Jag såg inte själv ATG Live-sändningen i går, jag följde som i princip alltid när jag själv inte finns på plats där ute på travbanan stortävlingarna från Halmstad via bansändningen. Banans ljud och bilder; i mitt gillande kring känslan av att ”nästan vara där”. Så nära det går. Och faktiskt, höll jag på att säga, slippa all information. Det är fantastiskt att vi fått den möjligheten, Kanal75/ATG!

Därför kan jag inte kommentera hyllningarna, de närmast ohämmade, kring Stefan Hultman.

Jag kan bara anta att de är rättmätiga. Jag tror verkligen det. Och har pratat med människor jag litar på om det.

Och Stefan Hultman har alltid haft något som gör att han, som det brukar heta på mediaspråk, ”går igenom rutan”.
Det är något med rösten. Snäll och distinkt på samma gång. Passionen, den som inte riktigt går att ta på eller för den delen misstolkas. Kunnandet och – faktiskt – det pedagogiska. Dessutom en slags ödmjukhet mitt i alltihopa, vilket inte alltid kan läggas på som merit kring alla i mediasammanhang.

Och – ska inte undantas i sammanhanget – han är något NYTT. I ATG Live-sammanhang alltså. Det ska inte inte undantas. Inte underskattas.

Alla har vi på något sätt upplevt det. Det händer hela tiden, om det så är en lunchrestaurang eller landets statsminister. NYTT är kul, snart kommer även Stefan Hultman att få en del gnäll på sig, när vi tröttnat en smula, men just nu är han kung hos alla.

Och som sagt, jag är övertygad om att han förtjänar det. Av de 20 Varvet Runt-långintervjuer jag gjorde för ett par år sedan är Hultman den som jag fått klart mest respons på. Som sagt, han har något … Stefan.

Foto: STALLTZ.SE

Och så framförallt. I synnerhet! Så tror jag att det handlar om att vi verkligt travintresserade, och fler därtill, ja en hel rörelse är svältfödda så satans ända in i märgen av något bara är … annorlunda. I en tid när allt under så evinnerligt lång tid gått ut på spelstopp, Xpress, 16.20, tomma läktare, jänkarvagnar och ‘baaafoota’ och bara streckad på fyra procent! och en ATG-vd som tillåtits styra precis allting efter sina spelstimulanstankar och utan känsla för att det finns en rörelse på andra sidan.

Vi är svältfödda på SPORT. Sporten trav. Så att frukost, lunch, middag, en svulstig efterrätt och nattmacka inte räcker. I en tid där en huvudstadsarena är som ett lik och snart känns redo att begravas om ingenting görs NU och det bevisas vecka ut och vecka in att V86-omsättningen och dess eventuella ökningar inte alls berott på någon himla Xpress-effekt och där vi har en 16.20-katastrof och ett hästantal som stadigt minskar och amatörer likaså, så … är det dags att vända fokus, banne mig. Det där andra får vi ändå, jag lovar att alla som vill ha det på något vis kommer få det, också jag vill ha det då och då … och i så fall tar jag reda på det, men annars är det faktiskt dags att i vissa stycken skifta sida. Vi har kantrat för långt. Kanten är läskigt nära.

Och Stefan Hultman. Han kom och gav oss det. Sporten trav.

Förutom hans utmärkta sätt att förmedla det hela tror jag väldigt mycket handlar om det. Nu ska bara Svensk Travsport inse det också. Haja den grejen.
Vi pratar liksom en sorts syrebrist som knappt är mätbar. Hultman gläntade på locket, och jävlar vad det hände grejer och började spritta.

Vi är så urbota ända upp till månen och tillbaka less på vagnar, Xpress, helstängt med hål i och den tar vi med oss till nästa gång.

Och så kom Stefan och frälste oss.

Henrik Ingvarsson

12 KOMMENTARER

 1. Hultman förmedlade dock oerhört mycket bra info om huvudlag, vagnar och balans , värmningsintryck utan att för den skull påpeka eventuellt spelvärde !
  Just information i sitt sammanhang är kanon, speciellt när man får förklarat vad det kan göra för skillnad på hästarna , låt lyssnarna avgöra ev spelvärde !

 2. Så jäkla härligt att höra Stefan istället för dom vanliga klåparna! Men den sympatiske Oskar Westberg är fortarande överlägset bäst och trivsamast att lyssna till…

  • Håller med angående Oskar Westberg.
   Han är riktigt bra och tillsammans med Matteus den som får bäst betyg.

 3. Som travintresserad var det en fröjd att följa ATG-live igår. Kanon med S.Hultman . Kunde/ville inte gå ifrån. Ville inte ”missa” något som han yttrade. Väldigt bra, intressant , underhållande med ”bisittaren” Wiman + Forsgren o Eskil.

 4. Kan inte säga att jag är urbota less på vagnar och huvudlag, tycker Hultman förmedlade så det blev än mer intressant. Men beskrivningen om hur han tyckte hur Galactica såg ut efter målgång lyfte sporten så spelet kom på sidan av.

 5. Ja dom blandar verkligen högt o lågt i sina rekryteringar på sistone. Julia björklund och Stefan Hultman. Det är lite skillnad i kompetens kring trav där

 6. Fantastiskt var ordet! Äntligen någon i studion som pratade annat än spel. Det var så oerhört intressant att lyssna på honom. 1:a på Trottosports kommande topplista hoppas jag!

 7. Jag stänger av om Julia Björklund pratar, jag tycker inte om att lyssna på henne. Hultman däremot är väldigt trevlig att höra på så mera Hultman tack

 8. Widman kom till sin rätta när han fick en hästkunnig person som Hultman att samarbeta med. Stefan har mycket kunnande att förmedla. Stig H hade också mycket att förmedla men Stefan Hultman är ju som klippt och skuren för uppgiften. Det finns nog fler äldre aktiva som skulle kunna göra travsporten intressant igen. Minska på antalet s.k. spelexperter i sändningarna. Kunniga inlägg från hästkunniga proffisionella utövare skulle säkert öka på omsättningssiffrorna. Ev. spelare vill höra kommentarer och sedan göra egna beslut.

 9. Travet har otvivelaktigt fått en slagsida från sporten mot spelet. Huvudskulden till det bär givetvis travets organisationer själva – banornas sportchefer har fått stryka på foten mot kolossen ATG:s intressen.

  Men sedan har vi dessutom några spelprofiler på Twitter och i kommentarsrutor som otvivelaktigt är mycket duktiga i spelandet konst med tillhörande ämnen. Ivrigt och intensivt diskuterar de ofta och gärna spelpolitik och -teknik,. mera sällan själva sporten. De har också, avsiktligt eller omedvetet, bidragit till den här fokuseringen på spelet. Bland annat därför känns det uppfriskande med en person som Hultman, men sina insikter, åsikter och kunskap om travsporten. Det finns en uppdämd hunger att få höra mer om den delen av travet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar