Jag har haft ett par veckors uppehåll i mina V75-tankar och mycket har under tiden hänt på det travsportsliga planet. Fantastiskt egentligen vilka godbitar som har levererats och ändå är säsongen långt ifrån över.

Några travrelaterade människor har jag också ägnat mina tankar åt, utöver det tjogtal ”det var tamejfan det värsta på länge-prestationer” som hästarna (typ Djali Boko , Caddie Liseux, Readly och Whitehouse Express, Man of Steel, Twister Bi m.fl.) stått för. Klicka här för att läsa om vilka människor jag närmast tänker på.

Veckans V75 avgörs i Årjäng (jag ska försöka att inte skriva ”natursköna” Årjäng…) och sjurättspotten är kryddad med drygt 4,5 miljoner extra, från söndagens uteblivna femrättsutdelning på Jarlsberg.

Ingen jackpoteffekt att direkt kalla in stormtrupperna för, men väl ”en fyra och en halva gratis” till Barnens cancer- och diabetesfonder om jag blir ensam med alla rätt.

Först mina två spikförslag begåvade med ”4” på sina vojlockar…

Den ”säkraste” av de båda anser jag 4 Charlie Mearas i just V75-4 vara. Hästen är utrustad med den bästa av löpskallar vilket om inte annat seger i karriärens alla tio felfria lopp vittnar om. Tre galoppmisslyckande har det dock blivit och skadebekymmer gör att hästen trots sina fem år endast hunnit med 13 starter så här långt. Visst är Charlie väldigt stor favorit (lär landa på runt 60%) men han står larvigt billigt inne i näst lägsta rikstotoklassen i förhållande till kapacitet och oavsett löpningsförlopp är det toppchans. 1 M.T.Joinville och 8 Antonio Trot är de enda i loppet som kan mäta sig med favoriten vad gäller kapacitet men luriga lägen för de båda förstärker ytterligare min tro på Charlie Mearas.

Min andra ”fyra” som spikas är 4 Lukas Zaz i V7-2. Efter dryga två månaders tävlingsfrånvaro fick Lukas senast lossa speeden lite för tidigt (med facit i hand) och tvingades snöpligt se sig upphunnen på linjen när mjölksyran slog till. Loppet i kroppen är dock rejält formhöjande och om hästen är frisk och får spara sin för klassen överlägsna speed blir han omöjlig att stå emot i det här jämnstreckade loppet. För klassen överlägsna speed?! Jo jag kan påminna om ett lopp i februari där Lukas Zaz från utvändigt köläge med ”vinterbalans” speedade i sammanhanget enorma 1,06(!) i 400 meter i sitt försök att över kort distans fånga in ledande Uppohoppa, men fick nöja sig med andraplatsen bakom denne. Över natursk…f’låt Årjängs 205 meter långa upplopp bör han få utdelning på sina spurtresurser och jag ”lovar” att utan strul går inte Lukas att stå emot trots debut över lång distans. Ny kusk i form av Johnny Takter gör inte heller ont i min spiktarm.

I V75-inledningen nöjer jag mig nog med stenhårt betrodda favoritduon 1 Some Summit och 2 Geisha Sund. Some Summit blir klar favorit och har givetvis toppchans utan strul men just strul är vad det kan bli från innerspåret då 5 I Am Unique möjligen kan blixtra förbi i startmomentet och Bergh täcka upp med Geisha Sund, som var riktigt snabb ut från just spår 2 för tre starter sedan. Möjligt att jag på Joker-systemet plockar med även 3 Evin Boko (första Takter) som B- eller C-häst.

Tänkbart tvåhästarslås finns även i V75-avslutningen där 8 Propulsion och senast osannolike (bilden nedan) 10 Ringostarr Treb (dessutom över favoritdistansen nu!) är namnen i loppet, men lägena över kort distans på snabb sommarbana kan givetvis ställa till det. Utgångsduo på Jokersystemet men ganska bred gardering på systemramen, är känslan fredag förmiddag.

Kallbloden gör upp i V75-3 och någon spelexpert på den rasen kommer jag aldrig att kunna kalla mig. 8 Järvsö Elviz är dock en häst vars resurser och utstrålning jag fastnade tidigt för och när han nu visat återfunnen form och dessutom får Björn Goop i sulkyn för första gången är strecket givet. Noterar dock att 5 Odins Eld besegrade Elviz regelrätt i början av juni och med en herre i sulkyn som är betydligt bättre än mig på nordisar, Torbjörn Jansson, får även den hästen en ganska tidig markering. Men med många för mig osynade (norska) kort tar jag absolut ingen stark ställning åt något håll, utan streckar brett.

Silverdivisionen, V75-5, ser ut att vara en vidöppen historia där jag provar med 9 Emmett Brown som utgångshäst, och bakom honom streckar jag så många kassan tillåter. Efter en månads frånvaro startade Emmett Brown senast över kort distans i den här klassen, från spår tolv. Han kom aldrig riktigt till i loppet men när det väl blev upploppsdags fick han chansen och jag inbillar mig att han tog i lite bättre med det nya open eye-huvudlaget i 09-avslutningen, än vad han gjort tidigare vid anfall bakifrån. Nåväl, någon kämpe lär Emmett aldrig bli men intrycket senast gav i alla lite positiva (spel)vibbar.

V75-6 kvar att redovisa och här är 3 Tellmeastory solklar favorit. Inget att säga om när man ser hur starkt hästen gick efter galopp i debuten för Goop senast, efter drygt ett halvårs tävlingsfrånvaro, MEN det handlade trots allt om att springa snabbt efter galopp och något pålitligt kort ser jag definitivt inte Tellmeastory som. Han har dessutom tidigare varit trevande och svår även i voltstart. Dessutom är hästen mest stark och även om distansen 2.640 meter passar, så kan jag inte tycka att snabb sommarbana är hans favoritunderlag. Största delen av mina Joker-insatser lägger jag troligen på storfavoriten men det lär bli gardering med sex-sju hästar på systemramen.

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

Lycka Till!

Timo

EN KOMMENTAR

  1. Du är snäll du Timo! Lukas Zazz lossade speeden för tidigt….(varför sätta kusk i vagnen när hästen tydligen gör som den vill?) 300 kvar stod jag redan i utbetalningsluckan, hade beställt ny bil, båt och en spa weekend för frugan. Jag kan skratta åt det nu – men inte frugan. Men det går över…hoppas jag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar