. Men oj vad det hade betytt.

Det är såklart lätt för mig från ett utanförperspektiv att säga.
Det är bara det. Att det är på DET HÄR viset vi skulle komma fortare framåt.

Men det blev Björn Goop.
Såklart.

Foto: Halmstadtravet

________

Adrian Kolgjini var för övrigt lika gammal som Henriette Larsen är nu när han 2014 fick chansen i Jämtlands Stora Pris (och vann).

Just då var han inte ett dugg bättre är Henriette är nu (om han nu är det nu).

________

Stochampionatet. Ju mer man funderar kring det.
Darling Mearas (eller Ultra Bright) i ledningen. Och om nu Cash Crowe är den som får göra jobbet.

Och med ytterst kapabla hästar där bakom.

Tja, utgången kanske inte är så given ändå. Som jag känt det.

Det kan onekligen bli ett lopp vi sent ska glömma.
Det KAN bli en klassiker. Det kan faktiskt det.

________

På tal om det.

Tio av tolv i Stochampionatet är med i Premiechansningen.

De enda som ”bara” tävlar om den utsatta prissumman är Unique Juni och Schatzi Fayline.

Övriga får alltså dubbelt upp.

________

Foto: KANAL75

Roberts Berghs Sprintermästardubbelpållar har då inte visat någon tendens till slitage eller baksmälla.

I onsdags (bilden) bevisade Diamanten att han helt uppenbart är kungen i kullen. I Fyraåringstestet i Eskilstuna.

Och i Norrlands Grand Prix i går blev Sprintermästartvåan Muscle Hustle herre på täppan.

Derbykandidaterna i Eskilstuna?
De flesta gjorde väl det vettigt. Cyber Lane som första skolös i dödens, Policy of Truth spurtande efter fin resa, Global Trustworthy som sakta men säkert närmar sig. Och Magic Gwin har jag inte ens haft med i diskussionen i min Derbylista, han skulle såklart också kunna ramla in i ett finalfält när det är dags.

________

Henriette Larsen alltså.

DEN signalen.
Det är svårt smälta hur stort och häftigt och vilket viktigt steg det hade varit.

Jag får nöja mig med att ha väckt tanken, till en annan gång…

Henrik Ingvarsson

14 KOMMENTARER

 1. Diamanten är som du skriver kullens kung hittills, men hur mycket säger egentligen det när ‘alla’ andra har siktet inställt på fyramiljonerspriset på Jägersro? Robert Bergh, som hör till landets allra vassaste på att formtoppa hästar, har kunnat förbereda Diamanten med sikte på säsongens första halva. I såväl Kungapokalen som Sprintermästaren har han sluppit konkurrens från USA-importer av den kaliber vi vant oss vid de senaste åren, samtidigt som de bästa svenska med några undantag avstått eller förberetts med planen att prestera maximalt långt senare. ‘Testet’ i Eskilstuna? Torbjörn vek ner sig direkt när Bergh ställde på och Johan var bara intresserad av att komma ur loppet med en så obrukad häst som möjligt. Självklart gjorde båda rätt med tanke på vad som stundar. Prestationerna på Policy of Truth och Global Trustworthy var intetsägande. Sammantaget förmodligen årets hittills näst sämsta lopp i relation till startlistan (stofinalen i E3 förstås ohotad etta).

 2. Det är tråkigt när fina lopp används som del av en matchning, men det får vi acceptera. Nu när t.ex Propulsion drog spår ett och sitter på leken har han chans att på två starter dra in sammanlagt 1,3 mille. OM han kört offensivt förra gången och tagit hem förstapriset OCH sedan dragit ett iskallt spår till J, ja då hade hans möjlighet till att nå samma eller större insprungen summa avsevärt reducerats, och dessutom hade man riskerat mer sliten häst efteråt. Som det nu blev för Redén och alla inblandade, måste man säga att löpscenariot År och lottning J blev perfekt. Nu är det upp till Örjan och kusen att knyta ihop.

  MEN det är klart att det är frustrerande med Labb-balans och testtänk på Cyber Lane och John Blund kopieringen av Uffe bakom Policy – särskilt som det aldrig sägs rent ut: vi siktar på andra lopp. Någon tävling var det ju i varje fall inte..Lite klara, raka rör på förhand hade inte skadat.

 3. Du svarar väl på frågan själv. Adrians pappa heter Lutfi. Så enkelt är det väl. Adrian hade knappast fått chansen annars. Blod är tjockare än…kunnande. I alla fall ibland.

  Sen spelar det väl heller ingen roll hur duktig man är så länge inte konkurrenterna tycker det. De etablerade får mer gratis. De som inte uppnått samma status testas gärna. Och vem vill att ens häst ska testas i onödan?

 4. Olle Elfstrand var en stor man på man på sin tid.
  Ett tag på slutet av 60-talet och början på 70-talet hade Olle Elfstrand nog hälften av vad Sverige kunde visa upp i snabbloppselit.
  Ofta startade de i samma lopp. Olle Körde alltid Lyon, han var ju bäst, men andrahästen Flight Chap som ”alltid” blev tvåa efter Lyon kördes av lärlingen Roger Grundin. Om det så var SM eller annat storlopp där de båda möttes.
  I stallet fanns även Davy Butch. Var Olle upptagen med annan häst så satt lärlingen Börje Wennerström bakom Davy Butch.
  Lyon’s halvbror Brest var en krånglig herre. Kjell-Arne Gyllström fick ofta köra honom. ”Kjarne” var lärling hos Olle ifall ni undrade.
  Är det någon som har räknat på hur många duktiga tränare Olle fostrade genom åren?
  Ovan nämnda plus P-O Pettersson, ”Stuga” och säkert andra som jag troligen missar just nu.
  Det snackas om Hall of Fame o alla möjliga och omöjliga namn dyker till diskussion.
  Olle Elfstrand borde vara given!

 5. Jag tycker du ska skaffa lite dyra hästar och enbart sätta upp Henriette och andra kvinnliga lärlingar Henrik. Där har du ditt ställningstagande. Put your money where your mouth is 😉
  Säger du förresten att de manliga lärlingarna bollar med de kvinnliga när dom vinner?

 6. Härligt uppfriskande tanke Ingvarsson!
  Jag är säker på att någonstans i vårt avlånga land finns någon hästägare/tränare som nu läst dina rader och bestämt sig för att ”så ska jag göra nästa gång…”

 7. Nej jag tror att vissa saker ar kvinnor battre pa och vissa man battre pa och det mesta ingen skillnad. Nar det galler kora trav tror jag att marknaden ar bra pa att hitta ratt individ att kora. Var annars ett svar pa att man latt kunde tro att du lanserar tanken att kvinnliga ar battre?

  • Jag lanserar att de borde få fler chanser. Även i större sammanhang. För att de är lika bra.
   Och för travsporten på alla sätt skulle må bra av det.

 8. ”Kvinnliga lärlingar bollar regelbundet med de manliga i racen.” Nog kan man väl lätt förledas att tro att kvinnor är bättre?

  Borde dom få fler chanser? Kanske är det så men ge gärna lite statistik som bygger upp ditt resonemang.

  Tycker ofta att det blir lite PK över bloggen så fort kvinnor ska nämnas i ett sammanhang. Lite som att läsa ABs ledarsida. Och det blir lika trist som att läsa manschauvinistiska texter. Kvinnor tål att granskas och bedömas dom också. De är inte alltid bra (bättre) eller offer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar