Bild: fredrikreinfeldt.se

Många minns säkert när den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt betraktade Försvaret som ett särintresse. När Överbefälhavaren ville ha mer pengar till sina stridsvagnar och jaktflygplan avfärdade Reinfeldt kravet som just ett ”särintresse”.

I den åter uppkomna debatten om V75-tiden på lördagar blir det gärna särintressen som ligger bakom åsikterna. Det har vi inte minst kunnat se i kommentarerna här på Trottosport.se.

Debatten fick nytt bränsle när Erik Adielsson, en av de stora makthavarna i den svenska travsporten, åtminstone antydde att han inte riktigt gillar den nuvarande starttiden (16.20) i en tweet som han kablade ut lördags.

Det råder ingen tvekan om att Erik Adielsson har de flesta med sig i den åsikten. Sen finns det naturligtvis dom som föredrar en sen V75-start.

Tomas Magnusson skriver så här i en kommentar:

”Vet inte om jag är udda men tycker starttiden 16, 20 nu på sommaren är helt perfekt. Hinner en massa innan man bänkar sig framför TV:n eller åka till banan om der körs i närheten. Fan, förmiddagen åka en sväng och handla både ica och den gröna, se på sitt lag i lingonserien runt tvåtiden eller ett gott bad i Vänern. Man kanske också hinner ner till spelaffären och tjöta lite innan man bänkar sig och drömmer om miljonerna!”

Det är synpunkter som känns igen. Jag kan också sympatisera med Magnusson. Man hinner med en hel del innan det är dags för V75; inte bara handla, jag hann i lördags även med att spela en liten golftävling innan jag behövde fundera över V75-systemen.

För både Tomas Magnusson och mig handlar det förstås om särintressen, även om det inte är försvarets ekonomiska anslag vi avser.

Ett annat särintresse är att jag på lördag tvingas ställa in en liten grillfest med några travvänner som skall besöka Axevallas travdagar. Eftersom jag är delägare i en häst som skall tävla på Axevalla kommer inte att finnas tid över för att få den rätta glöden i grillen. Kusen skall nämligen inte springa förrän 19.40.

Det kunde förresten ha blivit ännu värre, efter det där loppet jag gärna vill se återstår ytterligare ett. Axevalla kör nämligen 14 lopp på lördag. Varför kan man inte inleda tävlingsdagen en timma tidigare och börja med de där tre avslutande loppen – och låta V75:s sjunde avdelning stänga dagen?

Nu handlar mitt problem om ett särintresse som det inte finns särskilt stor anledning att bry sig om. Det gäller istället att balansera olika intressen mot varandra.

Det allra viktigaste intresset för ATG är naturligtvis omsättningen. Tanken var att V75-spelet skulle öka med en senare starttid. Ännu har inte ATG:s vd Hasse Skarplöth lyckats övertyga särskilt om att omsättningen har lyft sedan den senare starttiden blev verklighet.

Banornas intresse är att locka så mycket folk som möjligt till sina V75-tävlingar. Där kan vi nog vara överens om att den sena starttiden har inneburit en minskning av publiken.

Publikens intresse är att få se trav av hög klass, men även att få tid över att roa sig. I synnerhet när det handlar om dubbeltrav, eller som till helgen trippeltrav. Här har vi ytterligare förlorare. De flesta som tillfälligt bosätter sig i närheten av Axevalla, eller i husvagn/tält på banan, hade ganska säkert föredragit att tävlingarna på lördag hade startat ett par timmar tidigare.

Så har vi de då de aktiva, framför allt hästskötarna. Deras arbetstider har blivit sämre. Om det råder ingen tvekan.

– Det politiska ansvaret är att balansera intressen mot varandra, sa Fredrik Reinfeldt i debatten om försvaret.

Kanske något för ST:s travspolitiker att tänka på?

LP

Läs också:

Erik Adielsson gillar inte 16.20?

19 KOMMENTARER

  • Christer, förstår inte varför du klagar på Skarplöth? Det är ST som bestämmer allt runt våra travtävlingar. Om Skarpen önskat den senare starttiden, är det någon/några på ST som bestämt detta. Ge beröm/kritik till rätt person/er.

   • Naivt av dig att tro att Skarplöth inte är den drivande och ytterst ansvarige för detta. Skarplöth styr skutan med järnhand och med manipulativa löften han inte kan infria. Resten av ST har bara att anpassa sig efter detta, de vågar inte annat för då kommer Skarpen med hotet att pokalåret inte blir av. Vi ser ju redan att pokalåret plötsligt ska finansieras på helt annat vis än utlovat, då omsättningsökningarna uteblivit. Inga av hans satsningar för sportens pengar har infriats.

    • Jag behöver inga TV-kanaler. Har helt gått över till streamen från banorna, kemiskt fritt från tipsnissar och TV-producenter.
     För SvT är väl hästkapplöpning inte ens sport. Bara ett spel jämförbart med Lotto. I vissa länder är det ”The King of Sports”.

 1. Jag tror i alla fall att 16:20 är resultat av att man annars inte får ha kvar tiden lördag 18-19 på ”stora TV4”. Direktsänd avslutning av V75 är kravet från TV4-gruppen.

  • Tror du är helt rätt på det där- fet 4an vill ha direktsänt trav före deras nyheter kl 19. O mellan 18-19 en lördag finns väl inget annat av något större intresse o visa. Tror det finns som ett krav i TV avtalet.
   Vilket ger mig ännu en gång chansen o dra upp min dröm- ”travet i SVT” med deras oberoende TV folk o inga polare till dom i ”trav familjen” som vi nu ser.

   LP, kan ni inte försöka få en intervju med Adielsson?
   Låt oss härinne ställa frågor till honom.
   På onsdag kör han ju på Ea o försök boka in tid när han ändå sitter i bilen på väg till tävlingen. Han brukar väl aldrig vara omöjlig. Låt han prata om sina uppdrag i ST/ATG o lite annat. Högt o lågt. Lägg ut det i podden så det är hans ord o era frågor o inget skrivet.

   • TV4 skiter nog i om det är live eller inte. TV4 har visat trav 18-19 i många år, då som sammandrag. Att det är live nu är ännu ett av Skarplöths ”drag” för att locka fler tittare. Live förresten? De fem första loppen vissas endast i korta sammandrag. Hur kul är det? För övrigt finns inget av vikt på TV4 under hela lördagseftermiddagen överhuvudtaget. Det är bara gammal skåpmat som visas.

    En intervju med Erik hade varit väldigt intressant! Vad han tycker verkar klart, men vad gör han för att få till en förändring? Eller har han fått munkavle?

 2. Travet har misslyckats med sund och representativ förankring.
  Sporten har underkastats spelet så att ”särintressena” Hästägarna-begravts.

  Vem beslutar vad? Tjänstemannastyre eller brist på insikt från styrande?
  Hur många kan säga att man förankrat sin viktigaste målgrupp hästägarna?;
  På vilket sätt har vid Era hemmabanor hästägarna blivit tillfrågade och haft inflytande om
  tävlingsprogrammet för 2018?
  Starttider,Egna fasta tävlingsdagar e/o sax utan upplevelsevärde .

  De självklara intressena vid varje bana anges i ändamålsparagrafen.
  Hur har dessa intressen utvecklats de senaste åren? Hur fungerar rekryteringen?
  Banan ska redogöra för hur många hästägare/företrädare och hästar som finns.
  Dessutom ska besökarna och andelen betalande publik redovisas.
  Antalet licensinnehavare samt uppfödare och deras produktion.
  Banans prismedel samt hur stor del av dessa som är egna tillskott respektive hästägarnas egna insatser.

  Vad är problemet?
  BjörnDamm

  Björn Damm

 3. Jag förstår att man ömmar för hästägarna(mig själv)men lika mycket särintressen där som hos alla andra. Och Spelarna har aldrig haft inflytande eller fått någon referensgrupp till ATG, som den franska syskonfirman PMU. De måste väl ändå anses som en av de tyngst bärande grupperna för hästsporten.

  Jag håller med Swing att det är TV4s avtal om direktsändning från travet 18-19 som gjort att fastlåsningen vid senareläggningen av V75 starten är så konstant. Först när det avtalet ska omförhandlas kommer en återgång att kunna ske. TV4 är en större maktfaktor än ni kan tro och dom tittarsiffrorna dom redovisar kan man inte uppnå på liven eller TV12 och det vet naturligtvis ATG.

 4. Det vi INTE vet är om tittarsiffrorna verkligen ÄR bra, Helgmålsbön har högre siffror.
  Vi vet heller inte KOSTNADEN per tittare, risken är uppenbar att kostnaden vida överstiger intäkterna i form av spel.
  Nya avtal har eller ska precis skrivas med TV-4 , rykten säger att det KOSTAR travet 80-100mkr per år,
  jag har inte en susning själv, men en sak är klar, kanal75s mediajobb är inte inberäknat med bussar, tekniker, experter osv.
  Kanske bör en webbkanal utvecklas skyndsamt, så en övergång kan ske till tex 2019?
  Man skulle möjligen förlora ett antal tittare, frågan är om det antalet tittare skulle påverka omsättningen i så hög grad att
  det blir en förlustaffär? Jag är skeptisk.

 5. Tittarsiffror tolkas ofta på olika sätt. Morden i Midsomer ligger efter toppratingen Allsång på Skansen och få tittare kliver av och kan tolkas som ett toppprogram eller en medhängare. Helgmålsringning ligger precis före Sportnytt och Rapport och apparaten står på redan då för att sedan se dessa två program med höga tittarsiffror. . V75 Direkt 18-19 har runt 250 tusen tittare året runt förutom sommaren då det sjunker. Det gör allt tv-tittande. Det är bra siffror för den tiden som TV4 inte vill bli av med. Och det är högre tittarsiffror än på den gamla starttiden och med Jessica Almenäs som dragplåster. Det är väl detta man tittar på när man inte vill gå tillbaks till gamla tiden.

  • Jomen tittarsiffrorna är högre mellan 18 och 19 nu därför att man ”måste” se lopp 6 och 7 då. Tidiagre kunde man göra det fram till 17:00 och behövde ej kolla sammandraget.

   • Exakt. Tror också att många väljer skynda sig att klara av middagen i tid så de är klara lagom till att se enbart sammandraget och de två sista loppen live.

    • Okey. Tolkningar. Men poängen var att man har de facto så mycket högre tittarsiffror nu mot tidigare och därför inte släpper det i brådrasket. Inte TV4 heller.

 6. Det jag förundras är att alla som spelar V75 och inte gillar 16:20 verkar ha grillfest eller middagsbjudningar varje lördag, det är verkligen fest året om bland vännerna där 🙂 För det är ofta återkommande att , vi har grillfest eller att vi får middagsgäster så jag kan inte se de sista avdelningarna så jag lämnar inte in något V75-system. Sambon och jag är också bortbjudna eller har bjudning här hemma men inte är det varje helg inte, och bland våra vänner är de flesta travintresserade så det är inga problem att se de sista loppen tillsammans fast man har middag, brukar i stället vänta med maten tills efter kl 19 så vi kan göra dagens dubbel tillsammans med gästerna, mycket uppskattat, iaf när det vinst 🙂

  • Till att börja med är långt ifrån alla vänner travintresserade. Sen är det så att även om man inte är bortbjuden eller ska ha gäster så är middagstiden för väldigt många FAMILJER vid 18-19 tiden på lördagar. Vilket innebär att (om man inte har en hustru som gärna slavar ensam vid spisen) så ska maten lagas. Och det görs inte på fem minuter när travet är slut. Så för oss som själva står för matlagning så funkar det helt enkelt inte. Det blir varken hackat eller malet. Tiden är ur många synvinklar dum, för aktiva, publik och oss som har ett liv utanför spel på trav. Omsättningen har inte heller höjts så som tanken var. Ett stort misslyckande rakt igenom, utom för ett fåtal som tycker det är bra. Som det ju alltid är, smaken är som baken.

 7. Karl-Erik ja lite förundrad blir man över denna fantastiska sociala kompetens som många besitter på lördagseftermiddagarna;-)

 8. Betänk att det var UTTALAT MÅL, något så oerhört som ett uttalat mål att den sena starttiden skulle resultera i 100mkr totalt sett över årets lördagar, således en ökning på 2mkr per lördag.
  Jag kan GARANTERA att det inte skett, utan tvärtom , det har skett en minskning av V75omsättningen första halvåret 2017 med 82mkr.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar