Då och då hör vi i travsändningarna att ledarkusken ser ””belåten ut”. Oftast är det förstås en ren gissning. Något som kommentatorerna tror att vi vill höra.

Idag kunde nog någon ha klämt till med att Björn Goop ”ser bekymrad ut”. För det gjorde han verkligen bakom den stora favoriten Some Summit vid varvningen i den första V75-avdelningen. Björn hade skäl till oron, hans häst såg nämligen inte alls särskilt bra ut.

Och inte blev det bättre under slutvarvet. När sen tioåriga Tennis var på väg att koppla slå ut Some Summit i slutkurvan insåg nog många alla att det var dags att ta fram grillen och övergå till att rumla.

Nu blev det istället Evin Boko som vann loppet. Johnny Takter körde ett lugnt och städat lopp, fick sedan fin draghjälp av Tennis genom slutkurvan, och avgjorde över upploppet till en mycket lätt seger.

Möjligen var det banan i Årjäng som fällde Some Summit? Vi såg senare under dagen flera hästar som hade problem när de sprang på innerspår. Bland annat storfavoriten i den fjärde avdelningen, Charlie Mearas, som krånglade till det för sig och galopperade när Erik Adielsson ville begära lite extra av honom i slutkurvan.

Och precis som i den första avdelningen var det Timo Nurmos som profiterade på favoritfallet. Den här gången fixade Antonio Trot segern, framlotsad av Björn Goop.

När Göran Borgås inför Årjängs Stora säger i tv att ”Propulsion är en världsstjärna” kan det vara årets hittills största underdrift. Åtminstone i vår lilla ankdamm.

Borgås hade ingen anledning att ändra på omdömet efter loppet – även om Proulsion inte vann. Istället lyckades Dante Boko hålla undan med minsta möjliga marginal i en infernaliskt spännande slutstrid.

 

Adrian Kolgjini ledde det här loppet från start till mål och hans Dante Boko lyckades  rädda sig vid mållinjen med någon futtig centimeter till godo. Möjligen vann Adrian loppet när han ryckte undan i början av upploppet samtidigt som Örjan Kihlström satt och metade med Propulsion en bit bak i fältet?

Kanske hade Propulsion hunnit fram om Örjan fått napp några meter tidigare. Om detta kommer förstås att spekuleras under hela kvällen, mellan grillbitarna och vinklunkarna.

Nu vann Dante Boko och visade än en gång att han kan tampas med de allra bästa i eliten. Den häst som enligt Adrian ”spelade vanlig” i början av karriären. Men blev en hårding under vistelsen i Frankrike.

En regel som bör alltid gälla är; ta alltid med Torbjörn Jansson i kallblodsloppen på V75.

Det spelar egentligen ingen roll vilken gäst Torbjörn kör. Idag vann han med Odins Eld som knappast tillhörde det övre skiktet i något experttips.

För Torbjörn blev det en fin eftermiddag i sina gamla hemmatakter eftersom han också vann den sjätte avdelningen med Born In The U.S.A. Precis som i kallisloppet tick Torbjörn använda allt sitt kunnande eftersom den norske häst sprang och bröt under större delan av loppet. På den sista rakan gick det dock spikrakt framåt – mot en ganska lätt vinst

Born In The U.S.A. tillhör den makalöst fina fyraåringskullen i Norge där Ferrari B.R. än så länge har imponerat mest. När Born In The U.S.A nu kom till Sverige var han nog aningen underskattad av de svenska V75-spelarna, streckat på bara elva procent.

Nästan 15.000 åskådare verkade trivas det värmländska solgasset. Årjäng håller alltid greppet om publiken på sin stora dag.

Då är det dags att övergå till grillningen, även för mig.

Till sist: Hur gick det egentligen till när Roberth Bergh och Årsbjörn Tengsareid bytte startspår i den femte avdelningen? Bergh, med spår tolv, smet invändigt om Tengsareid som egentligen hade spår elva.

LP

Bilder från Årjäng: Kanal 75.

 

13 KOMMENTARER

 1. Nu vet Redén hur det är att ha en sovande Örjan Kihlström i sulkyn i ett storlopp. Inte första gången och knappast den sista heller.

 2. Ja och hade Propulsion gått fram i dödens så hade Propulsion vunnit enkelt kan jag lova 😉 Propulsion har visat det många gånger framför allt senats i Boden,där han var lika ruggig! och är man en sån bra häst som han är så vinner man från alla positioner.

 3. Jag tycker Örjan gör rätt, dödens förra loppet och Åbergs runt hörnet. Å dessutom: det var ingen speedlös Nuncio den här gången; han hade rätt typ för att sitta kvar. Så – för en gångs skull – gnäller jag inte på John Blund. Några hundra tusen in, perfekt prepp.

  Adrian ryckte i exakt rätt microsekund. Vis av ”missen” bakom Clemenza Am? Bättre låta hästarna gå anser jag. Men vi hämtar ut på Propulsion i Åbergs. Twister Bi å knäcka!

 4. Det här var naturligtvis inget preparélopp inför Åbergs. Om man nonchalerar 600 000 i förstapris har man inte på en travbana att göra.

  Nej, det här var en klassisk bortkörning av Örjan. Två storfavoriter som sitter och bevakar varandra(metar är ett underbart uttryck) nere i fältet. Propulsion vill inte ha Ringostarr Treb i ryggen om han går före denne och Paal vill inte ha Propulsion i rygg om han går tidigt. Stiltje. Ubersmarta.

  Och får jag höra att man ville spara hästen till ditten eller datten ska domarna ingripa och slå reglementet hårt i huvudet på kuskarna/tränarna. Vi spelar i det här loppet med vår surt förvärvade deg.

  • Om Örjan går först är nog risken stor att han blir avslagen av Ringo. Gissar att han är rökt oavsett. Så bortkörning, njäe.

 5. Visst vinner Örjan om han kör tidigare och som spelare är man inte nöjd. Men det handlar hela tiden om avvägning mellan spelarintresse och hästens långsiktiga utveckling. Örjan kör Redens hästar på precis samma sätt som han körde Hultmans hästar
  dvs hästar som går i mål med bra fart och inte speciellt trötta. Detta är raka motsatsen mot Kolgjinis dvs full fart så länge lampan lyser exempelvis Mosaique Face, El Mago Pellini och många fler. Visst ska kuskar köra efter regeln bästa möjliga placering men ska vi alltid kräva att det är ”tomt i tanken” när hästen passerar mållinjen ? En långsiktig hästägare till en topphäst föredrar nog mer passiva upplägg. Som spelare vet man ju också förutsättningarna, med Örjan från spår 8 så är det uppenbar risk för det sistnämnda.

 6. Det ända klassiska att Örjan alltid vinner efter sådana här upplägg. Torsk med en cm denna gång.

  Spännande att en del orkar klaga på Örjan, när det finns 500 kuskar som konstant kör illa.

 7. Ja 75 i puls på Propulsion vittnar om hästens kapacitet. Och det är en häst som kan vinna från alla positioner. Får han dödens på nån häst i Hugo Åbergs så hämtar vi ut i kassan 😉

 8. Varför försvarar man en bortkörning med att Örjan vill spara sin häst. Det är ju inte sant., Vad hade hästens väl och ve med någon centimeter att göra? Skulle det här loppet inte tömt honom, men ett par centimeter åt andra hållet gjort det? Jamais.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar