I en sommar som aldrig kommer att kunna upphöra eftersom den aldrig börjat, så var det dan före dan på Jägersro i går. Ännu en ”gammal vanlig V5-dag”, såna jag i all sin enkelhet gillar, vårdar ömt.

Utomhus, i linje med starten för 2.140 meter kan man upptäcka saker man omöjligen kan göra från andra vinklar. Eller via datorn. Som att det får anses som ett (märkligt)mirakel att Adrian Kolgjini inte åkte på samtliga tre omstarter (klarade sig med en) i lopp 1, att Christoffer Eriksson och domarna lättsamt och – apropå gårdagens podd – respektfullt skämtade med varandra efter en dito i lopp 9. Efter beskedet i högtalarna om ”allmän rörighet och domarna ska titta vidare på orsaken senare”.

”Fan, hittar ni inte ens en anledning”, ropade Christoffer sedan han vänt åter. Och fick ”KAN mycket väl bli 1” (Christoffers häst) tillbaka – varvid lätta garv uppstod dem emellan.

Dan före (Åbergs)dan.

Det alla däremot oavsett vinkel eller medium kunde se från tävlingsdagen, utom domare och veterinär då … var att Peter Untersteiners Snabba Cash just nu inte har på en tävlingsbana att göra. Att inte han fick startförbud är ofattbart. Vidare att Joakim Lövgrens Devs Daffodil är en Enjoy Lavec-goding omöjligt att inte gå i däck av. Ett sto jag blivit helt kär i under sommaren. ”Som en leksak” beskrev Lövgren henne förresten som efteråt i går, efter att hon för andra gången i rad smekt sig runt på banrekord.

Annars var lottningen till Hugo Åbergs i vinnarcirkeln det som såklart tilldrog sig det breda intresset från Malmö i går.

Eftersom jag vårdar kvällen, Åbergs, så ömt gnällde jag en del på huvudlöpningen i podden i går. Med anledning av att i detta virrvarr av stora lopp för eliten som numera finns och som ökar för varje säsong som går, så står Hugo Åbergs kvar och stampar. Sticker inte längre ut. Lever på sin ”magi”, solnedgång, men är egentligen bara ett i mängden numera. Med samma prissumma som varit sedan 1999 (!) och apropå sticka ut; året därpå vann Victory Tilly före Varenne och Gidde Palema, och dessutom fanns franske stjärnan Giesolo de Lou med.

Boden, Östersund, Kymi, Mikkeli, Jarlsberg, Årjäng, Malmö… same same.

Är det verkligen så Jägersro vill att Hugo Åbergs ska kännas?

Daniel Redén i segervagnen efter fjolårets Hugo Åbergs Memorial.

Lottningen i går? Håller Propulsion ledningen från spår ett förstår alla att Hugo Åbergs Memorial 2017 är totalslut. Om inte ser det väl aningen intressantare ut, även om det är många hästar med man har oerhört svårt att se kunna vinna loppet. Och med ett par icke särskilt startraska konkurrenter bredvid sig lär Daniel Redéns undantagsindivid i annat fall komma ut snabbt i andraspår om Örjan Kihlström så önskar.

Däremot. Ytterst glädjande. Och av vilken anledning vet jag inte, om det jobbats hårdare eller det bara är slumpen, ramloppen med samma propositioner som tidigare och som det under dagen anmälts till ser vassare ut än på många år. Med – hör och häpna – i stort sett fulla fält i alla lopp. Det till och med delades ett, så kvällen har gått från 12 till 13 lopp.

746 personer (exklusive de där avdragen vi alla kan) var vi på Jägers i går.

Nästa tisdag är vi förhoppningsvis tjugo gånger fler. Med en sol som skiner. Och går ner som den ska. 21.06.

Även om den här sommaren aldrig verkar vilja börja.

Henrik Ingvarsson

Här finns veckans poddavsnitt!

Acast:
https://aca.st/bc3be0

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

14 KOMMENTARER

 1. OM Propulsion inte blir fast hela loppet igenom så kommer han att vinna Åbergs från alla positioner. Om han nu inte har en sämre dag eller galopperar så klart. Han är helt enkelt så fruktansvärt bra!

 2. Lika inför lagen är kuskar inte alls. Tittade visserligen på liven men när de dömde nr 4 istället för nr 1 först över linjen så försvann förtroendet för domarna. Adrian skulle ha blivit utkörd! Rättvisa skippades men en start galopp istället.

 3. Går det att köpa. Propulsion före loppet ?
  Ågerup ska plocka ihop 1 miljard till skattefar före veckans slut.

  Blir spännande. detta.

 4. Sjukt hur dommare inte vågar att bestraffa ”proffskuskarna”. Man ser det varje dag. Hade inte Melander haft Nuncio hade han inte fått starta i Elitloppet.

  • Hur menar du? Ena omstarten som Adrian ¨friades¨ blev Thomas Uhrberg fälld för.
   Är Uhrberg mindre proffs än Adrian?

 5. Åbergs är vikt för Örjan från innern då han troligtvis tar ledningen, om inte så känns att bli fast ganska långsökt. Jag vill återkomma till Årjängsloppet där jag tyckte örjan svara för en bortkörning modell större, och förvånade ingen kritik i travpressen efteråt? Första misstaget, att inte söka dödens när det pullas upp efter startrusningen, det var ju helledigt. In i sista sväng rycker adrian och örjan gör som alltid ryggar i sista sväng trots 30 meter fram. Har man häst som kutade neråt 06 strecket sista biten så kan man dra i högertömmen lite tidigare, en sämre kusk än örjan hade aldrig förlorat loppet då man fått panik och kört tidigare när adrian försvann. ÖRJAN är en av världens bästa kuskar, men alla gör fel ibland. Å andra sidan behövde Adrian denna seger dp det inte sett bra ut på slutet. 🔼

  • Propulsion klockades till 1.05 😉 har till och med hört siffror på under det så visst hade Örjan vunnit lätt om han gått 50m tidigare men även vunnit från dödens. Men det blir så här ibland och tyckte ändå det var kul att Adrian fick vinna.

 6. För oss skåningar som inte åker land och rike runt för att se storloppen är Åbergs årets höjdpunkt! Det är vår chans att se stortrav live, på plats, med stor publik, i – förhoppningsvis – vackert väder. För oss är det inte bara en stordag i mängden. Det är något att se fram emot, även om det på sätt och vis även känns lite som att sommaren oåterkalleligen är på väg bort.

 7. Peter Untersteiner hade en häst idag också som är halt, vad är banveterinären?
  Nu åker den gode Peter inte upp i dödens och krossar motståndarna som han gjorde förra året, vad har hänt?

  • Kolla in PUs resultat med sina unghästar, 57st treåringar, varav 1st(!!!), har tjänat över 100.000!! Katastrofdåligt!

 8. Om diskningen i avd 2. Var diskningen rätt? Ja. Om Björn,Erik, Uffe eller Örjan kört blir utfallet samma? Nej. Så Pierre har rätt om olika bedömningar men inte om dagens utfall.

  • Standardkommentar från dåliga förlorare. Jämför med Peter Untersteiner, proffs i varje tum. Avstängd över Åbergs-dagen. ¨Jag får skylla mig sjäv¨

 9. Samma sak med banveterinärens uteblivna agerande med Untersteiners häst, om det varit Pierre som suttit bakom får den inte starta.

 10. Hade domarna gått hem före lopp 13 på E-tuna, Carlfjord kör utanför bangränsen samtidigt som han passerar en annan häst, då brukar dom alltid diska.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar