Det handlade en hel del om Ringostarr Treb igår. Före loppet, det som på tv-språk numera kalla för uppsnack, under loppet där hästen var utslagen (trodde vi) men kom igen, och efter loppet, både i tv och på sociala medier.

Frågan alla ställde sig:

Hur kunde det hända?

Ja, hur kunde det helt osannolika bli sannolikt?

Den ständigt rännande Matteus Lillieborg har en viss förkärlek för Wim Paal. Därför blev det mycket tid om hästen som han skulle köra, Ringostarr Treb alltså. När denne häst för första gången skulle starta i Jerry Riordans regi vankades många förändringar; allt skulle bort, skor, skydd och vad det nu var.

I den numera så uppenbara materialsporten trav så var det naturligtvis viktig information till spelarna som självklart fick upp ögonen (om de hade varit stängda tidigare) för Ringostarr Treb.

Det började också bra. Ringostarr Treb flög till ledningen, Mosauqie Face hade inte en chans att försvara sitt innerspår.

Så kom galoppen i första kurvan. Därmed försvann Ringostarr Treb ur loppet: uträknad, chanslös, allt vad ni vill. Det trodde vi åtminstone. För inte är det möjligt att reparera en stor galopp mot så här kvalificerat motstånd?

Då händer alltså det osannolika, längst ut i banan kommer en häst farande. Vem kan det vara? Jovisst, det är Ringostarr Treb.

Trots en rejäl galopp kommer han alltså tillbaka och vinner på 1.10,5/21 40 meter.

Som sagt: hur är det möjligt, hur kan det hända?

Då exploderade debatten, inte särskilt oväntat, på sociala medier. Det handlar ju ändå om  en häst som nyligen har varit avstängd för doping och som till och med elitloppshelgen tränades av den notoriske fuskaren Holger Ehlert.

Kari Lähdekorpi deltog (förstås) i debatten. Han betraktade loppet som ”omänskligt” och jämförde prestationen med den som Commander Crowe svarade för när han vann Hugo Åbergs 2012.

 

Under kvällen, på min stamkrog i den lilla kroatiska byn Vinisce, plingade telefonen ivrigt och ofta: sms från kända och okända. Alla med samma tema: Hur gick det där till?

Till sist: En montéryttare klarade inte alkotestet inför tävlingarna igår. Det fick en hästägare i Stockholmstrakten att på twitter hänga ut Carl-Johan Jepson som den skyldige. Jepson skulle ha kört i Halmstad igår men avstod på grund av sjukdom. Tydligen drog då twittraren slutsatsen att Jepson hade fastnat i alkotestet. Olustigt för Jepson, förstås.

LP

Bilder: Kanal 75.

 

17 KOMMENTARER

 1. Hoppas ST hjälper denna avstängda ryttare o komma tillrätta med sina problem o inte bara delar ut avstängning utan även ser den mänskliga sidan så hen får hjälp.
  Fanns en intervju igår med ryttaren där hen berättade om sina problem o det verkar vara så mkt större än ”bara” ett missat alko test.
  Trist o hoppas hen kommer igen.

  • Kan mycket väl vara så. Skulle bli väldigt förvånad om det är fulspel inblandat. Tror verkligen inte det. Många plusfaktorer för Ringo igår, och Ferrari BR gick ju under 1.10 – lufsandes – för egen maskin, utan hare i loppet. Ingen antydan om doping då, inte vad jag vet. Så det är lite trist med all avundsjuka. Amok tränade 1.11.4 i loppet efter. Tyst om det med, och skönt det.

  • Det är bra, men trots allt inte 2140 meter – bara 1900. Och vad jag förstår – kan ha fel – så kan en galopp vara gynnsam rent prestationsmässigt. Vet inte vad Nurmos Tjacko Zazz gick efter sin galopp förra gången, men även det måste ha varit neråt 10strecket i varje fall?

   • Ja Tjacko gick också rätt fort efter galopp,twister bi gick 1.08.9 sista 1000 idag på jarlsberg 🙂 kolla då på Lionel som blev tvåa,undrar hur fort han gick.

 2. Förhoppningsvis togs all världens olika prover på Ringostarr Treb igår och skickas till de bästa labben, det är enda sättet att få tyst på tvivlarna. Lähdekorpi har ju helt rätt i att gårdagens prestation var helt i klass med Commander Crowes i Åbergs. Hästen ökade ju bara farten upploppet ned och såg inte direkt ansträngd ut. Hoppas nu bara att ST var på hugget med prover och testar på alla möjliga substanser, det får inte vara något tvivel om att hästen inte var ren.

 3. Hästen kommer ju direkt från den ökände fuskaren Holger Ehlert och en purfärsk dopingavstängning… Lite karenstid även för hästarna vid dopingfall (t ex 6 månader) skulle göra gott för travets anseende.

 4. Visst kan man hålla på och misstänkliggöra allt och inga. Vad sägs om B.B.S. Sugarlights vinst med 5 längder på Kalmars V75? Från elftespår? På 1640 meter i Guld? Inte ett pip. Den otroligt sympatiske Kevin Oscarsson satt i jollen och då sluter sig leden. Inget dopingsnack då.
  Fjorton dagar innan tog sig B.B.S Sugarlight knappt i mål, två sekunder! efter vinnaren.
  Fick Fenylbutazon två dagar innan VM loppet i U.S.A. Exakt samma medicin som Ringostarr Treb blev avstängd för flera månader i Italien. I U.S.A. går det bra, i Italien åker man dit. Och i Sverige tror man det är dunderhonung. Och inte en antiinflammatorisk medicin som bedöms olika i olika länder och som används dagligen av i stort sett alla tränare i Sverige.

 5. Ringostarr Treb gjorde ett magnifikt starkt lopp i Halmstad. MEN att det handlar om en onaturlig insats köper jag inte. Att Kari Lähdekorpi jämför prestationen med Commander Crowes insats i Åbergs får mig att undra om vi sett samma lopp. För det första är markförlusten inte så stor som alla säger. Sedan bör det väl ändå nämnas att loppet var ganska fattigt. Royal Fighter, Edward Ale, Kadett C.D, Västerboonthenews är hästar som inte utmärkt sig på flera år. Mosaique Face var usel i ledningen och Cruzado Dela Noche var betydligt sämre än tidigare under året. Spring Erom verkar också tappat formen. Ringostarr Treb tävlade dessutom med en helt ny balans och utrustning och att hästar springer fortare efter galopp verkar alla experter glömt bort. Jerry Riordan är förmodligen en av världens bästa tränare och att han hade förbättrat Ringostarr Treb råder det inga tvivel om. Nu hoppas jag att proverna analyseras flera gånger om.

  • Du har många/alla rätt i din analys, Lähdekorpis uttalande fattar jag ingenting utav, Day or Night in tvåa i lördags efter lite grovjobb, DoNI som inte ens tog ner Västerboonthenews starten innan…
   Och vad det brukar göra med utrustningändringar sent i karriären behöver inte ens diskuteras, den som minns Baron Indika när Svanstedt ryckte skorna samt alla skydd på den, vet att just den nyhetens behag kan ge en ordentlig kick.

 6. Tråkigt om det är så här travet ska bli. En grym prestation och direkt snack eller antydningar om doping mm. Där man dessutom är hårdare mot vissa tränare än andra. Hade det varit samma rubrik här om hästen tränats av Stig H? Hade Lähdekorpi varit lika respektlös då? Det finns väl ingen tränare som testats så mycket i Sverige som Riordan så släpp de här subtila dopinganklagelserna.

  Visa Riordan lite respekt i stället och var glada över att vi får såna otroligt vassa hästkarlar till Sverige. Vi vill inte bli som cykelsporten!

 7. Lähdekorpi borde be om ursäkt, men det kommer han inte göra. Har väl inte undgått någon vad han tycker om amerikaner.

  Tydligen räcker det inte med att Lindberg har skickat ut sina representanter för att testa Riordans hästar och ”sniffa” efter dopingpreparat. Han ska bort! *suck*

 8. Cruzado Dela Noche 10,7/2140 i dödens tycker jag var en stark prestation, och Ringostarr tappar minst 40 meter på galoppen. Mät på en längd framför Mosaique Face efter ca 300 meter till dit han faktiskt befinner sig. Det är en av de värre prestationer jag har sett i alla fall, inte helt i paritet med Commander Crowes i Åbergs men inte långt ifrån. Och då vill jag å det grövsta ifrågasätta vad CC gick på den dan, det var en fullständigt abnorm prestation i mina ögon, särskilt i beaktande av Souloys lilla klavertramp efteråt och hans dribblande med kanyler en annan gång. Med detta inte sagt att Ringostarr nödvändigtvis gick på nåt skumt, ett tränarbyte och möjligen helt annan utrustning kan ju göra sitt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar