En uppgiven amatörtränare och hästägaren Sven-Åke Eriksson. Foto: Micke Gustafsson, Kanal 75.

Flor Bonita var först i mål i alla tre heaten av Axevallalöpning. Ändå gick slutsegern till Inventor. Då ilsknade delar av publiken till och stormade måldomartornet.

Axevallalöpning är banans äldsta storlopp. Redan premiäråret 1956 kördes loppet för första gången och då vann Åbys Guy Spens med sin tränare Ragnar Thorngren i sulkyn. Även året efter vann en Åbyhäst, Clipper med Harry Gustavsson i sulkyn

1958 vann Inventor med Örebros mångårige champion Bengt ”Kniven” Nilsson efter skiljeheat mot Prince Lad.

Året efter kom Bengt Nilsson till Axevalla för att vinna loppet igen. Den gången inträffade en av de märkligaste händelserna i travsportens historia. Inventor lyckades nämligen få slutsegern utan att ha vunnit ett enda av de tre heaten.

Inventor och Bengt Nilsson. Foto: Erik Widén.

Det började med att Flor Bonita diskades för orent trav i det första heatet där hon alltså var först i mål. Istället gick segern till Inventor.
I det andra heatet såg det lika dant ut: Flor Bonita före Inventor när mållinjen nåddes. Skillnanden var att Flor Bonita travade bättre (i varje fall enligt domarna) och fick behålla segern.

Dags för skiljeheat. Flor Bonita, som startade 20 meter för Inventor, ledde från start till mål. Inventor utmanade rejält över upploppet men då stängde Flor Bonitas kusk Olle Lindblom vägen för sin antagonist genom att styra ut sin häst. Bengt Nilsson tog då en sista chans och försökte att köra invändigt om Flor Bonita – men det var det för sent.

Direkt efter lopp lämnade Bengt Nilsson in protest mot Olle Lindbloms ojusta körning. En protest som gick igenom och därmed diskades Flor Bonita.

Det innebar alltså att Inventor vann Axevallalöpning och förstapriset på 5.000 kronor utan att ha vunnit ett enda av de tre heaten.

För Olle Lindblom blev det ett kännbart straff. Han blev avstängd i tre månader.

Inventor fick ta emot lagerkransen under vilda protester från delar av publiken som buade och visslade mot segerekipaget.

I Nya Lidköpings-Tidningen stod följande att läsa:

”Bengt Nilsson tog full riktigt sin chans att protestera mot Lindboms regelvidriga körning och bandomarnämnden visade också att man vågar döma ut kraftiga straff när svåra brott begås. Tyvärr var publiken alltför inkompetent att bedöma körningens art, men bland experter rådda ingen tvekan om att Flor Bonita fullt riktigt diskvalificerades”.

Alla experter var dock inte eniga. Radions P2-journal gav nämligen den välkände hästsportjournalisten Hasse Abrahamsson uttryck för en annan mening.

Det skall påpekas att domarna lyckades ta sig ut från sitt domartorn utan risk för att bli lynchade.

Apropå diskningar så fick vi igår vara med om när ägaren och tränaren Sven-Åke ”Swoppe” Eriksson glädjestrålande intervjuades i tv-sändningen från V86-omgången på hans hemmabana Sundbyholm. Några minuter senare var Eriksson en slagen man, då kom chockbeskedet att hans häst Must Have hade diskats för trängning på sista bortre långsidan.

En hårt prövad hästägare och amatörtränare slog uppgivet ut med armarna. Han hade just varit med om en sina bästa stunder på travbanan, då byttes framgången mot ett rejält bakslag och förlorade 100.000 kronor.

Någon stormningen av domartornet blev det dock inte.

Till sist: Axevallalöpning avgjordes som heatlopp fram till och med 1973 då Knabe och Roger Grundin avgjorde mot Keystone Melody i skiljeheat. Numera är det ett heat över 2.640 meter som gäller. Det lopp som Readly Express skall vinna på lördag. Eller?

LP

 

3 KOMMENTARER

  1. En solklar diskning av Must Have, varit bäst 4a om kusken inte regelvidrigt tacklats sig fram. Dock förloras loppet när ekipaget får svar av en chanslös häst/kusk när vägen till ledning låg öppen.

  2. Underbar läsning. Men vad gjorde Uffe O m. Sisu-hästen 600 kvar i onsdags?! Var ute åtminstone ett halvt spår, klart Nyström blev sugen, men helt riktigt diskad. Det här jävla vinglandet händer hela tiden, men kuskarna har inte en aning, att fråga dem är som att fråga ett rattfyllo! Det Stig H lärde Erik när han började köra åt honom var att vingla ut minst ett halvt spår in på upploppet för att hindra den bakom, om han ledde. skitstöveln gjorde alltid så själv. Kuskar tror de vet men de har faktiskt inte en jävla aning, kameror över allt har sabbat mycket av deras helgonförklaring av sig själva. Mer diskningar!!!

  3. Apropos diskning.
    Skiljeheatet lopp 14 i dag. Säkert mycket rätt, att Mika Forss diskas för störningen starten, men slår inte Pharaon Face på en galopp inom 100 m-pålen?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar