Galoppderbyt alltså.

Det hundrade totalt.
Och samtidigt mitt första.

Det lilla äventyret fick det bli idag, denna söndag i juli när galoppen och Jägersro dukade upp för sin enda riktigt stora (publika)dag för året och alltså en jubileumsupplaga så det hette duga. Och på den hade – en förfärlig otur.

Prognoserna pekade, med fint väder dagarna innan och som det ser ut även efter, mot regn i Malmö mellan klockan 12 och 18 under just Derbysöndagen.

Och så blev det. Tråkigt nog.

Ändå fanns feststämningen där. Både ute på platserna och i synnerhet kanske i den partylokal jag tilläts befinna mig i; Revenue Club, som våra gästredaktörer runt en av Derbydeltagarna – Stureplan – hade hyrt.

Där alla ägare till Caroline Malmborg och lite annat löst folk (som vi) var inbjudna, och efter ett tag dök till och med han som sett till att logen finns till, Lutfi Kolgjini, upp med sin familj. Och tog sig tid att berätta en del om travet vs galoppen och lite annat.

En riktigt trivsam dag på alla vis.

Även om jag fortfarande inte riktigt får in någon kunskapsboost för galoppen. Vilka är bra och vilka är mindre? Varför vann just den hästen egentligen? På grund av vad?
54-oddsare i Derbyt, hur gick det där till?

Jag har lite att jobba på.

______

På tal om Stureplan och deras gästvecka här på trottosport, vilken sagolik reklam de faktiskt gjort för just galoppen, och – för hästsporten.

Vilken kärlek och hängivenhet de visat. För hästen. För sporten. För kapplöpning. Ägande, gemenskap, för familjen HÄST.

Och oerhört uppskattat har det dessutom blivit.

Precis som med Anna-Karin Rundqvist under hennes fullkomligt magnifika Frankrike-vecka för ett tag sedan. Eller för den delen Halmstadtravet under Sprintermästaren.

Jag ska försöka undvika att bli ”martyrisk”, men … att det i detta läge sitter människor i ledande ställning i en verksamhet som just har till syfte att sprida REKLAM OCH INBJUDNING och istället nagelfar vilka banners som slumpvis råkar fladdra förbi när de kollar av sajten, och väljer att motarbeta.

Låt oss stanna vid att jag tycker att det är … besynnerligt.

______

Helt uppenbart tycker, enligt vad han skrivit på mikrobloggen twitter, som så många andra även en av Svensk Travsports och ATG:s styrelseledamöter att starttiden 16.20 för V75 inte är någon fiffig lösning.

Det måste faktiskt sägas vara ganska anmärkningsvärt.

Och i en situation då inte någon på denne jord levande människa ännu kunnat få fram en endaste fördel med starttiden också en smula märkligt att styrelsemedlemmen då inte jobbar för en förändring.

En förändring som en sådan monumentalt stor del av hela sporten vill se.

Eller – det kanske pågår?

______

Hjälmen i Årjäng?

Jag vet inte, har det inte fått lite väl stora proportioner?

Som att ta av sig tröjan efter ett mål i fotboll, det blir gult kort. Fan, du kan bli avstängd i ditt livs match med lite otur, för att du råkade få lite feeling, hur fånig regeln än må vara.

En femhundring liksom. Domaren dömde. Löjligt pekpinneaktigt, dålig känsla, men ändå enligt boken.

Som gult kort efter mål och tröja av, som sagt.

Och Adielsson har uppenbart mer att ta tag i på mötena framöver.

 

______

Darling Mearas (bilden) är en fantastisk häst. Ultra Bright likaså. Helt enkelt två supermärrar i nästa söndags upplaga av Stochampionatet 2017.

Och ändå får de alltså slå ur underläge. Rejält dessutom. För Cash Crowe. Vad är det där för varelse?

När Derbyt, mitt riktiga alltså, där jag på allvar känner mig hemma, ska köras framåt september.

Herre gud Petri Puro vad jag och troligen alla andra travälskare vill se henne där.
Vilken krydda, nerv, till en redan magnifik årgång det skulle tillföra.

Med en Cash Crowe (bilden ovan) i fältet får till med det gamla dunderderbyt abdikera.

Henrik Ingvarsson

 

19 KOMMENTARER

 1. Vi vet ju inte vad Erik försöker åstadkomma i styrelserummet vad gäller 16:20-starten. Han kanske försöker, men är man i minoritet med sin åsikt så hjälper ju inte det. Och mot Skraplottens veto hjälper nog inget. Han skulle fullständigt tappa ansiktet om han skulle medge att han varit fel ute med starttiden och det kommer med största sannolikhet aldrig att ske.

 2. Vet inte om jag är udda men tycker starttiden 16, 20 nu på sommaren är helt perfekt. Hinner en massa innan man bänkar sig framför TV:n eller åka till banan om der körs i närheten. Fan, förmiddagen åka en sväng och handla både ica och den gröna, se på sitt lag i lingonserien runt tvåtiden eller ett gott bad i Vänern.Man kanske också hinner ner till spelaffären och tjöta lite innan man bänkar sig och drömmer om miljonerna! ✌️ ✌️ ✌️

  • Det finns ingenting som alla tycker lika om, så är det i livet. Men du tillhör helt klart en liten minoritet. Själv hör jag till dem som från början tänkte att åtminstone sommartid kan det funka med den sena tiden, just för att man har annat för sig på dagen och de ljusa sommarkvällarna kan vara trevliga på banan. Men jag har kommit fram till att för mig funkar det inte sommartid heller, för när travet börjar är jag på väg ut igen, ut i det gröna, grilla, träffa vänner etc.. Sen har vi ju inget V75 på Jägers under sommarmånaderna ändå så de ljusa sommarkvällarna på banan har vi här nere ändå ingen glädje av. Mer än Åbergs då och den har alltid varit på kvällstid. Men som sagt, det går inte att göra alla nöjda. Däremot går det att göra en undersökning bland kunderna för att höra vad de tycker. Detta har inte gjorts av ATG, de skiter i kundernas åsikter. Däremot har sådana undersökningar gjorts lite varstans och siffran hamnar alltid på c.a 80% som vill återgå till det gamla.

 3. Ja, hjälmhistorien har fått lite väl stora proportioner tycker jag också, speciellt om man jämför med annat. Men civilkuraget kan du väl inte klaga på denna gång, Henrik? 🙂 Böter för olovligt avtag av hjälm = aktiva ända upp till styrelsen sluter upp och rasar. Däremot misshandel/trakasserier/djurplågeri/doping = chirp-chirp-chirp (ljudet av syrsor i natten)
  Ok, raljerar lite nu men du fattar.

  Kul att Dante Boko och Adrian vann loppet iaf, det var snyggt och välförtjänt!

 4. Adrian tycker alltså att någon eller alla skall avgå för att dom dömer efter regelboken? Tycker väl regelbrottet i sig kunde ha setts mellan fingrarna, men ändå märkligt att den som gjorde fel hyllas och dom som gjorde rätt är precis dumma i huvudet.

 5. Tycker 16:20 fungerar jättebra, jag hade en fantastisk lördag i Årjäng tillsammans med vänner och drygt 14 700 i publiken som också verkade trivs ?

 6. 14.30 starttid v75 Lördagar.
  V86 alla Onsdagar på Solvalla året.
  Max en handfull extra v75 per år.
  Tillsammansmöjlighet på alla systemspel.
  Återinför valet att endast delta i v7 och v8 potten.
  Höj radpriset på v5, 2kr?

  Tack på förhand ATG.

  Mvh Peter

 7. Angående att Adrian tog av sig hjälmen och blev bötfälld..
  Småaktigt, paragrafryttare, bokstavstolkare kallar ni de som dömde för det.
  Det står klart och tydligt i reglementet att hjälm skall bäras, så vad är problemet? Vilka andra regler tycker ni är fjantiga och borde tas bort? Att man får böter för att inte haft fötterna i fotsteget, vad spelar det för roll? Att ge böter för att ha glömt körddressen hemma och använder lånad dress, löjligt eller hur? Att man borde få använda nylonstrumpa för att knyta upp tungan på en besvärlig häst är väl bara bra, eller?
  Det finns hur många exempel som helst som gemene man tycker är fjantigt. Men de finns där av en orsak och är till för att följas! Hur vore det om alla fick igenom sitt tyckande? Då behövde vi inte ha något reglemente utan det skulle råda anarki på travbanan, fritt för var och en att göra vid varje tillfälle.
  Jag skulle gärna vilja sett era rubriker när hästen rest sig och Adrian legat där med en hjärnskada, eller helst inte!

  • Fråga på det: Alla tränare/ägare/skötare som åker med på ett hjul till vinnarcirkeln utan hjälm. Hur döms det?

  • 100% enig. arrogans att ”pågen” Adrian menar där finns regler för honom och regler för andra!
   hoppas inte du blir förnärmad Lennart P över min kritik av Adrian, vet ju att du gillar honom.

  • Lunkan Originalet..
   Kan bara hålla med och funderar själv över varför man får åka med på sidan av sulkyn utan hjälm. När väl olyckan är framme, först då kommer det att hända något från ST angående det ofoget! I mina ögon borde det också vara bestraffningsbart men så länge inget händer ser man mellan fingrarna, tyvärr. Man kan tycka det är småaktigt med dessa regler men de finns av en orsak, att skydda människor från allvarlig skada.

   • Ja det är väldigt många man ser åka på sidan av sulkyn utan hjälm och det är mycket märkligt att det tillåts faktiskt. Att ge Adrian böter samtidigt som man ofta ser skötare, ägare, tränare sitta uppflugna på sidan av sulkyn utan hjälm ger signalen att regler gäller bara för vissa och att domarna faktiskt bedömer helt olika beroende på vem det gäller. Regler är till för att följas men här är väl ändå ett ganska klart exempel på att reglerna inte gäller alla eller ens alltid?

    Någonstans nämndes det att hoppryttare tex Rolf-Göran Bengtsson tar av sig hjälmen vid prisceremonier, en liten detalj i detta är att det är enbart manliga ryttare som gör detta, jag tittar en hel del på ridsport och jag har aldrig sett en kvinnlig ryttare lyfta på hatten. Så det är en kvarleva från den tiden då alla män lyfte på hatten i tid och otid medans kvinnor överhuvudtaget inte tog av sig hatten. Så varför fortsätter vi egentligen med något som faktiskt tillhör början av 1900-talet inte 2000-talet?

 8. ”Där alla ägare till Caroline Malmborg” … Undrar om du inte tappade andra halvan av meningen här? … den av Caroline Malmborg tränade derbyhästen Stureplan … Nått sånt?

 9. Tror att vi som gillar 16.20-starten på V75 är långt mer än dom 20% som det pratas om men att vi inte gör så mycket väsen av oss.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar