Foto: Stefan Melander, stalltz.se

Solvallas Lars Lotelius var en av landets mest respekterade måldomare under många år. Hård men rättvis, med pondus och stor integritet. Dessutom alltid med reglementet som ledstjärna: ett reglemente som han till stor del var med och skapade.

”Lotte” var också alltid elegant klädd och rak i ryggen som en fura. Inte så konstigt med tanke på den militära bakgrunden. Som ni själva kan se på bilden med två eleganter, den franska travdrottningen Roquepine och Lars Lotelius.

Ibland uppstod problem eftersom Lotelius också var uppfödare av hästar som startade på Solvalla. Dessutom tränades en hygglig fransos, Sac au Dos, hemma på Lotelius gård Sofielund under KG Holgerssons flagg.

”Publik och funktionärer började tro att han ägdes av Lotelius, som inte tjänstgjorde som måldomare när ´Sacce´startade”.

Det skriver Holgersson i sn bok ”Mitt liv & mina hästar”.

Lotelius ville till varje pris undvika en intressekonflikt, eller en jävssituation. Därför lämnade han alltid måldomarnatornet när Sac au Dos startade. Ingen skulle kunna misstänka Lars Lotelius för att ge fördel till en häst han stod nära.

Det kan låta självklart, så borde det alltid vara.

Dessvärre är det inte så. Trots att reglementet tydligt anger vilka och var funktionärer får jobba händer det att både banor och ST:s högsta ledning ser mellan fingrarna.

När en häst vann på Fornaboda i söndags var en lärling, anställd hos tränaren, ekipagekontrollat. Helt i strid med reglementet. Dessutom har samma funktionär kört lopp på den bana där hon har sin huvudsakliga funktionärssyssla. Vilket också strider mot reglementet.

Sådant där hade knappast hänt på Lars Lotelius tid.

Lars Lotelius var alltså uppödare och dessutom hingsthållare. Bland andra stod The Prophet, en av dåtidens championhingstar, under några år hos ”Lotte”. Med avkommor som Mowgli Prophet (52 segrar) Mr Basket (60), Legend Ribb (50), Lemingo (50), Speedboat (55), Amos Dote (35), Keeneland (60). Och inte minst Stochampionatsvinnaren Queensway.

En av hästarna som Lars Lotelius födde upp var Kleva, en dotter till The Prophet, som för Björn Lindblom vann Guldstoet 1977.

Till sist: I onsdags fyllde en Go gubbe 75 år. Det är han till vänster på bilden. ”Loket” har under många år varit en hängiven hästägare och passionerad spelare. Han bidrog också under några år till att intresset för travet ökade bland ”vanligt folk” genom att varje lördag lotta ut Bingo-Lotto-hästen. För vinnarna blev det en tur till Stockholm och Solvalla och möjligheten att vinna en rejäl slant på ”sin häst”.

LP

 

 

 

4 KOMMENTARER

  1. Det Loket gjort för Svensk idrott i form av Bingolotto går knappt att förstå.
    Jag var under Lokets o Bingolottos storhetstid inblandad i ett av min hemstads elitlag o den föreningen krängde bingolotter som till mycket stor del byggde upp föreningens ungdomsidrott till att bli riktigt bra.
    Numera vet jag inte vad föreningar tjänar på bingolotto men här kan man iaf säga att ”det var bättre förr”.

  2. Ja det var tider då mycket förändrades med teknikens utveckling. Fortfarande var den sociala aspekten viktig i folkhemmet. I dag sitter familjen splittrade, med var sin platta i handen och hörlurar på. Pojken spelar något nätspel och den 13-åriga dottern får numera lära sig hur äkta kärlek går till via nya avsnitt av paradise hotel. Inte undra på att respekt och glädje försvunnit. Ja jag är nog beredd att hålla med. Loket ska tackas för mycket och han var den sista riktigt stora tv-personligheten

  3. Problemet är väl den svenska åldersfixeringen, en figur som Loket ( han var väl kring 50 när han slog igenom) skulle aldrig släppas fram idag. När det idag skapas reklam så gäller alltid målgruppen 18-36 år och programledarna plockas ut med den aspekten, har aldrig riktigt förstått detta då denna ålderskategori knappast har välfyllda plånböcker till skillnad från 50-åringar och uppåt. Skillnaden är markant mot exempelvis USA där programledarna ( 60 minutes m.fl) ofta blir kvar tills de närmast bärs ut. Men all heder till Loket som gjort så mycket för att sprida travintresset, en helt unik personlighet och jag tycker nog han håller stilen fortfarande när han hoppar in i Bingolotto då och då.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar