Bild: rikstoto.no

En av ägarna till Your Highness talar idag ut i tidningen Travronden. Talar ut, tar bladet från munnen, säger ett ”sanningens ord”.
För att uttrycka det milt. Och ytterst försiktigt.

Och bekräftar därmed också mycket av de uppgifter vi skrev om i höstas, ett kort tag efter att det att den stora dopningsskandalen kring Fabrice Souloy rullats upp, men som på många håll då ifrågasattes och dementerades. Och löpande gjorts sedan dess.

”Hon såg ut som en indisk ko”

Oskar Eidsaa, delägare i Your Highness, säger idag till en början i Travronden:
– När hon kom till Björn Goop från Fabrice Souloy var hon i hemskt skick. Den som säger att kobolt inte är negativt för hästar, borde ha sett hennes tillstånd där och då. Det tog lång tid att få henne tillbaka, men Björn har gjort ett fantastiskt jobb.

Och fortsätter om Souloy:
– En man som använt sig av kemikalier på försvarslösa djur, för egen vinnings skull… Det är bedrövligt och för Your Highness skull, känner jag avsky mot den människan. Han har äventyrat hennes liv och agerat skoningslöst. Det gör honom avskyvärd.

Eidsaa ska också i förtroende med Souloy, som det verkar, ha förstått vad som föregått i stallet. På frågan om han tror att Souloy är oskyldig, likt försvaret anser, svarar han:
– Absolut inte. Han har själv sagt till mig att han gör det för att ”alla andra också gör det i Frankrike”. Att han inte skulle ha någon koll, stämmer inte heller. I stallet har han stenkoll – det finns ingen som gör någonting utan att det går via Fabrice. Att försvaret menar annat, är bara en efterhandskonstruktion.

Det hela är en extremt öppenhjärtig intervju, måste sägas. I synnerhet är Eidsaas ord om Souloys bekräftan av hur ”det hålls på” i Frankrike extraordinära och sensationella. De borde få hela travvärlden att gunga. Om det är Eidsaa som ohämmat strör ord ur sig eller om Rondens Dennis Engelbo är en fena på att lirka låter jag vara osagt.

Det jag har vissa problem med här är Travrondens hållning. Man ska passa sig väldigt noga för att kristisera kollegor och andra journalister; och jag måste då också i sammanhanget säga att jag är ytterst imponerad av det arbete och – får vi säga – vändning Ronden gjort efter alla avhopp och den uppförsbacke man under en period hamnade i. Dennis Engelbo ”gör jobbet” här också, men sällan har väl en text innehållit så många anklagelser från en person mot en annan, och ett helt lands hästkultur!, och fått stå oemotsagd.

Visst, det är en intervju, jag kan i grund och botten tycka att det fungerar, men sett till den höga hållning Travronden gått ut med den senaste tiden, gällande – och det är positivt! – saklighet och att låta båda sidor komma till tals, så rimmar det ganska dåligt.

______

Sämsta jag sett”, ”värsta jag upplevt”, ”bättre blir det inte” eller ”kan aldrig ha körts ett så dåligt tidigare”, hur många gånger man inte uttryckt något i den riktningen.

Vi överdriver gärna för det mesta. Nästan för jämnan. Tar i så vi spricker, åtminstone i det vardagliga språket.

Men idag alltså. Kolla in Lopp 8, V5-4 på Jägersro.

Har det körts ett sämre huvudspelslopp på en storbana någonsin tidigare, så hit med det…

Men Jägers är Jägers och en egen tävlingsdag är en egen tävlingsdag – så jag åker.

______

ST:s sportchef Petter Johansson uttalar sig – jodå, i Travronden! – kring V75:s starttid:

Vi tittar löpande på hur vårt tävlingsschema skall se ut och där är starttiden en viktig del”.

Det är faktiskt jätteroligt sagt.

______

Fabrice har själv sagt till mig att han gör det för att ‘alla andra också gör det’ i Frankrike”.

Svårsmält, och svårslaget, får sägas.

Henrik Ingvarsson

18 KOMMENTARER

 1. Tycker Elias kör en i lopp 8 som borde kunna en 14 tid. Inte dåligt. Borde vinna med halva upploppet. V75 häst kanske !

 2. Man kan läsa det som han kände till att Fabrice Souloy dopade hästarna och att det ok innan det blev känt.Dubbelmoral?

 3. Frågan som bör ställas är, och kanske gjordes?, då jag inte läst texten i Travronden. Om det nu är så hemskt i Frankrike och framförallt Souloy är så hemsk. Varför flyttade ni då hästen dit? De här ryktena och anklagelserna hade ju funnits i åratal innan den här hästen flyttades.

  På tal om efterhandskonstruktioner…

 4. Var det bara Souloys hästar av de franska hästarna man tog koboltanalyser på i Oslo – annars borde det väl ha blivit utslag även på de andra om det nu är så allmänt som det påstås i Rondens artikel? Vidare så bör det vara en anledning att gå tillbaka till de lagrade proven (för man tar väl referensunderlag numera vad jag förstått) på samtliga franska hästar som startat i Norden de senaste åren. Anklagelsen är alldeles för allvarlig för att låta klinga ut obestyrkt!

 5. Visst är det dubbelmoral och efterhandskonstruktioner. Kanske är jag cynisk och allmänt skadad men faktumet att hästen under ca 9 månader (nov-15 till aug-16) tjänade nära 6 miljoner hos Souloy gör att ägarna nog gärna blundade och körde vidare. Samma sak gäller Cash Gamble, hästen lämnade Per Lennartsson förra sommaren och har sedan dess tjänat över 3 miljoner. Allt handlar om den eviga frågan moral kontra pengar där det sistnämnda ofta går vinnande ur striden.

  Risken är väl också stor att Souloy snart kan köra vidare i eget namn, några 15 års avstängning i Frankrike lär inte ske. Då återstår frågan hur Norden kommer att agera, avslutar man samarbetet i UET eller kommer Johan Lindberg prata sig ur detta och allt rullar vidare som vanligt.

 6. En kommentar från Ulf Stenströmer vore roligt, han byggde upp Your Highness och vann ett flertal storlopp med henne, sedan valde den ”giriga” ägarkonstellationen att flytta henne till Solouy för att tjäna ännu mer pengar. Stenströmer svarade med att då även avsäga sig all träning övriga hästar från samma ägarkonstellation och det var långt innan ”skandalen” inträffade.

  All respekt och heder därför till Stenströmer.!!

 7. Journalistik när den är som sämst. Inget faktakollande, inget ifrågasättande, bara en intervju med förbannad hästägare(och det finns det en bakom varje buske)som säkert är förtörnad över att hästen inte tjänade mer än de sex miljoner hon gjorde hos Souloy. Man tar över sexton tusen dopingprov i Frankrike. Sexton gånger så mycket som ex. Norge. Att hela Frankrike dopar som galningar är ju bara ”sladder”, men ifrågasätts inte med en enda motfråga av Travrondens journalist. I Sverige har vi haft ett kobolt-fall! Un Mec d`Heripre som inkom som trea i Elitloppet. Annars 99 dopingfall under de sista 20 åren. Nu ropar pöbeln på att om inte Sverige går ur UET p.g.a. det så ska några tjänstemän på ST hängas. Och plötsligt är vi Norden och inte Sverige. I Norge är spöanvändandet förbjudet med djurskyddet som förtecken och i Sverige kan man damma på dom lite hur man vill. Kanske Norge ska gå ut ur UET? Det måste ju vara ett omöjligt moraliskt dilemma att hästarna plågas så i broderlandet?

 8. Denna gång har signaturen Jack en poäng, lite tuffare frågor från journalisten hade varit berättigat. Men grundproblemet kvarstår, kan ena landet döma 15 års avstängning utan påverkan på övriga länder ? Är det utdömda straffet på 15 år helt uppåt väggarna och den franska bedömningen ( grundat på bl.a Lover Face) på ett år rimligare ? Travsporten är ju i allra högsta grad internationell där hästar dagligdags cirkulerar runt. Nog tappar UET lite av sin funktion om man inte kan komma fram till en gemensam syn på straffnivåer för doping.

 9. Samtidigt som Jack drar parallell mellan Norge och Frankrike, så kunde den dras även till Sverige, som har ÄNNU färre prover per start än Norge. Sålunda är Norge positivt i sammanhanget . Att Sverige endast haft ett beror ENBART på att vi tar en femtedel så många prover per lopp som France. Samt Sverige dessutom snålar på proverna och testar för färre former av påverkan än France och förmodligen Norge(sistnämda är en gissning , men befogad av antalet positiva prover) .
  Däremot har Tyskland oerhört många positiva tester jämfört med antalet lopp , vilket gör att man hoppas Sverige i framtiden testar samtliga startande Tyska hästar.
  1
  Frankrike 16.716 (32 positiva)
  2
  Italien 11.688 (36)
  3
  Sverige 2.873 (2)
  4
  Norge 1.443 (4)
  5
  Tyskland 1.299 (12)
  6
  Finland 1.149 (1)
  7
  Belgien 483 (6)

 10. Som journalist så har man en otroligt stor makt och det medför stort ansvar för det material som publiceras Jag anser att interjuven med en av delägarna i Your Highnes blev väldigt populistisk. Både Aftonbladet och Expressen hakade på och relaterade till Travrondens material. På Travnets hemsida påstår Lasse Kinch att Opal Viking blev dopad av Enqvist. Vilket så vitt jag vet är helt felaktigt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar