Både Åke Svanstedt och Stefan Hultman tar plats i Hall of Fame.

Självklart är det inget fel i det.

Men Bo William Takter då, har kommittén åter en gång vänt honom ryggen?

För mig, och många med mig, är Bo William Takter given i Hall of Fame. Han är utan tvekan en av de största travprofilerna vi har haft i Sverige.

Varje år kommer hans namn upp i det här sammanhanget. Speciellt ifjol då Bo William blev aktuell på nytt när han hyllades med ett lopp på Jägersro, ”Takter Tribute”.

Kommittén som utser vilka som skall få plats i Hall of Fame verkar dock inte lyssna. Den är lite som Svenska Akademin som inte så sällan har ratat författare många ansett ha varit givna för Nobelpriset i litteratur.

Är det okunskap, historielöshet – eller ratar Hall of Fame-kommittén Bo William bara för att djävlas?

Hall of Fame-kommittén består av representanter för de norska och de svenska hästsportjournalisterna. Har dessa aldrig hört talas om Bo William Takter?

De märkliga är ingen från Jägersro, varken människa eller häst, finns med i Hall of Fame. 20 svenska personer är invalda, tolv svenska hästar. Men alltså ingen från landets tredje största bana.

Det verkar som om kommittén bortser från att Skåne ligger i Sverige.

För mig är inte bara Bo William Takter given. Minst lika given är Viking Kronos. Inte bara för att han var en fantastisk tävlingshäst, minst lika mycket för att han har betytt mer för svensk travavel är någon annan hingst. Möjligen undantaget Bulwark – som redan finns i Hall of Fame.

Ännu vet vi inte säkert om Bo William Takter skall tvingas stå på tillväxt i ytterligare ett år. Fortfarande finns ju chansen att presentera även honom som ny i Hall of Fame i år.

Om inte, då bör de ansvarig skämmas i minst ett år framöver.

LP

29 KOMMENTARER

 1. Tycker t ex att Åke väntat länge, varför Hultman i år? Tycker nog att både Bo Wiliam och sonen Jimmy borde platsat med din utveckling av hästar och segrar. Viking helt ok sen stpr väl Ludde på tillväxt liksom Båth.

 2. Varför inte Birger Bengtsson som var överlägsen på Jägersro.Derbyt 68 med Björn är det ingen jägersroveteran som glömmer.

 3. Och så tycker jag, och tydligen flera med mig, att man i likhet med andra Halls of Fame kan vänta tills karriärerna är över. För tänk t.ex. om en invald gör en ”Souloy” på äldre dar, när framgångarna börjar svikta. Kan man då bli utkastad?

  IN MED BO W TAKTER!

 4. När man ser vilka(kallblods) hästar som är invalda så saknar jag så klart Sabin född 1960: Livs 343 182-51-21 557 540 kr *27,8k *28,3m *31,2l *31,8al 27,8o, segerprocent 53, platsprocent 74. Detta i tider då han oftast stod med 80-100 meters tillägg varje start.

 5. Antagligen är det som att svära i kyrkan, men vilka enorma mängder segrar i stora lopp är det som gör just Bo W Takter så självskriven?

  Innovatorisk, kontroversiell, frispråkig travprofil ställer jag upp på, men vilka sportsliga segrar ( i lopp som fanns på hans tid) ligger bakom ditt näst intill sarkastiska ton angående juryns arbete?

  Internationellt
  PdA 0 segrar
  PdP 0 segrar
  PdF 0 segrar
  Hambo 0 segrar
  Oslo GP 1 seger E.O. Brunn
  Vermo 0 segrar
  Copenhagen Cup 1 seger E.O. Brunn
  Nationernas Pris 0 segrar
  Har för mig att han vann nåt i Tyskland…

  Sverige
  Elitloppet 0 segrar
  Derbyt 1 seger (Micko Fripe’)
  Kriteriet 0 segrar
  Uppfödningslöpning 0 segrar
  Sprintermästaren 0 segrat
  Hugo Åbergs 1 seger (Matine’)
  Olympiatravet 0 segrar
  Stoschampionatet 0 segrar
  Guldbjörken 0 segrar
  Stora 3-årspriset 0 segrar

  Jag vill på inget sätt negligera Bo W’s framgångar, men juryn skall ju jämföra dessa med andras segrar/framgångar.

  • Oj nu enbart storsegrar skall räknas kanske du också kan göra en genomgång av Algot Scott – och Legolas.

   • Finns säkert fler invalda än så utan ”stora segrar” Persson….

    Men det är ju den mest objektiva faktorn juryn har att ta ställning till.

    Har på känn att väldigt många fler skulle bli ”upprörda” om juryns arbete byggde på rent subjektiva åsikter.

    Inte ens om vi snackar segrar i lite mindre sammanghang hamnar Bo W på nån självskriven plats.

    Bo W var en stor personlighet och var med sina tankar kring träning och annat (ex. Skoryck) i många fall långt före sin tid.

    Men gör det honom självskriven till Hall of Fame?

    Med min presentation av sportsliga framgångar i såväl Sverige som internationellt i större sammanhang kan vi konstatera att den gode Bo W om han nån gång blir invald, blir det främst av andra orsaker.

  • Travsportens Hall Of Fame vill sätta ljus på de hästar och personer som varit betydelsefulla för travets utveckling i Sverige och Norge – ett sätt att hylla de som satt avtryck i travsporten. Det handlar således inte ett skit om vem som vunnit flest storlopp…

   • Statuterna är ju skrivna för att andra än just andra än hästar och tränare skall kunna bli invalda.

    Ex.
    Margareta Kleberg
    Bosse Fransson
    Gert Lindberg

    Men när det gäller tränare/kuskar/ hästar är det rimligen så att de avtryck de gjort i större lopps resultatlistor borde varit avgörande för deras uppdykande i HoF. Listan på de som är invalda tyder med några få undantag på att även juryn tänker liknande.

    Ett av dessa få undantag har ju Persson redan nämnt. Algot Scott:
    SKÅNEpågen som flyttade till västkusten och med sina 19 championat under 40-, 50-, 60-talet på Åby blivit invald, trots få storloppssegrar.

    Det står dig fritt att anse att Bo W Takter borde varit invald för länge sen pga av sin som du skriver ”Legendstatus”. Det står dig också fritt att anse att det är skandal att så inte är fallet.

    Jag är av annan åsikt, konstigare än så är det inte.

  • …unik, innovativ, föregångare, fantastisk TRAVTRÄNARE och människa. Ja, jag har sopat hans stallgång som gäst med häst…Jimmy hade hösnuva och fick torka toan istället för att kvällsfodra. DEN mannen lärde mig ordning i stallet! Har älskat svart, grönt och vitt sen dess…och fått det med ränta, proffs svärson och barnbarn i samma tävlingsfärger…TACK Bosse för allt du (inte) visade men jag räknade ut själv. Och tack för HÄSTEN som vi fick ärva, härlig individ med skidor till framhovar…din kompetens finns knappt idag, Hur många tränare hinner morsa på alla hästar i sitt stall varje dag? Värt en hall of Fame? Hästskötaren, förstemannen, frun?

 6. Jag kan förstå Tagges resonemang . Det var faktisk rätt många mediokra år som amatör i Mantorp innan det blev fart på karriären.. Men ska man väljas in på grund av en rejäl karismatisk utstrålning eller faktiska framgångar i de största loppen under en längre tidsperiod
  Vad vi utan tvekan kan säga utan Bosse skulle vi inte ha 2 andra Takter vilka båda borde vara i Svenska Hall of fame men Jimmy faller väl bort på grund av sin hemvist . Men utan tvekan borde Johnny Takter vara given en plats vilket jag nog kan tycka även gäller Torbjörn Jansson. Men ändå på samma sätt som Ernst Johan Nordin kanske borde vara självskriven i HoF kan det gälla även pappa Takter. Men det är ju faktiskt sönerna som haft de stora framgångarna.
  På många sätt var ju även hissa Holger före sin tid dock för det ju inte med automatik att man borde vara given i HoF.. Förövrigt ser jag det nästan som ett skämt att Legolas gick in före Ego Boy

 7. En som är min favorit till att komma in i Hall of Fame – långt före alla norrmän är Ulf Nordin. Förstår fortfarande inte varför vi ska dela en sådan lista med Trav-Norge i Sverige. Bizzarre….
  Några urval nedan.
  Trippelseger i Svenska Kriteriet och en seger till i Kriteriet.
  Vunnit franska Kriteriet, Derbyt och femårsderbyt flera gånger.
  Critérium des Jeunes – 3 – Ruanito d’Arc (1986), Tonnerre d’Amour (1988), Ulf d’Ombrée (1989)
  Critérium des 3 ans 1994 – 1 – Destin de Busset (1994)
  Critérium des 4 ans – 2 – Ruanito d’Arc (1987), Ipson de Mormal (2000)
  Critérium des 5 ans – 2 – Avenir de Sée (1993), Ipson de Mormal (2001)
  Critérium Continental – 1 – Uristan (1990)
  Prix de l’Étoile – 2 – Sébrazac (1989), Isadora d’Ombrée (1999)
  Prix Albert Viel – 1 – Ruanito d’Arc (1986)
  Prix René Ballière – 1 – Jackhammer (2002)
  Samtliga Grupp1 löpningar.
  Vinnare av Montéklassikern Prix Cournilier med Magnificent Rodney. 3,5 miljoner i förstapriset.
  En internationell storstjärna!

  • Fantastisk person, ödmjuk, kunnig, rolig och RÄTTVIS. Håller med, kände honom väl och fyllde mitt stall med hans hästar…han hade gått i en hård skola men behandlade hästarna på ett fantastiskt sätt.
   Ulf kommer långt FÖRE många som föreslagits. Ingen annan har haft ettan, tvåan och trean i ett STORT lopp tidigare…har bildbeviset i mitt arkiv…förutom Dialekt, Norine Hanover….och alla andra…

 8. Visst kan man se det på olika sätt, men antal segrar i storlopp säger långt ifrån allt om vilken betydelse en person haft för svensk travsport. Och det är ju vad det handlar om. Travets Hall of Fame utan Bo W Takter är en riktig anka, han borde varit en av de första att väljas in. Självklart.

 9. Claes Braunerhjelm!
  På tal om att ha haft påverkan på travet.
  Utan Claes så hade vi nog läst mindre av både Stig H och Tibur i travspalterna.

  • Ja…sett över hela listan är det på tok för få representanter från ägar-, uppfödarhåll.

   Förvisso är Gert Lindberg redan med, men det som satt överlägset största avtrycket på Svensk Travsport är just tillkomsten av ATG på 70-talet. Alla de som var tongivande till detta är värda en hedersplats i egen division…..

   Ironiskt nog är det enligt många just skötseln av samma företag det kanske enskilt största hotet för travets framtida välmående.

 10. Bo William och hans enorma känsla har i många fall varit grunden till att föra travsporten flera steg framåt till den position vi har idag, titta bara på hans söner som varit med och dominerat travet både i Europa och USA under lång tid.
  Håller också med om att Ulf Nordin skulle vara med.

 11. Ett år invaldes, jag tror, ca 12 och året efter 6. I början var det 1 häst och 1 person. I år 3 – skicka per post till alla aktiva för värdet och prestigen har försvunnit.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar