Vi var många kring planen som såg fram mot att se finalen i Skadevi Cups P15-klass på Lillegårdens IP i Skövde tidigare idag.

I synnerhet när Ulvåkers IF, en förortsförening i Skövde, var ett av finallagen. Då kom det märkliga beskedet: det blir ingen final.

Anledningen var att motståndarlaget, Askims IK, efter semifinalvinsten mot Alingsås IF, hade uteslutits ur cupen. Skälet: en ledare för laget hade skrikit rasistiska tillmälen mot en av spelarna i Alingsås.

Jag har tidigare under några år varit ansvarig för den här cupen, med cirka 300 lag, 6.000 spelare och 1.000 ledare, och har aldrig varit med om något liknande. Visst har det hänt att ledare, spelare och även föräldrar har burit sig illa åt mot domare och även motståndare. Men aldrig tidigare har jag varit med att en ledare har uppfört sig på det här sättet.

Vi hade inget annat val än att utesluta laget ur cupen. Det som hände är helt oacceptabelt Därför blev det, tråkigt nog för många, ingen final, säger Henrik Berggren i Skadevi Cups tävlingsledning.

Den stora publiken fick alltså lämna Lillegården utan att ha fått se någon final. Spelarna i Ulvåker fick ta emot guldmedaljer och segerbucklan utan att ha spelat finalen. Utan att fått spela en stor final inför storpublik.

Och en bit bort satt besvikna spelare i Askims IK.

De som inte fick spela den final de hade gjort sig förtjänta av – på grund av en ledares ofattbart dåliga omdöme.

Hur kan det bli så här i ungdomsidrotten?

Jag är bara bedrövad.

LP

 

25 KOMMENTARER

 1. Det var iallafall snyggt att ledningen för turneringen tog ett snabbt o bra beslut!
  Sånt uppträdande får vi aldrig tillåta. Skulle vara intressant att veta hur ”felande” klubb kommenterar saken.

 2. Jag är kluven till beslutet. Jag har full förståelse till beslutet som man har tagit samtidigt är det ju så att det hårdaste straffet får ju oskyldiga spelare. Jag hade nog hellre sett att ledaren avvisas ifrån idrottsplatsen och att han anmäls för det han gjort och låtit finalen spelas.

  • Först är jag också kluven, men sedan tänker jag så här: de kommer spela fler matcher i sitt liv, men det här kommer de ALLTID komma ihåg och VARFÖR. Men det är inte ledningen för turneringen som straffar spelarna, det är ledaren i det egna laget. Så jag tycker det är ett bra beslut, samtidigt som jag känner för spelarna FÖR STUNDEN, men vet att i ett livsperspektiv kommer de ha med sig detta som något bra. 🙂

 3. Helt otroligt att ledare kan uppföra sig så illa, nästan lika otroligt är det för mig att ställa in matchen.
  Jag är till 100% imot rasism men om det nu är en händelse som är isolerad till en ledare bör denna straffas hårt, han har visat att han inte har något på en idrottsanläggning att göra men straffa inte barnen utan låt dom spela matchen och visa att fotbollen är större än enskilda individer.

 4. Men hur tänker Skadevis ansvariga?
  Varför straffa helt oskyldiga barn/ungdomar för något idiotiskt en vuxen gjort?
  Varför ska dessa spelare som kanske har detta som årets höjdpunkt straffas för detta?

  Jag är totalt emot all form av rasism o all övrig skit som händer i vårat samhälle men varför straffa barnen för ngt en vuxen gjort?
  En avstängning från Skadevi Cup av ledaren o anmälan av denna ledare till förbundet som hade fått ta tag i detta hade varit det enda rätta men straffa aldrig barn för ngt dumt en vuxen gjort.

  Uselt agerat av Skadevis ansvariga.

 5. Ruskigt dåligt gjort av Skövdes ledning som vägrade att lyssna på Askims version av hela situationen! Det som inte nämns i texten här men är synnerligen lika viktigt är att ledningen kommer 5 minuter innan matchen och berättar för Askims IK att det inte blir någon final, vilket dom sensre nämner att det var klart sedan timmar tillbaka! Ruskigt dålig stil av Skövde och hoppas dom får böta grovt!

 6. Jag håller med känns inte kul att killarna blir berövade på detta. Det måste absolut annordnas en finalmatch i efterhand. Ledaren skall straffas hårt. Ta ert förnuft till fånga och fixa en match till helgen med mycket publik på Södermalm 👍😜

 7. Även om man kan tycka att det är synd om laget som straffas för en ledares skull är det ändå en viktig markering att göra. Med en sådan ledare vet vi inte vad han lär barnen och det här är ett sätt att mota Olle i grind så alla lär sig redan från början att sådant beteende är inte ok. För alla, även andra lag och ledare. Det måste göras markeringar och tyvärr drabbas oskyldiga i det. Det är tyvärr så det funkar, när en eller några få beter sig illa straffas alla på något vis, se senast på Bråvalla där de nu helt enkelt lägger ner festivalen för att några få kopplat bort hjärnan och låtit de nedre kroppsregionerna styra.

 8. På Listons Söderbergs tid var det klubben som straffade ledaren, inte Förbundet som straffade klubben, och fortfarande gäller att ”bestraffa spelare och ledare för förseelser är upp till respektive klubb”, Tycker nog därför att matchen skulle ha spelats och Askims IK fått chansen att sparka sin ledare. Som jag ser det har de här unga spelarna fått ta konsekvenserna av sin ledares oacceptabla uppträdande på ett sätt som vuxna spelare högt upp i seriesystemen inte skulle behövt göra.

  http://fogis.se/sakerhet/sakerhet2/sakerhetsarbete/
  http://halland.svenskfotboll.se/ImageVault/Images/id_30479/ImageVaultHandler.aspx

 9. Vart i bestämmelser har Skövdes ledning stöd för sitt agerande? Hur kan laget straffas på det här sättet när en enskild ledare är anmäld och vad uppnår man med att straffa barnen genom att inte få lira boll?

  Kollektiv bestraffning?

  Varför istället inta sätta sig ned med killarna i laget, informera om att man inte accepterar beteendet, förklara varför man stänger av ledaren, förklara varför man kommer gå vidare med ärendet efter cupen till förening och förbund?

  Varför inte stänga av den anmälde ledaren, göra en vidare anmälan till förbunden kring uppträdandet vilket säkert genererar både böter och avstängning.

  Det kan ju bara vara det enda rätta. Det är väl också att handla, och visa att man inte accepterar och att man agerar från cupens sida.

  Skövdes ledning visar nu stora brister i både kunskap, synsätt och i sitt ansvar av att ha förtroendet i att vara cuparrangör.

  Hoppas detta inte är slutet på historien, att det blir en vidare utredning och match som Bustad föreslår.

 10. Fel att stänga av laget från final. Ledaren som uppförde sig illa ska givetvis bort men kollektiv bestrffing mot spelare är fel.

 11. Stäng av tränaren på heltid!
  Men vet inte vad som är värst bestraffa ett helt lag sin final,tycker skadevi har gjort helt fel,borde väl gå att stänga av bara tränaren.
  Kollektiv bestraffning är olagligt!!

 12. Hoppas Askim motanmäler detta till förbundet för vidare utredning och ställer frågan kring om Skövdes ledning verkligen är lämpliga att leda turneringen och om de verkligen skall ha förnyat förtroende.

  Vart skillnad om laget gått till angrepp. Och om det varit enskilda spelare hade det säkerligen renderat i en anmälan från domaren och enskilda avstängningar från nästa match (finalen).

  Nä Skövde har visat på sin inkompetens och verkar ha överstigit sina befogenheter med råge.

  Lika tråkigt för Ulvåkers grabbar som säkert velat vinna på ett annat sätt. De kommer aldrig känna att de vann cupen på riktigt. Blir aldrig det fina ungdoms och fotbollsminne för livet som det kunnat bli.

 13. Så jävla tramsigt. Finns fan inget värre än kollektiva bestraffningar. Ibland kanske man tvingas som med huliganer där individerna inte går att urskilja ur gruppen. Men i det här fallet fanns det ju en skyldig person. Stackars kids.

 14. Det som är häpnadsväckande i detta fall är tävlingsledningens beslut att kollektivt bestraffa en grupp barn
  Dåligt beteende ser vi varje dag överallt i vårat samhälle så att tro att ungdomsidrotten ska eller borde vara förskonade
  är naivt.
  Det arrangörerna bör göra nu är att be ungdomarna om ursäkt och bekosta en ny trevlig cupupplevelse för dessa lag.

 15. Det var bra agerat av arrangörerna tycker jag!
  En tävlingsledning som står upp för de värden ungdomsidrotten ska bygga på.
  En förening, Askim, släpper fram en ledare att ta hand om ett lag m ungdomar. Ledaren visar sig stå för rasistiska åsikter. Inte säkert Askims-spelarna står för dem men självklart ska föreningen uteslutas. Att tycka synd om spelarna kan jag förstå men snack om att de skulle få spela finalen utan ledare är bara larvigt. Curla nån annanstans.
  Inga kommentarer tar upp hur Alingsås ser på detta. Det laget/föreningen/spelare blev utsatta av skit som inte hör till idrotten.
  Ulvåker IF är en förening med tydliga värden. De skulle agerat tidigare med en ledare av Askims kaliber. Spelarna får Väl hitta en annan förening att spela med eller så får föreningen engagera spelare och föräldrar och ta tag i frågan.
  Askims-spelarna fattar säkert. Frågan är om Askims-föräldrarna gör det?

 16. Ett bra beslut, tycker jag. De som pratar om ”kollektiv bestraffning’ har nog missuppfattat lite vad de orden betyder, för i en fotbollsturnering är det lag som spelar. Alla representerar ett lag, ingen representerar sig själv. Och precis som någon skrev ovanför så hade det inte hjälpt att visa upp ledaren på läktaren i en match, det hade varit glömt veckan efter och han hade stått där och gapar inför barnen igen. Nu kommer killarna att minnas detta länge, och det kommer andra ledare och föräldrar också att göra. Så där beter man sig inte i ett fotbollslag. Laget åkte ut för att laget betedde sig illa. Inget konstigt med det. Det kommer fler fotbollsmatcher för killarna.

 17. Finns exempel både i Sverige och andra ligor där spelare gjort rasistiska påhopp bla Terry i Chelsea, men jag har aldrig hört talas om att lag har blivit bestraffade utan endast den enskilda spelaren.
  Skulle IFK Göteborg bli uteslutna ur svenska cupen om någon av deras spelare eller ledare gjort rasistiska tillrop under en cupmatch?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar