Foto: HI

Den första söndagen i september smäller det, och till kvalen, uttagningsloppen är det bara drygt en månad bort för nu.

Kvalen till Svenskt Travderby, till löpningen som är det största vi – i mina ögon – i sporten har.

Det hinner bli ett par ytterligare listor innan det är dags, men med Sprintermästaren bakom oss och ett synnerligen intressant test över distansen i Eskilstuna kommande vecka framför oss; följer här den sjätte Derbytermometern.

Så här ser, enligt oss, Derbystatusen just i detta nu ut:

1 (1). Rajesh Face (Lutfi Kolgjini)

Visade i Sprintermästaren, precis som under Fyraåringseliten, att kort distans ännu inte direkt är något att skriva upp på gilla-listan. Det är nu bara att hoppas att den smula oväntade matchningen slår rätt – för Derbyts skull. För … den då ett varv längre distansen i kombination med ett första skoryck (?) är någonting helt annat än en hetsig rusarkväll i Halmstad. Så Raja Mirchi-sonen får trots allt vara kvar som etta ett tag till.

2 (2). Policy of Truth (Reijo Liljendahl)

Har gjort det mesta rätt under året, men undantag av misslyckandet i Kungapokalskvalet, då han var sjuk. Såg ännu en gång underbart mysig ut vid segern i Rättvik i midsommar och startar i Sundbyholms högklassiga fyraåringslopp på onsdag. En underbar travare som alla växlar redan dragna till trots tillhör de hetaste i dagsläget.

3. (3) Global Thrustworthy (Timo Nurmos)

Nyligen kom den så äntligen. Årsdebuten, för Kriteriefavoriten från 2016. Efter runt nio månaders tävlingsfrånvaro, i ett Breeders Crown-försök i Rättvik under midsommarhelgen. Och det var en med rejäl mersmak, sjätteplaceringen till trots. Det ska bli synnerligen intressant att hästen i kommande start, som likt för tvåan på listan sker i Eskilstuna på tisdag!

4 (4). Cyber Lane (Johan Untersteiner)

Bröt den obesegrade sviten, i Ina Scots Ära för snart två månader sedan, och stannade
därmed alltså på NIO raka triumfer. Led av halsinfektion då, och följde upp med triumf hemma i Halmstad ett par veckor senare. Stod över hemmafesten i Halmstad häromsistens, tydligare än att det är Svenskt Travderby som gäller kan alltså knappt uttryckas. Med ett ytterst spännande sparat skoryck inkluderat, kan vi anta… Finns också han med i Eskilstunas Fyraåringstest kommande onsdag!

5 (5). Cash Crowe (Petri Puro)

Gör hon en Hilda Zonett? Ina Scot och Queen L.? Väljer det betydligt mer ärofyllda Svenskt Travderby istället för det lite behagligare Derbystoet? Med den normalt försiktige Petri Puro är det väl knappast speciellt säkert eller till och med kanske inte ens troligt. Men vi vill, vi önskar väldigt gärna, så kittlande det hade varit. Att hon duger är jag personligen helt övertygad om, fast till en början gäller ju hennes huvuduppgift för året, Stochampionatet på Axevalla. Dit det kvalas under fredagen denna vecka.

6 (8). Deimos Racing (Svante Båth)

Kriterievinnare som matchats försiktigt efter Kungapokalen (vilket han som loppet blev kört nog borde vunnit); och har inte varit ute sedan den lättsamma – och billiga – triumfen i Skellefteå midsommarhelgen. Laddas alltså tydligt, och försikigt, mot den stora Derbydagen. Och Båth har lyckats i sammanhanget förr…

7. (7). Makethemark (Petri Salmela)

Även om han var tvåa i en E3-final ifjol, så har denne kulltopp hittills segrat i de flesta lopp han startat i, men misslyckats när det gällt som mest (Kriteriet, Kungapokalen, Sprintermästaren). Gjorde ett starkt försöklopp i Sprintermästaren, men räcker han mot de allra bästa, över Derbydistansen?

8 (ny). Disco Volante (Stefan Melander)

”Obesegrad felfri”, en klassiker i travvärlden, med olika mått av övertygandegrad från fall till fall. Disco Volante är en som kan ställas in i facket, och här finns definitivt klass som räcker och blir över. Hade lite grann glömts bort, säkert inte bara av mig, i Derbysnacket, men under torsdagkvällen comebackade han i Örebro. Och imponerade stort! Som okörd vinnare på 1.13,0 full väg. Skulle den inte helt okomplicerade Scarlet Knight-sonen fungera fullt ut i Derbytiderna kan han bli en obehaglig överraskning för väldigt många.

9. (5). Global Trust (Timo Nurmos)

En Yankee Glide:are jag fattade tycke för tidigt ifjol, och som matchats försiktigt så här långt. Men så gjorde han, en smula överraskande, debut mot kulltoppen i Sprintermästaren häromsistens. Och galopperade i sista sväng, som svårbedömd i det läget och när tempot skruvats upp på högvarv. Är rent allmänt inte helt enkel, har gjort bort sig mer en gång i karriären, och frågan är om han är redo att ta sig an de allra bästa redan. Jag backar en aning, även om Global Trust trots allt vara kvar på listan.

10 (10). Uret (Pasi Aikio)

Foto: Mikael Solberger

En fantastiskt fin sort. Som möjligen skulle kunna vara årets Derbyuppstickare, det kommer ju alltid någon eller några. Såg okörd i mål på 1.14,8 full väg efter tung resa näst senast, men trots 1.14,8/2.640 meter voltstart som tvåa var han sedan inte som bäst i Halmstad nyligen. Hinner man få ordning på honom? Det hörs i alla fall inte minst på Örjan Kihlströms att han tycker detta är lite utöver det normala.

Utpetade från listan: Dartagnan Sisu.

Vill upp: Grant Boko, Monark Newmen, Baron Gift, Handsome Brad, Gandhi Boko, Ferrari River, Uppohoppa, Test Trive, Rigel Face, Gareth Boko, Springfield, Rushmore Face, Gomez, Niky Flax, Now or Never Flair.

Inte anmälda till Derbyt: Diamanten, Mindyourvalue W.F.

Henrik Ingvarsson

Derbybanan. Foto: HI

Foto övriga: KANAL75

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar