Jag vet inte riktigt hur och varför och om det egentligen ska vara nödvändigt, men i någon slags anda i att ”det inte ska vara lätt, livet är ingen räkmacka och man ska kämpa och bita ihop, vara hel och ren och betala hyran i tid, och när man inte kan bita ihop längre … braka ihop. Helst då i smyg”.

Så med det i beaktande, den grunden via en uppväxt i 1970-talssjälen, har jag innerst inne lite dåligt samvete en dag som denna.

Som hästägare. Man ska – och kan inte – hoppa på ett tåg på en torsdag, och två dagar senare stå som vinnare med en debutant som tränaren som har en lång karriär bakom sig efteråt uttrycker att han aldrig haft en snabbare än. Och det från dödens utan att se speciellt tagen ut.

När livet som ägare EGENTLIGEN är att de flesta gnetar på med matlappar. Med häst efter häst, försök på försök, ja om de ens kommer till start vill säga, skulle det gå runt en månad är det fantastiskt och efter det får det gnetas vidare med nån sistapeng då och då.

Det är det vanliga. Det är DET som är det normala.

Inte glida in en torsdag. Och på lördagen debutvinna på 1.14,6 full väg.

Men så blev det. Jag fick chansen till det, är evigt tacksam, och har väl någon tjugondel så där. Den berömda halva svansen.
I fyraårige Man of Steel. Vilken gjorde livets första start i Halmstad idag, när de flesta redan var ute på E6:an på väg hemåt eller möjligen gled in på Tylösand och beställde det första glaset rosé.

Man of Steel. Efter Majestic Son, som sannerligen inte är något avelsmatador, men med ett möderne som ser lite mer tjusigt ut.

Och jo, dagen ger förhoppningar. Nu ska man ju aldrig sväva iväg längre än möjligen till nästa gång det ska kallas till start i den här branschen, men drömma får vi ju. Det har vi väl ändå kommit överens om, inte sant? Att det är det allt handlar om. Som vi lever på.

Ja, just idag kan vi drömma en stund till i alla fall. Utöver då att ha både ha lite dåligt samvete – och samtidigt ändå inte. Att inte be om ursäkt. På en och samma gång som sagt.

Annars, i Halmstad, där 77 miljoner på V75 med lite jackpotskjuts och storpublik inte var så väldigt mycket att brösta upp sig för? Detta trots att det fanns gott om tid att lämna in på (förlåt).

Ja, det var två hästar som för första gången – åtminstone vad jag vet gällande Ringostarr Treb – på samtliga hovar tävlade skolöst som stod för showen. Caddie Lisieux, märren som det hela karriären haussats om från Roger Walmanns stall så det står härliga till, och av och till visat varför, men som av olika anledningar ändå ännu inte fått ut allt; ja även om det stod lite still för täthästarna sista biten i Stosprintern var det smått osannolikt att hon hann dit.
– Det finns en mycket stor framtid för den här hästen. Som treåring kördes hon lite för hårt och nu har vi bestämt att köra henne bakifrån. Jag tror att vi kan bygga upp henne till ett riktigt elitsto, sa körande Kenneth Haugstad efteråt.


Och Ringostarr Treb, den under våren dopningsavslöjade sjuåringen som kom från Holger Ehlert och i debuten idag för Jerry Riordan, där inte bara skorna rycktes, alla skydd och käk och allt som gick dessutom, stod för en insats som snudd på är svår att hämta sig ifrån.

En lördag där också Nobel Amok uttryckte att han just nu befinner sig i helt ”fel klass”. Idag. Och troligen ett tag till.

Och där Henriette Larsen vann igen (utanför V75-kupongen) och på nytt visade precis alla de där färdigheterna som gör att hon skulle kunna duga i alla sammanhang framöver, bara hon får samma chanser som vore hon man, och 29-åriga relativt nyblivna proffset Maria Törnqvist tilldelades Joakim Sandkvists stipendium.
De sakerna gjorde mig lite extra glad.

Utöver Man of Steel då förstås.
Med en liten stänk av dåligt samvete, som sagt.

Fast också väldigt mycket den där hisnande hästägarglädjen.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75
(vår gamla inloggning har ännu inte avslutats, därför – eftersom vi inte har någon prestige – bilder ett litet tag till)

9 KOMMENTARER

 1. Stort Grattis !
  Biljetten till drömmarnas och förhoppningarnas land har du i näven, tänk att det händer människor även bland de dödliga !

 2. Vilken debutant! Snyggt tränarjobb av Stefan Persson som tydligen haft hästen i bara tre månader, låt det dåliga samvetet vila en stund 😉 o njut, och framför allt: GRATTIS!

 3. ”Därför att hästar ger allt” hette en ATG-kampanj för en del år sedan. Jag kommer att tänka på den när jag ser Souloyhästarna och Ringostar Treb. Hästar som redan har kapaciteten och viljan, det är de som utsätts för dopingövergrepp. Visst, det finns gnetare som också konstaterats dopade hos klantiga tränare, men då rör det sig ofta om okunskap och/eller dålig ordning. Men det systematiska överutnyttjandet, det finner man i elitsammanhang. Cyniska veterinärer reser runt i Europa och tas emot med öppna armar, och ett antal tränare som omges av rykten dit profithungriga hästägare ändå sänder sina djur för att kunna klämma ur dem ännu mer. Och de välkomnas till de stora tävlingarna och banorna år efter år, och alla ansvariga håller masken. Nog är det sorgligt – var är respekten för Djuret?

 4. Hej!
  Kul med framgång för er som jobbar hårt utan större ersättning med denna sajt och podden. Tänkte om det har funnits nån snabbare debutant i sverige, moni to spare gick väl 15.0 2140v vilket är det snabbaste jag hört. Sällan debutanter går bakom bilen så borde väl inte vara nån som varit snabbare?

  Tack för en bra sajt och grym podd!

 5. Innan stormen bryter ut.
  Ringostarr Treb fick Fenylbutazon när han vann i Italien i Mars. Ett smärtstillande med olika karensdagar i olika länder. Han blev avstängd ett antal månader. Dopad? En av de vanligaste medicinerna inom hästsporten. Även våra svenska helgon använder det dagligen. I USA, under VM loppet, fick B.B.S. Sugarlight det två dagar innan start! Det gick bra. Andra karensdagar. Inga skumma italienska veterinärer där som smyger omkring med väskan full av slangar och livsfarliga preparat. Det går bra ändå.
  Lite mindre fördomar om jag får be. Vi har haft ett, jag skriver ett koboltfall i Sverige. Det kostar uppenbarligen 1 miljon att använda det. Jag tror nog att vi inte kommer att få se det på travbanor något mer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar