Robert Berghs duo var i en klass för sig i finalen.

Tänk, Diamanten är uppfödd alldeles i mina barndomstrakter. Det känns märkligt. En sådan här kväll, storslaget. Ett par mil utanför min uppväxtstad Karlshamn ligger Köpegård, ett stugområde med Tjäro rakt ut över havet; där levde jag mina somrar, där gick jag i simskolan i juni och höll på frysa min åttaåriga kropp sönder och samman på kuppen och bara några kilometer därifrån ligger – Trensum. Där har Lars-Otten Froode sitt ställe och tills för några år sedan, till dess att hon lämnade jordelivet, fanns den underbara Iata Käll där. Tommy Hannés före detta förtjusande tävlingshäst.

Och Diamanten blev hennes sista avkomma. Efter Adrian Chip, av alla hingstar…

Det blev ett lyckokast utan dess like, skulle det visa sig. Efter Kungapokalssegern är han efter den här torsdagkvällen nu alltså också Sprintermästare.

Diamanten. Efter Adrian Chip. Från Trensum.

Så det kan bli ändå.

Nästan 1,5 miljoner till stall Robert Bergh, klart att Bergh tackar Christoffer Eriksson för hjälpen efter loppet… Och Diamanten, som sprang 1.10,0 när mörkret börjat lägga sig i julikvällen i Halmstad.

Efter ett par odramatiska och ett lite mer rafflande försök blev det alltså total Robert Bergh-dominans i finalen. Och jag måste erkänna, när Muscle Hustle fullkomligt brakade till ledningen och efter det han visade i försöket trodde jag att USA-importen skulle bli svårslagen så det räckte och blev över.

Men Diamanten är något alldeles extra, därom råder – om nu någon tvivlat tidigare – ingen tvekan. Sättet han borrade ner sig över upploppet och helt enkelt bara SKULLE ha tag i sin stallkamrat var överväldigande. Undantagsmässigt. Efter ett sista varv i dödens. Och Christoffer Eriksson, vår nye champion får vi snart börja kalla honom, är detsamma. Något väldigt speciellt. Precis som i Kungapokalen gjorde han inte en millimeter fel den här gången heller … och hade nu ägarna till hästen, Kent och Peter Forsberg, fått för sig att knata in med Derbyinsatsen i tid också så hade Diamanten alltså kunnat bli den förste sedan Gaston Prides bedrift 1988 att ta hem trippeln – Kungakannan, Sprintermästaren och Derbyt. Å andra sidan kanske säsongen lagts upp annorlunda med Derbyräkningen betald…

Av övriga då?
Electric Light var en positiv hemmaöverraskning, Makethemark avslutade väl ganska starkt lite i skymundan ändå, Mindyourvalue W.F. gjorde två topplopp, Paul the Apostle duktig som orutinerad han var i dessa sammanhang och Rajesh Face hann, föga oväntat, inte riktigt med över 1.609 meter när det blev mer av jämnkvalificerat motstånd, Derbyt kommer att smaka så mycket bättre. Typ så.

Det har körts bättre Sprintermästarupplagor, det kan vi nog konstatera.
Även om alla har sin charm, och allt det där.

Men så värst många härligare vinnare än den här oefterhärmligt sköne Diamanten har vi inte upplevt. Inte i min smak i alla fall.

Och alla svenskfödda konkurrenter tackar som sagt för den där bortslarvade (?) giroinbetalningen…

Diamanten. Efter Adrian Chip. Från Trensum.

Så häftigt det kan bli ändå.

Henrik Ingvarsson

13 KOMMENTARER

 1. Sprintermästaren 2016. Uncle Lasse. Örjan Kihlström ligger raklång i princip hela loppet och försöker få Uncle Lasse att springa långsammare. 1.09.3. Titta på loppet! Helt makalöst…

 2. Ingen av de större upplagorna på förhand och inte heller efter finalen…MEN….underbar stämning, spänning och superhäftiga race. TACK Halmstadtravet för Sprintermästarmeetinget!

 3. Det står i en bildtext att Bergh fick in 1,5 miljoner till stallet i Sprintermästaren, men det var väl 1,73 miljoner med försökspengarna?

 4. Uncle Lasse hade/kommer nog att springa ett liknade lopp fler gånger om man vill,det var ju första gången man körde med den balansen,bara på med det igen och köra 😉

 5. Respektlöst av Christoffer Eriksson att byta häst inför finalen. Får man förtroendet av tränare o ägare att köra i försöket ska man oavsett köra samma i finalen. Hade jag tränat Ghandi Boko hade han aldrig mer fått köra till mig. Mycket dåligt !!

  • Du menar alltså på allvar att Eriksson skulle valt bort en möjlig vinnare för att köra en häst som inte borde ha startat?

  • Nja du är inte så bra påläst! Johan Untersteiner är ordinarie kusk på Ghandi Boko men han var upptagen i försöket med egentränad häst så att Johan körde i finalen var nog inget större problem för tränaren!

 6. Nej, kanske inte den bästa upplagan men en av dom främsta vinnarna. Tror säkert Diamanten kommer tjäna mer pengar efter Sprintermästaren än t.ex. Uncle Lasse.

 7. Om du väljer en kusk till försöket så är väl ändå tanken att samma kör i en ev final. Annat är det om han kvalar in 2st o måste välja. Jag tycker det är mycket dåligt gjort av kusken. Respektlöst anser jag.

  • Mats; läs svaren på din första kommentar en gång till. Johan är förstekusk på Ghandi Boko och Christoffer körde Diamanten till seger i Kungapokalen. Tror inte att någon av de delaktiga hade några problem med dessa byten. Dessutom, vilket också finns i svaren till din första kommentar; Ghandi Boko inte i ordning. Kort sagt; Läs igen, fundera och återkom med reflektion.

 8. O där kan vi slå fast nomineringarna till årets kusk 2017.
  Kan knappast bli annat är Björn, Örjan, Uffe o Christoffer.
  Sen vem av dessa som slutligen vinner är väl ännu öppet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar